A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Στέλνουν μαθητές να παρελάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ!

Posted by a8lios στο 14 Μαρτίου, 2008

Κάτι τέτοια βλέπεις και τρελαίνεσαι! Μα τρελαίνεσαι για τα καλά λέμε!
Δάσκαλοι δύο σχολείων της Θεσσαλονίκης, με την ανοχή αν όχι έγκριση της Διεύθυνσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, ζητούν από μαθητές τους να πάνε στους Ευζώνους, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, στις 25 του Μάρτη, για να παρελάσουν.

Παρέλαση μαθητών στους Ευζώνους του Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ανήμερα της 25ης του Μάρτη, οργανώνουν δάσκαλοι των Δημοτικών Σχολείων 49ου και 50ού Θεσσαλονίκης(!), με την ανοχή, τουλάχιστον, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Και επιδιώκουν τη συναίνεση των γονιών για τη συμμετοχή των παιδιών τους στις «εθνοσωτήριες» εκδηλώσεις που στήνουν στο όνομα της υπεράσπισης της μίας και μοναδικής Ελληνικής «Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του 50ού Δημοτικού Σχολείου, Τ. Μεντεσίδης, και ο δάσκαλος του 49ου Δημοτικού Σχολείου Κ. Σαμοΐλης, μέρες τώρα, προετοιμάζουν το κλίμα στις αίθουσες. Και χτες έστειλαν με τα παιδιά τις αναγκαίες υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους, ακόμη και τη συμμετοχή τους ως συνοδών. Η πρωτοβουλία σχεδιάζεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευζώνων.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που αποκαλύπτει ο «Ρ», «την Τρίτη 25 Μαρτίου, μαθητές των σχολείων μας θα παρελάσουν στο ακριτικό χωριό Εύζωνοι Κιλκίς, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τα Σκόπια…». Και οι γονείς καλούνται να …δηλώσουν υπεύθυνα «ότι επιτρέπω στο παιδί μου να πάρει μέρος στην ανωτέρω εκδήλωση»…

Στη διάρκεια της «εκδρομής» οι διοργανωτές θα βάλουν τους μαθητές να συμμετάσχουν στη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευζώνων και στην κατάθεση στεφάνων που θα ακολουθήσει. Τους προορίζουν για ακροατήριο του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος έχει οριστεί να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της μέρας. Και στο τέλος θα τους βάλουν να παρελάσουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Στη διάρκεια της επιστροφής θα πάνε τους μαθητές και στο Τελωνείο των Ευζώνων, όπου θα επισκεφθούν το φυλάκιο. Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Ζουράρις μαζί με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο και τον Στέλιο Παπαθεμελή ήταν οι κεντρικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου -εθνικιστικό παραλήρημα για τη «Μακεδονία», που πραγματοποιήθηκε στις 5 του Μάρτη στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία των Παμμακεδονικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος του 4ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Α. Καψάλης, θεώρησε ότι, εφόσον πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία εκπαιδευτικών, δεν υπάρχει λόγος να παρέμβει και να τη σταματήσει!…

Ετσι, αποκαλύπτεται ότι κάποιοι δε διστάζουν να χρησιμοποιούν και ανυποψίαστους μαθητές και επιχειρούν να αναβιώσουν τις μέρες των εθνικιστικών σοβινιστικών συλλαλητηρίων του 1992, όταν ορισμένοι δήλωναν έτοιμοι «να πάμε να πάρουμε τα Σκόπια» και έστηναν πάλι παρελάσεις στους Ευζώνους. Το χειρότερο είναι ότι σ’ αυτή την απαράδεκτη επιχείρηση συμμετέχουν και διευθυντικά στελέχη της εκπαίδευσης.

Είναι η άλλη όψη του αντιδραστικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης που οικοδομείται βήμα βήμα και ανακηρύσσει επικίνδυνους τον Πικάσο και τον Τ. Ουίλιαμς.

«Γονείς και δάσκαλοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε ενέργειες που υποδαυλίζουν την εκρηκτική κατάσταση που ζούμε στην περιοχή μας», σημείωσε ο Γιάννης Νοττάκης, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, για να προσθέσει: «Οσοι πρωταγωνιστούν σε τέτοιες δράσεις, καλλιεργούν έναν ψεύτικο και επικίνδυνο πατριωτισμό στους μαθητές του Δημοτικού. Ο αληθινός πατριωτισμός στηρίζεται στην ανάπτυξη της φιλίας των λαών, στην πραγματική αίσθηση και γνώση του δικαίου, στη διδασκαλία της ιστορίας των λαών και της περιοχής. Αλλά η πραγματική ιστορία, η αληθινή ιστορία των λαών, δε διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία και οι κύκλοι που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι αυτοί που αρνούνται την αληθινή ιστορία και επενδύουν στον καλλιεργούμενο εθνικισμό».

Από το σημερινό Ριζοσπάστη.

8 Σχόλια προς “Στέλνουν μαθητές να παρελάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ!”

 1. erythros said

  Ό,τι έκαναν και με εμάς το ’92. Τότε που μας κατέβαζαν στους δρόμους (κι εγώ κατέβαιναν μα ενθουσιασμό τότε, τελευταία χρονιά στο σχολείο. Να λέω τα πράγματα ως έχουν) και τότε οι «Λακεδαιμόνιοι» ήταν μισητό είδος…
  Κατά τα άλλα, η πολιτική προπαγάνδα στα σχολεία δεν επιτρέπεται. Ο εθνικιστικός παροξυσμός προφανώς δεν εμπίπτει στην κατηγορία…

 2. […] Μαθητικές παρελάσεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ Το άρθρο είναι του ριζοσπάστη και το διάβασα πρώτα εδώ. […]

 3. βέβαια το ζητούμενο εδώ δεν είναι το πρόβλημα της ονομασίας, αλλά η εκμετάλλευση του προβλήματος από γνωστούς γραφικούς χαρακτήρες της πολιτικής μας ζωής. Το δεύτερο είναι ότι χρησιμοποιείται η εκπαίδευση και ανήλικοι μαθητές όπως σωστά επισημαίνεις ως ακροατήριο. Το τρίτο είναι η παρέλαση γενικά ως «έθιμο» κάθε εξουσίας που θέλει να εμπεδώσει την κυριαρχία της. Εδώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα, νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μια σειρά τοπικών «αρχόντων» που μάλλον προς την σύνταξη βαδίζουν και για αυτό φροντίζουν να αναπαραχθούν….

 4. a8lios said

  @Κούκιος
  Yeap, έτσι είναι…

 5. Ιωάννης Ανδριόπουλος said

  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  25.03.08 ΕΥΖΩΝΟΙ ΚΙΛΚΙΣ
  http://macedonia-greece.blogspot.com
  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  29.03.08 ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  http://makedons.de

 6. Θανάσης said

  Στην δικιά μας καθημερινή γλώσσα, η θέση του ΚΚΕ για το Μακεδονικό μπορεί να μεταφραστεί όπως θέλει ο καθένας, στην διπλωματική γλώσσα όμως η θέση του ΚΚΕ είναι ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

 7. γιάννης μ said

  σωστά ,η κατοχύρωση των συνόρων μέσω συντάγματος (όπως ζητάει το ΚΚΕ)και ο προσδιορισμός μόνο γεωγραφικού όρου με το όνομα είναι ακριβώς το ίδιο με τους «ανθρωπιστικούς» και «απελευθερωτικούς» βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους (και των Ελληνικών κυβερνήσεων)…τι άλλο θα ακούσουμε!!!!

 8. Ιωάννης Ανδριόπουλος said

  ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  «Η Ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και η αναγνώριση των
  Σκοπίων. Αρχή Αναταραχών στην Περιοχή»
  26.03.08 στις 18.00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΓΣΕΕ
  http://www.bef.gr/announcgr.htm
  «Τα Βαλκάνια σε κρίση»
  26.03.08 στις 20.00 ΥΜΗΤΤΟΣ
  http://foy.gr
  «Κόσοβο – Σκόπια: Ώρα μηδέν»
  01.04.08 στις 19.30 ΕΣΗΕΑ
  http://ardin.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: