A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ

Posted by a8lios στο 20 Μαΐου, 2008

Πολλά ακούγονται τούτες τις μέρες πάλι για τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές. Για το περιβόητο «φοιτητικό κίνημα». Για τον «3ο γύρο» που ήρθε, στην «αναμέτρηση με το Υπουργείο Παιδείας».

Λέω να αναφερθώ σε μια άλλη πτυχή της ιστορίας αυτής.

Τούτη την εβδομάδα αγαπητοί αναγνώστες, εκτός από τις πρυτανικές εκλογές και τις εκλογές για προέδρους των ΤΕΙ, υπάρχει και κάτι άλλο: Στις 23 του Μάη είναι ορισμένο να ξεκινήσει το συνέδριο της ΕΦΕΕ.

Της ποιάς? Ναι, της ΕΦΕΕ. Αυτής που είναι διαλυμένη από το 1997.

Πού και γιατί τη θυμήθηκα θα μου πείτε. Θα σας πώ αμέσως:

Μία από τις επιδιώξεις του νέου νόμου-πλαίσιο είναι να υποβαθμίσει τα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου. Περισσότερες αρμοδιότητες στην πρυτανεία, μανατζερέοι, «καθολικές συμμετοχές» σε όλες τις εκλογές, μακριά από τον συλλογικό έλεγχο που μπορούσαν να ασκήσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στους εκπροσώπους τους (άσχετα αν σήμερα λόγω συσχετισμών και παρακμής δε το κάνουν).

Δε λέω πως αυτή είναι η κύρια πλευρά του νέου νόμου, αλλά υπάρχει και αυτή. Υπάρχει σαφέστατα.

Βεβαίως η Ε.Ε., η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να προωθηθεί η λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, είναι απολύτως λογικό να θέλουν να προωθηθούν και τέτοιου τύπου εξελίξεις στα ιδρύματα.

Δεν είναι όμως λογικό να το κάνουν και οι ίδιοι οι φοιτητές αυτό. Και ακόμα περισσότερο κομμάτια τους που αντιτίθενται στις ρυθμίσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε.

Το λέω αυτό γιατί το ουσιαστικό αποτέλεσμα της αδρανοποίησης-διάλυσης της ΕΦΕΕ αυτό είναι. Κι αν θέλετε, ακόμα περισσότερο, όσο κι αν σε κάποιους φανεί παράδοξο, αυτό έγινε αντιληπτό μετά τις περσινές κινητοποιήσεις.

Φυσικά δεν υπονοώ πως η ΕΦΕΕ θα συντόνιζε καλύτερα τους αγώνες, αν υπήρχε. Παπάρια θα συντόνιζε. Η ΔΑΠάρα θα έλεγε να συμμετέχει η ΕΦΕΕ στους διαλόγους της κυβέρνησης, και μαζί με την ΠΑΣΠάρα μια χαρά θα τα βρίσκανε για να μπούνε εμπόδια στους αγώνες.

Δε θα συντόνιζε λοιπόν η ΕΦΕΕ. Πιθανότατα. Γιατί υπάρχει και το (ελάχιστο) ενδεχόμενο η ΠΑΣΠ να πιεζόταν τόσο που να στήριζε προτάσεις που θα γίνονταν από ΕΑΑΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΚΣ.

Ό,τι και να γίνονταν όμως, το κίνημα κερδισμένο θα ήτανε. Γιατί το σημαντικό θα ήταν πως δε θα μπορούσαν να κρίβονται διάφοροι πίσω από το δάχτυλό τους. Δε θα μπορούσε η ΠΑΣΠ σε κάθε τμήμα να το παίζει «ανεξάρτητη», δε θα μπορούσε η ΔΑΠ να το παίζει «η παράταξη των αγανακτησμένων φοιτητών, που απλά θέλουν να μη χάσουν το εξάμηνο», δε θα μπορούσαν οι συνδικαλιστές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ να ισχύριζόνται κάθε φορά ό,τι «ξέρεις ρε, αυτοί που έκαναν αυτό ή το άλλο είναι στην τάδε ή τη δείνα συνιστώσα, κι εμείς διαφωνούμε μαζί τους στο συγκεκριμένο».

Όπως αυτό θα ίσχυε και για την ΠΚΣ βεβαίως. Θα φαινόταν τί στάση κράτησε ο καθένας, απλά, κατανοητά, ξεκάθαρα, θα φαινόταν τί σκεπτικό είχε. ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ -ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ- ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.

Φτάνει αυτό? Όχι βέβαια. Από μόνο του αυτό δεν είναι κίνημα, είναι μια γραφειοκρατία των παρατάξεων.

Εγώ ωστόσο είμαι σίγουρος πως αν στις περσινές συνθήκες υπήρχε μια ΕΦΕΕ, στην οποία θα τα έβρισκαν η ΔΑΠ με την ΠΑΣΠ κεντρικά (το πιθανότερο), θα ήταν πολύ εύκολο οι φοιτητικοί σύλλογοι να την γράψουν (την ΕΦΕΕ και τις αποφάσεις της) στα @@ τους, να δημιουργήσουν συντονιστικά αγώνα κτλ.

Και επειδή εύλογα θα μου πείτε πως «έτσι κι αλλιώς αυτό δεν έγινε και πέρσι»…
Ποιά θα ήταν η διαφορά σε σχέση με αυτό που έγινε στις περσινές κινητοποιήσεις?

1. Αφού ΔΑΠ-ΠΑΣΠ θα είχαν ήδη εκφραστεί αρνητικά ως προς τις κινητοποιήσεις και κυρίως τα πολιτικά αιτήματα, δε θα είχε τις δυνατότητες καμία τους (κυρίως η ΠΑΣΠ) να ελλύσεται ανα τμήμα και σύλλογο για να συγκρατήσει τον κόσμο της, να συμμετέχει ακόμα και σε συντονιστικά και επιτροπές κατάληψης, λειτουργώντας πολλές φορές σαν «πέμπτη φάλαγγα» μέσα σε αυτά (στο Ηράκλειο π.χ. περίπου έτσι γινόταν). Αυτό θα έκανε πιο εύκολο το αν απεγκλοβίζεται και κόσμος από τις συγκεκριμένες παρατάξεις.

2. Τα συντονιστικά θα είχαν εκ γενετής έναν ισχυρότατο & ορατό αντίπαλο να αντιμετωπίσουν: Την ΕΦΕΕ. Δεν θα είχαν τα περιθώρια να λειτουργήσουν σαν νεοχίππικες φιλοσοφικές λέσχες, όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις πέρσι, με 10ωρες «συνεδριάσεις». Θα ήταν πολύ πιο οργανωμένα, εκ των πραγμάτων καλύτερα προσανατολισμένα. Θα ήταν πολύ πιο ορατή η ανάγκη για ένα κίνημα που θα ξέρει να περιφρουρεί τον εαυτό του από τις συκοφαντίες που θα ‘θελαν να του προσάψουνε. Το αίτημα της ΠΚΣ π.χ. για «άμεσα ανακλητούς εκπροσώπους των συλλόγων στα συντονιστικά» που πέρσι δεν περπάτησε (και το κακοποιήσαμε και ‘μεις ίσως μέσα στην απειρία μας), θα φαίνονταν πολύ πιο αναγκαίο και ρεαλιστικό μέσα σε τέτοιες συνθήκες.

3. Όλη αυτή η διαδικασία, η οργάνωση που θα απαιτούνταν και θα αναπτυσσότανε, με το τέλος των κινητοποιήσεων θα έθετε σε τελείως διαφορετική βάση το ερώτημα «είναι μια πιο μόνιμη μορφή αγωνιστικού συντονισμού αναγκαία?». Θα είχε οριμάσει πολύ περισσότερο. Και αυτό είναι και η απάντησή μου σε όσους λένε πως δε χρειάζεται η ΕΦΕΕ στο φοιτητικό κίνημα, αλλά άλλες, πιο «αμεσοδημοκρατικές» μορφές οργάνωσης. Δε διαφωνώ καθόλου.

Αλλά ακόμα και τέτοιες μορφές οργάνωσης θα διευκολύνονταν να δημιουργηθούνε αν υπήρχε και το «αντίπαλο δέος» της ΕΦΕΕ, μέσα από το σκεπτικό που ανέφερα παραπάνω. Εγώ μέσα από την εμπειρία των περσινών κινητοποιήσεων αυτό είδα τουλάχιστον.

4. Όταν ένα κίνημα είναι οργανωμένο, όταν βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα, είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξουν και οι συσχετισμοί. Πέρσι εν πολλοίς η αντιπαράθεση μετά τις κινητοποιήσεις και μπροστά στις φοιτητικές εκλογές είχε γίνει γύρω από το «ναί ή όχι στη κατάληψη». Επικεντρωνότανε γύρω από δευτερεύοντα ζητήματα εν πάσει περιπτώσει. Ή έτσι έφτανε στη πλειοψηφία των φοιτητών. Και όποιος δεν έπαιζε πάνω σε αυτό το δίπολο, όπως δεν έπαιξε πάνω σε αυτό η ΠΚΣ, δυσκολεύτηκε.

Δε λέω ότι θα ανατρεπόταν αυτό από την ύπαρξη τριτοβάθμιου οργάνου. Αλλά στα βοηθούσε στη πολιτική συζήτηση και επομένως θα βοηθούσε και στην αλλαγή των συσχετισμών, εις βάρος της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.

Μένω στις παραπάνω σκόρπιες σκέψεις.

Κι έρχομαι στο σήμερα. Στο Ηρακλειώτικο σήμερα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα τελευταία χρόνια, αν δεν επέμεναν οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ στα ΔΣ, όχι δεν θα ορίζονταν οι εκπρόσωποι των διαφόρων συνδυασμών για την ΕΦΕΕ, αλλά δε θα ήξερε κανένας για την ύπαρξη ή έστω την ανάγκη ύπαρξης ενός πανελλαδικού οργάνου στο φοιτητικό κίνημα.

Φέτος, στα 3 τμήματα που στεγάζονται στα κτήρια της Κνωσού (Η/Υ, Μαθηματικό, Εφ.Μαθηματικό), 2 μέρες πριν την (θεωρητική) έναρξη του πανσπουδαστικού συνεδρίου της ΕΦΕΕ, μόνο στους Η/Υ έχουν οριστεί εκπρόσωποι, παρά τις τόσες προσπάθειες.

Και μετά σου λέει για «3ο γύρο». Ναι, και με γκολ φύγαμε για τελικό…

Δείτε και παλιότερο ποστ για το θέμα εδώ.

7 Σχόλια προς “Στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ”

 1. GORTYNIOS said

  «Τιμώ την ξεκάθαρη τοποθέτησή σας και θεωρώ πως είστε από τις δυνάμεις της Αριστεράς που σέβονται το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο – γιατί και με τις πρόσφατες τοποθετήσεις σας, δείξατε ότι αποδοκιμάζετε τη βία και πως παρά τη διαφωνία σας με το νόμο-πλαίσιο, σέβεστε τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα» .

  Καλό θα ήταν οι συναγωνιστές της ΠΚΣ να ανατρέξουν στην ρήση του Β. Ι. Λένιν: «Όταν σε κολακεύει ο ταξικός σου εχθρός , τότε κάπου έχεις κάνει λάθος»

 2. GORTYNIOS said

  σημείωση: το παραπάνω είναι η απάντηση του Ευρ. Στυλιανίδη στην «κύρηξη πολέμου» (εδώ γελάμε…) από την Αλέκα

 3. a8lios said

  @Gortynios
  Όντως γελάμε. Με τη μαλακία που δέρνει μερικούς ανθρώπους σαν εσένα…

  Κοίτα μην τύχει και απαντήσεις ποτέ σε κάποιο ποστ και …κινδυνέψεις να σε διώξουν από τα οδοφράγματα!

  Ε ρε κάτι τυπάκια…

  Γι αυτό που είπες: Λουκ χίαρ.

  Ή και αυτό που είναι χτεσινό.

 4. γιάννης μ said

  φυσικά για την ταμπακιέρα από τους δημοσκοπησμένους κουβέντα…

 5. GORTYNIOS said

  @Γιάννης Μ.

  Ποιος «δημοσκοπησμένους» ρε Μ. , από που και ως που με κατατάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ;
  Για την ταμπακέρα : εδώ ο κόσμος καίγεται και η ΠΚΣ/ΚΝΕ, ΕΦΕΕ και συνδιαχείρηση στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση ονειρεύεται. Φέτος αποχή, του χρόνου μαζική συμμετοχή για «κόκκινους πρυτάνεις…»

  Θα λογοδοτήσεται στην ιστορία του φ.κ. για την προδοτική σας στάση…

 6. Πολύ σωστά βάζεις το θέμα της συνολικής οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος, άθλιέ μου, ιδιαίτερα στη σημερινή πολύ κρίσιμη στιγμή, που κρίνεται η εφαρμογή στην πράξη του νόμου-πλαισίου και ως εκ τούτου η νίκη ή ήττα του μεγαλειώδους περυσινού κινήματος. Μάχη από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η πολιτικοποίηση του κινήματος, που θα φέρει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για βαθύτερη και δημοκρατικότερη οργάνωση, εργατικής έμπνευσης και εργατικής κατεύθυνσης. Προσοχή, όμως, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η συζήτηση να γίνει αποπροσανατολιστικά και σε βάρος του άμεσου και μεγάλης σημασίας στόχου του κινήματος αυτή τη στιγμή, που είναι το μπλοκάρισμα της εφαρμογής του νέου νόμου. Γύρω από αυτόν τον στόχο πρέπει να στοιχηθούν, κατά τη γνώμη μου, τώρα όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις με τις διαφωνίες τους, φυσικά, και στο πλαίσιο αυτού του αγώνα να συζητήσουν το κορυφαίο ζήτημα της οργάνωσης.

 7. γιάννης μ said

  αφού λοιπόν έχεις μαντικές ικανότητες gortynios πάω πάσο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: