A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Τί είναι ένα βιβλίο;

Posted by a8lios στο 3 Μαΐου, 2009

Είχα δει πριν μερικές μέρες το ποστ της Πάρτι σχετικά με τη γκούγκλ και τα eBooks. Τότε όμως δεν είχα και ιδιαίτερη όρεξη να γράψω ό,τιδήποτε.

Τώρα όμως την έχω. Και όχι τόσο για το αρχικό πόστ, όσο για τη συζήτηση που ακολούθησε και αφορούσε το μέλλον των βιβλίων. Οι παρατηρήσεις μου είναι στο ίδιο μήκος κύματος με του compasso, το σχόλιο του οποίου σήμερα μόλις το είδα, καθώς όταν είχα πρωτοδεί το πόστ δεν υπήρχε.

Δε ξέρω για σας, για εμένα το πρώτο πράγμα που έκανα μικρός σε ένα βιβλίο ήταν να το μυρίσω. Ναι, να το μυρίσω! Όχι ότι τα «κατηγοριοποιούσα» ανάλογα με τη μυρωδιά. Είπαμε.

Αλλά θέλω να πώ ότι το διάβασμα, όπως και άλλα πράγματα σε αυτή τη ζωή, δε γίνεται μόνο με την όραση. Κάθε αίσθηση συμμετέχει με τον τρόπο της στο να αποτυπωθεί στη μνήμη σου το συγκεκριμένο βιβλίο.

Ο τύπος του χαρτιού, το πόσο λείο ή τραχύ είναι, πώς είναι δεμένο, πώς είναι το εξώφυλλο, αν οι σελίδες είναι ακόμα «δεμένες» μεταξύ τους και πρέπει όσο προχωράς να τις σκίζεις προσεκτικά, προσέχοντας να μην «τραυματίσεις» το βιβλίο (α ρε Νεφέλη), η γραμματοσειρά, το πώς ακούγονται τα φύλλα όταν τα ξεφυλλίζεις και τόσα τόσα άλλα…

Όχι, δεν είναι το βιβλίο μόνο οι φράσεις που περιέχει. Είναι κάτι το ποιοτικά ανώτερο 😀 .

Σας έχει τύχει ποτέ να πάτε να ανοίξετε ένα βιβλίο των γονιών σας και να βρείτε π.χ. μια μουτζούρα με μαρκαδόρο, από εσας τους ίδιους, 20 χρόνια πριν?

Τί σχέση λοιπόν μπορεί να έχουν οι αναμνήσεις και οι συλλογισμοί που σου δημιουργούνται από κάτι τέτοιο με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο? 

Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως είμαι ενάντια στα e-books. Εννοείται. Απλά δε πρόκειται ποτέ να μπω σε διακικασία να αντικαταστήσω τα μεν με τα δε. 

Τα e-books είναι άψογα για να ερευνάς, για να έχεις άμεσα προσβάσιμες παραπομπές, να αποδεικνύεις, να ανατρέχεις…

Αλλά αυτό ΔΕΝ τα κάνει βιβλία.

Τα κάνει πολύ καλά εργαλεία. Πράγμα που δε το υποτιμώ καθόλου, ίσα ίσα το χρησιμοποιώ όσο περισσότερο μπορώ. Αλλά εως εκεί.

.

Στη τελική, σκεφτείτε και αυτό: Τί συναισθήματα σας δημιουργεί η εικόνα του να καίγονται βιβλία και τί συναισθήματα το να γίνεται delete ένα eBook? 

Τί να λέμε τώρα, η μέρα με τη νύχτα…

.

Όσο για το άρθρο του Ρίζου που αναφέρει και η Πάρτι, συμφωνώ με όσους τόνισαν ότι ήθελε μια πιο ραφιναρισμένη προσέγγιση.

15 Σχόλια προς “Τί είναι ένα βιβλίο;”

 1. rocean said

  Τα ίδια λέγανε και για την μουσική, τα βυνίλια κτλ… Ήρθαν τα cd, έφυγαν κι αυτά κι έχουμε τα mp3 και τα mp3 players… Κάτι τέτοιο θα γίνει και με τα βιβλία… Απλώς δεν έχει βγει ακόμη η σωστή συσκευή που θα «τρέξει» τα ebooks.

  Που θα πάει? Θα τους ξεχάσετε και αυτους τους ρομαντισμούς για τα χάρτινα βιβλία… 🙂

  Death to paper…!!!! 🙂

 2. compasso said

  πες τα ρε άθλιε, γιατί έχω φάει πολύ δούλεμα για αυτό το comment. Είπα κι εγώ να αναδείξω τη συναισθηματική πλευρά του εαυτού μου και πέσαν να με φάνε. 🙂

  @rocean:
  σε διαβεβαιώ ότι εγώ ακόμα τα βινύλια προτιμώ. Οικονομικό είναι το θέμα με τα mp3. Όχι πως κατεβάζω παράνομα… 😉

 3. tougo said

  προτιμώ τα βιβλία (και για όσους με ξέρουν αυτό είναι λίγο σοκαριστηκό έως αποκάλυψη) αλλά ο λόγος είναι ότι μπορώ να τα παίρνω μαζί μου, να διαβάζω στο τρένο στο λεωφορείο με πήχτρα κόσμο και να μην με νοιάζει που πέφτουν 100 άτομα επάνω μου, ή που το πετάω μέσα στην τσάντα μου. Επίσης υπάρχει πάντα ένα βιβλίο για να συνεχίσω να διαβάζω ακόμα και στην τουαλέτα.

  @compasso
  όσου ξέρω που αγοράζουν ακόμα βινύλια τα ακούνε όλοι μόνο μια φορά…την φορά που θα τα μετατρέψουν σε mp3.

 4. kritias said

  Παιδιά ξεκολλάτε από την ειδωλολατρεία. Η μαγεία του βιβλίου εντοπίζεται αποκλειστικά στο περιεχόμενό του.

  Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης «συναισθηματικών» και «αναίσθητων» αναγνωστών.

 5. rocean said

  @Compasso: Το ξέρω πως υπάρχει κόσμος που ασχολείται ακόμη με βυνίλια… Όπως υπάρχουν ακόμη οι αρχαιολόγοι που ασχολούνται με πέτρινες επιγραφές και πάπυρους… 🙂 Οι περισσότεροι ασχολούνται με το βυνίλιο για συλλεκτικούς λόγους… Δεν ξέρω αν εσύ κάθεσαι να ακούς συνέχεια από βυνίλια… Δεν νομίζω.. Κι εσύ πρέπει να βάλεις το pc σου να παίζει με τις ώρες μουσική… Τεσπα.. Η ουσία είναι ότι έχει επικρατήσει το mp3 σαν βασικό format…

  @Tougo: Μιλάμε για ειδικές φορητές συσκευές για ανάγνωση e-books… Οπότε μια χαρά σου κάνουν την δουλειά και αυτά…

 6. xamogelo said

  σε καταλαβαίνω αν και αποφάσισα να σταματήσω να αγοράζω από μικρά μαγαζάκια εδώ πέρα. Από εδώ και πέρα μάλλον θα πέρνω από την πολιτεια στην αθήνα.(π.χ. τον ελληνικό εμφύλιο του μαργαρίτη τον είχε 10 ευρώ ποιο κάτω)
  Παρεμπιπτόντως για να βελτιώσω τα αγγλικά μου αποφάσισα να διαβάζω τα αγγλικά βιβλία στην γλώσσα τους :-p

  υγ.Πέρνα από το blog μου! σου έχω νέα :-p

 7. tougo said

  ναι αλλά όπως οτιδήποτε ηλεκτρονικό, σπάει και όλας…δηλαδή αν έχω τα νευρα μου …λέμε τώρα…δεν τρέχει τιποτα να πετάξω το βιβλίο κάτω ή στον τοίχο. 🙂 δεν είμαι κατά των ebook readers αλλά δεν είναι για κάθε περίσταση.

 8. xamogelo said

  α παρεμπιπτόντως δες αυτό http://polep.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

 9. compassocap said

  @rocean: όπως είπα, mp3 για οικονομικούς λόγους αλλά και πρακτικούς όπως λες. Η μουσική και το βιβλίο είναι τέχνη. Αν είχαμε μόνο mp3 θα ήταν άραγε οι pink floyd αυτό που είναι? Χωρίς τα φλουδικά σκηνικά, χωρίς τα εξώφυλλα των δίσκων? Και όταν λέμε εξώφυλλο του δίσκου δεν εννοούμαι μια φωτογραφιούλα που σου βγαίνει κάτω αριστερά στο itunes.
  Δε διαφωνώ για τη χρησιμότητα και για την ευκολία και τα υπόλοιπα. Απλά όπως είπα, είμαι λίγο ρομαντικός. Και πίστεψε με στα βινύλια δεν είμαι ο μόνος (που εγώ δεν αγοράζω πολύ γιατί δεν έχω λεφτά) αλλά πολλοί djs σήμερα ξαναγυρνάνε στο παλιό καλό βινύλιο…

 10. Rocean said

  @Compassocap: Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να υπάρχουν εξειδικευμένες χρήσεις. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Και για το χάρτινο βιβλίο θα υπάρχουν υποθέτω όταν με το καλό μας αδειάσει την γωνιά.

  Όσο για τα εξώφυλλα κτλ, η ουσία είναι και πάλι στην ουσία της εικόνας. Όχι στο μέσο στο οποίο αποτυπώνεται. Είτε είναι στο χαρτί, είτε κάτω αριστερά στο iTunes, είτε στο cover flow του iTunes, είτε στο iPod ή το iPhone, είτε όπου αλλού θες…

  Τι να τα κάνω τα γαμάτα σχέδια, φωτογραφίες, κτλ, όταν απλά σκονίζονται στην δισκοθήκη μας? Έτυχε να αγοράσω πρόσφατα 2 μουσικά dvd. Ωραία. Είδα όλο το πακέτο, ωραίο. Στην τελική όμως ρίπαρα τα video και τα έχω τώρα στον δίσκο μου και τα βλέπω όποτε θέλω μ’ ένα κλικ (που λέει ο λόγος). Τα original πακέτα έχουν καταχωνιαστεί σ’ ένα σημείο πλέον και απλά σκονίζονται. Σπατάλη χώρου, σπατάλη υλικών για κάτι άχρηστο. Το ίδιο ισχύει και για τα παλιά μου cd.

  Το ίδιο και για τα βιβλία μου. Έχω μια γεμάτη βιβλιοθήκη στην Πτολεμαϊδα με βιβλία. Τα οποία κάθονται εκεί αχρηστευμένα να σκονίζονται. Να τα κουβαλάω όπου μετακομίζω (όταν δεν έχω και σταθερό μέρος) δεν λέει. Τι να τους κάνω τους ρομαντισμούς, όταν δεν μπορώ να έχω την βιβλιοθήκη μου όποτε και όπου θέλω? Όταν χρειάζομαι ένα φορτηγό να την μεταφέρω?

  Στην Σιδερένια Φτέρνα περιγράφει σε κάποια σημεία το πως είναι στο μέλλον η κοινωνία. Πως είναι η σοσιαλιστική κοινωνία. Οι άνθρωποι του μέλλοντος περιγράφουν σαν κάτι το παράλογο την μανία των ανθρώπων του παρελθόντος να γεμίζουν τα σπίτια τους με μπιχλιμπίδια, που είναι εναντίον της χρησιμότητας και της εργονομίας.

  Ε, θα συμφωνήσω μαζί τους και κατατάσσω και όλα τα παλιά μέσα στα άχρηστα μπιχλιμπίδια που απλώς επιβαρύνουν τον χώρο μας χωρίς καμιά ουσία…

 11. όλα καλά ρε σεις αλλά δεν πονάνε τα ματάκια σας όταν διαβάζετε από τον υπολογιστή?
  Και, αλήθεια, σκεφτήκατε ότι η λαθροχειρία, η λογοκλοπή, η διαστρέβλωση και η παραποίηση κειμένων είναι ποοοοολύ πιο εύκολη – και πιο δυσαπόδεικτη -όταν πρόκειται για ηλεκτρονικό κείμενο?
  η αλήθεια βέβαια είναι ότι μ’άγγιξε ο rocean με τη σπατάλη υλικού που είπε – αλλά για τα βιβλία έχω τις ενστάσεις μου.

 12. compassocap said

  έχουμε ανοίξει γενικότερη κουβέντα αλλά αυτό είναι μάλλον καλό. Λοιπόν, δε διαφωνώ σε πολλά από αυτά που λες. Αλλά σου επισημαίνω τη προσοχή σε κάτι. Η μουσική και ο τρόπος που την εκλαμβάνουμε έχει αλλάξει στην εποχή του ιντερνετ και του mp3. Καλώς ή κακώς έτσι είναι. Πόσα τραγούδια μπορείς να έχεις στο σκληρό σου και να μη ξέρεις ούτε σε ποιο δίσκο ανήκουν??
  Όλο το πακετό rocean δεν είναι άχρηστο και αντιεργονομικό. Ο μουσικός, ο καλλιτέχνης όταν κάνει ένα δίσκο θέλει κάτι να πει, κάτι να δηλώσει. Δε το έκανε έτσι άντε αέρα, για να βγάλει λεφτά. Ή τουλάχιστον έτσι θα θέλαμε να γίνεται. Μέσα στο τρόπο που θα επικοινωνήσει το μηνυμά του, τη θέση του, μέσα στο τρόπο που θα εκφραστεί είναι και το εξώφυλλο του δίσκου, είναι και τα πολύ όμορφα σκηνικά σε μια συναυλία, είναι και ένα ωραίο video clip. Αν γενικεύσω τη λογική σου, δικαιούμαι να απορρίψω και την ίδια τη μουσική ως άχρηστη, όπως και πολλά άλλα πράγματα του πολιτισμού και της κουλτούρας μας.
  Οι τέχνες δε φημίζονται για την εργονομία τους. Αυτά που μένουν στο χρόνο, αυτά που κρατάν την αξία τους στη πορεία είναι συνήθως τα αισθητικώς (με μια γενικότερη έννοια της αισθητικής) ωραία και όχι τα πρακτικά.
  Άμα το καλοσκεφτείς, πόση δουλειά, πόσοι άνθρωποι χρειάστηκε για να τελειώσουν το Παρθενώνα? Και όλα αυτά για να λατρεύουν μερικούς ανύπαρκτους θεούς. Κι όμως ο ανθρώπινος πολιτισμός πολλές φορές τρέφεται από την υπερβολή του και διαμορφώνεται από την αισθητική της. Το σημερινό θαύμα άλλωστε, δεν είναι παρά η καθημερινότητα του αύριο.
  Αυτή είναι η τέχνη και γι αυτό υπάρχει. Για να επικοινωνεί αυτά που δε βλέπουμε με άλλα μάτια. Δεν είναι απλά αρχεία στον υπολογιστή.
  Και για να τελειώσω γιατί το παράκανα, να σου αναφέρω μία ιστορία που έχω ακούσει από τη κόρη του Γιάννη Ρίτσου μιας και είναι και στο κλίμα των ημερών. Τον είχε ρωτήσει λοιπόν κάποτε γιατί σε κάθε του ποίημα φτιάχνει κι από ένα μικρό σχέδιο. Εκείνος λοιπόν της απάντησε: » η δουλειά μου είναι να είμαι μπροστά σε άγραφα και γραμμένα χαρτιά όλη τη μέρα. Δεν είναι καλύτερα λοιπόν, αυτά τα χαρτιά να είναι πιο όμορφα?»

 13. sarant said

  Υπάρχει πάντως περίπτωση να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, εννοώ το ηλεβιβλίο και το χάρτινο. Κάποια βιβλία που τα χρησιμοποιώ συχνά δεν μπορώ να τα κουβαλάω μαζί μου: είμαι πανευτυχής που μπορώ να τα έχω στον φορητό μου κι ας τα έχω και σε χαρτί. Τα ράφια της βιβλιοθήκης έχουν τιγκάρει -τα ηλεβιβλία είναι σωτηρία. Όταν διαβάζεις για έρευνα, για αναζήτηση στοιχείων, η ηλεκτρονική μορφή είναι αξεπέραστη. Όταν διαβάζεις για απόλαυση, όχι. Οι φορητές συσκευές δεν είναι λύση, τουλάχιστον αν δεν έχουν μεγαλούτσικη οθόνη -αλλά τότε δεν θα είναι και πολύ φορητές. Και δεν ξέρω αν είναι καλό να βρίσκεσαι συνέχεια με μια οθόνη στη μούρη.

  Κατά τα άλλα, ο αποπάνω φίλος έγραψε κάτι πολύ σοβαρό για την αποξένωση του καλλιτέχνη από το έργο του, που γίνεται όταν παύει να υπάρχει το ολοκληρωμένο προϊόν. Και πιο πάνω, αυτό που γράφτηκε για τη δυνατότητα παραχάραξης των ηλεβιβλίων, αξίζει κι αυτό να το σκεφτούμε.

 14. blogo said

  Πιστευω πως το χαρτινο βιβλιο εχει ακομα πολυ μελλον μπροστα του.Ειναι επιλογη του καθενα πλεον ειτε να διαβαζει το χαρτινο ειτε το ηλεκτρονικο βιβλιο.

 15. blogo said

  Η εποχη που ζουμε ειναι μεταβατικη.Και ειναι μεταβατικη απο πολλες αποψεις.Ο κοινος παρανομαστης ειναι ομως ενας: η μεταβαση απο το υλικο στο αυλο.Ο παρανομαστης αυτος αποτελει αντικειμενο προβληματισμου και διαλογου, μια και η μεταβαση αυτη δεν ειναι ακομα ολοκληρωτικη.Στο προηγουμενο ποστ μιλησαμε για τα cd, χαρακτηριστικο παραδειγμα προιοντος που απο υλικο γινεται αυλο και που εχει τροφοδοτησει πολλες συζητησεις.Ηρθε εδω και λιγο καιρο, και η σειρα του βιβλιου αφου τα ηλεκτρονικα βιβλια, που μπορεις να τα διαβασεις στην οθονη του υπολογιστη σου ή σε καποια ειδικη συσκευη οπως το amazon kindle, ειναι γεγονος.
  Ο a8lios στο μπλογκ του (https://a8liothtes.wordpress.com/) μας μιλα για τη συναισθηματικη σχεση του με το χαρτινο (και οχι ακομα «παραδοσιακο») βιβλιο.Του αρεσει να μυριζει το βιβλιο, του αρεσει να το αγγιζει, να σκιζει προσεκτικα τις δεμενες σελιδες, να ακουει τα φυλλα οταν τα ξεφυλλιζει.Ενταξει, παραειναι ρομαντικος ο blogger, αλλα υπαρχουν ανθρωποι που εχουν σχεση παθους με τα βιβλια και δεν τα αντικαθιστουν με την αυλη μορφη τους.
  Περα απο τη συναισθηματικη του αξια ομως το χαρτινο βιβλιο εχει και πρακτικη.Μπορεις να σημειωσεις πανω του.Επισης, ειναι πιο κουραστικο να διαβαζεις ενα ολοκληρο βιβλιο απο την οθονη.Απο την αλλη, τα e-books εχουν το τεραστιο πλεονεκτηκα οτι κουβαλας μια ολοκληρη βιβλιοθηκη μαζι σου οπου κι αν πας, και το οτι αν δε σου αρεσει ενα βιβλιο το κανεις delete.Ετσι απλα.Το χαρτινο βιβλιο, οπως και να’ χει, εχει πολυ μελλον ακομα.Ειναι επιλογη ομως του καθενα πλεον σε ποια μορφη θα το διαβαζει.Εξαλλου, το περιεχομενο μετραει, οπως γραφει και ο kritias στα σχολια του ποστ.
  http://blogo-sphera.blogspot.com/2009/05/blog-post_07.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: