A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

ΚΤΕΛ Κρήτης Α.Ε.

Posted by a8lios στο 26 Αυγούστου, 2008

Γεια και χαρα. Κάναμε κι εμείς την αποτοξίνωσή μας από το νετ, έτσι για να μπορέσουμε να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι δεν είμασε και τπτ ζάκια. Ε, τουλάχιστον δεν έκανα τις μαλακίες του χαμόγελου, να τραβιέμαι στα νετ-καφέ.

Μπορώ δηλαδή να λέω με περιφάνεια: ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΛΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ – I CAN!

Τέσπα. Μιας και πήγαμε και τις βόλτες μας, λέω να σας πώ 2 λόγια για τα ΚΤΕΛ Κρήτης.

Που λέτε, πήγαμε για μερικές μέρες στο Καστέλλι Κισσάμου στα Χανιά. Εκεί λοιπόν που ρώταγα έναν φίλο μου Χανιώτη για τις τιμές στο ΚΤΕΛ, μου πε πως είναι καλύτερα να βγάλω μετ’ επιστροφής από το Ηράκλειο, γιατί επειδή έχουν κόντρα με τους Χανιώτες τα βγάζουν πολύ φτηνά.

Και όντως έτσι ήταν. 8 Ευρώ το νορμάλ φοιτητικό Ηράκλειο-Χανιά. 10 μετ’ επιστροφής.

Αυτό ήταν το 1ο καμπανάκι.

Το δεύτερο ήταν οι μπάρες στο σταθμό των ΚΤΕΛ στο Ρέθυμνο που περέμειναν κλειστές όταν ήταν να βγει από το σταθμό το λεωφορείο μας, έτσι για χουνέρι. Και φυσικά το ότι οι τουρίστες που μας πρόλαβαν τρέχοντας στο Ρέθυμνο θέλοντας να πάνε Χανιά δεν μπορούσαν να μείνουν στο δικό μας λεωφορείο αφού είχαν βγάλει ήδη εισιτήριο με το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου.  Πήρε  λίγη ώρα στον οδηγό να εξηγήσει στους δόλιους ότι αν και το λεωφορείο πάει Χανιά, αυτοί έπρεπε να κατέβουν και να περιμένουν για καμιά ώρα.

Το 3ο καμπανάκι ήταν μπαίνοντας στον σταθμό των ΚΤΕΛ στα Χανιά, όπου είναι και στην κεντρική πύλη και στο κτίριο αναρτημένες μαύρες σημαίες και πανό «Όχι στην υποδούλωση από το ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης». Και φυσικά ο χώρος που έχουν παραχωρήσει στο ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου για να παρκάρει. Κάπου στου διαόλου τη μάνα, όπου τα πρωινά είναι γεμάτο απόνερα…

Στο γυρισμό τα καμπανάκια συνέχισαν να βαράνε. Και στα Χανιά δεν άνοιγαν τη μπάρα στο σταθμό των ΚΤΕΛ, παρά μόνο αφού πέρασε κανα 3λεπτο, και στο Ρέθυμνο μάλλον δε θα μας είχαν ανοίξει καθόλου, αλλά ήρθε ένα λεωφορείο της δικής τους εταιρείας, οπότε έπερε να ανοίξουν για να περάσει μέσα…

Επιπλέον, για κάποιον λόγο που μετά μόνο κατάλαβα, όταν ο οδηγός στον γυρισμό πήγε στον σταθμό του ΚΤΕΛ στο Ρέθυμνο στην τουαλέτα, μας κλείδωσε μέσα στο λεωφορείο.

Αυτά ήταν τα περιστατικά. Και φυσικά όσα γίνονταν πάνω στην Εθνική, όπου σταμάταγε το λεωφορείο να πάρει κάποιον και έκανε νεύμα πως περιμένει «αυτό των Χανίων». Ή το αντίστροφο βεβαίως.

Ευτυχώς οι οδηγοί, τουλάχιστον οι 2 που πέτυχα εγώ, το έπαιρναν στη πλάκα, είχαν όρεξη για αστειάκια περί του θέματος κτλ. Και έτσι στο δρομολόγιο από Ρέθυμνο για Ηράκλειο δε μπορούσε παρά να γίνει μια συζήτηση πεί του θέματος με τον οδηγό, για να μάθω κι εγώ τί παίζει, καθώς από τα πολλά τα καμπανάκια είχε βουήξει το κεφάλι μου.

Τί έχει γίνει λοιπόν? (Σύμφωνα με τα λεγόμενα του οδηγού)

Από τα μέσα του ’90 μέχρι πρό Ολυμπιακών Αγώνων στη Κρήτη υπήρχαν 2 εταιρείες ΚΤΕΛ, που ωστόσο τα είχαν βρει μια χαρά και συμβίωναν αρμονικά. Τα ονόματα αυτών «ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου» και «ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου».

Περί το 2003 και εν όψει Ολυμπιάδας έπαιζαν όπως παντού, έτσι και στα ΚΤΕΛ, μεγάλες επιδοτήσεις για την αγορά νέων οχημάτων. Και σε συνδιασμό με το ότι αρκετά εως πολλά οχήματα ήταν ήδη στο όριο για να αποσυρθούνε, τις έκαιγε τις 2 εταιρείες αρκετά το όλο θέμα.

Ο υπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ωστόσο τους είπε πως μόνο αν γίνουν μια εταιρεία, η «ΚΤΕΛ Κρήτης ΑΕ», θα τους δώσει επιδοτήσεις. Αλλιώς γιόκο-τσόκο. Μάλιστα τους είπε πως αν τα βρίσκανε και γίνονταν μια εταιρεία, οι επιδοτήσεις για νέα οχήματα θα ήταν αρκετά μεγαλύτερες απ’ ότι σε κάθε άλλη εταιρεία ΚΤΕΛ ανα την Ελλάδα. Περίπου τα μισά λεφτά για κάθε νέο όχημα του θα έπαιρναν θα τα πλήρωνε το δημόσιο.

Ε, δεν είναι μαλάκες, δέχτήκαν. Έστω με δυσκολίες (θυμάστε τα μπλόκα των λεωφορειατζίδων στις Σίσσες…). Αλλά οι 2 προϋπάρχουσες εταιρείες ΚΤΕΛ δεν διαλύθηκαν μέσα στην καινούργια!
Τα διοικητικά τους συμβούλια συνέχιζαν να υπάρχουν και απλά υπήρχε από πάνω και το ΔΣ του ΚΤΕΛ Κρήτης.

Απ’ ότι μου είπε ο οδηγός αυτό έγινε σκόπιμα και από τις 2 μεριές, αφού είχαν και οι 2 στο μυαλό τους να το ξαναδιαλύσουνε το όλο πανηγύρι. Εν πάσει περιπτώση, όσο κάτησε το «ενιαίο» ΚΤΕΛ Κρήτης, όπως έλεγε, πάντα υπήρχαν εντάσεις. Απλά κάποιες φορές μικρότερες και κάποιες μεγαλύτερες.

Όσπου κάποια στιγμή το «ΚΤΕΛ Χανιών-Ρεθύμνου» έπαψε να αναγνωρίζει το ΚΤΕΛ Κρήτης και διακήρυξε ότι συνεχίζει να υπάρχει μόνο του. Προφανώς θα κατάφεραν οι Ηρακλειώτες σε εκείνη τη φάση να ρίξουν τους Χανιώτες στη μοιρασιά. Η οποία μοιρασιά αφορά κυρίως τα δρομολόγια Ηράκλειο-Ρέθυμνο-Χανιά και πίσω.

Αυτό συνέβει πριν 1-1,5 χρόνο. Η ολική ρήξη δηλαδή. Από τότε τα πράγματα είναι αρκετά τεταμένα. Αρχικά τα λεωφορεία της μιας εταιρείας δε μπαίνανε καν στους σταθμούς των ΚΤΕΛ της άλλης και αφήνανε τους επιβάτες όπου να ‘ναι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Και χρειάστηκε να γίνουν 3 διακστήρια για να βελτιωθεί τουλάχιστον αυτό.

Αυτή τη στιγμή, όπως μου έλεγε ο φίλος, και οι 2 εταιρείες χάνουν από αυτή την ιστορία, αφού με τη μαλακία που τους δέρνει γίνονται από τη δυτική προς την ανατολική Κρήτη και αντίστροφα τα διπλάσια από τα κανονικά δρομολόγια, μιας και τις ίδιες ώρες έχουν αναχωρήσεις από το ίδιο μέρος και οι 2 εταιρείες, τα οποία προφανώς είναι μισοάδεια.

Άσε που συμβαίνει να αφήνουν και κόσμο στο δρόμο…

Στην ερώτησή μου γιατί οι οδηγοί που δουλεύουν και στα 2 ΚΤΕΛ δεν κατεβαίνουν με μια κοινή πρόταση, ενάντια σε αυτές των διοικήσεων των εταιρειών τους, η απάντηση ήταν πως δεν είναι απλά εργαζόμενοι αλλά μέτοχοι, αφού η πλειοψηφία των οδηγών είναι και ιδιοκτήτες των λεωφορείων.

Και πάνω που ήθελα να του πω ότι αυτό δε σημαίνει και τπτ, γιατί προφανώς ο πρώτος που πιέζεται και τον πίνει οικονομικά όταν στο δρομολόγιο Χανιά-Ηράκλειο έχει 5 άτομα είναι ο ίδιος που έχει μόνο το συγκεκριμένο λεωφορείο και τις αντίστοιχες μετοχές, και ότι δεν είναι διόλου απίθανο μέσα από αυτή τη κατάσταση να συγκεντρωθούνε περισσότερα οχήματα και μετοχές εντός της κάθε εταιρείας σε λιγότερα χέρια,

έβαλε μια ξανθιά Αθηναία (με καταγωγή από τα Σφακιά) που είχε ανέβει πιο πριν να κάτσει μπροστά και άρχισε το καμάκι, οπότε λέω άσε τον άνθρωπο, έχει σοβαρότερες ασχολείες από την μάπα σου…

Τουλάχιστον όταν κατεβήκαμε στο Ηράκλειο και κατέβηκε και η τύπισσα στην ίδια στάση του ‘δωσε το τηλέφωνό της. Να βρεθούνε, λέει, για «κανα ποτό».

Υ.Γ.

Όπως καταλαβαίνετε, ο κοινωνικός σχολιασμός για τα καμώματα και τα κουνήματα της ξανθιάς από την Άντα το ίδιο βράδυ ήταν φωτιά και λαύρα, αφού καθόμασταν στις πρώτες θέσεις πίσω από τον οδηγό και ακούγαμε τους διαλόγους τους για κανα μισάωρο…

Υ.Γ.2

Πιθανώς να είναι politically correct να αναφέρω μετά από όλα αυτά και την πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο δημόσιο (κοινωνικοποιημένο) φορέα μεταφορών. Αλλά το χάος στα σημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς στη Κρήτη είναι τέτοιο που καθιστά αυτή την αναφορά σχεδόν περιττή. Άσε που βαριέμαι…

Υ.Γ.3

Όπως είπε και ο ίδιος ο οδηγός: «Ξέρεις ρε φίλε ποιο είναι το σωστό για μένα? Από τη στιγμή που τα ξαναχαλάσαμε να βγεί ο Υπουργός και η κυβέρνηση και να πει «αφού έτσι είσαστε και δε θέλετε να είσαστε 1 ΚΤΕΛ, φέρτε πίσω τα φράγκα που τσεπόσατε σαν 1 ΚΤΕΛ». Αλλά δε θα το κάνει, ούτε για εμάς ούτε για τους Χανιώτες, γιατί φοβάται μη του φύγουν ψήφοι».

Και όπως του είπα κι εγώ: «Αφού είσαστε μαλάκες και πάτε και ψηφίζετε με αυτό σαν κριτήριο, καλά κάνουν και σας βλέπουν σαν κουκιά…»

.
.

…Μαδάρες μου χανιώτικες

κορφή του Ψηλορείτη

και λασιθιώτικα βουνά

γεια σου παντέρμη Κρήτη…

17 Σχόλια προς “ΚΤΕΛ Κρήτης Α.Ε.”

 1. Ελπίζω ότι θα έχεις καταλάβει για τι μαλ-κες μιλάμε. Οι άνθρωποι είναι γκάου και ηλίθιοι, ειδικά στα θέματα Χανίων- Ηρρακλείου. Δεν ξέρω ποιοι είναι πιο γκάου από τους άλλους και δεν έχει σημασία. Αυτά που είδες στα ΚΤΕΛ συμβαίνουν (πιο βίαια) στα καράβια (Ανεκ-Μινωικές), στις τράπεζες (Παγκρήτια, Χανίων), στο εφετείο και σε άλλα θέματα…. Σίγουρα ξέρω ότι ο τοπικισμός είναι πιο έντονος στα Χανιά αλλά και το αντίθετο να συνέβαινε το ίδιο συμπέρασμα θα είχα.

 2. KKE Skandinavien said

  Μπράβο ρε Άθλιε! Ήμουν πέρυσι στα Χανιά και δεν μπορούσα να καταλάβω τι εννοούσε το πανώ έξω από το ΚΤΕΛ. Τώρα κατάλαβα…και καλό χειμώνα…

 3. Άμα πέσει ξύλο, με ποιούς είμαστε;

  • potis21 said

   με τους οδηγους των Ι.Χ, αφου μας εχουν βάλει όλους όσους κινουμασγτε επι του ΒΟΑΚ να αγοράσουμε οχήματα δικά μας, αφου ειναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ να οργανωσουν «δημόσιες συγκοινωνίες»

 4. faros said

  Καλό κουράγιο εσείς εκεί στην μακρυνή Κρήτη, αν και παντού τα ίδια είναι !

 5. indictos said

  Το (Κ)τέλος της λογικής.
  Δεν πειράζει, όταν διαλύσουν και μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς λόγω του υγιούς ανταγωνισμού και οι τιμές θα πέσουν και οι υπηρεσίες θα βελτιωθούν και μπλα μπλα μπλα, όπως συμβαίνει παντού άλλωστε. (στα όνειρα του νεοφιλελευθερισμού) 🙂

 6. βα.αλ. said

  Αααααχ… ΚΤΕΛ Κρήτης. Πφφφ… αν μπορούσαν οι Κρητικοί θα κόβανε το νησί στη μέση… Μα καλά δε μπορούν να μοιράσουν δυο γαιδάρων άχυρα;;; Τι είναι τούτοι.

  Αλλά γενικώς τα ΚΤΕΛ είναι μεγάλη ιστορία.

 7. Rocean said

  Με αυτά που ακούω για την Κρήτη έχω καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα. Όταν όλος ο πλανήτης γίνει σοσιαλιστικός η Κρήτη θα είναι ακόμη στον κοσμάρα της! 🙂

 8. JChrist said

  Το πρόβλημα με τους Χανιώτες (από τα λίγα που έχω δει μέχρι στιγμής) είναι ότι τα στραβά που βλέπουν στη ζωή τους, τα αποδίδουν στους Ηρακλειώτες που «γίνανε πρωτεύουσα και παίρνουν όλα τα έργα και τους ρημάξανε». Λες και το Ηράκλειο έγινε παράδεισος και έμειναν πίσω τα Χανιά…

  • potis21 said

   ειμαι ηρακλειωτης και οταν ερχομαι χανια μενω εμπλοκη με το στόμα ανοιχτό – άλλο ειναι το μπ….λο, ας όψεται ο δημαρχουλης μας ο κουράκης…

 9. partizana said

  Κλασικό σύνδρομο..όπως με τους σαλονικιούς και τους Αθηναίους!Λες και η Αθήνα είναι παράδεισος!Αλλά μιας και λέμε για ΚΤΕλ σας λέω ότι στην Ικαρία έχει μόνο ενα ΚΤΕΛ το πρωι και ένα το βράδυ από τον Αγιο για το υπόλοιπο νησί!Μόνο ένα!!!!!!!!!

 10. GORTYNIOS said

  Ρε άθλιε ρίξε μια ματιά σε αυτό: http://gortynios.blogspot.com/2008/08/blog-post_29.html

 11. compasso said

  «Όσπου κάποια στιγμή το “ΚΤΕΛ Χανιών-Ρεθύμνου” έπαψε να αναγνωρίζει το ΚΤΕΛ Κρήτης και διακήρυξε ότι συνεχίζει να υπάρχει μόνο του.»
  Ζήτησαν και από το ΚΡεμλίνο να τους αναγνωρίσει? Ζήτω το αυτόνομο ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ!

 12. a8lios said

  @Compasso
  Το ΚΤΕΛ Χανίων δεν είναι σαν την Ν.Οσετία.
  Είναι «μοναδική περίπτωση»… 😆

 13. Samorc said

  αυτο που μπορουν να κανουν ειναι να πηγαινει της μιας εταιρειας μεχρι το ρεθυμνο πχ και απο εκει να τους παιρνει αλλο για χανια,ετσι θα ειναι ολοι χαρουμενοι!!επισης συμφωνω με το υγ3.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: