A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Σκατά με φράουλες! (was: Φράουλες & αίμα)

Posted by a8lios στο 22 Απριλίου, 2008

/* Νεότερο: Δηλώσεις από τους εργάτες γης στη Μανωλάδα στον Ριζοσπάστη της Τετάρτης 23/4. Επίσης θέλω να σας πω ότι δε φταίω εγώ που σε κάποια σημεία το κείμενο είναι ντιπ για ντιπ κολλημένο. Μαλακίες του wordpress… */

Όσοι με ξέρουν θα με περιέγραφαν σαν χαλαρό άνθρωπο. Υπερβολικά χαλαρό μάλιστα 😀 . Και όσοι με ξέρουν καλύτερα θα συμπλήρωναν πως πολύ δύσκολα, μα πάρα πολύ δύσκολα εκνευρίζομαι, ειδικά για πολιτικά θέματα, αλλά όταν το κάνω είμαι …ας πούμε κάπως επικίνδυνος.

Ε, όλη αυτή η ιστορία με τις φράουλες έχει αρχίσει να με εκνευρίζει πραγματικά, όχι αστεία.

Πάω σήμερα που λέτε για καφέ στο χωριό, παίρνω το Ριζοσπάστη μου, και όπως γίνεται πάντα στις διακοπές στη καφετέρια στο Δομοκό, ο καθένας φέρνει την εφημερίδα του και διαβάζουμε λίγο απ’ όλες.

Έτυχε σήμερα να υπάρχουν γύρω μου η «Ελευθεροτυπία» και ο «Ελεύθερος Τύπος». Λέω κι εγώ, άντε να δούμε τί λένε και οι λεγόμενες πιο αντικειμενικές εφημερίδες της «αριστεράς» και τις «δεξιάς» αντίστοιχα.

Να τί λέει η Ελευθεροτυπία.

Να τί λέει και ο Ελεύθερος Τύπος.

1 φορά αναφέρεται η λέξη ΚΚΕ ή ΠΑΜΕ σε κάθε εφημερίδα.

Στην «Ε»: (…)Ο ΣΥΝ καταδικάζει τις επιθέσεις σε μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.(…)

Στον «Ε.Τ.»: (…)Τη συμπαράστασή της στους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας εξέφρασε χθες και η ΑΔΕΔΥ που κατηγόρησε την κυβέρνηση, τις εισαγγελικές αρχές και την Αστυνομία ότι «αδιαφορούν για τους ξυλοδαρμούς και τις τραμπούκικες επιθέσεις εναντίον των εργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ».(…)

Μάαααααλιστα!

Θα μου πείτε, τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ τις είχανε χτες ρε κουμπάρε, τί θες? Μα ποιος μίλησε για τις ανακοινώσεις καλοί μου άνθρωποι? Εκεί μείναμε?

Δηλαδή από πού κι ως πού μπορεί να έχει η Ελευθεροτυπία π.χ. αυτό:

* «Στα τοξικά κάτεργα-χωράφια της Μανωλάδας και τα 28 ευρώ πάλι απάνθρωπο και εξευτελιστικό μεροκάματο είναι για την ανθρώπινη ζωή, για την εργατική δύναμη» σημειώνει η αντιεξουσιαστική ομάδα «Μαύρο και Κόκκινο» – Νότια της Αθήνας και επισημαίνει ότι από την αλόγιστη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων στην περιοχή, πολλοί από τους εργάτες αυτούς αρρωσταίνουν και κάποιοι χάνουν τη ζωή τους. *

και δεν έχει αυτά:

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις

Σήμερα Τρίτη 22 Απρίλη: Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, καταγγέλλοντας τους ξυλοδαρμούς, την τρομοκρατία και τους τραμπουκισμούς σε βάρος μεταναστών και συνδικαλιστών στη Νέα Μανωλάδα. Με επιστολή του το ΠΑΜΕ απαιτεί συνάντηση για σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Αύριο Τετάρτη 23 Απρίλη: Νέα παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Απασχόλησης στη Σταδίου, απαιτώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα και αλλού. Το ΠΑΜΕ απαιτεί για την ίδια μέρα συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης.

Πέμπτη 24 Απρίλη: Σε μια συμβολική κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους μετανάστες εργάτες γης του κάμπου της Νέας Μανωλάδας, η ΝΑΣ Ηλείας και το ΠΑΜΕ θα βρεθούν τη Μ. Πέμπτη κοντά στους ίδιους και τις οικογένειές τους για να προσφέρει τα απαραίτητα για ένα αξιοπρεπές πασχαλινό τραπέζι. Καλούν όσους θέλουν να συμβάλουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία να απευθυνθούν στο ΠΑΜΕ και στη ΝΑΣ.

Δε λέω στην Ελευθεροτυπία ή στην κάθε Ελευθεροτυπία να μην έχουν περίληψη της ανακοίνωσης που έβγαλε η ομάδα «Μαύρο & Κόκκινο». Να την έχει. Αλλά πώς γίνεται, στα πλαίσια της «αντικειμενικής» ενημέρωσης, να μην έχει τις δράσεις που πάνε να κάνουν αυτοί που βρέθηκαν στην ΓαμωΜανωλάδα??? Τί ρωτάω κι εγώ…

Ένα αυτό. Πάμε στο δεύτερο, το πιο «πολιτικό»:

ΓΣΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομη η συμφωνία καλλιεργητών – μεταναστών
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Παράνομη χαρακτηρίζουν τη συμφωνία καλλιεργητών και μεταναστών-εργαζομένων, στη Μανωλάδα, η ΓΣΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν παρέμβαση του εισαγγελέα και της πολιτικής ηγεσίας και εφαρμογή του νόμου για κατώτερο ημερομίσθιο, ασφάλιση και αξιοπρεπή διαβίωση.
/* Update 23/4: Τελικά βρήκα και ολόκληρη την υπέροχη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, εδώ */
Δεν είμαι από αυτούς που θα πούνε «πού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνονταν ο ξεσηκωμός». Συμβαίνουν αυτά με το timing. Ή τέλος πάντων δε θα σταθώ εκεί. Αλλά το παραπάνω είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Καταφέρνουν οι εργάτες να συμφωνήσουν μετά από αιματηρό αγώνα μια αύξηση από 23 σε 28 Ευρώ. ΟΚ, δεν πήγε από εκεί η ΓΣΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τις μέρες των κινητοποιήσεων.
Αλλά το να βγαίνεις μετά και αντί να πεις, έστω εκ των υστέρων, «θα πάμε να αρχίσουμε να οργανώνουμε τους εργάτες γης στα σωματεία, να καλιεργούμε το έδαφος για ακόμα καλύτερους, ακόμα πιο οργανωμένους αγώνες, για να πάρουμε και τα σόβρακα των τσιφλικάδων»

να βγαίνεις και να δηλώνεις:

«Παράνομη η συμφωνία εργοδοτων-εργαζομένων», μια συμφωνία δηλαδή για αυξήσεις 20 και βάλε %, και να είναι η λογική σου ότι θα πάω σε δικαστήρια για να τους βοηθήσω,
ε αυτό για μένα δείχνει ξεφτίλα. Ξεφτίλα και απόλυτη, μίζερη ενσωμάτωση!
Τί να πώ, ίσως είχαν ακούσει όσα είχε πει πριν από 2 βδομάδες στη Βουλή η Πετραλιά για τους εργάτες γης στη Μανωλάδα και τα ‘χει σήμερα και ο Ημεροδρόμος. Ίσως τα άκουσαν και την πίστεψαν:
««Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κατοχύρωση όρων για ποιοτική και ασφαλή εργασία για όλους είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή. Δε θα υπάρξει καμία ανοχή και θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα σε όσους κερδοσκοπούν παραβιάζοντας τους νόμους και τα δικαιώματα οποιουδήποτε εργάζεται στην Ελλάδα. Το μήνυμα είναι σαφές»!»
Το μόνο που μπορεί δηλαδή να σκεφτεί ο επίσημος συνδικαλισμός και ο «πολιτικός εκφραστης της γενιάς των 700Ε» μετά από όσα έγιναν είναι να απευθυνθεί στο «κράτος δικαίου», στο ίδιο «κράτος δικαίου» που παρακλουθούσε τους τραμπούκους πριν 3 μέρες να ξυλοφορτώνουνε τους εργάτες γης και τους κομμουνιστές.
Α, ξέχασα, επικαλούνται και τις «συμφωνίες της Ε.Ε. για τους μετανάστες». Λες και δεν ξέρει κανένας μας τί γίνεται στην «ευρώπη-φρούριο» με τα δικαιώματα των μεταναστών, είδικα στις νομοθεσίες των πιο «προηγμένων δημοκρατιών»…

3ο ζήτημα. Έχω στον googlereader τα feeds από τα άρθρα της Καθημερινής, και βλέπω εκείς το εξής, του κ. Καρακούση: (…)Ακουσα διάφορα χονδροειδή και παραπλανητικά συνθήματα για… μεγαλογαιοκτήμονες και τα «όργανά» τους και διάφορα άλλα κουραφέξαλα. Καταλαβαίνω την αμηχανία: Δεν τολμούν να έλθουν σε σύγκρουση με τους αγρότες και τα προβλήματά τους και τότε ανακάλυψαν… τους μεγαλογαιοκτήμονες, πάλι καλά που δεν είπαν τσιφλικάδες. Στην Ελλάδα, ο γεωργικός κλήρος είναι μικρός, τόσο μικρός, ώστε να μην επιτρέπει σύγχρονη γεωργική επιχείρηση με ιδιαίτερη κατηγορία «εργατών γης». Βασίζεται στην προσωπική εργασία του ιδιοκτήτη γεωργού και των μελών της οικογενείας του και από την εργασία τους περιμένουν ένα καλό μεροκάματο, αν η χρονιά είναι καλή. Μόνο εποχικά και για αυστηρά ορισμένο χρονικό διάστημα προσλαμβάνουν «εργάτες γης».(…)

Φαίνεται έχει μείνει σε άλλες εποχές ο κ. Καρακούσης. Δεν ξέρει ότι δεν είναι όλες οι καλλιέργιες ίδιες. Δε ξέρει ότι άλλο οι παραγωγοί φράουλας στην Ηλεία, άλλο π.χ. όσοι έχουν 5 στρέμματα ελιές σε τίποτα κατσάβραχα στη Κρήτη.
Ή του είναι δύσκολο να μάθει όσα γράφει σήμερα η δικιά μας «εγκάθετη» εφημερίδα:

«Στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής φράουλας (κοντά στο 90%). Περίπου 40 μεγαλοκαλλιεργητές (από 200 στρέμματα και άνω) έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 55.000 στρέμματα και στη διάθεσή τους περισσότερους από 2.500 εργάτες γης. Η παραγωγή της φράουλας ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από περίπου 15 χρόνια και κάθε χρόνο, λόγω των μεγάλων κερδών που αφήνει, πολλαπλασιάζεται, από τη στιγμή που η τιμή της εργατικής δύναμης είναι εξευτελιστική.

Η κανονική απόδοση ενός στρέμματος καλλιέργειας της φράουλας φτάνει μέχρι και τους 5 τόνους (το πρώτο χέρι κόβεται από αρχές Φλεβάρη και το τελευταίο τον Ιούνη). Ο μέσος όρος της τιμής – διαμορφώνεται ανάλογα με την περίοδο – είναι περίπου στα δύο ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για ένα στρέμμα ο τζίρος φτάνει τα 10.000 ευρώ και γι’ αυτόν που έχει 250 στρέμματα ο τζίρος φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Τα συνολικά έξοδα που καταβάλει ένας μεγαλοκαλλιεργητής για να στήσει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια (νάιλον, σιδερένιες βέργες, φυτά, φυτοφάρμακα, εργατικά, τελάρα, κεσεδάκια) δεν ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι μεγαλοκαλλιεργητές και τα τσιράκια τους διαμαρτύρονται προκλητικά ότι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα όταν ένας εργάτης, μέσα σε μια ώρα, γεμίζει πέντε τελάρα με φράουλες. Καθένα χωρά 10 κεσεδάκια, απ’ αυτά που στη λαϊκή αγορά πληρώνει σήμερα κανείς μέχρι και 2 ευρώ. Για τη δουλειά τους αυτή μέχρι προχτές έπαιρναν το μέγιστο 23,50 ευρώ. Με έναν απλό υπολογισμό, μέσα σε μισή ώρα περίπου, ο εργάτης γης «καλύπτει» το μεροκάματο που του δίνει ο μεγαλοτσιφλικάς. Για τις επόμενες 6,5 ώρες εκμεταλλεύεται τζάμπα την εργατική δύναμη των μεταναστών…»

Ακούτε μωρέ???

30′ για τον εαυτό τους, 6,5 ώρες υπεραξία!!!

1300% !!!

Ε τους …μεροκαματιάρηδες!

Πολλοί βιομήχανοι θα σκότωναν για τέτοια ποσοστά υπερξίας πάντως…

Αυτό βέβαια όντως δεν αποκλύει να υπάρχουν και φτωχότεροι αγρότες στη περιοχή. Ούτε μπορώ εγώ να αποκλύσω με σιγουριά το ενδεχόμενο αυτοί να τάχθηκαν στο πλευρό των μεγαλοπαραγωγών, μπροστά στο φόβο του φαληρίσματος.

Αλλά αυτή είναι η μοίρα του αγρότη. Να έχει δύσκολες επιλογές και να έχει πολλές φορές στρεβλή εικόνα για τους ταξικούς του συμμάχους.

Υπάρχει και οι πρόταση του παραγωγικού συνεταιρισμού πάντως αδέρφια μικροαγρότες, κόντρα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

Όχι ότι θα την ακούσετε ποτέ από τα ΜΜΕ βέβαια, εκεί πρέπει να φανεί ότι το ΚΚΕ λέει μόνο όχι, αν είναι να φανεί ότι υπάρχει δηλαδη…

Ένιγουέι, αυτά με λίγα λόγια.

Ήθελα να πώ και κάτιτις για όσους έχω δει αυτές τις μέρες σε διάφορα μπλογκς κτλ. να λένε «μπα, θυμήθηκε και το ΚΚΕ τους μετανάστες» και άλλα τέτοια όμορφα, αλλά το αφήνω προς το παρόν.

Άκου «παράνομη η συμφωνία»!

Ρε θα τρελαθώ ρεεεεεεεεεεεεεεεε!

41 Σχόλια to “Σκατά με φράουλες! (was: Φράουλες & αίμα)”

  1. Λάμπρος said

    Μπορείς να μας φέρεις τα κείμενα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ισχυρίζεσαι ;;;;
    Οχι του δημοσιογράφου τάδε του ψευτοσπάστη…..
    Τα επίσημα κείμενα…

    Κάντο τώρα…ψάξε βρες…και φέρτα….

  2. «Όσοι με ξέρουν θα με περιέγραφαν σαν χαλαρό άνθρωπο. Υπερβολικά χαλαρό μάλιστα 😀 . Και όσοι με ξέρουν καλύτερα θα συμπλήρωναν πως πολύ δύσκολα, μα πάρα πολύ δύσκολα εκνευρίζομαι, ειδικά για πολιτικά θέματα, αλλά όταν το κάνω είμαι …ας πούμε κάπως επικίνδυνος.»

    Χαχα!! Ακριβώς αυτό λένε και για μένα…

    Κατά τα υπόλοιπα, συμφωνώ απολύτως με τα γραφόμενα σου!!

  3. Λάμπρος said

    Αθλιε
    περιμένω να αποκαταστήσεις την αλήθεια.
    Φέρε το κείμενο που λέει αυτά που ισχυρίζεσαι.

    Εδω το κείμενο που ισχυρίζεσαι http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=15539632,21259056,43474480 Αν δεν καταλαβαίνεις τι λέει ή να το συζητάς με κάποιον που να καταλαβαίνει
    ή
    να απευθύνεσαι σε επίσημα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΝ
    http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9831

    http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9834

    Επίκαιρη ερώτηση σήμερα στην βουλή http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9856

    Αθλιε
    έχεις απόλυτο δίκιο για τον τρόπο που τα αστικά ΜΜΕ προβάλουν το θέμα. Είναι άδικο. Συμφωνώ…
    Ξέρεις πόσες φορές έχω συμμετάσχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δράσεις κλπ και ή δεν αναφέρθηκαν πουθενά, ή μεταφέρθηκαν με ψευδή και παραπλανητικό τρόπο;
    Ετσι είναι σύντροφε. Γι αυτό είμαστε στην αριστερά (εγώ δηλ.) κι εσείς είσαστε κομμουνιστές. Για να αλλάξουμε τις αδικίες…
    Ομως δεν είναι επίσης άδικο ο Ριζοσπάστης να αντιμετωπίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εσύ υποτίθεται καταγγέλεις, δυνάμεις και πολιτικούς που συμπαραστέκονται;;; Ο Ριζοσπάστης γράφει μόνο «Τις επιθέσεις καταδικάζουν σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ»
    Και να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ το έκανε κι όλας….

    Για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη.

    Και να σας πω και κάτι άλλο ρε παιδια. Ε αυτός είναι ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Να είναι εκεί δίπλα στους εργαζόμενους τους αγρότες και να αποκαλύπτει να καταγγέλει να δρα για το συμφέρον του τόπου. Αυτό είναι το καθήκον σας. Δεν μας κάνετε και χάρη…
    Απλά δεν είσαστε μόνον εσείς που το κάνετε αυτό…
    Αυτό δεν μπορείτε να καταλάβετε. Κι έτσι θα συνεχίσετε να λέτε τα δικά σας, κι εγώ τα δικά μου…

  4. a8lios said

    @Λάμπρος

    Σα να συγχύστηκες 😀
    Καλά δε κατάλαβες πως τα αποσπάσματα είναι από την Ελευθεροτυπία, όχι από «τον δημοσιογράφο τάδε του ψευτοσπάστη»???

    Δηλώσεις του Καλύβη είναι για την ακρίβεια, και κανα δυο άλλων.

    Δε ξέρω τί κείμενο θα μπορούσα να βρω, αλλά θες να μου πεις στα σοβαρά πως η Ελευθεροτυπία διαστρεβλώνει τις απόψεις του ΣΥΝ για να τον χτυπήσει?

  5. a8lios said

    Μάλιστα, τα στείλαμε ταυτόχρονα τα κείμενα Λάμπρο απ’ ότι βλέπω.
    Καταρχάς έχω εκπλαγεί. Είναι η 1η φορά που σε βλέπω να μιλάς σαν άνθρωπος. Άσε που έχουν γίνει στανταράκια τα λινκς.

    Κοίτα να δεις τί κάνουν αυτές οι άγιες μέρες!

    Από εκεί και πέρα, καλά κάνεις και δίνεις τα λινκ που θες με τις ανακοινώσεις του ΣΥΝ, αλλά άλλο αυτές και άλλο αυτό που είπα εγώ. Και που ακόμα και τώρα δεν βλέπω να ερμηνεύω με κάποιον λάθος τρόπο όσα λέχθηκαν από τη ΓΣΕΕ και τους εκπροσώπους του ΣΥΝ σε αυτή.

    Για τον ρόλο των ΜΜΕ σαφώς και ξέρω ποιος είναι, το θέμα είναι αφού ισχυρίζεσαι και συ πως είναι τέτοιος, πως ερμηνεύεις ότι προβάλουν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ?

    Και εφόσον οι απόψεις και κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προβάλονται έτσι κι αλλιώς από παντού, δε βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να αναφέρεται περισσότερο σε αυτές ο Ριζοσπάστης, όπως και σε περιπτώσεις άλλων κομμάτων με τα οποία δεν έχουμε κάποια συνεργασία.

  6. Λάμπρος said

    Αθλιε,
    πρώτα να ξέρεις πως δεν συγχύζομαι εύκολα. 26 χρόνια με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ασχολούμενος με την πολιτική, καθημερινά, δεν είναι εύκολο να συγχυστώ, ειδικά με Κνίτικες μπούρδες…(οχι Αθλιότητες μην παρεξηγηθούμε..)

    Τα Links δεν τα αρνήθηκα. Σε βολεύουν οκ. Αφού τα διαβάζετε μου κάνουν…

    Πάντως θα ήθελα να μου εξηγήσεις γιατί εσύ και πολλοί σαν κι εσένα μιλάνε πιο ανθρώπινα από εμένα όταν συμπεριφέρονται σαν χούλιγκαν του …Εργοτέλη ας πούμε…
    Δηλαδή εγώ που λέω μπηχτές για την ηγεσία και την σημερινή δράση του ΚΚΕ δεν είμαι άνθρωπος, ενώ εσύ και άλλοι πολλοί που χύνουν χολή, και με προσωπικές επιθέσεις και πολλά πολλά ψέματα προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους είναι άνθρωποι;;;

    Διάβασες μήπως την συνέντευξη Τσίπρα στο schholigan;
    Τον ρωτάνε:
    Με την Αλέκα την Παπαρήγα;(αν έχει μιλήσει)
    Δεν έχει τύχει να μιλήσουμε. Αν τύχει, όμως, φαντάζομαι
    ότι εκείνη δε θα είναι τόσο διαχυτική μαζί μου, οπότε μάλ-
    λον στον πληθυντικό θα της μιλήσω. Κάποτε έτυχε να πε-
    ράσω δίπλα της κι ούτε καν με χαιρέτησε. Ήταν παραμο-
    νές των δημοτικών εκλογών. Συνηθίζουν οι υποψήφιοι
    δήμαρχοι με τα επιτελεία τους να κάνουν μια βόλτα στο κέ-
    ντρο της Αθήνας και να τρώνε σε κάποιο ουζερί. Εμείς εί-
    χαμε πάει κάπου στο Θησείο και περνώντας είδαμε το επι-
    τελείο του Σπύρου του Χαλβατζή, με τον οποίο έχω
    καταπληκτική σχέση, είναι πολύ ωραίος άνθρωπος. Με το
    που τον είδα, λοιπόν, έσπευσα να τον χαιρετήσω. Η Αλέκα
    που ήταν δίπλα γύρισε την πλάτη της για να μη με χαιρε-
    τήσει. Ήταν κάτι που μου είχε κάνει εντύπωση.
    και παρόλα αυτά στην επόμενη ερώτηση που θα μπορούσε να τα χώσει …

    στην ερώτηση Θα έστελνες το παιδί σου σε ιδιωτικό σχολείο, όπως κά-
    νουν οι περισσότεροι πολιτικοί, μέχρι και η κυρία Παπαρήγα;
    Κοίτα, εγώ έχω εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο. Αν όμως
    έμενα σε μια περιοχή που το δημόσιο ήταν πάρα πολύ κακό,
    δε θα είχα ταμπού να το στείλω στο ιδιωτικό. Κάθε γονιός
    θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Και δε συμφωνώ με την
    κριτική που ασκούνε στην Αλέκα, επειδή έστειλε την κόρη
    της σε ιδιωτικό σχολείο. Καλά έκανε, τι έγινε δηλαδή; Εκεί
    θα κριθεί το αν είσαι αριστερός ή όχι;

    καταλαβαίνεις πως μιλάμε για διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό….Ρίξε μια ματιά τώρα στα blog των συντρόφων σου και θα δεις τι λάσπη και τι βρωμιές ρίχνουν σε μέλη και στελέχη της αριστεράς…

    κατάλαβες σύντροφε; …το ποιος είναι άνθρωπος είναι σχετικό…

  7. Λάμπρος said

    Αθλιε
    Λέει ο Καλύβης πως το κατώτατο είναι 30,4 ευρώ. Καλεί ουσιαστικά να παρέμβει το κράτος και να δώσει τουλάχιστον το συμφωνημένο 30,4.
    Η χθεσινή συμφωνία ήταν -αν δεις και τια πιο πάνω δημοσιεύσεις αλλά και το Ριζοσπάστη- να πάει 25-26 από 22-23.
    Ποιο είναι το θέμα που σε σύγχυσε; Ο Καλύβης 30,4 τουλάχιστον του νόμου λέει. Περισσότερο δηλ.

    Ελπίζω να το έπιασες.

  8. Καλησπέρα,
    έχετε σίγουρα δει παλιούς μετανάστες στο εξωτερικό που ξεχνάνε τα ελληνικά. Το φαινόμενο είναι λιγότερο έντονο σε όσους ξενιτεύτηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία και πιό σπουδαγμένοι – ωστόσο κι αυτοί όσο περνούν τα χρόνια αποκτούν «παραξενιές» με την (ελληνική) γλώσσα, κι αυτό ακριβώς αισθάνομαι κι εγώ να μου συμβαίνει.

    Το ρεπορτάζ του Νόδαρου στην Ελευθεροτυπία που έχετε λινκάρει, τελειώνει

    «Απαιτούμε από όλους τους εργαζόμενους στην ελληνική επικράτεια (αλλοδαπούς ή όχι) την απαρέγκλιτη εφαρμογή της γενικής συλλογικής σύμβασης και της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς καμιά εξαίρεση ή έκπτωση από οποιονδήποτε», επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. (Υπογράμμιση δική μου).

    Δεν είμαι σίγουρος οτι οφείλεται στο παραξένεμα του μετανάστη η αηδία που ένιωσα. Νομίζω πάντως οτι αν η φράση είχε «για», θα μιλούσαμε απλώς για υποκριτές – με το «από», μιλάμε για καθήκια.

  9. Χαχαχχα!Σωστή η παρατήρηση από το μάυρο πρόβατο!Χαϊβάνια που δεν εφαρμόζετε τη σύμβαση!Αμάρτησα εγροδότη μου!ε ρε κατάντια…

  10. γιάννης μ said

    να ένα καλό παράδειγμα λάμπρο που έδωσες για να δεις την αντιμετώπηση από τα μμε…την ώρα που ό τσίπρας έδινε την συνέντευξή του στο συγκεκριμένο περιοδικό (και καλά έκανε αφού το θεωρεί σωστό) στην μανωλάδα γινόταν πόλεμος…συγκεκριμένο λοιπόν δελτίο (του ALPHA) αντί να ασχοληθεί με το σοβαρότατο θέμα των εξεργεμένων μεταναστών,έχει καλεσμένο τον υπευθυνο ύλης (αν θυμάμαι καλά) του περιοδικού και το μόνο που δεν μας είπαν ήταν τί ώρα πήγε τουαλέτα ο τσίπρας…σαφέστατα δύο μέτρα και δύο σταθμά..αν όμως στην ιστορία αυτή της μανωλάδας (που ο ρίζος ανέδειξε πριν από 1 χρόνο) το ξύλο το έτρωγαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ,υπάρχει έστω και μία αμφιβολία ότι θα είχαμε έκτακτο δελτίο ανα 30 δευτερόλεπτα???

  11. γιάννης μ said

    όσο για την συνέπεια αυτού του παιδιού δεν έχω λόγια
    http://www2.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=23/4/2008&columnId=1821

  12. a8lios said

    @Λάμπρος
    You don’t seem to get it.
    Δε σου ‘πα καλέ μου άνθρωπε πως ο Καλύβης ή ο ΣΥΝ είπε να πάρουν λιγότερα. Ναι, να πάρουν 30τόσο είπε. Περισσότερα δηλαδή.

    Για μένα όμως είναι τραγικό, την ώρα που κάποιοι βγαίνουν ματωμένοι από έναν κερδισμένο αγώνα, κάποιος να εμφανίζεται σαν τον φωτινό παντογνώστη και να λέει «όπα παιδιά, μαλακία συμφωνία κάνατε, αλλά χαλαρώστε, αναλαμβάνει η ΓΣΕΕ από δω και μπρος, θα το πάμε μεις στη δικαιοσύνη, στην καλή Ε.Ε. και όλα θα φτιάξουνε…»

    Τραγικότητες είναι αυτά για μένα. Και όχι μόνο για μένα φαντάζομαι.

    Λες και ακόμα και να κερδίζατε στα δικαστήρια δε θα βρει τρόπο ο μεγαλοπαραγωγός να τους τα πάρει αλλιώς, αν δεν υπάρχει αποφασισμένο κίνημα στα χωράφια.

    Και όπως είπα, εγώ δεν κριτίκαρα το αν πήγε τις μέρες των κινητοποιήσεων ο ΣΥΝ επιτόπου. Συμβαίνουν αυτά. Αλλά αυτές οι δηλώσεις-κινήσεις εκ των υστέρων, που είναι πλέον μια συνειδητή στάση και άποψη για το κίνημα, είναι για μένα η ουσία.

    @Μαύρο Πρόβατο
    Ναι, το είδα κι εγώ, αλλά λογικά απλά έκανε λάθος. Οπότε μόνο υποκριτές 😀

  13. a8lios said

    Να, δείτε τί ωραία που τα λέει και ο …αριστερός Μάνος!

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_23/04/2008_267575

    Να εφαρμοστούν οι νόμοι και είμαστε ΟΚ ρε παιδιά.
    Ταξική πάλη και κουραφέξαλα, αυτά τα …λεν οι κομμουνιστές για να γαμάνε τζάμπα 😀 …

  14. plagal said

    Χαχαχα, θεος ο Μανος. Ξερεις ποια ειναι η πλακα? Οτι αυτο που λεει οντως ειναι ανατρεπτικο σε αυτη τη φαση. Και αυτο γιατι η γενικευμενη «παρανομια» των 23 ευρω ουσιαστικα ισοδυναμει με «μη παρανομια». Δηλαδη, εχουμε βρει το μοντελο οτι αφου δεν μπορουμε να περασουμε νομοθετικα και με τη βουλα τις νεοφιλελευθερες «μεταρρυθμισεις», τα κανουμε ολα στην γενικευμενη παρανομια και ειναι «ολοι ευχαριστημενοι». Οποτε το να βγαινει ο οποιοσδηποτε και να απαιτει εφαρμογη των νομων ειναι τοσο συντηρητικο που κανει «τρεις στροφες δεξια» και τελικα απειλει κανονικα το συστημα. Σαν την ιστορια με τα Mani Pulite στην Ιταλια. Αρκει να βρεθει ενας (1) δικαστης να ειναι αρκετα μαλακας…

  15. gogos said

    Αθλιε υπαρχει αλλη μια πλευρα του ζητηματος, πώς βλεπουμε εμεις τη συμμετοχη μας σε τετοιους αγωνες και πως αλλοι οπως ο ΣΥΝ.
    Αν ο ΣΥΝ αποφασιζε να κανει μια τετοια κινηση συμπαραστασης σε εργατες που αγωνιζονται (δεν εξεταζω τωρα την ανυπαρξια του στο μπολιασμα…) το σιγουρο ειναι οτι πρωτα θα ειχε φροντισει να βρισκονται εκει ολα τα (προθυμα να αναδειξουν το αγωνιστικο προφιλ του) καναλια. Κατι τετοιο θα ηταν μια πρωτης ταξης επικοινωνιακη ευκαιρια.
    Μου θυμιζει λιγο, αυτη η τακτικη, τους «φιλανθρωπους» που κανουν τη δουλια μονο για τη διαφημιση, χωρις αυτη δεν υπαρχει και φιλανθρωπια…

    Οπως γραφτηκε, αν δεν ειχαν χτυπηθει καποια παιδια των καναλιων, πιθανον να ειχε θαφτει το θεμα της Μανωλαδας.

    Η ουσια δεν ειναι το ποσα ευρω πηραν αυξηση αυτοι οι ανθρωποι (αν τα παρουν τελικα), αλλα οτι μαθαινουν να αγωνιζονται ταξικα. Αυτη ειναι η παρακαταθηκη. Κι αυτο θελουν να αποφυγουν οι ΓΣΕΕδες με τις…νομιμες οδους τους.

  16. Λάμπρος said

    Αθλιε
    ούτε αυτό λέει, και ούτε μιλάει εξ ονόματος ΓΣΕΕ. Ετσι κι αλλιώς δεν είναι ο Καλύβης η ΓΣΕΕ. Απαιτεί τα συνδικαλιστικά όργανα ΓΣΕΕ, εργατικά κέντρα κλπ να κάνουν το καθήκον του ελέγχου και να πιέσουν για τα νόμιμα.

    «ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης, που στιγμάτισε την παντελή απουσία της πολιτείας και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, στη Νέα Μανωλάδα. Πρόσθεσε δε πως δεν επιτρέπεται ούτε νοείται να πληρώνονται εργάτες με χαμηλότερο από τη συλλογική σύμβαση μισθό. Η συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τους ανειδίκευτους εργάτες ορίζει ημερομίσθιο στα 30,4 ευρώ το 8ωρο, με πλήρη ασφάλιση, ενώ οι υπερωρίες πρέπει να πληρώνονται επιπλέον. Ο Αλ. Καλύβης κατέληξε βεβαιώνοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες να ενεργοποιηθούν τα εργατικά κέντρα Αμαλιάδας και Πύργου, προκειμένου να παρέμβουν.»
    Τα ίδια λέει και το ΠΑΜΕ, και προφανώς στην συνάντηση που ζητάει με τον υπουργό, εσύ τι πιστεύεις οτι θα ζητήσει; Να γίνει σοσιαλιστική δημοκρατία η Ηλεία; Θα ζητήσει να ισχύσει ο νόμος. Και ο νόμος για τα 30 ευρώ, έστω και αυτός με τα χίλια στραβά τους συμβιβασμούς και την αδικία που εμπεριέχει είναι νόμος που διεκδίκησε και κατέκτησε το εργατικό κίνημα. Να μην ξεχνιόμαστε….

    Και ένα άλλο. Επιμένετε να παρακάμπτετε την επίσκεψη Τσίπρα 16 Απριλιου.Δυο ημέρες πριν τα επεισόδια. Ηταν εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το παρακολουθούσε το ζήτημα. Τώρα αν το ΠΑΜΕ τον όξυνε, καλά έκανε. Εμείς δεν έχουμε κανένα θέμα με αυτό.
    Το ΚΚΕ και η ηγετική του ομάδα έχει πρόβλημα. Γι αυτό και αυξάνονται και τα εσωκομματικά κρούσματα απειθαρχίας ειδικά σε ότι αφορά το ΠΑΜΕ και τους κοινωνικούς αγώνες που εξακολουθεί να τους αντιλαμβάνεται μοναχικά…

  17. Λάμπρος said

    Αθλιε
    πιστεύεις πως υπάρχει αποφασισμένο κίνημα στα χωράφια και ειδικά της Μανωλάδας;;;
    Σε παρακαλώ με ένα ναι ή με ένα όχι αν θέλεις απάντησέ μου…

  18. γιάννης μ said

    εννοείς αν είναι συνειδητοποιημένο κίνημα ή αν είναι ξέσπασμα?

  19. a8lios said

    @Λάμπρος
    Λέμε συνήθως για το ΣΥΝ ότι πατάει σε 2 βάρκες. Έτσι κι εδώ.

    http://www.gsee.gr/news/news_facts_download.php?id=439

    Αυτή είναι η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, με την οποία απ’ ότι κατάλαβα δεν είχε πρόβλημα ο κ. Καλύβης.
    Και είναι μια ανακοίνωση απαράδεκτη. Απλά.

    Τα υπόλοιπα που λες περί θέσεων ΣΥΝ & Τσίπρα καλά είναι, αλλά δεν αφορούν την κριτική που κάνω.

    Δεν ξέρω αν υπάρχει αποφασισμένο κίνημα στα χωράφια, πιθανότατα δεν υπάρχει, αλλά το θέμα είναι αν προσπαθείς να το χτίσεις η όχι. Η ΓΣΕΕ και με αυτή την ανακοίνωση φαίνεται ότι δεν πάει να το χτίσει. Και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ σε αυτή δε διαφώνησε σε τπτ…

  20. Λάμπρος said

    Αθλιε
    δεν θέλω να σε φέρω σε δύσκολή θέση, γιατί μπορεί να παρακολουθεί και ο καθοδηγητής σου και να πέσει και καμιά μομφή…
    Ασε να κάνουμε πλάκα καλύτερα, γιατί μάλλον εσείς έχετε δίκιο πάντα, και ας μην χάνουμε τον χρόνο μας….
    Αυτός που θέλει να καταλάβει το έχει κάνει …

    Προσπάθησε όμως να έχεις κριτική σκέψη, για να μην απαγοητευθείς κάποια μέρα όπως τόσοι και τόσοι μέχρι σήμερα…

  21. Θεόφιλος said

    @Λάμπρος

    δε με λε, ο ορος Τοπικα Συμφωνα Απασχολησης σου λεει κατι? ξερεις ειναι κατι ωραια χαρτια τα οποια μπορουν να παρακαπτουν ΣΣΕ κτλ. αυτα τα ψηφισαν οι δημαρχαιοι σας στην κεδκε ΚΑΙ τα εφαρμοζουν. οποτε απο που ως που παρανομη η κατασταση εκει κατω. αν το δικαστηριο η η επιθεωρηση βγουνε κ πουνε οτι αυτα ειναι στα πλαισια ενος ΤΣΑ, η υποθεση τελειωνει?

    κ ξερεις κατι? δεν σε ειδα ουτε στα καρφουρ ουτε στην ρενω ουτε στα σπριντερ. δε σε ειδα ουτε στα λιμανια. απεναντιας ειδα τον συνασπισμενο δημαρχο σας στην πετρουπολη να παραπονιεται για τις κινητοποιησεις των συμβασιουχων.

    απο που κ ως που θα πας να μου την βγεις απο τ αριστερα ρε? πες μου εστω μια φορα που να εισασταν μαχητικα παρων καπου. για μια σσε, εναντια σε μια απολυση. η μαλλον, επειδη η λιστα θα ναι μεγαλη κ ο κακος κ υποκινουμενος αθλιος θα σε κοψει, κανε κανα μπλογκ να τα δουμε.

    ο για το(η)ν τσιπρα. κ τι παει να πει οτι 2 μερες πριν ηταν εκει? κ γω πριν 2 μερες περασα απο καπου κ σημερα εγινε καραμπολα 10 αμαξιων. εκανα κατι? αλλα τι να πεις για καποιον που πριν 3 βδομαδες ελεγε τον τσε τυχοδιωκτη κ επικινδυνο κ σημερα μιλα για τους δρομους του τσε

    ρε αει… ουτε για να σας βρισουμε δεν ειστε αξιοι

  22. Λάμπρος said

    Θεόφιλε
    την Κυριακή θα είμαστε πιο μαχητικοί από εσάς στο ψήσιμο του Οβελία. Εσείς είσαστε φτωχομπινέδες και δεν έχετε λεφτά ούτε για κοτόπουλο…Εμείς είμαστε μικροαστοί και τα ψήνουμε δυο δυο τα κατσικάκια…
    Την Κυριακή θα σας τσακίσουμε…μπεεεεεεεεεεε

    Καλό Πάσχα σε όλους,
    Και Καλή Ανάσταση στις συνειδήσεις σας…

  23. sotos said

    Milaei gia synhdhsh h «aristera» poy to mono poy prosefere htan thn yphresia sthn arxoysa ta3h na xtypaei to KKE xrhsimopoiontas toys diegrammenoys poy afoy kanan tis poysties toys meta eidan to fws to «alh8ino» kai ti agapes apo ta afentika kai ta starilikia e Kyrko????
    @Ante pigaine na ypograpseis kana spasimo apergias poy eiste kai kalh se ayta, poy milas xwris na les tipota!!!!

  24. mary said

    Εγώ Άθλιε δε θα έκανα συζήτηση με τον Λάμπρο , θα τον άφηνα να βγάλει τα απωθημένα του αλλά θα αδιαφορούσα ΚΑΙ γιαυτόν και για αυτό που εκπροσωπεί σ’αυτά που γράφει ….οι θέσεις μας στην τελική για τους συνασπισυριζόμενους είναι ΓΝΩΣΤΕΣ.

    με λίγα λόγια θα έκανα ό,τι και η Αλέκα όταν είδε τον Τσίπρα και του γύρισε πλάτη …

    ΠΑΝΤΑ γυρνάμε πλάτη σε αυτούς που υπογράφουν καταδίκες του λαού στην ΕΕ και όπου αλλού τους βολεύει …

    Υ.Γ. Αλλά να σε αποκαλεί ρε άθλιε και σύντροφο !! γελάσαμε και σήμερα ….

  25. a8lios said

    Λάμπρο, σου παρουσιάζω τη Μαίρη, την ηλεκτρονική καθοδηγήτριά μου.
    Her wish is my command!
    Έτσι, συγκεντρωτικά και αντιδημοκρατικά.

    Σου γυρίζω την πλάτη λοιπόν επιδεικτικά και δε σου ξαναμιλάω ΠΟΤΕΣ!

  26. Πολύ ωραία η Μαίρη!! Άντε γιατί πολύ τραβάει το αστείο!! 😉

  27. espοir said

    Λοιπόν, κατά 98% συμφωνώ με όσα έγραψες.
    Ξεκινώ με τη μικρή διαφωνία: στον υπολογισμό της υπεραξίας, θα έπρεπε να συμπεριλάβεις την «επένδυση». Κόστος, φόρος, αγορά αγρού, κλπ. Όχι ότι παύει να είναι στυγνή εκμετάλλευση από τσιφλικάδες προς εργάτες.

    Σίγουρα, έχεις δίκιο σε αυτό: Για άλλη μια φορά το ΚΚΕ έβγαλε το φίδι από την τρύπα και τράβηξε όλο το κουπί. Για άλλη μια φορά, κάθε μέσο το παρουσίασε όπως ήθελε.

    Και επαυξάνω: έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ΟΛΟΙ οι πολιτικοί και πολιτευτές της Ηλείας (και όχι μόνο).
    Η απουσία τους ουσιαστικά ισοδυναμεί με παραδοχή ότι «το κατώτατο ημερομίσθιο έπρεπε να είναι στα 23 ευρώ!» και πάτε εσείς μετά στον εργοδότη σας να ζητήσετε περισσότερα, αν τολμάτε!

    Δεν το ξέρανε; ΟΚ, αν δεν το ξέρανε, τώρα που το μάθανε, έπρεπε να ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ και να πάνε εκεί. Το ίδιο και ο εισαγγελέας, η Επιθεώρηση Εργασίας, το Υπουργείο κλπ. Η απουσία τους είναι συνενοχή.

    Το κατώτατο ημερομίσθιο είναι 33,4 ευρώ (καλώς ή κακώς). Αν κάποιος δεν μπορεί να το δώσει (δε «βγαίνει») τότε ΜΗ ΣΩΣΕΙ και προσλάβει ποτέ εργάτες! Να τις μαζέψει μόνος του τις φράουλες. Να φυτέψει κάτι άλλο.
    Εφόσον επιλέγει να προσλάβει εργατικό προσωπικό, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να το αμοίβει όσο ορίζει ο νόμος. Τελεία και παύλα.

    Αν τελικά βρισκόμαστε σε καθεστώς «γενικευμένης παρανομίας», να μας το πουν κι εμάς να πάμε να διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε με τον ίδιο τρόπο (το χωράφι του μεγαλοκτηματία που μου αρέσει, την τεράστια LCD από το ράφι, τα λεφτά που μου λείπουν από την τράπεζα κλπ).
    Ή θα ισχύουν οι νόμοι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ή να τους καταπατήσουμε κι εμείς όπως μας βολεύει.

  28. espοir said

    %^*%$#@$#!@ το αυτόματο coding μου μέσα!
    (μετατροπή ερωτηματικού με παρένθεση σε smiley)

  29. a8lios said

    @Εspoir
    Καμία αντίρρηση ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση και οι νόμοι, εφ’ όσον διασφαλίζουν 5 πράγματα.
    Ούτε με το Λάμπρο είχα διαφωνήσει ΓΙ ΑΥΤΟ.

    Άλλο όμως, μέσα στις μορφές πάλης που επιλέγεις να είναι ΚΑΙ οι νομικές κινήσεις,
    άλλο να είναι οι νομικές κινήσεις το μόνο που σκέφτεσαι να κάνεις.

    Εγώ αυτό κριτίκαρα.

    Αν δεις την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, μιλάει για «κινητοποίηση των εργατικών κέντρων», για ποιό πράγμα όμως?
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ!!!

    Λες και είναι καμιά κρατική υπηρεσία ή κάτι τέτοιο!!! Ενημέρωση και τέλος! Από εκεί και μετά …»ατομική ευθύνη» των μεταναστών η δουλειά και ό,τι κάτσει…

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και δείχνει μια συνολικότερη αντίληψη.

    Ως προς την υπεραξία, ναι, τα έγραψα λίγο στα γρήγορα… χεχε.

  30. espοir said

    Συμφωνώ. Όταν τα πράγματα είναι έτσι, η πάλη είναι υποχρεωτική. Από την απλή και ανώδυνη απεργία μέχρι πολύ ριζοσπαστικότερες λύσεις (καταστροφή της σοδειάς και ό,τι άλλο χρειαστεί για να βάλουν μυαλό κάποιοι).

    Επίσης, πρώτοι στον αγώνα ΟΦΕΙΛΟΥΝ να είναι όσοι διεκδικούν την ψήφο μας. Αλλιώς μην τολμήσουν να έρθουν να τη διεκδικήσουν πάλι.

  31. […] τα άλλα, … ας μην φάμε αιματοβαμμένες φράουλες φέτος. Έτσι, από αντίδραση. Εν ανάγκη, ας προτιμήσουμε […]

  32. Red Ghost said

    Μια που οι φραουλοπαραγωγοί της Ηλείας λένε πως δε βγαίνουν με πάνω από 23,5 ευρώ μεροκάματο θέλω να πω το εξής: στο χωριό μου στην Αττική τα μεροκάματα για τα αμπέλια είναι μεταξύ 45 και 50 ευρώ. Δεν υπάρχει διακριση σε Ελληνες ή αλλοδαπούς. Αν και οι τελευταίοι ασχολουνται κυριως με τον τρύγο και οι Ελληνες κυρίως με την καλλιέργεια. Αν ο παραγωγός δεν εμφιαλώνει ο ίδιος, απλώς δε βγαίνει. Δεν ξερω πως την έχουν δει στην Ηλεία και θέλουν να βγάζουν από τις φράουλες όσα δε βγάζει κανένας άλλος αγρότης στη χώρα.
    Και κάτι μου λέει πως υπάρχει πολιτική υποστήριξη από πίσω στην Ηλεία για την κατάσταση αυτή!

  33. Λάμπρος said

    Την Κυριακή η Αλέκα θα πάει επίσκεψη στα τεθωρακισμένα.
    Ορισμένοι από εσάς καλό είναι να πάνε μαζί της. Θα έχει αχτίφ βλημάτων….

  34. Red Ghost said

    @Λάμπρος
    Όταν γράφεις τέτοιες εξυπνάδες, μετά θέλεις να κρατάμε το επίπεδο ψηλά; Θέλεις σοβαρότητα και επιχειρήματα; Βρες μια παιδική χαρά να παίξεις και μη μας ζαλίζεις.

  35. andriou said

    Σύντροφοι έχω μία πρόταση. Φτιάχνουμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή απο όσους συμμετέχουν σ’αυτή τη συζήτηση, με σκοπό να την παρουσιάσουμε (τη συζήτηση) στούς αγρεργάτες της Μανωλάδας; Μετά θα μετρήσουμε ποιός έφαγε το περισσότερο ξύλο, απ’ τους εργάτες πλέον οχι απ’τους τσιφλικάδες.

    Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Οι άνθρωποι πεθαίνουν και μείς ενδιαφερόμαστε για το ποιός έφαγε το πιό πολύ ξύλο, γιατι δεν μετέδωσαν τα κανάλια σε ζωντανή σύνδεση το γκλόμπ στο κεφάλι του ΠΑΜίτη ή πόσες φορές αναφέρεται στο κάθε άρθρο το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Ας πάμε λοιπόν να τους εξηγήσουμε ότι το δικό μας πρόβλημα είναι το γιατί προβάλουν τα ΜΜΕ τον Τσίπρα. Να είστε σίγουροι οτι θα το καταλάβουν. Μπορεί και να μας συμπαρασταθούν. Να τούς δώσουμε επίσης να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να πάρουν τα 30 ευρώ που τούς παρέχει η (φεουδαλικής σύληψης) συλλογική σύμβαση, διότι με αυτό τον τρόπο «διαφημίζουν» τη ΓΣΕΕ. Ας βολευτούν τώρα με τα 23 και κάποτε που θα γίνει σοσιαλισμός θα τακτοποιηθούν.
    Τι να πώ;
    Ντροπή μας!

  36. a8lios said

    @Andrew
    «Σύντροφε», έχω μια πρόταση κι εγώ. Διάβασε άλλη μια φορά το κείμενο και ΟΛΑ τα σχόλια, ειδικά εκείνο που απαντάω στην espoir, μπας και καταλάβεις για ποιο λόγο άρχισε αυτή η συζήτηση.

    Για το αν μπαίνει ο Λάμπρος, τα γαμάει όλα και τη στράφει σε μαλακίες δεν είμαι υπεύθυνος εγώ ξέρεις…

    Άιντε, γιατί για την ουσία του ποστ Χριστό δε κατάλαβες μ’ φαίνεται!

  37. andriou said

    Ρε σύντροφε με δουλεύεις; Τα 4/5 του post, αναλώνονται στην συμπεριφορά των «κακών» ΜΜΕ που …τολμούν να αναφέρουν δηλώσεις και άλλων φορέων, πλην του ΠΑΜΕ, λές και αυτό είναι το πρόβλημα των εργατών τη Μανωλάδας.
    Εγω είμαι λοιπόν που δεν καταλαβαίνω την ουσία του post; Όχι δα. Το Αλσχάϊμερ μου, δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ!

  38. ΔΙΑΒΑΣΑ -ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΑ- ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ…

    ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ «ΑΘΛΙΩΝ» ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ,

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΚΟΜΜΑ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Μ-Ο-Ν-Ο-Σ ΗΛΕΙΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ…

    ΕΤΣΙ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΤΡΟΠΕΣ ΜΑΣ ( ή την ξεφτίλα μας) ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΓΚΟΥΑΝΝΤΑΝΑΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ ΜΑΣ;;;;;

  39. andriou said

    @ Απ’ αλλού

    Πες τα χρυσόστομε!!!

  40. erythros said

    Για κάτσε βρε «απ`αλλού». Μπράβο στον ντόπιο δημοσιογράφο που ανέδειξε πρώτος το θέμα -δεν το γνώριζα- αλλά εδώ υπάρχει κάτι άλλο που ξεχνάς: όταν ο Ριζοσπάστης πηγαίνει κάπου, δεν πηγαίνει στο ξεκάρφωτο, να κάνει ένα ρεπορτάζ, να αγγίξει τις ευαίσθητε χορδές μας, τον ανθρωπισμό μας και τελικά να πουλήσει δύο φύλλα παραπάνω. Όταν πηγαίνει ο Ρίζος κάπου, πηγαίνει το ΚΚΕ εκεί. Γιατί στην ομάδα, πέραν των δημοσιογράφων ήταν στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ -στελέχη του ΠΑΜΕ που είναι οι ίδιοι μετανάστες- και πήγαν εκεί με έναν στόχο: να οργανώσουν τους εργάτες γης της περιοχής. Και από τότε ξεκίνησε μία κατάσταση στους μετανάστες που τώρα πρώτη φορά βγήκε σε απεργία (εδώ καλό θα ήταν να έχουμε και ένα link -αν υπάρχει βέβαια- από το άρθρο που λες όχι για να δούμε αν όντως το έγραψε πρώτος -δεν το αμφισβητώ- αλλά το ΠΩΣ πρόβαλε το θέμα). Η οργάνωση προχωρά, πολλοί εντάσσονται στο ΠΑΜΕ όχι απλά για να πάρουν μία πράσινη κάρτα, αλλά για να ενταχθούν στον ταξικό αγώνα.
    Και αυτό με την ντροπή δεν το πιάνω…να νιώθω ντροπή για την Μανωλάδα; για την Ζώνη να νιώθω καλά; για τους ξενοδοχοὐπάλληλους που απολύονται για πλάκα επειδή κατεβαίνουν σε απεργίες με το ΠΑΜΕ; επειδή εγώ είμαι άνεργος, μήπως είμαι κυριλέ; δηλαδή την Μανωλάδα περιμέναμε για να δούμε μία κατάσταση; ή τελικά κάνουμε εθνικό διαχωρισμό της εργατικής τάξης από την άλλη πάντα;

  41. a8lios said

    @Andrew
    Ρε άνθρωπε, εγώ 3 ζητήματα βάζω:
    1. Γιατί στα ΜΜΕ τις επόμενες μέρες από τις κινητοποιήσεις προβάλλεται η δράση των πάντων για το θέμα, εκτός του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.
    2. Γιατί είναι πολιτικά απαράδεκτη η στάση της ΓΣΕΕ ως προς το θέμα, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαφωνεί ως προς αυτή.
    3. Γιατί είναι ψέμα το αστικό επιχείρημα περι φτωχής αγροτιάς.

    Μάλιστα αν δεις τονίζω πού και πού ότι το σημαντικό για μένα είναι το 2. Δηλαδή η «επίθεση» μου στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με ο,τιδήποτε στα ΜΜΕ, αλλά με την πολιτική στάση που κράτησε, και πιο πολύ στα πλαίσια του συνδικαλιστκού κινήματος.

    Από εκεί πέρα λέγε εσύ για τα ΜΜΕ μόνο. Τί να πώ, ότι θέλει ο καθένας βλέπει…

    @Απ’ αλλού
    Συμφωνώ με τον Ερυθρό. Εγώ βέβαια δε χρειάζομαι λινκς. Κάπου τα είχα πετύχει τα δημοσιεύματα που αναφέρεις, από τον MacManus νομίζω? Πάντως τα έχω πετύχει.

Σχολιάστε