A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Ιστορία μου, αμαρτία μου…

Posted by a8lios στο 11 Ιουνίου, 2008

«Την περασμένη βδομάδα το φάντασμα του «κεμαλομπολσεβικισμού», προϊόν λιγότερο φωτεινών περιόδων της ελληνικής Ιστορίας και αναπόσπαστο τμήμα του οπλοστασίου του αντικομμουνισμού από τη δικτατορία του Πάγκαλου μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών, αναβίωσε και πάλι μέσα από το εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Ιστορίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Να δικαιολογήσετε γιατί η συνεργασία Κεμάλ – Μπολσεβίκων λειτούργησε ως ταφόπετρα του ποντιακού ζητήματος».»

Αυτά αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρου του στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη ο Αναστάσης Γκίκας. Στο οποίο άρθρο προσπαθεί να αποδομήσει τα επιχειρήματα όσων μιλούν για «κεμαλομπολσεβικισμό».

Αν τα κατάφερε, εσείς θα το κρίνετε…

15 Σχόλια προς “Ιστορία μου, αμαρτία μου…”

 1. βα.αλ. said

  Τι κακό είχε ο κεμαλμπολσεβικισμός δηλ δεν κατάλαβα; Μια χαρά ήτανε…

 2. a8lios said

  Αν εννοείς το ότι η ΕΣΣΔ παρείχε στήριξη στο κίνημα του Κεμάλ, ναι, αυτό καλό ήταν. Αλλά με τον όρο «κεμαλμπολσεβικισμός» η αστική ιστοριογραφία εννοεί πως η ΕΣΣΔ είχε κοινούς στόχους με τον Κεμάλ, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τον αφελληνισμό του πόντου.

  Αν κατάλαβα καλά.

 3. βα.αλ. said

  Σαν καλός προβοκάτορας λοιπόν που είμαι θα αναφωνήσω: ε και που είναι το πρόβλημα; Τα ίδια δεν έκανε και το ελληνικό κράτος σε ήμειρο, μακεδονία και θράκη; Άμα θες έθνος κράτος κύριε εθνικιστή κάτσε και φάε τα σκατά σου…

 4. a8lios said

  Πολύ φοβάμαι ότι δε καταλαβαίνω πού θες να το πας.

  Γιατί, για την εποχή αρνητική εξέλιξη ήταν το έθνος-κράτος Τουρκία?

  Το πρόβλημα είναι ότι γίνεται προσπάθεια να φορτωθεί η εξόντωση του ελληνισμού στον Πόντο και στην Μ.Ασία ΚΑΙ στους κομμουνιστές.

  Αλλά ξαναλέω δεν έχω καταλάβει τί θες να πεις, οπότε λογικά μαλακίες απαντάω κι εγώ…

 5. @ Βα.Αλ

  Στον επιπέδου ιντυμίντια σχολιασμό σου, προτείνω φιλικά μια περιήγηση στο ιστολόγιο Πόντος και Αριστερά. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις για τον Πόντο, τον Κεμάλ, τους μπολσεβίκους, το ΣΕΚΕ, κλπ, όπως η παρακάτω:
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/05/13/13-5-2007/

 6. λαθραναγνώστης said

  Να θυμίσω ότι τοτε η Ελλάδα, ως ενεργούμενο των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, είχε επιτεθεί και εναντίον της νεαρής τότε Σ. Ένωσης(εκστρατευτικό σώμα της Οδησσού), αλλά και εναντίον της Τουρκίας, για την οποία οι Αγγλογάλοι φοβόνταν ότι ο Κεμάλ θα την πλησίαζε στη Σ.Ένωση.
  Ήταν λογικό λοιπόν, η Ελλάδα να είναι κοινός εχθρός και των Κεμαλιστών και του Σοβιετικών.
  Όταν ο Κεμάλ έπεισε τους αγγλογάλους ότι δεν θα πήγαινε με τους Σοβιετικούς,εκείνοι μας παρατήσανε και πάθαμε την μικρασιατική καταστροφή, ενώ είχε προηγηθεί η πανωλεθρία του εκστρατευτικού μας σώματος στην Οδησσό. Οι Πόντιοι πληρώσανε ακριβά τη νύφη.

 7. Πάντως φίλοι,

  αν βάζαμε εμείς τα θέματα θα ρωτούσαμε:

  «Ποιά είναι η ευθύνη των μοναρχικών, της κυβέρνησης Γούναρη και του Ιωάννη Μεταξά, για τη νίκη του τουρκικού εθνικισμού στην Ανατολή, την παραδοσητων ελληνικών και αρμενικών πληθυσμών στο νικητή και την ολοκλήρωση των γενοκτονιών των απόκληρων λαών;»

  είτε:

  «ποιά είναι η ευθύνη των συμμάχων μας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ενίσχυσαν το κεμαλικό εθνικιστικό στρατόπεδο εις βάρος τόσο της συμμάχου τους Ελλάδας, όσο και κατά της Οθωμανικής κυβέρνησης που έδρευε στην Κωνσταντινούπολη;»

  είτε :

  «Γιατί οι ελλαδικές κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τη μικρασιατική πρόκληση δεν έστειλαν ούτε μια σφαίρα στους Πόντιους αντάρτες, οι οποίοι αγωνίστηκαν μόνοι τους και αβοήθητοι ενάντια στα εθνικιστικά στρατεύματα του Μουσταφά Κεμάλ;»

  είτε :

  «Γιατί η κυβέρνηση Γούναρη απαγόρευσε τη Μικρασιατική Άμυνα – οργάνωση των Μικρασιατών Ελλήνων- να δημιουργήσει δικό της αυτόνομο μικρασιατικό στρατό με στόχο την Αυτονόμηση της Ιωνίας και γιατί παρέδωσε συνειδητά τους Σμυρνιούς και τους υπόλοιπους Ίωνες στο νικητή Κεμάλ για να τους κατασφάξει ώστε «να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στη μοναρχική τους επικράτεια;»

  είτε :

  «Γιατί την Άνοιξη του ’22 δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Σοβιετικής Κυβέρνησης για να δεχτεί τη βοήθειά της με στόχο να Αυτονομήθεί η Ιωνία και να μην υπάρξει η πλήρης εξόντωση Ελλήνων και Αρμενίων;»

  Μ-π

 8. Επίσης,

  σε όποιον ενδιαφέρεται γι αυτή τη εξαιρετικά σύνθετη εποχή -που ξεκινά το 1908 με το σταρτιωτικό πραξικόπημα των Νοτούρκων και περατώνεται με τη ρεβανσιστική Συνθήκη της Λωζάννης και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών- θα του πρότεινα ένα εξαιρετικό κείμενο του Γεωργίου Σκληρού για το Ανατολικό Ζήτημα που γράφτηκε το 1909.

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/03/07/20-2-2008-2/

  Μ-π

 9. βα.αλ. said

  Βασικά άθλιε θέλω να πω το εξής: άμα εισαι υπερασπιστής της έννοιας έθνος κράτος και άμα αποδέχεσαι τις εθνοκαθάρσεις και τις ομογενοποιήσεις πληθυσμών όταν τις κάνεις η πολυαγαπημένη σου πατρίδα θα πρέπει να έχεις την πολιτική εντιμότητα (το παίζω αφελής φυσικά… πότε είχαν πολιτική εντιμότητα οι εθνικιστές;) να παραδεχτείς πολύ απλά το προφανές, τα ίδια θα κάνει και ο άλλος όταν οι συσχετισμοί δύναμης είναι υπέρ του… Γιατί είναι καλό να σφάζονται όσοι δεν είναι Έλληνες ενώ είναι κακό να σφάζονται όσοι δεν είναι Τούρκοι. ΆΜΑ είναι γενικώς καλό το έθνος κράτος εξίσου καλά είναι και τα δύο. Άμα είναι κακό το έθνος κράτος εξίσου κακά είναι και τα δύο.

  Τώρα τα πράγματα είναι πολύ απλά: το ελληνικό κράτος τότε στις αρχές του αιώνα πέρασε τη φάση του πιο έντονου εδαφικού ιμπεριαλισμού του και ήταν συνεργάτης και συμπαίκτης στα μοιράσματα που έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή. (Ξεχάσαμε την Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλλασών;). Κάπου κέρδισε η αστική τάξη και κάπου έχασε, απλό είναι. Επίσης πολύ πιο απλό είναι ότι από όλοι αυτή την ιστορία οι μόνοι που σίγουρα έχασαν ήταν οι εκμεταλλευόμενοι όλων των χωρών της περιοχής…

  Λύπαμαι για το επίπεδο μου, αλλά είμαι από χωριό και δεν έχω και πολύ καλές παρέες…

 10. «…το ελληνικό κράτος τότε στις αρχές του αιώνα πέρασε τη φάση του πιο έντονου εδαφικού ιμπεριαλισμού του ….»

  Γιατί δε λές ότι ο «ιμπεριαλισμός του ελληνικού εθνικισμού» ξεκίνησε με την Επανάσταση του 1821, όταν κατάκτησε το Μωριά, τη Ρούμελη, τις Κυκλάδες… Ακόμα και την Αθήνα, όπου και γκρέμισαν οι κατακτηκές το τζαμί που υπήρχε μέσα στον Παρθενώνα. Μετά συνεχίστηκε κάπου στο 1880 με την κατάκτηση της Θεσσαλίας. Ακολούθησε η κατάκτηση της Κρήτης από τους εκεί εθνικιστές. Το 1911-1912 κατακτήθηκε η Ήπειρος και η Μακεδονία. Το 1913 ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Κρήτης με την ένωσή της με την Ελλάδα και 6 χρόνια μετά τόλμησαν οι κατακτητές να βάλουν πόδιστη Σμύρνη και στην Ανατολική Θράκη.

  βα.αλ. , δε διαβάζεις αυτά που σου προτείναμε… έτσι για να δεις και την άλλη άποψη !

  Μ-π

 11. a8lios said

  @Ba.al
  Μάλιστα, σαν να το ‘πιασα.
  Απλά δε καταλαβαίνω γιατί απευθύνεσαι σε μένα και στους υπολοίπους σχολιαστές όταν τα λες αυτά.

  Γιατί, ποιος από όσους σχολίασαν εδώ είπε πως ήταν καλές οι εκκαθαρίσεις του Ελληνικού Κράτους στο χώρο της Μακεδονίας π.χ., ενώ ήταν κακές αυτές των Τούρκων?

  Δε μπαίνει θέμα αν είσαι «υπέρ» ή «κατά» του Έθνους-κράτους. Σήμερα, από πού κι ως πού να μπαίνει τέτοιο θέμα? Κατά είμαι, αφού παλεύω για μια κομμουνιστική κοινωνία…

  Μιλάμε για αρχές του 20ου αιώνα όμως.
  Μιλάμε για μια εποχή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα διαλυότανε.
  Μιλάμε για πέρασμα από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό στη Βαλκανική και στη Μικρά Ασία.
  Αυτά ήταν νομοτελειακά.
  Αυτό δε σημαίνει ότι έπρεπε να γίνουν ντε και καλά με τον τρόπο που γίνανε.

  Θα μπορούσε να είχε αποδεχθεί π.χ. η Ελλάδα την πρόταση της ΕΣΣΔ (αν δε γκάβωνε τους αστούς η ιδέα της μεγάλης Ελλάδας).
  Θα μπορούσε ακόμα παλιότερα να είχαν προχωρήσει οι σκέψεις του Ρήγα και να είχαμε μια Βαλκανική Ομοσπονδία.
  Πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά.
  Και εύχομαι κι εγώ και πολλοί άλλοι εδώ να είχαν γίνει διαφορετικά.

  Αλλά εγώ δε καταλαβαίνω, εσύ τί ακριβώς λες ότι θα έπρεπε να είχε γίνει?

  @Πόντος & Αριστερά
  Στην σοσιαλιστική Ελλάδα θα σε βάλουμε στο Υπουργείο Παιδείας με φαίνεται,
  να φτιάνεις για τα βιβλία της ιστορίας «ερωτήσεις»… 😀

 12. βα.αλ. said

  Νταάξει δεν απευθύνομαι σε εσένα και μάλλον σε κανέναν από εδώ… Μία παρατήρηση έκανα η οποία αφορά μάλλον τους μεταμοντέρνους εθνικιστές τύπου Καραμπελιά κλπ.

  Τώρα όσον αφορά εσένα Μ-π.

  Θεωρώ ότι το 1821 ήταν η αποτυχημένη απόπειρα μιας απόπειρας για αστική επαναστάση στην Οθ. Αυτ., και μιας και η ελληνική αστική τάξη ήταν κομμάτι της άρχουσας τάξης στην Οθ. Αυτ. κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό κράτος υπό την ανοχή των δυτικών και με το ότι κατάφεραν να χρεώσουν μερικές τράπεζες στο εξωτερικό από κει και πέρα…

  Από την άλλη η περισσότεροι μαρξιστές στο ζήτημα του εθνικοαπελευθερωτικού βρίσκονταν εν πλήρη σύγχυση μιας και τις περισσότερες φορές το μοναδικό κριτήριο για το αν το τάδε ή το δείνα εθνικοαπελευθερωτικό ήταν καλό ή όχι εξαρτώταν από το κατά πόσο ο εθνικός αγώνας των τάδε βοηθούσε τις επαναστατικές δυνάμεις. Ο ίδιος ο Μαρξ άλλα έλεγε τη μια για τους Ιρλανδους πχ και άλλα την άλλη…

  Γενικως το ζητούμενο δεν είναι τι θα μπορούσε να έχει γίνει. Το ζητούμενο είναι τι έγινε και τι στάση κρατάμε απέναντι του. Είναι γεγονός λοιπόν, ότι τα έθνη κράτη φτιάχτηκαν στα Βαλκάνια (ειδικά) αλλά και γενικά με πολύ εθνοκάθαρση και πολιτιστική ομοιογενοποίηση… Τώρα για μένα ελάχιστη σημασία έχει ποιος ήταν ο χειρότερος ή ο καλύτερος. Όλες τις αστικές τάξεις άσχετα με το εθνικό τους πρόσημο τις θεωρώ εχθρικές για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

 13. […] Με τη σκανδαλώδη αυτή ιδεολογική εκμετάλλευση των Ποντίων ασχολήθηκε ο A8lios Weblog. […]

 14. Εγω σε ποιό υπουργείο θα πάω Άθλιε?
  Δεν μπορώ να ασχολούμαι με τους πόντιους, είμαι σε περίοδο αποτοξίνωσης…

 15. Θα σε προσλάβω ως σύμβουλο ω Παρτιζάνα…

  (φαίνεσαι και για 22, ε;)

  Μ-π

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: