A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Anime: Black Lagoon

Posted by a8lios στο 11 Σεπτεμβρίου, 2009

black

Πρέπει να είναι το πρώτο anime που βλέπω το οποίο δεν έχει κάποια μεταφυσικά στοιχεία.

Όχι, εδώ είναι όλα από τον σημερινό πραγματικό κόσμο, παραφουσκωμένα και φανταστικά βέβαια.

Ποιά είναι η πλοκή; Ένας υπάλληλος σε μια ιαπωνική πολυεθνική ταξιδεύει προς την Ταϊλάνδη για μια σημαντική δουλειά της εταιρείας, μεταφέροντας ένα σκληρό δίσκο.

Εκεί κάποιοι «πειρατές» που έχουν πληρωθεί από ανταγωνιστή της εταιρείας χαλάνε τη δουλειά, κλέβουν το δίσκο και επιπλέον παίρνουν και αυτόν αιχμάλωτο, μπας και πάρουν και τπτ λεφτά παραπάνω για να τον δώσουν πίσω σώο και αβλαβή.

Η εταιρεία του όμως κάθε άλλο παρά έχει τέτοιο σκοπό. Προσλαμβάνει κάτι παραστρατιωτικούς προκειμένου να βρούνε αυτούς τους πειρατές, να τους σκοτώσουν (και μαζί με αυτούς και τον υπάλληλό της), και να φέρουν πίσω το σκληρό δίσκο που εκείνοι τους έχουν αφαιρέσει.

Για καλή τύχη όμως του υπαλληλάκου μας, δεν έπεσε πάνω σε τπτ αρχάριους. Έτσι ξεκάνουν τους παραστρατιωτικούς και διαφεύγουν.

Εδώ αρχίζει και η πραγματική ιστορία, αφού ο υπάλληλος διαλέγει να γίνει μέρος του πληρώματος του «black lagoon» (έτσι λέγεται το πλοίο που χρησιμοποιούν, όπως και η «εταιρεία» που έχουνε συστήσει προκειμένου να αναλαμβάνουν βρόμικες δουλειές από κάθε ενδιαφερόμενο…).

Το πλήρωμα επιστρέφει λοιπόν στην έδρα του, την Roanapur, μια φανταστική πόλη της Ταϊλάνδης, στην οποία συνυπάρχουν αντιμαχόμενες όλες οι μαφίες του κόσμου, σε μια πόλη τέλος πάντων παραδομένη στην παρανομία.

Οπότε τα υπόλοιπα επεισόδια του anime δείχνουν αυτή την ομάδα να αναλαμβάνει «δουλειές», καθώς και τον ήρωά μας να προσπαθεί μέχρι το τελευταίο επεισόδιο να ξεκαθαρίσει μέσα του αν ανήκει τελικά σε αυτόν τον κόσμο, της παρανομίας & του «σκότους», ή αν πρέπει να επιστέψει στην Ιαπωνία σε μια ήσυχη δουλίτσα.

Πώς μου φάνηκε εμένα τώρα;

Βλέπεται ευχάριστα η αλήθεια είναι. Θυμίζει αρκετά το sin city η όλη φάση, για να σας δώσω να καταλάβετε. Εξ άλλου κι εδώ τα πιο βίαια στοιχεία είναι οι γυναίκες.

Πρώτα απ’ όλα η Revy, η δεύτερη ηρωίδα της σειράς και μέλος επίσης του πληρώματος του black lagoon. Πωρωμένη με τα όπλα, χωρίς ίχνος οίκτου και με τάση να …φλιπάρει μόλις αρχίζει τους σκοτωμούς. Είναι να μη πάρει μπρος…

Αλλά και πέρα από αυτή, οι περισσότερες μορφές δολοφόνων που εμφανίζονται είναι γυναίκες. Προφανώς κακάσχημες, όπως συνηθίζεται στα anime… 😀

Από εκεί και πέρα, τα story στις επιμέρους ιστορίες δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο. Πρόχειρα και ευκολοχόνευτα πράγματα δηλαδή, ούτε ανατροπές ούτε τπτ τέτοιο.

Στο στοιχείο που κυριαρχεί είναι η δράση, τα πιστολίδια, οι θάνατοι, και γενικά αυτό το κλίμα του υποκόσμου που προσπαθεί να «περάσει» η σειρά.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι σε πολλές από τις περιπέτειες υπάρχει και πολιτικό στοιχείο. Καλά, μη φανταστείτε ότι μπαίνει στη πρώτη γραμμή αυτό. Αλλά υπάρχει.

Και είναι και κομμάτι αντιδραστικό. Για παράδειγμασε σε μία περιπέτεια εμφανίζεται μια τύπισσα, πρώην τρομοκράτισσα, η οποία ήταν στους FARC-EP, εκπαιδεύτηκε σαν δολοφόνος στην Κούβα (!), εγκτέλειψε το αντάρτικο επειδή κατάλαβα ότι οι αντάρτες απλά συνεργάζονταν με τους εμπόρους κοκαϊνης για να βγάλουν λεφτά κτλ.

Γενικώς απογοητευμένους επαναστάτες θα δεις αρκετούς σε αυτό το anime.

Άλλωστε, η ομάδα κακοποιών που κάνουν κουμάντο στην πόλη της Roanapur τί λέτε να είναι; Ένας πρώην λόχος των ειδικών δυνάμεων του Κόκκινου Στρατού που πολέμησε στο Αφγανιστάν και μετά τις ανατροπές δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Όσπου η διοικητής της μονάδας, η «Balalaika» 😆 , τους ξαναένωσε και τους πήρε προς Ταϊλάνδη μεριά, για να αρχίσουν εκεί τις παρανομίες.

Υπάρχουν δηλαδή τέτοια στοιχεία που σου σπάνε λίγο τα νεύρα. Αλλά όπως είπα αυτά είναι σε μια δεύτερη ανάγνωση. Στη πρώτη πρόκειται για ένα anime θέλει να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του υποκόσμου και τους χαρακτήρες των ανθρώπων που ζούνε σε αυτόν. Και σε αυτό δε τα πάει και άσχημα…

To anime για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει σε torrent με ελληνικούς υπότιτλους, στο site της animeclipse .

5 Σχόλια προς “Anime: Black Lagoon”

 1. xamogelo said

  θα καείς περισσότερο από όσο έχεις καεί… πρόσεχε!!!

 2. faros said

  Πάντως, προφανώς, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το … καραμανλικοπαπανδρεϊκό ντιμπέιτ ! 😆

 3. JohnyQ said

  «..και κομματακι αντιδραστικό..»

  ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ???????!!!!!!!!

  γεμάτο σκοτωμους, αναμασόντας αντικομμουνιστικές !#$@ για σχέση Κούβας με δολοφόνους, FARC με κοκαϊνη και των στρατιωτών του ηρωικού κόκκινου στρατού(που έδωσαν τη ζωή τους για να έρθει η 9 Μάη) με παρανομίες και εγκλήματα???!!!

  σόρρυ αν γίνομαι συναισθηματικός ή εκνευρίζομαι, μπορεί να είναι μια σειρούλα για να περναει η ώρα(πολύ καλή θα έλεγα απο τις κριτικές), αλλά καραΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ

 4. a8lios said

  @Johny
  Κοίτα να δεις, αν κάτσεις και το εξετάσεις συνολικά σαν σειρά, ναι, είναι καρααντιδραστική, καμία διαφωνία.
  Αλλά εγώ τουλάχιστον δε το κάνω αυτό.
  Από τη στιγμή που βλέπω πως διακυρηγμένος (ουσιαστικά) στόχος της σειράς είναι να προβάλει την ζωή του οργανωμένου εγκλήματος και του υποκόσμου, εξετάζω το αν είναι αντιδραστική ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ τα πλαίσια.
  Και μέσα σε αυτά πάλι είναι αντιδραστική, αλλά λόγω των όσων γράφω.

  Τώρα για τους Ρώσους που αναφέρονται, δεν μπορώ να πω ότι (στα πλαίσια του κόσμου των κακοποιών που πλάθει ο δημιουργός) τους παρουσιάζει άσχημα. Ίσα ίσα, κυριαρχούν πάνω στις άλλες ομάδες των κακοποιών επειδή τους χαρακτηρίζει μια συντροφικότητα, μια ενότητα, μια πειθαρχία και ένα ήθος (του υποκόσμου), που δεν το έχουν οι υπόλοιπες μαφίες και κακοποιές ομάδες.
  Και ότι αρκετά πρώην στελέχη του Κόκκινου Στρατού ή της KGB μπήκαν μετά τις ανατροπές στη ρωσική μαφία ή γενικά στο οργανωμένο έγκλημα, κι αυτό δεν είναι δα κανα μυστικό.
  Το να αρχίσεις να κοπανάς γι αυτό τον σοσιαλισμό, ή να μειώνεις τα κατορθώματα του Κόκκινου Στρατού (πράγματα που δεν τα κάνει η σειρά), αυτό θα ήταν το αντιδραστικό κατ’ εμέ.

  Αντιδραστική εγώ τη λέω κυρίως λόγω των «τρομοκρατών» που περνάνε σε διάφορες περιπέτειες από τη σειρά, και που κάποιους από αυτούς τους συνδέει με αριστερά ή αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, πάντα παρουσιάζοντάς του ως μεταννοούντες ή σαν άτομα που έχουν αποδεχθεί πως οι σκοποί τους είναι μάταιοι.
  «Και είναι αυτό λίγο?» θα μου πεις. Όχι δεν είναι. Και το «κομματάκι αντιδραστική» αν θες ήταν και κάπως…δεικτικό να το πω, τέλος πάντων, αν θες βάλε άλλον προσδιορισμό. Ή καλύτερα ασ’ το σκέτο, «αντιδραστική».

  ΟΚ, έτσι το βλέπω εγώ βέβαια.
  Κατανοώ και όσους καταδικάζουν τέτοιες σειρές ή έργα τύπου sin city, pulp fiction κτλ. ως αντιδραστικά εξ’ αρχής. Και λέω πως αντικειμενικά έχουν δίκιο.

  Αλλά όπως είπα προσωπικά καλώς ή κακώς δε μπαίνω σε αυτή τη λογική.

 5. JohnyQ said

  η αλήθεια είναι οτι

  1.τώρα που ξαναβλέπω το προηγούμενό μου σχόλιο το θεωρώ λίγο «overreacted»

  μεταφραση:»υπεραντιδραστικό» χαχαχα!

  και

  2. μου λείπει λίγο μια καλή κριτική για τον κινηματογράφο από τότε που «έφυγε» ο σύντροφος ο Νίκος Αντωνάκος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: