A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Ηράκλειο: Πλαίσιο + Bershka = Απολύσεις

Posted by a8lios στο 7 Μαΐου, 2008

ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Είχα γράψει πριν κάμποσες μέρες για 2 απολύσεις που έγιναν στο Πλάσιο του Ηρακλείου, μετά την απεργία του Π.Α.ΜΕ. στις 16 Απρίλη (βλέπε εδώ). Είχα μείνει στο ότι όλη την Μεγάλη Βδομάδα γίνονταν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο κατάστημα από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τόσο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, όσο και για κάποια θέματα των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Τί έγινε από τότε? Στις 29 και στις 30 Απρίλη, τις ώρες 19:00-21:00 πραγματοποιήθηκαν 2ωρες στάσεις εργασίας, ενώ χτες, Τρίτη 6 Μάη, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας. Εκεί η εργοδοσία είχε φέρει 2-3 δικηγόρους απ’τα κεντρικά, όπως παρεβρίσκονταν και μέλος του κεντρικού οργάνου της εργοδοτικής ένωσης στην οποία συμμετέχει η εταιρεία. Αρχικά ζητήθηκε η συνάντηση να γίνει χωρίς την παρουσία των απολυμένων, με εκπρόσωπο του σωματείου και μόνο, έγινε ένας ψιλοπανικός και συμμετείχαν και αυτοί κανονικά.

Είπε διάφορες ανοησίες η πλευρά της εργοδοσίας, μεταξύ των οποίων και ότι δεν ξέρει με σιγουριά καν αν απεργούσαν οι απολυμένοι (που συμμετείχαν το πρωί της απεργίας στην περιφρούρηση, (και) έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί !!!), ότι τους είχε σημειώσει απλά σαν «αδικαιολόγητα απόντες» και άλλα ωραία. Ε, καταλαβαίνετε το κλίμα που επικρατούσε 😀 .

Και… η επιθεώρηση εργασίας αρνήθηκε να πάρει θέση (πρωτάκουστο!!!), οπότε το θέμα θα πάει σε δικαστήρια κτλ.

Σιγά μην περιμένουμε τα δικαστήρια βέβαια, σήμερα 18:30 μπήκε ήδη νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα από το σωματείο.

Απόλυση μέλους του Π.Α.ΜΕ. όμως είχαμε και στα Bershka στο Ηράκλειο. Αρχικά την προηγούμενη βδομάδα πήγανε να απέλυσαν τη συντρόφισσα, αλλά το ίδιο απόγευμα κινητοποιήθηκε το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και την πήραν πίσω. Ωστόσο προχτές της ανακοινώθηκε ξανά η απόλυσή της. Μάλιστα η εταιρεία σε αυτή τη περίπτωση ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη από το Πλαίσιο, αφού της είπε πως λόγος απόλυσης είναι και ότι «σπέρνει κλίμα διχόνοιας ανάμεσα στην εταιρεία και τις εργαζόμενες» και ότι «δεν είχε καμία δουλειά την προηγούμενη βδομάδα να φωνάξει το σωματείο». Όντως φαίνεται να έχουν κάποιο δίκιο βέβαια, αφού ειδικά στα Bershka και από τις υπόλοιπες εργαζόμενες φαίνεται να υπάρχει όρεξη να αποκρούσουν το κλίμα τρομοκρατίας.

Το καλύτερο όλων: «Τυχαία», ακριβώς την επομένη της απόλυσης, τα Bershka στο Ηράκλειο άρχισαν να συνεργάζονται με εταιρεία security…

Όλα αυτά είναι ψιλοπρωτόγνωρα για το Ηράκλειο, αφού μόλις πέρσι για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια επικράτησαν σε κάποιο σωματείο (ιδιωτικοί υπάλληλοι) οι ταξικές δυνάμεις. Και απ’ ότι φαίνεται, η εργοδότες τις πόλης έχουν αρχίσει να ενοχλούνται, πολύ!

Π.Α.ΜΕ. μπροστά!

(Είναι πιθανό να γράφω και κάποιες μικροανακρίβειες στα παραπάνω, αφού δεν ήμουνα επιτόπου στα παραπάνω αλλά είναι ότι κατάλαβα από όσα μου μεταφέρθηκαν. Αν κάποιος από τους συντρόφους που μπαίνουν εδώ έχει να διορθώσει κάτι, ξέρει τί να κάνει…)

12 Σχόλια προς “Ηράκλειο: Πλαίσιο + Bershka = Απολύσεις”

 1. erythros said

  Τόσο ωραία και εκεί κάτω, ε; έχουν παει φόρα και νομίζουν ότι θα τα σαρώσουν όλα αβρόχοις ποσί. Μπα…βρεγμένους πατόκορφα του βλέπω 😀
  Αν το δούμε συνολικά, εδώ και 6-8 μήνες έχουν λυσσάξει πιό πολύ σε σχέση με το παρελθόν με τους συνδικαλισμένους στο ΠΑΜΕ. Μιλάμε για δεκάδες απολύσεις (στην πλειοψηφία τους ανακαλούνται λόγω «κατωτέρας βίας» 😆 )
  Γερά τ`απόγευμα.

 2. espοir said

  Ευχαριστούμε για το update.

  Μήπως χρειάζεται μια αναφορά της Επιθεώρησης Εργασίας προς τα «πάνω»; (Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Συνήγορος του Πολίτη, κλπ) Μόνο με τέτοιο φόβο κάνουν τη δουλειά τους.
  Επίσης, να τους ζητήσετε να σας δώσουν γραπτό ό,τι λένε και δεν σας αρέσει (π.χ. ότι δεν ξέρουν αν είναι νόμιμη η απόλυση). Ζορίζονται άγρια. 😉

 3. manos said

  Αντισταθείτε τώρα!!

 4. Η εργοδοτική αλητεία, σε όλο της το μεγαλείο. Ανάλογα κρούσματα έχουμε και εδώ πάνω, στη Θεσσαλονίκη, σε διάφορες εταιρείες, αν και το Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι ταξικό και τους πάει συνεχώς κόντρα.
  Γερά εκεί κάτω, πάρτε τους φαλάγγι!

  μικροαστικό-μη κυβερνητικό υστερόγραφο: Μου φαίνεται καλά έκανα και πήρα κάρτα γραφικών από αλλού.

 5. βα.αλ. said

  Μπράβο και πάλι μπράβο. Κάθε απόλυση σε χώρους δουλειάς πρέπει να παλεύεται με νύχια και με δόντια.

 6. xamogelo said

  αμάν βρε άθλιε… ενημέρωνε ποιό νωρίς την επόμενη φορά…

 7. saimag said

  Ο εργασικός μεσαίωνας είναι γεγονός, εμείς είναι το θέμα τι κάνμουμε γι αυτό. Να φοβούνται οι εργοδότες τα μέλη που είναι στο ΠΑΜΕ ή όποιον άλλον είναι γραμμένος σε σωματίο, δεν μπορεί να είναι λύση, αλλά ελπίζω μόνο η αρχή. Αν και είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος με τα κόμματα και με την κομματική λογική του συνδικαλισμού σήμερα, στηρίζω το ΠΑΜΕ στις κινήσεις διαμαρτυρίας που κάνει, γιατί είναι από τα λίγα, αν όχι το μόνο που κάνει ουσιαστικά βήματα για να βγούμε από αυτόν το μεσαίωνα. Μπορεί στις πορίες να θεωρώ την λογική του ΠΑΜΕ διασπαστική αλλά δεν έχω δει κανεναν άλλο να βγαίνει και να διαμαρτύρεται για παράνομες απολύσεις ή κακές συνθήκες εργασίας.
  Καλό θα ήταν να ενημερώνεις για τις επόμενες κινήσεις μέσα από το blog σου για να μαζευόμαστε και πιο πολλοί.

 8. erythros said

  Και κάτι για την επιθεώρηση εργασίας: ρε παίδες, εν πολλοίς στην επαρχία είναι μιλημένοι οι τύποι. Κι εγώ όταν ήμανε φοιτητάριος στα Γιάννενα και δούλεψα ένα φεγγάρι γκαρσόνι (ναι ρε, είχα γερά πόδια κάποτες 😀 , αλλά ίδρωνα και πολύ εύκολα κι αυτό έδιωχνε πελατεία 😆 ) το έπαιρναν τηλέφωνο από την επιθεώρηση το αφεντικό, του έλεγαν «ερχόμαστε» και τα γκαρσόνια «ντυνόμασταν» πελάτες (μαύρα γαρ). Και σε άλλους εργασιακούς χώρους το ίδιο γίνεται. Οπότε, τί εμπιστοσύνη να τους έχεις κι αυτών.
  Δεν είναι απόλυτα γενικευμένο το φαινόμενο, αλλά τα παραδείγματα που υπάρχουν, κακά τα ψέμματα, είναι πολλά.

 9. a8lios said

  Χτες καμιά 50αριά άτομα είμασταν στο Πλαίσιο, που 19:00 – 21:00 δεν πούλησε τπτ.
  Το καλύτερο ήταν οι μετρήμενοι στα δάχτυλα οργισμένοι πελάτες που θέλανε αρχικά να μπούνε με το ζόρι να ψωνίσουνε, αλλά μετά από 10λεπτες και βάλε κουβέντες οι περισσότεροι από αυτούς φεύγανε με αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο στο χέρι 😉

  Παράλληλα με τον αποκλεισμό των εισόσων, η διοίκηση του σωματείου έκανε πολλές κουβέντες με τους εργαζόμενους στο κατάστημα μέσα στο δίωρο.
  Μετά τις 21:00 που έκλεισαν φύγαμε με πορεία προς την Πλ.Ελευθερίας.

  Δίωρη στάση εργασίας στο Πλαίσιο θα έχει και το Σάββατο, 9:00-11:00.

  @Espoir
  ΟΚ, θα τις μεταφέρω τις συμβουλές…

  @Χαμόγελε
  Καλά μωρή γκρίνια, θα σε πάρω τηλέφωνο για το Σάββατο, όχου…

  @Saimag
  Νομίζω ο μόνος τρόπος είναι να ας φοβούνται, καλώς ή κακώς. Θα τα πούμε…

 10. Red Ghost said

  @erythros
  «Και κάτι για την επιθεώρηση εργασίας: ρε παίδες, εν πολλοίς στην επαρχία είναι μιλημένοι οι τύποι.» Δεν ξέρω αλλού, αλλά στο Ηράκλειο είναι. Όταν έρχονται εκεί που δουλεύει η κοπέλα μου, το ξέρει πάντα το αφεντικό και κρύβει φακέλους, υλικά, καταστάσεις προσωπικού κ.λ.π.
  Και σε κεντρικό φαστφουντάδικο του Ηρακλείου έκαναν έλεγχο στην κουζίνα του εισογείου (που βλέπουν οι πελάτες), αλλά όχι στην άλλη του υπογείου που θα έβρισκαν και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
  Όταν ανοίγει στο Ηράκλειο μη Κρητικός επιχειρηματίας τον τσακίζουν στους ελέγχους, ενώ οι τοπικοί επιχειρηματίες έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

 11. compassocap said

  Για την επιθεώρηση εργασίας να είστε σίγουροι ότι παντού είναι μιλημένοι. Και όχι μιλημένοι απλά αλλά απίθανοι ρουφιάνοι. Στο μαγαζί που δούλευα στου Παπάγου, είχαν διώξει κοπέλα γιατί μάθανε πως είχε κάνει καταγγελία στο προηγούμενο εργοδότη της. Και μαντέψτε από που το μάθανε. Μαντέψατε? Αστέρια είστε. Από την επιθεώρηση εργασίας φυσικά. Πάντως λύση υπάρχει. Πας τον τσιμπάς το τύπο, του παίρνεις το κινητό και το πας χεράκι χεράκι στο μαγαζί. Και αυτό δεν είναι πρόταση, είναι εμπειρία. Το έχουμε κάνει αρκετές φορές. Ειδικά στην επαρχία είναι πιο εύκολο (και επιβεβλημένο) να το κάνεις.

 12. […] θυμηθούμε και αυτό. Στο Ηράκλειο έχουμε απολύσεις μελών του ΠΑΜΕ. 2 στο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: