A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Ο Ευαγγελάτος και η «φροντίδα για τους εργάτες» στη Γερμανία

Posted by a8lios στο 31 Οκτωβρίου, 2008

Δε ξέρω αν έτυχε να δει κανένας σας τις «αποκαλύψεις στην πολιτική», την εκπομπή πολιτικού σχολιασμού στον ΑΝΤ1 δηλαδή που παρουσιάζει ο Ευαγγελάτος.

Τί έγινε εκεί? Θα σας πω:

Ήταν -για τί άλλο- για τη συνέπεια της κρίσης. Και είχε καλεσμένους την Διαμαντοπούλου από ΠΑΣΟΚ, έναν από τη ΝΔ και τον Γιάννη Κακουλίδη, συγγραφέα ή κάτι τέτοιο και παλιό υποψήφιο του ΣΥΝ σε εκλογές.

Κάποια στιγμή λοιπόν κάνουν μια σύνδεση με Στουτγκάρδη (νοτιοδυτική Γερμανία). Όπα λέω, για να δούμε τα παλιά μας τα λημέρια…

Είχε εκεί λοιπόν 3 Έλληνες και τους ρωτούσε για τις επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή τους. Οι 2 από αυτούς ήταν εργαζόμενοι στη Mercedes. Τους ρωτάει ο Ευαγγελάτος τί παίζει εκεί, και του εξηγεί ο ένας:

«Στο δικό μας το εργοστάσιο, στο οποίο δουλεύουν 43000 άτομα, δεν κινείται φύλλο αυτή τη βδομάδα. Ωστόσο εμείς πληρωνόμαστε, όχι όμως από την εταιρεία, αλλά από ένα ταμείο που έχουμε φτιάξει σαν σωματείο για τέτοιες περιπτώσεις κρίσης. Έχουμε κάνει βλέπετε μια συμφωνία με την εταιρεία από το 2004, η οποία λέει πως η εταιρεία δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις λόγω οικονομικών της προβλημάτων. Αντίθετα, σε περιόδους κρίσης έχουμε συμφωνήσει πως όταν είμαστε ανοιχτά εμείς θα δουλεύουμε μέσα στη βδομάδα μια μέρα παραπάνω ή και ακόμα περισσότερο, την οποία μέρα όμως δε θα την πληρωνόμαστε άμεσα, αλλά τα λεφτά θα πηγαίνουν σε αυτό το ταμείο που έχουμε φτιάξει».

Και τί λέει μετά ο θεός ο Ευαγγελάτος στον βουλευτή της ΝΔ?

«Είδατε κύριε υπουργέ πώς φροντίζει το κράτος στη Γερμανία τους εργαζόμενους? Μπορεί οι εταιρείες να πιέζονται, αλλά το κράτος είναι ΕΚΕΙ!» 😯

Του λέει ο νεοδημοκράτης ότι απ’ ότι κατάλαβε δεν έχει κάποια εμπλοκή το κράτος στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά επιμένει ο Ευαγγελάτος. «Όχι, το κράτος τους έχει σώσει!»

«Καλά», λέει ο βουλευτής, «μπορεί να ξέρει η κυρία Διαμαντοπούλου καλύτερα, που ήταν και επίτροπος».

Και εννοείται ότι ήξερε… 😉

Λέει λοιπόν η Διαμαντοπούλου: «Είναι αλήθεια πως το κράτος δεν έχει κάποια οικονομική συμμετοχή στο συγκεκριμένο θέμα. Ξέρετε, τέτοιες συμφωνίες ανάμεσα στα συνδικάτα και στην εργοδοσία είναι πολύ συνηθισμένες στην κεντρική ευρώπη. Είναι όμως συνηθισμένες γιατί και οι δύο πλευρές δείχνουν μια ωριμότητα από τη μία, μια σύνεση και δεν προβάλλουν παράλογες απαιτήσεις. Και είναι επίσης συνηθισμένες -και εκεί έρχεται ο ρόλος του κράτους κύριε Ευαγγελάτο- (ααααααααχ, εμείς όμως σε τί χώρα, σε τί κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Ευαγγελάτο???? 😆 ) γιατί εκεί τα κράτη και οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν πάρει μέτρα ώστε να θεσμοθετηθεί και να λειτουργεί ο κοινωνικός διάλογος, πράγμα που εδώ στην Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά η ΝΔ».

SSSSStrikeeeeee! Τον τάπωσε τον νεοδημοκράτη. Τί να πει κι αυτός? Στην πουτάνα πουτανιές γίνεται? Δε γίνεται…

Δικαιωμένος λοιπόν ο Ευαγγελάτος, αφού η κυρία επίτροπος έδειξε περίτρανα πως το κράτος φροντίζει για τους εργαζομένους στη Γερμανία, το πάει παραπέρα. Γιατί στην «εξέδρα» ήταν καθισμένος και ο «εκπρόσωπος των εργαζομένων» Καλύβης (εκπρόσωπος του ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ).

«Κύριε Καλύβη, γιατί δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα? Γιατί δεν μπορεί να δείξει κι εδώ το εργατικό κίνημα μια τέτοια ωριμότητα όπως στη Γερμανία, να είναι ενωμένο και να πετυχαίνει τέτοιες συμφωνίες για τους εργάτες, αλλά είναι διασπασμένο ουσιαστικά σε 2 συγκεντρώσεις κάθε φορά κτλ.?»

Τί να πει κι ο έρμος ο Καλύβης, πιάστηκε από κάποια πράγματα που είπε ο πρώτος από τους 3 Έλληνες που είχαν βγει στο «γερμανικό παράθυρο» (είχε πει μεταξύ άλλων ότι το επίδομα ανεργίας εκεί είναι για έναν χρόνο στο 80% του μισθού, που γι αυτόν ήταν 1200Ε), και άρχισε να λέει διάφορες κλασσικές γενικολογίες της ΓΣΕΕ, για το πόσο πιο χαμηλοί είναι εδώ οι μισθοί και τα επιδόματα ανεργίας, για το πόσο μεγάλη ακρίβεια έχουμε σε σχέση και με τη Γερμανία ακόμα ακόμα, τα γνωστά δηλαδή. Μέχρι που έκανε και τη βαριά κριτική του, ότι «κάποιοι συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προωθούν την πολιτική των κομμάτων τους».

Άλλο που δεν ήθελε και ο Ευαγγελά, πιάνεται από αυτό για να ξαναρχίσει να σολάρει «μα είναι δυνατόν να είανι ο άλλος συνδικαλιστής και μετά από 5 χρόνια να τον βλέπεις στη Βουλή? Και να συμβαίνει αυτό σε όλα τα κόμματα, και στη ΝΔ, και στο ΠΑΣΟΚ, και στο ΚΚΕ και στο ΣΥΝ?» (ααααααααχ, σε τί κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Ευαγγελάτοοοοοο????).

Εκεί όμως ήταν και πάλι παρούσα η κυρία επίτροπος για να ταπώσει και να κλείσει η βαθυστόχαστη συζήτηση περί εργατικού κινήματος:

«Μα κύριε Ευαγγελάτο, και στη Γερμανία τα 2/3 των Βουλυτών είναι παλιά συνδικαλιστικά στελέχη. Εδώ έχουμε πάρα πολύ λιγότερες τέτοιες περιπτώσεις αναλογικά…»

Μόκο οπότε ο Ευαγγελά. Αφού έτσι είναι και στας Ευρώπας, τί να πει? Πάμε σε άλλο θέμα.

Είπαμε άλλωστε, στην πουτάνα πουτανιές δεν έχει…

.

Σχολιάκι δικό μου:

Δεν είναι υπέροχο να αναγνωρίζεται με τέτοιους διαλόγους εμμέσως η δουλειά που έχεις κάνει? Δε ξέρω, εγώ πολύ το γουστάρω.

Γιατί ποιος ευθύνεται για την «ανωριμότητα» μεγάλης μερίδας των εργαζομένων και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα?

Ποιος «φταίει» για το ότι, ενώ έχουν πέσει κονδύλια και κονδύλια από την Ε.Ε., έχουν φτιαχτεί επιτροπές και επιτροπές, εθνικές, κλαδικές, περιφερειακές, νομαρχιακές, έχουν δώσει τόσες και τόσες «συμβουλές» τα «ευρωπαϊκά συνδικάτα», στη συνείδηση των περισσοτέρων Ελλήνων η φράση «κοινωνικός διάλογος» είναι συνώνυμη με το «ξεπούλημα δικαιωμάτων», ενώ όσοι συνδικαλιστές συμμετέχουν σε αυτούς αντί να χαρακτηριστούν «υπεύθυνοι» χαρακτηρίζονται «λαμόγια» και «πουλημένοι»?

Ποιος ευθύνεται για το ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται συμφωνίες (σε τέτοιο βαθμό έστω) με τους εργοδότες που να τους επιτρέπουν να έχουν από τη μία φτηνή εργασία όσες μέρες θέλουν, να κλείνουν από την άλλη το μαγαζί όποτε γουστάρουν χωρίς αποζημιώσεις, και να τους λέμε και ευχαριστώ?

Ξέρετε εσείς ποιός μπορεί να φταίει γι αυτό το χάλι?

Γιατί εμένα κάτι μου περνάει από το μυαλό…

4 Σχόλια προς “Ο Ευαγγελάτος και η «φροντίδα για τους εργάτες» στη Γερμανία”

 1. γιάννης μ said

  για αρχή να σε συγχαρώ για το κουράγιο σου να παρακολουθήσεις έστω και ένα λεπτό συζήτηση που είναι και η φραου πρωην επίτροπος….
  στο θέμα μας τώρα…τέτοιες εκπομπές έχουν το φοβερό πλεονέκτημα ότι ξεβρακώνονται όλοι τους (άθελα τις πιό πολλές φορές)…οπότε βγαίνουν και τα ανάλογα συμπεράσματα (αρκεί να θέλεις να τα βγάλεις και να μην κλείνεις αυτιά μάτια)
  η δουλειά του ΠΑΜΕ έχει αρχίσει εδώ και καιρό να κερδίζει το μεγαλύερο μέρος των εργαζομένων (και όχι των εργατοπατέρων) και αυτό φαίνεται και από τις εκλογές στα σωματεία (όπου οι πανικόβλητοι «συνδικαλιστάρες» επιστρατεύουν ακόμα και την αστυνομία) και στις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και στην συσπείρωση όλο και περισσότερων σωματείων στις γραμμές του και ,κυρίως, στις συγκεντρώσεις του , όπου πλέον χτυπάει η καρδία του εργατρικού κινήματος (άσχετο αν τα «ανεξάρτητα» μμε ,μιλάνε μόνο για τις συνάξεις των συμβιβασμένων ηγεσιων με πλάνα όμως από συγκεντώσεις του ΠΑΜΕ βεβαίως – βεβαίως)

 2. compasso said

  να συ συγχαρώ κι εγώ με τη σειρά μου για την υπομονή σου να παρακολουθείς τέτοιες εκπομπές. Εγώ πλέον το έχω εγκαταλείψει το άθλημα και να σου πω την αλήθεια έχω ηρεμήσει κιολάς. Έχουν σταματήσει τα φαινόμενα να μιλάω στη τηλεόραση, να πετάω μαξιλάρια στη τηλεόραση και να ρωτάει η μάνα από το δωμάτιο της αν έχω κάτι και γιατί μιλάω μόνος μου. Πλέον αυτά παρουσιάζονται μόνο όταν βλέπω ποδοσόσφαιρο.
  Στο ψητό λοιπόν χωρίς άλλη πολυλογία. Αυτές οι συμβάσεις στη Γερμανία αποτελούν όντως σύνηθη πρακτική. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι οιπερισσότεροι γιατροί της Γερμανίας που έχουν υπογράψει στην ΑΤΟΜΙΚΗ τους σύμβαση ότι απαγορεύεται να απεργήσουν διότι αυτό δε συνάδει με τη φιλοσοφία του νοσοκομείου (!!!!). Η Γερμανία όπως γνωρίζεις εσύ καλύτερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση χώρας. Δεν είναι κλασικό παράδειγμα χώρας της κεντρικής Ευρώπης. Όποτε οι γενικεύσεις του Ευαγγελάτου μάλλον χαζές είναι.
  Η παρουσία του κόμματος όντως αποτελεί ένα τρομερό αντίβαρο στην αστική επιχειρηματολογία. Το λέω πλέον βλέποντας πίσω αυτά που έχω ζήσει εγώ. Τις αντιπραθέσεις και τις ρίξεις για το ασφαλιστικό (Γιαννίτση αλλά και τώρα), το φοιτητικό κίνημα. Όμως είναι ένα θέμα γιατί δεν έχεις καταφέρει να έχεις τη μαζικότητα που έχουν στη Ευρώπη. Η δικαιολογία που θα έλεγε ένας Πασόκος ή ένας συριζαίος πως φταίει η πολυδιάσπαση (για την οποία φυσικά φταίει το ΚΚΕ…) είναι άστοχη αν σκεφτείς ότι στην Ιταλία και στη Γαλλία υπάρχουν τρεις κεντρικές συνομοσπονδίες. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι το βάθεμα αυτής της παρέμβασης που έχεις. Βέβαια αν τα λύναμε αυτά, δε θα τραγουδάγαμε πια πότε θα κάνει ξαστεριά,θα κάναμε επανάσταση, οπότε δε λέει… 🙂
  Καλημέρα.

 3. gogos said

  Φετος ετυχε να κανουμε παρεα στις διακοπες με μια οικογενεια γερμανων. Ο μπαμπας λοιπον (ωραιος τυπος και με καταπληκτικο χιουμορ παρεπιπτοντως) ψηφιζει Πρασινους και βεβαια περνιεται για τρομερα αριστερος. Εννοειτε οτι δεν εχασα την ευκαιρια να κουβεντιασουμε για διαφορα πολιτικα θεματα, τρεχοντα διεθνη, ιστορικα, και βεβαια συνδικαλιστικα… Μιλαμε για αλλο κοσμο. Η ιδεολογικη χειραγωγηση βρισκεται σε αλλο επιπεδο απο οτι εχουμε γνωρισει εμεις εδω. Θεωρουσε αδιανοητο να δει διαφορετικα ταξικα συμφεροντα (τι καθομαι και παλευω ωρες-ωρες…), ειχε πλερια εμπιστοσυνη στις κυβερνησεις ασχετα απο τις επιμερους διαφωνιες του, αποδεχοταν την επιχειρηματολογια για εκπτωσεις σε εργατικα δικαιωματα προκειμενου να ενισχυθει η ανταγωνιστικοτητα των επιχειρησεων («… διοτι φταιει η ενωση των δυο Γερμανιων κι οι επιδοτησεις προς την πρωην ΓΛΔ…» για ποσα χρονια ακομη θα φταιει η ΓΛΔ αραγε;), εβρισκε τελειως προσωρινα τα μετρα εντατικοποιησης της εργασιας (πχ υπερωριες και μαλιστα απληρωτες) αγνοωντας οτι ειναι γενικο το προβλημα κι αλλα πολλα τελος παντων.
  Να πω οτι προκειται για εργαζομενο σε τραπεζα με μικρομεσαιο για τα εκει δεδομενα μισθο (περιπου 3000ευρω), με τη νηπιαγωγο γυναικα του να δουλευει (…)part time 4 ωρες τη μερα (δηλαδη σχεδον πληρες ωραριο νηπιαγωγου) για …τριακοσια ευρω το μηνα και με δοση στεγαστικου στα 1200 το μηνα. Εννοειται οτι στη Γερμανια εδω και χρονια (βλεπε Μααστριχτ) σχεδον ολες οι αλλοτε κοινωνικες παροχες πληρωνονται αμεσα απο τους εργαζομενους (αν και στο ανατολικο κομματι δεν εχουν ακοπη ξηλωθει τα παντα, διοτι οπως ελεγε ο φιλος «αυτοι οι ανθρωποι ειχαν μαθει να τα εχουν ολα ετοιμα απο το κρατος και δεν ειναι ευκολο να τους τα καταργησεις ολα με τη μια»…)
  Πληρης αποδοχη δηλαδη της κυριαρχης ιδεολογιας.

  Δεν ειναι συμπτωση ουτε εχει να κανει με το αιμα του ελληνα οτι αυτα που αναφερεις δεν εχουν γινει συνειδηση στη χωρα μας. Ακομη τουλαχιστον. Η δραση των ταξικων δυναμεων εχει μπολιασει τον ελληνικο λαο. Οσο για τη μαζικοτητα των διαδηλωσεων (σε σχεση με τη Γαλλια, γιατι κυριως εκει εχουν υπαρξει κατα καιρους μαζικοι εργατικοι αγωνες) μπορεις να το δεις κι αντιστροφα: φαντασου να υπηρχε σε μια χωρα με τις παραδοσεις της Γαλλιας σωστα προσανατολισμενο ταξικο κινημα…

  Χωρις καμια διαθεση για δικαιολογηση των δικων μας καθυστερησεων.

 4. a8lios said

  @Γκράνμα
  «είναι ένα θέμα γιατί δεν έχεις καταφέρει να έχεις τη μαζικότητα που έχουν στη Ευρώπη»

  Νομίζω ότι εκτός των άλλων αυτό έχει να κάνει και με τις διαφορετικές παραδόσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες,

  όπου το συνδικαλιστικό κίνημα χτίστηκε και αναπτύχθηκε γύρω από «οικονομικά» αιτήματα κυρίως, έχοντας τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει μέσα από την «οικονομική» πάλη την αυτοτέλεια της εργατικής τάξης (είναι άλλο πράγμα το ότι, ενώ συνειδητοποίησε αυτή την αυτοτέλεια, στην πορεία άρχισε να επιλέγει την «ταξική συνεργασία» με τους αστούς),

  στην Ελλάδα (και) το συνδικαλιστικό κίνημα για πάρα πολλά χρόνια έπρεπε να παλέψει κυρίως για ζητήματα εκδημοκρατισμού του αστικού κράτους και εθνικής ανεξαρτησίας, τα οποία δε βοηθούν τόσο στην αποκάλυψη των ξεχωριστών συμφερόντων της εργατικής τάξης.
  Και όταν άρχισε (80ς) να κινείται με πρωταρχική πλέον την «οικονομική» πάλη, ήρθαν οι ανατροπές και πήγαμε πόσα χρόνια πίσω…

  Ξαναλέω, δε λέω πως είναι μόνο αυτό, είναι όμως και αυτός ένας σημαντικός λόγος κατ’ εμέ.

  Πάντως δε λέει και πολλά από μόνη της η μαζικότητα σε κινητοποιήσεις στη δυτ. ευρώπη. Είναι όπως τα λέει και ο gogos παρακάτω. Τυφλή ακολουθία και πίστη των ηγεσιών των συνδικαλιστικών ηγεσιών και «κοινωνικός διάλογος». Σε ΤΕΡΑΣΤΙΟ βαθμό έχουν εμπεδωθεί αυτά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: