A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Άλλοι με Γερμανούς και άλλοι με Μπαγκλαντέζους…

Posted by a8lios στο 18 Ιουλίου, 2008

Και πάνω που είχα σκοπό να γράψω κανένα βαθυστόχαστο άρθρο για τα οικονομικά τω κομμάτω, ήρθε η ίδια η πργματικότητα (μέσω του σημερινού Ριζοσπάστη) να μου υπενθυμίσει πως υπάρχουν και πολύ πιο σημαντικά και πολύ πιο αισιόδοξα θέματα.

Όλα ξεκίνησαν στις 23 του Ιούνη.

Μέσα στο κέντρο της Αθήνας, στην επιχείρηση Lady Fashion, η οποία απασχολεί περίπου 180 άτομα προερχόμενα κυρίως από το Μπανγκλαντές, ξυλοκοπούνται από μπράβους της εργοδοσίας 5 εργάτες, γιατί δεν πήγαν να δουλέψουν την Κυριακή.

Αυτοί λοιπόν ειδοποιούν συνδικαλιστές του κλάδου και την Ένωση Εργαζομένων Μπανγκλατές, ενώ ταυτόχρονα πάνω από 100 στους 180 εργαζόμενους σταματάνε τη δουλειά σε ένδειξη διαμαρτυρίας και βγαίνουν έξω από το χώρο της βιοτεχνίας. Σε όλους αυτούς η εργοδοσία ανακοινώνει πως απολύονται.

Όλα αυτά θα τα βρείτε αναλυτικά στον Ριζοσπάστη της επομένης, 24/6. Όπως εκεί θα βρείτε και κάποιες μαρτυρίες από εργάτες που ήταν παρόντες στο όλο περιστατικό.

24 Ιούνη.

Με απόφαση του κλαδικού συνδικάτου κλωστοϋφαντουργίας και με την παρουσία και άλλων σωματείων που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, όπως και του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου, οι εργαζόμενοι της Lady Fashion βάζουν λουκέτο στο κάτεργο, ζητώντας «Να πληρώνονται για τη δουλειά τους, να ασφαλίζονται, να μην απολυθεί κανένας απ’ όσους βρέθηκαν τη Δευτέρα στο στόχαστρο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και επιθετικότητας.»

Κάτω από την πίεση και την αποφασιστικότητα των εργατών ο εργοδότης «Δεσμεύτηκε ότι όλοι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους και ότι θα ασφαλιστούν κανονικά. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει στους εργάτες όσα δεδουλευμένα χρωστά μέχρι την επόμενη Παρασκευή και ότι θα σταματήσει κάθε απειλή και επίθεση.»

Όλα αυτά θα τα βρείτε πιο αναλυτικά στον Ριζοσπάστη της 25 Ιούνη, δηλαδή εδώ. Εκεί θα βρείτε και την σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, όπως και παρέμβαση που έκανε το ΚΚΕ για το θέμα στην Ευρωβουλή.

Φτάνουμε στις 14 Ιούλη.

Μετά από αναμονή αρκετών εβδομάδων, και αφού ο εργοδότης αθέτησε τις δεσμεύσεις του για καταβολή των δεδουλευμένων, οι εργάτες της βιοτεχνίας σύσσωμοι αρνούνται να δουλέψουν. Για πιο αναλυτικά δείτε το Ριζοσπάστη της 15 Ιούλη, εδώ.

15 Ιούλη.

Οι εργάτες της Lady fashion προχωρούν σε επίσχεση εργασίας. Μαζί τους, έξω από τις πόρτες της βιοτεχνίας είναι η διοίκηση του κλαδικού σωματείου, εκπρόσωποι από άλλα σωματεία του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ και γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης.

Όλοι μαζί κατευθύνονται και συγκεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας, έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου είχε οριστεί τριμερής συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή η εργοδοσία επιλέγει «να μη συμμετέχει, στέλνοντας ως εκπρόσωπο δικηγόρο της, ο οποίος ωστόσο ήταν αναρμόδιος να δώσει απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα που έβαλαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές.» Λίγο αργότερα ο διευθυντής προσωπικού της επιχείρησης, μιλώντας τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του κλαδικού σωματείου, λέει πως οι εργάτες θα πληρωθούν μόνο αφού επιστρέψουν στη δουλειά. Για περισσότερα δέστε στον Ριζοσπάστη της 16 Ιούλη.

16 Ιούλη.

Τους εργαζόμενους επισκέπτεται έξω από το χώρο της βιοτεχνίας όπου είναι συγκεντρωμένοι, καθώς συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μεταξύ άλλων μεταφέρει και την ξεκάθαρη άποψη του ΚΚΕ:

«Για εμάς δεν έχετε καμία διαφορά από τους Ελληνες εργάτες. Καμία διαφορά. Και εκτιμάμε πάρα πολύ τη δουλειά σας και την προσπάθειά σας. Ακριβώς γι’ αυτό θα καλέσουμε τους Ελληνες εργάτες και σε άλλα εργοστάσια του ίδιου κλάδου να σας συμπαρασταθούν. Ελληνες και ξένοι εργάτες για εμάς είναι ένα πράγμα: Εργάτες. (…) Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να μη μας ξεφύγει τίποτα. Από το πώς γίνεται η μεταχείριση των εργατών από άλλες χώρες, όπως και για τα ζητήματα της νομιμοποίησης. Προσπαθούμε, κάνουμε αποκαλύψεις, πιέζουμε σε όλη την Ελλάδα. Εχουμε πει στα μέλη του Κόμματος και τους φίλους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για το πώς σας μεταχειρίζονται. (…) Εμείς, ως Κόμμα, ασχολούμαστε και με τα προβλήματα στις χώρες σας και κάνουμε εκστρατεία αλληλεγγύης και για τους λαούς των χωρών που ζείτε και που υποφέρουν. Οπως στο Αφγανιστάν, στο Μπαγκλαντές, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Πακιστάν, στην Ινδία, παντού. Εχουμε αλληλεγγύη με τις αγωνιστικές οργανώσεις των χωρών σας, ακριβώς για να στηρίξουμε τον αγώνα εκεί. Σας δίνουμε την υπόσχεση ότι θα το παλέψουμε μαζί σας. Εχετέ μας εμπιστοσύνη, θα το παλέψουμε»

Την ίδια ώρα, η γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα σωματεία για οικονομική ενίσχυση των εργατών της Lady Fashion.

Όλα αυτά θα τα βρείτε αναλυτικά στον Ριζοσπάστη της 17 Ιούλη.

17 Ιούλη.

Το κλαδικό σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος προχωρά σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία στο Υπουργείο Απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι της Lady Fashion συμμετέχουν σύσσωμοι. «Η αγωνιστική πίεση που ασκήθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες και η μάχη που δόθηκε, ανάγκασε την υφυπουργό να δεσμευτεί στο αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για όλους τους εργάτες της βιοτεχνίας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.» Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι της Lady Fashion συνέχισαν σύσσωμοι, μαζί με εκπροσώπους του σωματείου, για τη βιοτεχνία, όπου ο εργοδότης μετά από όσα έγιναν υποχρεώθηκε να τους πληρώσει.

Για περισσότερα και πιο αναλυτικά στο σημερινό Ριζοσπάστη.

Επίλογος:

Επίλογος δεν υπάρχει. Δε θα μπορούσε να υπάρχει γιατί αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος. Αλλά μέσα από τέτοιες κινητοποιήσεις, τέτοιες διαδικασίες, τέτοιου τύπου συμπαράσταση φαίνεται:

 • με ποιον τρόπο καλλιεργείται η πραγματική φιλία και αλληλεγγύη των λαών,
 • με ποιον τρόπο ασυνδικάλιστοι μετανάστες μπορούν να τραβηχτούν κατά 100άδες στον αγώνα και στη συνέχεια να του δώσουν νέα δυναμική,
 • με ποιον τρόπο κατακτιούνται σήμερα νίκες από το ταξικό εργατικό κίνημα,
 • με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά σε όλα τα παραπάνω ένα μαζικό και σωστά προσανατολισμένο Κομμουνιστικό Κόμμα, μαζί και με τα μέσα ενημέρωσης που χρησιμοποιεί.

Συνεχίζουμε…

9 Σχόλια προς “Άλλοι με Γερμανούς και άλλοι με Μπαγκλαντέζους…”

 1. Ωραία και σωστά τα όσα λέγεις… αλλά… Εντύπωσή μου είναι, ή πάλι ο εργοδότης την σκαπουλάρει κι αναγκάζεται το κράτος πάλι (και ορθός πράττει) να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσει τους εργάτες; Πάλι την σκαπουλάρει το all-mighty-respected-businessman;!!

 2. manos said

  Ο απόλυτος αυταρχισμός,»εικονική» δημοκρατία,φιλελευθερισμός,κατάργηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων,ο δυνατός οικονομικά πατάει τον μικρότερο σαν σκουλίκι για να τον λειώσει, ολιγαρχία,παγκοσμιοποίηση, είναι το μέλλον που θέλουν οι λίγοι για όλους τους λαούς.Αντισταθείτε!

 3. antilogos said

  Δεν έχεις και άδικο Ναυτίλε. Αν και ο εργοδότης πλήρωσε τελικά, η λογική της κρατικής επιδότησης και η ενίσχυση από τους άλλους εργάτες βάζει ξανά τους Έλληνες, εργάτες και όχι μόνο, να πληρώνουν για να πλουτίζουν κάποιοι.

 4. a8lios said

  @Naytilos
  Εντύπωσή σου είναι!
  Τα 1500 Ευρώ τα ζήτησαν σαν έκτακτη ενίσχυση για να τα βγάλουν πέρα μέχρι να τους πληρώσει ο μαλάκας.
  Στόχος ήταν και πάντα είναι στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ να πληρώσει κανονικά και αποκλειστικά ο εργοδότης, όπς και τελικά επετεύχθει…
  Πιο έντονα φαίνεται αυτό (ο στόχος να πληρώσει ο εργοδότης) αν δεις ό,τι παίζει αυτό το αιρό με το ΛΑΝΑΡΑ και τις διαμετρικά διαφορετικές προτάσεις ΓΣΕΕ-ΟΕΚΙΔΕ στις διαπραγματεύσεις με κράτος και ΛΑΝΑΡΑ.

 5. Μιχάλης said

  Ο εργοδότης χάνει από την στιγμή που:
  στο εργοστάσιο γίνεται έστω και μιας ώρας απεργία
  η παραγωγή καθυστερεί έστω και για μια μέρα
  οι πολιτικοί του εκφραστές υποχωρούν, έστω και λίγο, μπροστά στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος
  έστω και ένας εργάτης παραπάνω συνδικαλίζεται
  έστω και ένας εργάτης παραπάνω διεκδικεί τα δικαιώματά του
  έστω και ένας εργάτης παραπάνω δείχνει την αλληλεγγύη του
  έστω και ένας εργάτης παραπάνω αντιλαμβάνεται τις αιτίες και τη μόνη λύση στα προβλήματά του. Τον Ανειρήνευτο Ταξικό Αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο…
  Να το πάμε παραπέρα. Οι νίκες αυτές, που γίνονται όλο και περισσότερες τον τελευταίο καιρό, δίνουν διδάγματα και αισιοδοξία στην εργατική τάξη.
  Συνεχίζουμε!

 6. […] Άλλοι με Γερμανούς και άλλοι με Μπαγκλαντέζους… […]

 7. Δυστυχώς τέτοια θέματα δεν πουλάνε στα ΜΜΕ. Το i-pod της Αλέκας ενδιαφέρει περισσότερο απ’ τα εργασιακά δικαιώματα. Τέτοια φάρα που είμαστε καλά θα κάνει το ΚΚΕ να ασχολείται μόνο με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους και ν’ αφήσει στην τύφλα τους τους καλοταϊσμένους (για πόσο ακόμα;) ιθαγενείς…

 8. a8lios said

  @Stratolatis
  Ε, όχι μόνο ρε παιδί μου κι εσύ.
  Θα αφήσουμε ένα 10% των κομματικών δυνάμεων χρεωμένο στον ελληνικό πληθυσμό.
  Ποτέ δε ξέρεις, μπορεί να χρειαστεί… 😀

 9. […] Άλλοι με Γερμανούς και άλλοι με Μπαγκλαντέζους… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: