A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Ο κ. A8lios είναι επικίνδυνος! (γαμώ την επιχειρηματικότητα)

Posted by a8lios στο 17 Οκτωβρίου, 2007

Μαθηματα επιχειρηματικότητας. Μαθήματα με την ευγενική χορηγία της μαμάς Ε.Ε.
Μπήκαν στη ζωή μας (και στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών) 4-5 χρόνια πριν.

Θυμάμαι τότε πως μόνος μου τα καταψήφιζα στη Γενική Συνέλευση Τμήματος (ΓΣΤ), λέγοντας ότι δεν προσφέρουν τπτ στην επιστήμη των υπολογιστών, πως θα έχουν και αυτά τη συμβολή τους στην είδοσο των επιχειρήσεων στο ίδρυμα, όπως και στη υποβάθμιση των σπουδών.

Ο τρελός του χωριού τότε.

Χτές είχε ΓΣΤ στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών.

Μετά από καιρό, μου έλαχε εμένα ο κλήρος να πάω.

Μέσα στα θέμα και η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Σπουδή 2», που υποτίθεται βοηθάει στην «αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών».

Τα κονδύλια που υπήρχαν για το «πρόγραμμα επιχερηματικότητας» εν τω μεταξεί έχουν τελειώσει, και κάνουν απλήρωτοι μάθημα …αυτοί που τα κάνουν.

Προβλεπόταν λοιπόν στον προϋπολογισμό του «σπουδή 2» να πάρουμε αό εκεί χρήματα για να συνεχίσουν να δίνονται τα μαθήματα επιχειρηματικότητας από το τμήμα (είναι 3 μαθήματα).

Λέω και εγώ, για σιγά ρε, κοιτάξτε τί έγινε με αυτά τα τελευταία χρόνια:

Τα παίρνει το 90% των φοιτητών (και εγώ προφανώς), επειδή είναι τα πιο εύκολα μαθήματα επιλογής του τμήματος.

Κανείς δεν έχει μάθει τπτ από αυτά. Όπως μας έλεγε και ο διδάσκων: «σκοπός του προγράμματος δεν είναι να μάθετε συγκεκριμμένα πράγματα, αλλά να καλλιεργηθεί μια θετική άποψη πάνω στην έννοια της επιχειρηματικότητας».

Αντί για αυτά (αν δεν υπήρχαν) θα παίρναμε άλλα μαθήματα επιλογής, που θα μαθαίαμε και τπτ για κλάδους των υπολογιστών, και όχι …γιατί είναι ευεργέτης ο Ωνάσης!

Ο «καθηγητής» που τα κάνει δεν είναι μέλος ΔΕΠ. Για την ακρίβεια, ούτε καθηγητής είναι, ούτε καν έχει δικαίωμα λόγου στο ποιος είναι το πανεπιστήμιο. Είναι ένας τύπος με PhD σε management που τον επιλέγει το «πρόγραμμα»…

Έρχονται εκπρόσωποι επιχειρήσεων, οι οποίοι παρακολουθούν τις τελικές παρουσιάσεις, και η άποψή τους συνδιαμορφώνει την τελική βαθμολογία (ενός μαθήματος του πανεπιστημίου, υπενθυμίζω…). Και άμα τους ενδιαφέρει και η παρουσίαση, σε «ψωνίζουν» κιολας…

Είπα λοιπόν και κατέβασα σαν πρόταση να μην συνεχίσουν να δίνονται και τα λεφτά αυτά να πάνε αλλού.

Και έγινε ένας πανικός.

Και όπως πάντα σε τέτοιου είδους θέματα, με χαρακτήρισαν συγκεκριμμένοι καθηγητές «επικίνδυνο», εμένα και τις απόψεις μου, που είναι «ντροπή, έστω σαν μειοψηφία, να ακούγονται μέσα στο τμήμα».

Αυτά τα ωραία.

Και ένα ανέκδοτo για το τέλος:

Δημόσια, δωρεάν παιδεία.

Advertisement

8 Σχόλια προς “Ο κ. A8lios είναι επικίνδυνος! (γαμώ την επιχειρηματικότητα)”

 1. xamogelo said

  Το σκευτόμουν και εγώ προχθές αυτό το θέμα μιας και εγώ αυτό το εξάμηνο υπάρχει περίπτωση να δηλώσω ένα αντίστοιχο μάθημα(για καλό και για κακό μιας και πλησιάζω στο πτυχίο) και δεν υπάρχουν άλλα επιλογής που μπορώ να δηλώσω. Για όσους δεν ξέρουν από τα 7 επιλογής που πρέπει να πάρουμε για πτυχίο στο τμήμα μας με αυτά τα μαθήματα ουσιαστικά μπορούν να δηλώσουν μέχρι 3 μαθήματα επιχειρηματικότητας. Με αποτέλεσμα να τελειώνουν την σχολή άτομα(Τα περισσότερα μιας και είναι πολύ πολύ εύκολα μαθήματα) που έχουν παρακολουθήσει μόνο 4 μαθήματα επιλογής υπολογιστών. Computer Science Department σου λέει ο άλλος…

  υγ. αθλιε τα νομικά θέματα πληροφορικής πάντως αν και είναι σε αυτή την κατηγορία το θεωρώ χρήσιμο μάθημα.

 2. ΚΝΙΤΑΝ said

  ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΡΞΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΘ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΟΠΟΥ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΘΑ ΧΡΗΜΟΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ

 3. Τα Νομικά Θέματα θεωρώ και εγώ ότι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον και αξίζει να ασχοληθείς λίγο μαζί τους (αλλά λίγο…). Τώρα για τα υπόλοιπα μαθήματα του CSD που φρόντισα να τα πάρω το προηγούμενο εξάμηνο δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον εκτός ίσως από κάποιες «ιστοριούλες» για το πώς ξεκίνησαν κάποιες εταιρίες όπως π.χ το google ή το Πλαίσιο, αλλά και πάλι άν κάποιος θέλει να μάθει, έτσι απο περιέργεια για αυτές καλύτερα να διαβάσει το Ram…

 4. erythros said

  Ρε πώς τα έχουν καταφέρει οι πανάθλιοι…τις δικές μου σχολές, τις θεωρητικές (τις αρνητικές όπως τις έλεγα :))) ) τις έχουν χρόνια στο καναβάτσο και αν θελήσει κανένας ΔΟΛ μόνο μπορεί να επιβιώσουν, τις δικές σας, τις θετικές, τις έχουν κάνει λάστιχο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Οι δικοί μας είναι σχεδόν καταδικασμένοι με το μπαίνουν στη σχολή να πάρουν ένα χαρτί -για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη…- και οι δικοί σας στην γαλέρα.
  Τσαμπουκάδες θέλουν; θα τους έχουν. Σπάσιμο σε όλες τις σχολές όλων των μέτρων παιδιά. Και να μιλήσουμε με τον λαό, να του εξηγήσουμε γιατί πρέπει να παλέψει για λαϊκή παιδεία, γιατί έχει συμφέρον πρακτικό -και δεν αναφέρομαι μόνο στο άμεσο οικονομικό- από μία λαϊκή παιδεία και ΕΞΟΥΣΙΑ. Οι φοιτητές απέδειξαν ότι μπορούν να βάλουν φρένο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Δεν φτάνει πιά αυτό. Πρέπει να μπουν και οι εργάτες, οι γονείς τους, στη μάχη για μία άλλη πολιτική.
  Καλήν αρχή για φέτος αύριο.

 5. partizana said

  δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από αυτό ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

 6. rocean said

  Φυσικά και είσαι επικίνδυνος… Σου λένε να φτιάξεις κι εσύ ένα Google να τα κονομήσεις και δεν θες!!! Ντροπή και αίσχος!! 🙂

  Να πάτε και στο OpenCoffee να ξεστραβωθείτε ρε! 🙂

 7. xamogelo said

  @erythros με την εντατικοποίηση που υπάρχει δεν κουνιέται φύλο…

 8. omadeon said

  Καλησπέρα. Επειδή είμαι… συνάδελφος, σε γενικές γραμμές συμφωνώ, αλλά και προσθέτω:

  Εκείνο που ΔΕΝ μαθαίνουν τους φοιτητές, ειδικά Πληροφορικής, είναι
  1) ΠΩΣ το επάγγελμα της Πληροφορικής κανονικά ΔΕΝ χρειάζεται «εργοδότες», εκτός αν έχει κανείς έργο την κατασκευή hardware. Στην πραγματικότητα, οι εργοδότες, ειδικά Πληροφορικής είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ και ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΙ. Οι ίδιοι οι προγραμματιστές έπρεπε να είναι κύριοι της δουλειάς τους.
  2) ΠΩΣ κατασκευάζεται μία συλλογική οικονομική παραγωγική συνεργασία. Σήμερα το διαδίκτυο δίνει αυτή τη δυνατότητα ακόμη περισσότερο, και μάλιστα με συντρόφους σε πολλές χώρες, αλλά… ελάχιστα την εκμεταλλευόμαστε.
  3) ΠΩΣ διοικείται μία συλλογική επιχείρηση, με τι βέλτιστες διαδικασίες, ΠΩΣ αποφεύγει την αναρχία ή τη διάλυση και ΠΩΣ βελτιώνει τους όρους εργασίας παραμένοντας ανταγωνιστική.
  4) ΠΩΣ ο μύθος της υπεροχής των ιδιωτικών επιχειρήσεων καταρρίπτεται αν κοιτάξεις π.χ. τα πολύ προχωρημένα ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ έργα κατασκευής λογισμικού που γίνονται σε άλλες χώρες, από απλούς καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων (συνήθως κρατικών) και προσφέρουν… δωρεάν τη δουλειά τους στη βιομηχανία (που τους εκμεταλλεύεται).
  5) ΠΩΣ ο κεντρικός σχεδιασμός ΔΕΝ αναιρεί τα προηγούμενα αν γίνει κι αυτός σωστά (αλλά… ΠΟΛΥ ψιλά γράμματα).

  Μετά, απορώ ΓΙΑΤΙ τόση μανία καταδίωξης κατά της… Βενεζουέλας (άσχετο θέμα αλλά… όχι εντελώς). Θέλω να ψάξω καλύτερα αυτή τη χώρα, γιατί μπορεί να έχει άριστες προϋποθέσεις για το συνδυασμό γερής δόσης σοσιαλισμού ΜΑΖΙ με κάποια δραστηριότητα συλλογικής επιχειρηματικότητας όπως αυτή που ανέφερα.

  ΨΙΛΑ γράμματα. Τα μαθήματα «επιχειρηματικότητας» καταστρέφουν πιο πολλά από όσα προσφέρουν. Κυρίως γιατί ΚΟΙΜΙΖΟΥΝ τους φοιτητές από το να πάρουν τη δουλειά τους στα χέρια τους, και από το να κάνουν αυτό το πράμα συλλογικά (γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουν στην άγρια αγορά)…

  Ελπίζω ότι ο ιστολόγος (και το ΚΚΕ) δεν είναι αντίθετοι με τα προηγούμενα. 🙂

  Τελευταία νέα: Ετοιμάζω Φανταστική Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέας του ΚΚΕΒΑ (Κομμουνιστικού Κόμματος Ένωσης Βαλκανικών Αμεσοδημοκρατιών) κ. Ισιδώρας Huntington-Παπαρήγα σε χιουμοριστικό ποστ του νέου μπλογκ «Future Politics» (σκηνικό που διαδραματίζεται στο έτος 2107). Η Ισιδώρα θα εξηγήσει τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού εκείνη την εποχή, ΠΩΣ οι κομμουνιστές εξακολουθούν να παίζουν θετικό ρόλο στις Αμεσοδημοκρατικές Πολυκολλεκτίβες και ΠΩΣ συνεννοούνται άψογα ακόμη και με τις φιλελεύθερους ή τους Ελευθεριακούς Μαρξιστές.

  Θα είναι ανάγνωσμα για δυνατά και ελεύθερα, προοδευτικά μυαλά που εκτιμούν και το καλό χιούμορ. 🙂
  Γεια-χαρα-νταν
  (είστε και στο βλογ-ρολ του νέου βλογ, http://futurepolitics.wordpress.com).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: