A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Μπερλουσκόνι ξαναέλα να μας δείξεις τη φανέλα

Posted by a8lios στο 18 Απριλίου, 2008

2006: Θυμάμαι όλες οι «αριστερές» δυνάμεις εν Ελλάδι -πλην λακεδαιμονίων-, να πανηγυρίζουν τρελά για την ήττα του «Μπερλουσκονισμού» στην Ιταλία. Ακόμα και αυτοκολλητάκια με «διεγραμμένους Μπερλουσκόνιδες» κυκλοφορούσαν στα ελληνικά πανεπιστήμια αν θυμάστε. Και μπορεί να τα βγάζανε οι «ασόβαροι» ΣΕΚίτες, αλλά τα φορούσαν όλοι…

Εμείς και τότε, μεσ’ στην απομόνωση και τη μιζέρια, να τους βάζουμε «όλους στο ίδιο καζάνι» και να προειδοποιούμε το λαό πως από τέτοιες εναλλαγές δε βγαίνει πράμα. Είδες, να μην είσαι «πολύχρομος», τέτοιες μαλακίες λες…

Στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» τον εστείλανε λέει. Όπως και ο Αντρέας την ελληνική «δεξά». Μόνο που αυτά τα «χρονοντούλαπα» μάλλον είναι made in China, σαν τα φάρμακα που μας στείλανε. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς χαλάνε συνέχεια τα γαμίδια και η «δεξά» ξαναβγαίνει έξω. «Ξέφυγε η μαγκούφα», που λέει και η γιαγιά μου για τις μύγες…

Έτσι που λέτε, και τώρα «Μπερλουσκόνι ξαναέλα να μας δείξεις τη φανέλα» …της Μίλαν… λέτε να χάσει η Ίντερ το πρωτάθλημα πλάκα πλάκα?

Αλλά το χειρότερο είναι πάλι να τους βλέπεις όλους αυτούς τους αντινεοφιλελεύθερους, αντι-Μπερλουσκονικους και τέτοια να σε λένε τώρα «αμ, εμείς τα λέγαμε». Τί να τους πείς? Μάλλον θέλουν να σου θυμίσουν την ισχύ της θεωρίας της σχετικότητας, αφού μπροστά τους το χρυσόψαρο αποκτά μνήμη ελέφαντα.

Τέλος πάντων. Σουρεάλ κατάστασις.

3,1 λοιπόν η «πολυτασική & σύγχρονη αριστερά», ούτε καν βουλευτές δεν έβγαλε. Χεστήκαμε δηλαδή για τα ποσοστά, το θέμα είναι πως έχει πατώσει στη συνείδηση του κόσμου.

Έγραψε κάποια πράματα και ο Ρίζος (εδώ , εδώ και άλλα βέβαια αλλά φτάνει νομίζω).

Σας θυμίζω και κανα-δυο παλιότερα ποστάκια δικά μου, τότε που είχανε κάνει «δημοψήφισμα» στα συνδικάτα και αποφασίσαν «μόνοι» τους οι εργαζόμενοι να χειροτερεύσουν οι συνθήκες δουλειάς & διαβίωσης (εδώ), όπως και σχόλιο Ιταλού σ/φου της μαρξιστικής πλατφόρμας μέσα στην Κομμουνιστική Επανίδρυση μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και την άνοδο του ΚΚΕ (εδώ).

Ε, τουλάχιστον φαίνεται να βοηθάει το αποτέλεσμα στο να ακουστούν περισσότερο οι φωνές αυτές μέσα στην ιταλική «αριστερά» που μιλάνε για επιστροφή στο μαρξισμό-λενινισμό. Δε βρίσκω και το άρθρο στο Ρίζο, αλλά είχα διαβάσει χτες ή προχτές πως μετά και την παραίτηση του Μπερτινότι από πρόεδρο αυτού του «αριστερού συνασπισμού κομμάτων» που φτιάξανε,

μεγάλα κομμάτια της κομμουνιστικής επανίδρυσης ζητάνε να παραιτηθεί η ηγεσία του κόμματος και να πάνε σε έκτακτο συνέδριο που θα επανεξετάσουνε τα πάντα όλα. Άιντε να δούμε, κρατώντας ούτε καν μικρό καλάθι βέβαια.

Ελπίζω τουλάχιστον να γίνει στο Λιβόρνο 😉 … Κι όσοι κατάλαβαν κατάλαβαν.

31 Σχόλια προς “Μπερλουσκόνι ξαναέλα να μας δείξεις τη φανέλα”

 1. Μακάρι να γίνει και στο Λιβόρνο και να έχει και κάποιο αποτέλεσμα!

 2. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι ενδεικτική σε τι κατάσταση μπορεί να ερθει το λαικό και μετέπειτα κομμουνιστικό κίνημα (ή αντίστροφα) όταν στο όνομα της ανανέωσης σταματάει την δράση στους εργαζόμενους. Όταν δεν ανοίγει μέτωπα με το σύστημα. Και μιλάμε για μια καθαρά ιμπεριαλιστική χώρα που οι ταξικές αντιθέσεις είναι στο αποκορύφωμα. Μιλάμε για 40% ανεργία των νέων στη νότιο Ιταλία, για χαμηλούς μισθούς και ακρίβεια, για ανασφάλιστη εργασία στο σύνολο των νέων εργαζομένων.
  Μετά τον Ευρωκομμουνισμό και την διάλυση του Ιταλικού ΚΚ, οι λίγοι που απομείνανε αντί να «επανιδρύσουνε» το ΚΚ (όπως το όνομα τους λέει) το διέλυσαν εντελως. Με την ανανεωση στις αρχές χασανε την επαφή με τον ιταλικό λαο και εργαζομένους. Δεν δημιουργούντε εστίες αντίστασης πλέον για κανένα αντιλαικ ό μετρό. Και μιλάμε για μια χώρα με ιστορικούς εργατικούς αγώνες και ένα κόμμα της τάξης του 30% ριζωμένο στους εργάτες μέχρι το 1991.
  Μετά και το πάθημα της Ιταλίας ( που για τον ιταλικό λαό – σημαίνει αντιλαικά μέτρα χωρίς κάποιον να τον στηρίζει σε αγώνες ταξικούς), ελπίζουμε να βγουνε συμπερασματα και στον λαό, και στους κομμουνιστες ιταλούς, και στους αριστερούς, και στα κόμματα που μπορεί να πήραν μέρος στο ΚΕΑ αλλά δεν πούλησαν τις αρχές τους.
  Για την Ελλάδα το συμπέρασμα είναι ότι ό λαός πρέπει να χτίσει την ανανέωση στην βάση των αναγκών του και όχι την αναθεώρηση των αρχών της ταξικής πάλης. Όπως στην Ιταλία το πολιτικό σύστημα βρίσκοταν σε κρίση και τα ΚΚ εκεί δώσανε χέρι βοηθείας για την σταθεροποιηση του, ετσι και στην Ελλάδα, το «αδελφο» κόμμα της Ιταλικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα χρησιμοποιηθεί παίζοντας τον ρόλο του για την σταθεροποιηση του ελληνικού πολιτικού συστηματος. Και αυτό την στιγμή που η κρίση περνάει και τα δυο κόμματα και χρειάζεται μαζική κινηματική και πολιτική δράση των εργαζομένων, δίπλα στο ΚΚΕ που μάχετε για να μην γίνει παυσίπονο ή φάρμακο για το σύστημα, μα ο νεκροθάυτης του.

 3. Λάμπρος said

  Αθλιε
  να χαίρονται αυτοί που είναι στόκοι να χαίρονται…
  Εσύ δεν μου φαίνεσαι για στόκος…

  Η ελληνική αριστερά δεν θα πέσει στην παγίδα που έπεσε η ιταλική.
  http://www.avgi.gr/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=487193&-w=&-V=hpress_int&-P
  Αλέκος Αλαβάνος

  Οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς
  http://www.neolaiasyn.gr/keimeno.php?eidos=anak&gl=gr&id=109
  Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΝ

 4. partizana said

  Ευτυχώς που κάνουν άλλοι πρώτοι τις μαλακίες κάποιοι άλλοι και έτσι φυλάγονται τα παιδιά!!

 5. erythros said

  Μάλιστα. Αν δηλαδή τα ποσοστά των εκλογών ήταν καλά για την χαρούμενη κτλ αριστερά του Μπερτινότι, όταν θα ήταν καλά.
  Το πείραμα της ῾῾αριστεράς῾῾παντού την Ευρώπη πάει περίπατο. Λογικό. Παντού φαλίρισε. Και στη Γερμανία ακόμα, η Lienke είναι αντιμέτωπη με απεργίες στα κρατίδια ή στις πόλεις που έχει την πρωτιά, απλούστατα διότι ακολουθεί πολιτική υπεράσπισης του κεφαλαίου. Ακόμα και στην περίπτωση του ΟΤΕ και της Telekom το πρόβλημα που θέτουν ήταν ότι…η αγορά έγινε με πολλά χρήματα, περισσότερα από όσα θα έπρεπε…εκεί είναι το θέμα για τους ῾῾αριστερούς῾῾ εκεί. Για να μην πούμε για την Γαλλία ή την Ισπανία.
  Παντού φούσκωσε στην αρχή, παντού χάθηκε μετά. Αντιθέτως, επειδή αρχίζουν και ξυπνάνε πολλές συνειδήσεις σε ριζοσπαστική και ταξική ακτεύθυνση, παίρνονται μέτρα ενάντια σε ΚΚΕ και στην ιδεολογία του κομμουνισμού ακόμα. Τώρα ετοιμάζοντια πάλι να κηρύξουν παράνομη την κομμουνιστική ιδεολογία με το πρόσχημα ότι είναι ίδια με την φασιστική. Βέβαια, στις βαλτικές χώρες που υψώνονται μνημεία υπέρ των ναζιστών, όλα είναι καλά και …δημοκρατικά.
  Ο Μπερλουσκόνι; αξιοποίησε την δύναμη των ΜΜΕ. Όμως δεν είναι εκεί το θέμα. Όταν δεν υπάρχει το κόμμα της εργατικής τάξης, τί να περιμένει κάποιος; Μη σας πω, να περιμένει τα χειρότερα…

 6. elefantas said

  Δηλαδή αρκεί να βάλεις το σφυροδρέπανο και το πρόβλημα λύθηκε?

 7. sofistis said

  Είδες ΦΩΤΟ από το μέγα πολιτικό θαύμα του Μπερλουσκόνι;

 8. Σωστά μιλάει ο Ελέφαντας (κατ’αρχήν): ΔΕΝ αρκεί να βάλεις το σφυροδρέπανο.
  Αλλά προτού φτάσουμε στο τί αρκεί ας συμφωνήσουμε ότι το να βγάζεις το σφυροδρέπανο, την κόκκινη σημαία και να αναθεωρείς την θεωρία της ταξικής πάλης σε καταντάει ΑΧΡΗΣΤΟ. Μ’απλά λόγια αν είσαι ένα μικρό αστικό κόμμα γιατί να μην ψηφίσει ο άλλος το ορίτζιναλ μεγάλο αστικό κόμμα -που παίζει και να βγεί κυβέρνηση στο φινάλε.
  Κατά τ’αλλα οι γνωστές , κι εδώ, κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν την πραγματικότητα της πολιτικής ανυποληψίας αυτού του κόμματος.

 9. erythros said

  Ποιό σφυροδρέπανο; και το Γαλλικό ΚΚ έχει σφυροδρέπανο και η Κομμουνιστική Επανίδρυση. Δεν είναι εικαστικό το ζήτημα. Στους στόχους, στο πρόγραμμα, στην στρατηγική συμμαχιών κ.α. φαίνεται αν φέρεις σφυροδρέπανο ή όχι.

 10. @ ερυθρέ έχει αρχίζει και με εκνευρίζει όταν έχεις δίκιο…μήπως ξέρεις γιατί;

 11. a8lios said

  Καημένε Λάμπρο,
  τόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις πως κανεις μας δε χαίρεται?
  τόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις ότι θλιβόμαστε για το πού κατάντησε ένα κομμουνιστικό κίνημα με τέτοιες ρίζες μέσα στο λαό όσο το Ιταλικό?

  Αυτό όμως τί σημαίνει, ότι θα χαριστούμε σε ΚΑΘΕ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΡΙΟΛΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΙΜΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΝΩ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥς ΙΤΑΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ???

  Μήπως να μάζευτούμε και όλη μαζί να πούμε «ηγεσία πουλημένη, η Επανίδρυση δε πεθαίνει»?

  Άι μαζέψου λέω εγώ…

 12. a8lios said

  Τουλάχιστον άρχισες να χρησιμοποιείς λινκς. Μπράβο. Κάτι είναι κι αυτό.

 13. erythros said

  @Σωτήρη, μάλλον για τους ίδιους λόγους που εκνευριζόμουν κι εγώ όταν ήμουν στο ΠΑΣΟΚ και έβλεπα τους ΚουΚουΈδες να έχουν δίκιο. Δεν το λέω για κακό, προς «θεού» (άθεος γαρ, αλλά η φράση έτσι είναι) και το ξέρεις. Απλά έτσι συνέβαινε. Εν ολίγοις και εν πολλοίς, σε νιώθω που λένε.

 14. Red Ghost said

  Η Ιταλική αριστερά έπεσε σε παγίδα…
  Η Γαλλική αριστερά έπεσε σε παγίδα…
  Η Ισπανική αριστερά έπεσε σε παγίδα…
  Η ……………..

  Να τρέξει ο Συνασπισμός στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς να του πούνε το μυστικό να πέσει και αυτός.

 15. plagal said

  Θα γουσταρες πολυ να πεσει ε? Ε, ρε σεχταρισμος και ξερο ψωμι… Ρε μη βγαζετε τετοια εμπαθεια, γιατι και η καθ’ημας σταλινικη αριστερα τα χαλια της εχει (μην πω χειροτερα). Αντι να κατσουμε να τα βρουμε που το ζηταει ολη η κοινωνια φραξιονιζομαστε και σεχταριζομαστε. Καλα τα λενε οι τροτσκιστες συμμαχοι σας στο ΠΑΜΕ της Μαρξιστικης Φωνης (και ας λενε το ΠΑΣΟΚ …εργατικο κομμα).

 16. plagal said

  (ε, χμ, σορι, το «ημεις» με «η» ειναι το «εσεις», ετσι? ή το «υμεις» με «υ»?) 😆

 17. sotos said

  O SYN einai astiko komma ennothta me astoys geleiothta. aei sto diaolo yperaspistes twn kapitalistikwn sxesewn paragwghs!

 18. sotos said

  Epishs opoios den pisteyei emena as diabasei ton kyrioylh apo katw:

  http://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=2546

  Pw pw ti epanastates poy eiste ti rizospastes! prokaleitai rigos sthn asikh ta3h brrrrrrrr!! Tremei tremei tremei h olga tremh!!!

  Hrema koritsia mhn skisete kana kalson!Moyaxaxaxaxa!!

 19. plagal said

  Σωτο, αυτα μονο οταν προκειται για τον Συν τα θυμασαι ε? Ειναι αυτο που λεμε ο σεχταρισμος, δε λεω. Γιατι ας πουμε με το ΔΗΚΚΙ, μια χαρα κοινη δραση εκανε το ΚΚΕ, και αυτο ειναι μονο το πιο προσφατο παραδειγμα (ποια ΕΔΑ και ποιο ΕΑΜ?).

 20. a8lios said

  Για κάτσε ρε Plagal, δεν είναι δηλαδή περίεργο πως στις χώρες με την μεγαλύτερη παράδοση της «ανανεωτικής αριστεράς» όσο περνάει ο χρόνος και τα χρόνια, τόσο πέφτουν και περισσότερο?

 21. plagal said

  Ξερω και γω? Ειναι τοσο περιεργο? Δεν ειναι ακριβως αυτες οι χωρες που εχουν ταυτοχρονα και την ισχυροτερη καπιταλιστικη αντιδραση?

  Δεν θελω σε καμια περιπτωση να ισχυριστω οτι τα «ανανεωτικα» βλασταρια ειναι αλανθαστα ή οτι εχουν τη «σωστη γραμμη». Και σιγουρα εχουνε κανει και μεγαλες βλακειες, με μεγαλυτερη την συγκυβερνηση στη Γαλλια ή την Ιταλια. Αλλα ποιο κομματι της αριστερας δεν εχει κανει τις βλακειες του? Θα ηταν ας πουμε τοσο προκλητικος ενας «ανανεωτικος» να γυρισει και να σου πει οτι «ξερεις ρε φιλε, νταξει, εμεις απο 33% το πηγαμε στο 3%, εδω εσεις χασατε μια ΕΣΣΔ ολοκληρη»?

  Αυτο τελοσπαντων που θελω να πω ειναι οτι αυτο που απαιτειται αυτη τη στιγμη δεν ειναι σεχταρισμοι και ποιος ειναι ο ποιο γαματος και ο ποιο αλανθαστος, αλλα προσπαθεια να καταλαβουμε πώς διαολο θα καταφερουμε να αλλαξουμε τα πραγματα προς το καλυτερο. Ενα «Τι να κανουμε» για τον 21ο αιωνα χρειαζομαστε. Ε, και -γνωμη δικη μου- για να αλλαξουνε τα πραγματα προς το καλυτερο, ο μονος τροπος που βλεπω right here right now για να κανουμε το πρωτο βημα ειναι η ενοτητα της αριστερας.

  Δε λεω οτι ειναι ευκολο, αλλα διαολε, αυτα τα πουριτανικα σαν τα αποπανω που ακουω απο μερικους κουκουεδες ειναι σκετος φαρισαισμος -μερες που ειναι- και απο την αναποδη, κατι αντικουκουεδικα και «δεν ειναι αριστερα» στην απο κει πλευρα ειναι για σφαλιαρες.

 22. a8lios said

  @Plagal
  «Θα ηταν ας πουμε τοσο προκλητικος ενας “ανανεωτικος” να γυρισει και να σου πει οτι “ξερεις ρε φιλε, νταξει, εμεις απο 33% το πηγαμε στο 3%, εδω εσεις χασατε μια ΕΣΣΔ ολοκληρη”?»

  Όχι, δε θα ήταν προκλητικός. Θα ήταν σε άμυνα πιθανότατα και θα κατέφευγε σε αντιπερισπασμό 😀 .
  Για να απαντήσω πάντως, στην ΕΣΣΔ, τουλάχιστον από όσες έρευνες, συμπόσια, σκατά-φατά έχουμε κάνει, αυτό που φαίνεται, όχι από ΚΚΕδες μόνο, από μαρξιστές επιστήμονες που ζούσαν και ζούνε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και άλλους, είναι πως (και) εκεί άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα όταν άρχισαν τους «ανανεωτισμούς» και τους «εκδημοκρατισμούς» (με την φιλελευθερη-αστική έννοια το 2ο).

  Μεγάλη κουβέντα βέβαια, αλλά έτσι έχει φανεί, χωρίς να εννοώ τπτ συγκεκριμμένες χρονολογίες και άλλα τέτοια.

  Και μπορεί ο «ανανεωτισμός» στη Δύση να διέφερε σε πολλά από αυτόν στην Ανατολή, αλλά στον πυρήνα τους νομίζω είχαν πολλά κοινά.

  Τέσπα.

  Όσο για την Ελλάδα και την ενότητα.
  Ειλικρινά, τους μόνους που έχω δει να απασχολεί αυτό το θέμα είναι όσους ήδη έχουν μπει σε μια διαδικασία να κινητοποιούνται, να αγωνίζονται κτλ. Ανθρώπους δηλαδή που φαντάζομαι τους χαρακτηρίζεις σαν «αριστερούς».
  Στους υπολοίπους δεν έχω συναντήσει ΠΟΤΕ τέτοιες ανησυχίες. Άλλο αν το βάζουν σαν ερώτημα επειδή το παίζουν συνέχεια τα ΜΜΕ. Αλλά να τους απασχολεί πραγματικά όχι, δεν το έχω συναντήσει. Δεν βάζει ποτέ κανένας εργαζόμενος για να ξεσηκωθεί σαν προϋπόθεση το «να είναι οι αριστεροί ενωμένοι». Εγώ τουλάχιστον ποτέ δεν το ‘χω συναντήσει.

  Και ξέρεις κάτι? Αφού εγώ βλέπω πως δεν απασχολεί τον λαό, δεν πολυαπασχολεί και μένα σαν άμεσο καθήκον. Άλλα προέχουν και αλλιώς χτίζονται οι συμμαχίες κατ’ εμάς.

  Όσο για το σύγχρονο «τί να κάνουμε», το ΚΚΕ το δικό του «τί να κάνουμε» το έχει φτιάξει καιρό τώρα και το δουλεύει.
  Εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ κάποια σοβαρή κριτική για αυτό, δηλ. το ΑΑΔΜ, την Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, από τον ΣΥΝ.

  Θες να κάνεις την αρχή μήπως? Suits me!

 23. plagal said

  Ας υποθεσουμε για χαρη της κουβεντας πως οντως υπαρχει καποια σχεση μεταξυ «ανανεωτισμων» και λοιπων δαιμονιων και της καταρρευσης της ΕΣΣΔ. Ερωτηση: οι «ανανεωτισμοι» και οι «εκδημοκρατισμοι» ηταν η αιτια ή το συμπτωμα της καταρρευσης? Μεγαλη κουβεντα σε καθε περιπτωση και χρωσταω και κειμενο απο τοτε που εγραψες για τη μπλογκοσφαιρα. Μη γελας ρε, και τα δυο αυτα, με ενα διαστροφικο τροπο νομιζω οτι σχετιζονται. (Χιντ: μηπως υπαρχουν αλλαγες στη Βαση? Νομιζω πως ναι… -Ακομα πιο μεγαλη κουβεντα…)

  Για το δευτερο, νομιζω οτι υποτιμας λιγακι την ιστορικη μνημη και τις αριστερες παραδοσεις του Ελληνικου λαου, αν θεωρεις πως το ερωτημα τιθεται μονο και μονο απο τα ΜΜΕ. Και νταξ, στην (πολυ εστω) περιορισμενη μου εμπειρια στα κινηματα, προσωπικα την εχω συναντησει την αποστροφη «εδω δεν μπορειτε να τα βρειτε μεταξυ σας» (ή καπως παρομοια τελοσπαντων) εστω και σαν αλλοθι.

  Τωρα, για το ΑΑΔΜ κτλ παρολο που ελαχιστη επαφη εχω με το θεμα, μηπως το οτι εδω και μια 10ετια (τοσο δεν ειναι?) απο τοτε που πρωτοδιατυπωθηκε δεν εχει περπατησει ακομα, ειναι ενδεικτικο οτι πρεπει «Να κανουμε» κατι αλλο? Επ’ ευκαιρια, δεν θα σου κανω εγω κριτικη στο ΑΑΔΜ εκ μερους του ΣΥΝ. Συριζακι ειμαι οχι Συνασπισμενος. Για αυτο αποσο βλεπω εδω γυρω εχετε τον σ.Λαμπρο.

 24. Red Ghost said

  @plagal
  Θα ήθελα να μάθω τι υποχώρηση, παραχώρηση ή ό,τι άλλο έκανε ο ΣΥΝ ή ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πείσει έμπρακτα το ΚΚΕ ότι όντως θέλει συνεργασία μαζί του. Όταν λέει ότι προϋπόθεση για συνεργασία είναι να ηττηθεί πολιτικά το ΚΚΕ, τι δείχνει;
  Νομίζω ότι μέχρι τώρα ο ΣΥΝ (δεν ξέρω ο ΣΥΡΙΖΑ) χρησιμοποιεί την συνεργασία σαν προεκλογικό χαρτί/ τέχνασμα προς τους ψηφοφόρους.

 25. sotos said

  Mhn psarwnete o SYRIZA 8elei mia kybernhsh polyxrwmh zoyzoyniarikia ktl ktl den 8ymaste pemtofallagites einai. Kante kana bafo na staniarete!!

 26. plagal said

  Red Ghost, εχεις δικιο, αυτη ειναι μια πολυ καλη ερωτηση… Αλλα σαν τι να κανει? Νομιζω οτι το πρωτο βημα ειναι η κοινη δραση, εστω αποσπασματικα. Και για την ελλειψη τετοιας κοινης δρασης (εστω αποσπασματικα, εστω σε χαμηλο επιπεδο, στο δρομο ρε διαολε) θεωρω οτι οι ευθυνες ειναι απο τη μερια του ΚΚΕ. (Ειλικρινα τωρα, μπορω να ερθω σε συγκεντρωση του ΠΑΜΕ και να μοιρασω «αιρετικα» φυλλαδια χωρις να φυγω με ασθενοφορο?)

 27. JChrist said

  @plagal
  Η κοινή δράση δεν έχει σχέση με κόμματα, αλλά με διεκδίκηση αναγκών. Δεν με ενδιαφέρει η κοινή δράση του ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα έχει και ιδιαίτερο νόημα όσον αφορά στους αγώνες. Εμένα με νοιάζει οι εργαζόμενοι να είναι ενωμένοι στους δύσκολους καιρούς που έχουμε. Με νοιάζει να βλέπω στην περιφρούρηση της απεργίας 1000 άτομα, να βλέπω έξω από τα Σπρίντερ (και κάθε σπρίντερ που απολύει εργαζόμενο επειδή «τόλμησε» να απεργήσει) άλλους τόσους.
  Ακόμα, με νοιάζει η πάλη να πολιτικοποιείται και να αποκτά στόχους και μορφές που βγάζουν έξω από τον κύκλο του συστήματος.
  Αυτά δεν θα γίνουν αν τα βρει η Αλέκα με τον Αλέξη. Αυτά θα γίνουν αν σταματήσει ο καθένας να βλέπει το ΠΑΜΕ ως πανούκλα της γκρούπας του (εκτός βέβαια και αν είναι αστός :)). Αν αρχίσει να το στηρίζει εμπράκτως. Και δεν πρόκειται να φύγει με ασθενοφόρο…

 28. a8lios said

  @Plagal
  «Ερωτηση: οι “ανανεωτισμοι” και οι “εκδημοκρατισμοι” ηταν η αιτια ή το συμπτωμα της καταρρευσης?»
  «Χιντ: μηπως υπαρχουν αλλαγες στη Βαση? Νομιζω πως ναι…»

  Αιτία ή σύμπτωμα. Κατά κάποιον τρόπο και τα δύο, τουλάχιστον σ’ αυτό καταλήξαμε εμείς.
  Σαφώς υπήρχαν κατά τη διάρκεια αδυνατίσματος των σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών της ΕΣΣΔ και των υπολοίπων κρατών αλλαγές στη βάση. Αλλάγες που από τη μεριά τους πίεζαν για ακόμα μεγαλύτερη στροφή προς την «ελευθερία»(της αγοράς), τον (καπιταλιστικό)»εκδημοκρατισμό» και όλα τα ωραία του καπιταλισμού.

  Οι αρχικές αλλαγές στη βάση όμως πώς προήλθαν? Απλά από μια χούφτα γραφειοκρατών που θέλαν να τσεπώνουν παραπάνω? Φαίνεται πως όχι. Και θα ήταν και παράλογο εδώ πυ τα λέμε. Και σήμερα δεν είναι ο παρασιτισμός κάποιων που εντείνει τα αδιέξοδα του συστήματος, και ας είναι οι διεφθαρμένοι πολλοί περισσότεροι απ’ ότι θα ήταν στο σοσιαλισμό…
  Τί φαίνεται? Η ανάπτυξη του σοσιαλισμού έφερνε προβλήματα. Προβλήματα νέα, προβλήματα δυσεπίλυτα με τα παλιά εργαλεία οικονομικής και άλλης ανάλυσης. Και αυτά έφερναν συζητήσεις. Βγάλαμε πριν κανα-δυο χρόνια έναν τόμο με αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε οικονομολόγους στην ΕΣΣΔ το ’20-’30 γύρω από τέτοια θέματα.

  Ε, αυτό που φαίνεται να επικράτησε σε αυτή την αντθιπαράθεση, ειδικά από το ’60 και μετά, ήταν η χρησιμοποίηση των παλιών, δοκιμασμένων εργαλείων της αστικής οικονομολογίας. «Κίνητρα», «ελευθερίες» και μαλακίες. «Ανανέωση» δηλαδή.

  Θα μου πεις, και αυτά σε αλλαγές στη βάση δεν αντιστοιχούσαν? Ε ναι, πάντα σε αλλαγές στη βάση θα αντιστοιχούν. Αλλά ήρθαν να απαντήσουν σε αλλαγές στη βάση ΘΕΤΙΚΕΣ μέχρι τότε εν γένει. Αυτό είναι το θέμα.

  Τέσπα.

  Για την ενότητα:
  Μπράβο, το λες και μόνος σου, το λένε σαν άλλοθι. Αυτό εννοούσα και γω. Οι πραγματικές αιτίες της μη κινητοποίησής τους είναι άλλες όμως. Και εμείς τουλάχιστον νιώθουμε πως σε αυτές πρέπει να απαντήσουμε για να πάει το πράγμα μπροστά. Κι όποιος μας εμποδίζει, τον μισούμε θανάσιμα 😀 .
  Διαφωνώ με τον Red Ghost (φαινομενικά δηλ.). Δε χρειάζεται να κάνει τπτ το ιδιαίτερο ο ΣΥΝ για να μας πείσει για τις προθέσεις του. Βλέπεις πως κινείται το κάθε κόμμα, που δίνει έμφαση, αν είναι ειλικρινές ή όχι, αν έχει κάποιο νόημα να κουβεντιάζετε για συνεργασίες, έτσι κι αλλιώς. Δε χρειάζεται ούτε στολίσματα ούτε «υποχωρήσεις».

  Ε, ο ΣΥΝ δεν είναι. Λες από όλη την ιστορία με το ΣΥΡΙΖΑ να ξακαθαρήσει κάποια πράγματα, να «τη κάνουν» οι ανανεωτικοί κτλ.? Τί να πώ, αν γίνει εδώ θα είμαστε να το δούμε. Εγώ πάντως π.χ. από το πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο, που μόνο ΚΟΕ υπάρχει, άντε και κάτι κουκίδες της ΔΕΑ, το αντίθετο βλέπω. Η πολιτική αντίληψη αυτών των ανθρώπων και οργανώσεων, ο τρόπος έκφρασής τους, η ανεκτικότητα σε μαλακίες των «ανανεωτών», να έρχεται πιο κοντά στον ΣΥΝ. Λάθος εικόνα δικιά μου? Εδώ θα ‘μαστε…

  ΑΑΔΜ:
  Και ο Λένιν το «τί να κάνουμε» ξέρεις δε το έγραψε το ’15 ξέρω γω. Αρχές του 20ου το έγραψε. Άσε που το πρόγραμμα του ΚΚΕ βγήκε ουσιαστικά σε μια περίοδο που ακόμα μαζεύαμε τα κομμάτια μας, δεν είμασταν σε καμία «ανάταση». (Αλλά παρ’ όλα αυτά κάτσαμε και το φτιάξαμε από τότε, για να καταλάβεις πόσο σημαντικό το θεωρούμε δηλαδή).

  Όπως και να’χει, ουσιαστικά εδώ και 6-7 χρόνια έχει αρχίσει να δουλεύεται στη πράξη. Εξάλλου το λέει και μόνο του πως προσβλέπει σε συμμαχίες πρωτίστως κοινωνικές, που θα προκύψουν από τη βάση. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά σήμερα. Παίρνουν πολύ χρόνο, τί να κάνουμε? Τώρα σιγά σιγά, με την αποδυνάμωση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αρχίζει να κινείται κάτι πιο έντονα. Θα δούμε.

  Πάντως 1.000.000.000 φορές καλύτερα να πεις κάτι εσύ για το θέμα, γιατί αν περιμένεις από το Λάμπρο να μιλήσει σοβαρά, κλάφτα. Είναι αλλού ο φίλος… 🙂

 29. gogos said

  Μετα απο τοσες δεκαετιες ευρωκομμουνισμου τα πραγματα ειναι εξαιρετικα δυσκολα, οπορτουνισμος ως το μεδουλι. Οι ιδιες οι λαϊκες αναγκες βεβαια πιεζουν σε ταξικη κατευθυνση, αλλα ισως περασει πολυς καιρος μεχρι καποιοι να το αντιληφθουν και να ξαναστησουν Κομμα απο την αρχη.

  Αν δεν παρεμβει ο λαος της Λιβορνο στις εξελιξεις μην περιμενετε ασπρη μερα 🙂

 30. plagal said

  JC, η κοινη δραση δημιουργει τελειως αλλες συνθηκες που εχουν πραγματικο αντικτυποι στην κοινωνια. Ενα και ενα δεν κανουν δυο στην αριστερα, ε? Απο την αλλη, αυτο το «να το στηριζει εμπρακτως», με τρομαζει ξερεις, αν το ακουω απο ανθρωπους που δεν εχουν κανει την κριτικη στον Πατερουλη. Ειλικρινα δεν θελω να σε προσβαλλω με το προηγουμενο, αλλα εχω διαβασει και για διαφορα σκηνικα οπου εμφανιστηκαν ανθρωποι απο αλλους αριστερους χωρους και μονο που δεν τους πηραν σηκωτους, γιατι ο τοπικος αρχιΠΑΜΕτζης αποφασισε οτι οι αφου αναρχικοι εν γενει ειναι «τσουτσεκια του κρατους», οι δεδομενοι αντιεξουσιαστες που τολμησαν να μοιρασουν φυλλαδια επρεπε να εξαφανιστουν.

  Αθλιε, για το πρωτο και το τριτο, η ιδεα μου ειναι οτι οι αλλαγες στη Βαση ειναι ουσιαστικα η μεταβαση απο την Βιομηχανικη Επανασταση στην Επανασταση της Πληροφοριας, οπου πλεον παιζει πρωτευοντα ρολο η «βιοεξουσια», ο δικτυακος τροπος παραγωγης κτλ κτλ και παει λεγοντας (βλεπε Φουκω, Νεγκρι/Χαρντ κτλ). Για αυτο στο συνεδεσα με τη μπλογκοσφαιρα. Αυτα που λες «ανανεωτισμους» και «εκδημοκρατισμους», θεωρω πως δεν ειναι παρα αναγκαιες συνθηκες για τη λειτουργια του δυκτιακου, οριζοντιου τροπου παραγωγης που επιτασσει πλεον η Βαση (ο Τευλορισμος πεθαινει). Και εχω αρχισει να πιστευω πως η καταρρευση ηρθε γιατι η ΕΣΣΔ ηταν το κατεξοχην σοσιαλιστικο μορφωμα που ανταποκρινοταν ομως στις αναγκες μιας βιομηχανικης κοινωνιας. Οι τριγμοι που λες συμπιπτουν χρονικα ακριβως με τις απαρχες της Επαναστασης της Πληροφοριας: γενικευση της Τηλεορασης, του Τηλεφωνου, της Ανωτατης Μορφωσης, πρωτοι Η/Υ, κτλ (βρηκε ο Σταλιν ακριβως να πεθανει οταν επρεπε 😉 ). Οποτε, πιστευω οτι το ζητουμενο ειναι η επαναδιατυπωση του σοσιαλιστικου αιτηματος για τις νεες συνθηκες της Βασης, για εναν σοσιαλισμο που να ανταποκρινεται στις αναγκες μιας κοινωνιας της Πληροφοριας. Και δεν βλεπω στο ΑΑΔΜ κατι τετοιο (στο ΣΥΡΙΖΑ αντιθετα, το μπαχαλο και η …πολυχρωμια και τα ζουζουνακια που λεει ο Σωτος νομιζω οτι ειναι -πολυυυυ γενικα- σε μια τετοια κατευθυνση). Ειναι μια τερααααααααααααααστια κουβεντα την οποια δεν θελω να προχωρησω παραπερα -εδω τουλαχιστον (γιαυτο λεω οτι χρωσταω κειμενο).

  Για το δευτερο, νομιζω οτι μενει να δουμε τελικα πού θα καταληξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες οτι οι τοπικοι σου ΚΟΕτζηδες και ΔΕΑτζηδες τρωνε δεξιες παρεκκλισεις. Θα φανει στο διηνεκες. Στο μεταξυ ομως, εγω βλεπω ανθρωπους οπως ο Κοροβεσης, ο Κουρακης κτλ να βγαζουν εναν καταπληκτικο αριστερο πολιτικο λογο. Υπαρχουν αδυναμιες και μαλιστα τεραστιες, και προσωπικα το περιμενω να απογοητευτω καποια στιγμη, ελπιζω αρκετα αργοτερα, αλλα δεν βλεπω πραγματικα κατι πιο δυναμικο στην ευρωπαικη αριστερα σημερα.

  Τελοσπαντων, επειδη το παραξεχειλωσαμε, να ευχηθω και γω να κυριαρχησουν οι ultras της Λιβορνο.

  Γαμωτον Ντι Κανιο 😆

 31. plagal said

  Α, τωρα προσεξα και αυτο:

  Πάντως 1.000.000.000 φορές καλύτερα να πεις κάτι εσύ για το θέμα, γιατί αν περιμένεις από το Λάμπρο να μιλήσει σοβαρά, κλάφτα. Είναι αλλού ο φίλος… 🙂

  Ναι, ενω με μενα …σωθηκες!

  Αιντε καλο βραδυ. 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: