A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Για το νέο site του ΚΚΕ

Posted by a8lios στο 19 Ιουνίου, 2009

kke

Καταρχάς συμφωνώ με τα σχόλια του rocean, τόσο για το πώς και με τί πρέπει να ανανεώνεται το site, όσο και για τα social networks. Συμφωνώ και επαυξάνω και για ό,τι λέει για multimedia.

Γενικώς μου αρέσει κι εμένα σαν εμφάνιση. Καλά κάνει και δεν έχει flashιες και τέτοια πράγματα. Απλή, κομψή και ουσιαστική. Θα μπορούσε βέβαια να μην είναι τόσο «τετραγωνισμένη», με πιο στρογγυλεμένα άκρα κτλ., όπως είναι και της μοδός, αλλά δε με χαλάει κι έτσι.

Άσε που δείχνει χαρακτήρα και συνέπεια, ξέρετε, δε στρογγυλεύουμε τις θέσεις μας, δε λυγάμε κτλ. 😆

Από εκεί κι έπειτα:

Ημερολόγιο: Καλή ιδέα, αλλά απαιτεί αρκετή ενασχόληση από τον admin, αφού τα events προστίθενται κεντρικά. Αν είναι να είναι άδειο, καλύτερα να βγει. Άλλο σε ένα μπλογκ μιας τοπικής οργάνωσης να υπάρχει ένα ημερολόγιο που να έχει ένα event το μήνα, και άλλο στο κεντρικό site του κόμματος. Εδώ ή μπαίνουν όλα και με ωραίο τρόπο ή τίποτα.

Κεντρική σελίδα: Θα μπορούσαν τα «τελευταία νέα» να ανέβουν λίγο πιο πάνω ώστε να φαίνονται καλύτερα, και από τα 2-3 θέματα που φαίνονται «φάτσα-φόρα» όταν μπαίνεις να υπάρχει μόνο η εικόνα και ο τίτλος, χωρίς δηλαδή το απόσπασμα του άρθρου που φαίνεται τώρα.

Ανακοινώσεις, αρθρα κτλ.: Είναι καλό που υπάρχει σε όλα τα κείμενα η επιλογή στο πλάι για την εμφάνιση του άρθρου σε pdf μορφή, ώστε να είναι και άμεσα εκτυπώσιμα και αξιοποιήσιμα. Το πρόβλημα είναι πως η επιλογή αυτή δε λειτουργεί, πράγμα που πρέπει να διορθωθεί.

Επίσης είδα σε κείμενα στη «θεωρία» πως υπάρχουν μέσα στο κείμενο λινκ στις παραπομπές, όπως και από τις αντίστοιχες παραπομπές στο σημείο του κειμένου που αυτές γίνονται. Καλό κι αυτό.

Βουλή & Ευρωβουλή: Επιτέλους τα βάλαμε καταρχάς! Από εκεί και πέρα, το σημαντικότερο που λείπει νομίζω ότι είναι οι απαντήσεις στις επίκαιρες (και μη) ερωτήσεις, τόσο στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να βλέπεις τί απαντάει κάθε φορά η κυβέρηση ή η Ε.Ε. στις ερωτήσεις. Κατ’ εμέ δε οι απαντήσεις αυτές δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουνε ολόκληρες στο site. Φτάνει να υπάρχει το σχετικό λινκ στη σελίδα τηςΒουλής ή της Ευρωβουλής.

Επιπλέον, στο «νομοθετικό έργο», νομίζω πως πρέπει να προστεθούν τόσο οι τοποθετήσεις του κόμματος στη συζήτηση των διαφόρων νομοσχεδίων κτλ., όσο και στις διάφορες διαρκείς επιτροπές της Βουλής.

Καλό θα ήταν επίσης σε αυτές τις «νομοθετικές» τοποθετήσεις, τόσο στην Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή, να υπάρχει ένα λινκ στη ψηφοφορία και στο τί ψήφισε ο καθείς.

Τέλος, κάτι που παρατήρησα και στο search, είναι ο τρόπος που σου εμφανίζει τις τοποθετήσεις, αν πατήσεις π.χ. στη «Βουλή»->»Όλες οι επίκαιρες επερωτήσεις». Βγάζει αυτά τα κουτάκια, που δεν είναι ούτε ευανάγνωστα ούτε ιδιαίτερα κομψά. Ο τίτλος της επερώτησης και τα tags από κάτω φτάνουν πιστεύω. Χωρίς κουτάκια εννοείται.

Επικοινωνία: Πολύ σωστά υπάρχει ξεχωριστά και πολύ καλά κάνουμε που δεν έχουμε μόνο mail-fax-tel από την Κ.Ε., αλλά από όλες τις νομαρχιακές οργανώσεις. Χρειάζονται και αυτά. Καλό θα είναι όμως, μιας και μιλάμε για ίντερνετ, να υπάρχουν για επικοινωνία και τα mail από τις νομαρχιακές επιτροπές. Και αν αυτές δεν έχουν, να φτιάξουν…

Σύνδεσμοι: Πρέπει να οργανωθούν καλύτερα. Η κατηγορία «κίνημα» είναι υπερβολικά γενική. Κατ’ εμέ πρέπει να είναι με την ίδια κατηγοριοποίηση που έχουμε επιλέξει και για τα κείμενα, δηλ. «Ε.Τ.», «νεολαία», «γυναίκα» κτλ.

Επίσης μπορούν να εμπλουτιστούν παραπέρα.

Καλό είναι και το ότι σε κάθε κατηγορία κειμένων & ανακοινώσεων (δηλ. στα «Ε.Τ.», «νεολαία» κτλ.) έχουμε βάλει να μπορεί κάποιος να δει και τα αντίστοιχα λινκς. Αν εμπλουτιστούνε κιόλας, εκεί να δεις χαρά!

ΚΟΜΕΠ: Δεν υπάρχουν και πολλά να γράψω. Απλά δεν υπάρχει!

Προσωπικά πιστεύω βέβαια πως η ΚΟΜΕΠ είναι καιρός να αποκτήσει το δικό της site. Αν με αυτή την προοπτική δεν υπάρχει πουθενά στο παρόν site, τότε όχι απλά καλώς, αλλά τρίκαλως!

Αν όμως δεν είναι έτσι, ή μέχρι να φτιαχτεί αυτό, κάπου πρέπει να φαίνεται. Και σίγουρα μέχρι να φτιάξουμε κάτι νέο πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν τα παλιά λινκς σε άρθρα. Εγώ δηλαδή τί να το κάνω τώρα αυτό το ποστ, που το 70% των λινκ δε παίζουν? 😦

Feeds: Άφησα την μεγαλύτερη παράληψη για το τέλος. Τα feeds φυσικά, τί άλλο? Όταν ο βασικός λόγος ύπαρξης του site είναι να βλέπεις τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ για τα τρέχοντα γεγονότα, τότε ένα τέτοιο εργααλείο που μπορεί να «ειδοποιεί» πότε αυτές «ανεβαίνουν» δε μπορεί να λείπει. Τέλος!

Αυτά εντόπισα εγώ. Φυσικά το post θα το στείλω και στον κ.κ. webmaster[ A T ]kke.gr. Εσάς πώς σας φάνηκε?

10 Σχόλια προς “Για το νέο site του ΚΚΕ”

 1. […] Άσε που… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (747 λέξεις)] […]

 2. JChrist said

  Λοιπόν, γενικά μου έχει αφήσει πολύ καλή εντύπωση το αναβαθμισμένο site. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές νέες τεχνικές ανάπτυξης ιστοσελίδων, τις οποίες δεν έχουμε χρησιμοποιήσει και θα βοηθούσαν αρκετά.
  Δεν μιλάω για τα flash, καθώς ούτε εμένα μ’ αρέσουν ιδιαίτερα. Για τα flash, πιστεύω ότι είτε θα το κάνεις ΌΛΟ το site με flash, είτε δεν θα το βάλεις καθόλου. Και δεν νομίζω ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ένα site με αποκλειστικά flash περιεχόμενο.

  Αλλά, εύκολα παρατηρεί κανείς τα «νοητά κομμάτια» της εκάστοτε σελίδας. Είναι, λοιπόν:
  * το header πάνω-πάνω με το λογότυπο του κόμματος και τα links για τις διαφορετικές γλώσσες.
  * Κάτι σαν Links εύκολης πλοήγησης στον ιστοχώρο ακριβώς από κάτω (εννοώ την γκρι μπάρα).
  * Το αριστερό μενού με τις βασικές κατηγορίες
  * Το δεξί μενού με links, ημερολόγιο και τα ρέστα.
  * Η κυρίως σελίδα (η εκάστοτε σελίδα) στο κέντρο.
  Με μια απλή πλοήγηση, βλέπω ότι το μόνο που αλλάζει είναι η κυρίως σελίδα. Οπότε, θα μπορούσε κάθε φορά απλά να ανανεώνεται το περιεχόμενο της κύριας σελίδας και όχι να ξαναφορτώνεται από την αρχή ολόκληρη η σελίδα.

  Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός να μπορείς να βρεις εύκολα κάθε φορά το που βρίσκεσαι στον ιστοχώρο. Έχει γίνει μια δουλειά προς αυτό (π.χ. όταν η Αρχική είναι ενεργοποιημένη, γράφεται με σκούρο γκρι χρώμα, αλλιώς με άσπρο, αντίστοιχα με κόκκινα η Εργατική Τάξη). Ωστόσο, δεν υπάρχει πουθενά ένα πλήρες navigational path και δεν υπάρχει το sitemap (που αν έχει συνταχθεί σωστά, βοηθά πολύ ). Παράδειγμα, αν στην αναζήτηση γράψω «μετανάστες», θα μου βγάλει κάμποσα αποτελέσματα. Αν πατήσω σε ένα από αυτά, δεν έχω τρόπο να επιστρέψω στα αποτελέσματα της αναζήτησης (το κουμπί Βack του browser δεν μετράει σαν τρόπος).
  Ακόμα, στα πλαίσια αυτά, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας τρόπος επισήμανσης του υλικού που ο χρήστης έχει ήδη τσεκάρει και αυτού που δεν έχει δει ακόμα. Παίρνω πάλι το παράδειγμα με την αναζήτηση για «μετανάστες». Αν μπω σε κάποιο αποτέλεσμα για να δω τι έχει, δω ότι δεν μου κάνει και επιστρέψω (και αφού το κάνω αυτό για κάμποσα αποτελέσματα), δύσκολα θα θυμάμαι πλέον τι έχω δει ήδη και τι όχι.

  Πάντως, σε σχέση με το προηγούμενο site, έχουμε κάνει άλματα ανόδου.

 3. kritias said

  Α, ρε καμένοι…

  Αντί να γράφετε στα blogs τις εντυπώσεις σας, πάρτε (οι CSDάδες) το εξίσου καμένο ΗΥ464 και βελτιώστε το σαν project.

  Άντε και μια βόλτα από τη Γ 🙂

 4. xamogelo said

  @κριτιας πάντως τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ΗΥ464 και το ΗΥ564 είναι κάπως χρήσιμα. (από κοντά περισσότερη ανάλυση)

 5. a8lios said

  @Kritias, Xamogelo
  Πείτε και πράμα για το σάιτ ρε άχρηστοι!

  @J
  Ναι, ειδικά για το πρώτο που λες έχεις απόλυτο δίκιο.
  Για το sitemap δε ξέρω, ποτέ δεν είδα να βοηθάει σε κάτι.
  Πάντως σίγουρα πρέπει να μπορείς να επιστρέψεις και στο search και σε άλλα τέτοια…

  Για όσους αναρωτιέστε τί είναι αυτά τα μυστήρια 464 και 564, δέστε στο hy464 kai hy564 αντίστοιχα…

 6. xamogelo said

  να βάλουν λινκ στην Σ.Ε.!!!!! 😀

 7. kritias said

  Αντίθετα με τον τρόπο που αναλύετε το θέμα, η βελτίωση του look-and-feel ενός site είναι περισσότερο θέμα συνδυασμού απλότητας και καλαισθησίας, παρά χρήσης κατάλληλων τεχνολογιών. Το νέο site πετυχαίνει αυτό το συνδυασμό πολύ καλύτερα από ότι το παλιό. Τεχνικά σχόλια δε θα κάνω γιατί τα βαριέμαι πολύ.

  Ένα θέλω μόνο να πω σε σχέση με τη λειτουργικότητα. όταν αλλάζουμε ένα site, καλό είναι να σεβόμαστε τις παλιές URL. Για παράδειγμα εγώ δίνω στο blog μου κάποια links προς την ΚΟΜΕΠ. Τώρα σπάσαν. Καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα μπορεί να πρέπει να αλλάξουν θέση στο τοπικό filesystem σαν αποτέλεσμα μιας διαφορετικής οργάνωσης του υλικού, αλλά θα μπορούσαν να βάλουν ένα redirection κι έτσι να ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι.

  Τέλος, παλιά το site της Σύγχρονης Εποχής ήταν στο http://www.sep.gr/ αλλά τώρα δεν παίζει από ότι βλέπω. Τι έγινε το κλείσαμε το μαγαζί (site);

 8. xamogelo said

  @kritias τα τελευταία 3 χρόνια!!!! 🙂

 9. anon said

  Σύντομη ερώτηση προς μέλος (αν κατάλαβα καλά) του ΚΚΕ από τυχάρπαστο αναγνώστη και συγκυριακό ψηφοφόρο του ΚΚΕ.

  Απ’ ότι βλέπω υπάρχει πολύ καλό υλικό multimedia που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κόμμα. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει, γιατί στο κανάλι του ΚΚΕ σε προεκλογική περίοδο βλέπει κανείς ηλίθιες διαφημίσεις τελεμάρκετινγκ αντί για τέτοιο υλικό;

  Ευχαριστώ

 10. a8lios said

  Σίγουρα βλέπει ΚΑΙ αυτό το υλικό φίλε Anon.
  Τα τηλεμάρκετινγκ είναι σε συγκεκριμένες και προκαθορισμένες ώρες.
  Ανάμεσα στις εκπομπές του σταθμού, τις ειδήσεις κτλ. παίζουν κανονικά τα σποτάκια.
  Επίσης έχω την εντύπωση πως οι αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές αφορούν και τον 902, μιας και έχει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: