A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Νόμος Πλαίσιο, η επιστροφή

Posted by a8lios στο 13 Μαΐου, 2008

Καλά, είναι λάθος ο τίτλος για να πώ την πάσα αλήθεια. Δεν πάει να εφαρμοστεί τώρα ο νέος νόμος-πλαίσιο. Όλο το διάστημα, από την ψήφισή του μέχρι σήμερα, έχουν αρχίσει διάφορες διατάξεις του να εφαρμόζονται. Τουλάχιστον γίνονται σοβαρές προσπάθειες να εφαρμοστούν, αφού υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις (ό,τι μπορούμε κάνουμε 😀 ).

Από την άλλη, ο τρόπος εκλογής των πρυτάνεων, κοσμητόρων κτλ. σίγουρα δεν είναι η σημαντικότερη διάταξή του. Έχει πολλές και πολύ χειρότερες από αυτή.

Ωστόσο η εκλογή πρυτάνεων κ.ά. είναι «κράχτης» για τα ΜΜΕ. Είναι «κράχτης» και για την κυβέρνηση. Και έτσι φαίνεται η «μάχη» για την εφαρμογή ή μη του νέου νόμου να γίνεται το επόμενο διάστημα γύρω από αυτό το ζήτημα.

Ήδη άρχισαν τα όργανα. Οι περισσότερες αστικές εφημερίδες αρχίσαν πάλι να κάνουν λόγο για την «απειλούμενη δημοκρατία μέσα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ», για τις «οργανωμένες μειοψηφίες», ενώ κάποιοι πρυτάνεις ζήλεψαν τα χαϊρια του δικού μας πρύτανη, του Παλλήκαρη, και απειλούνε πως αν δε διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές το επόμενο διάστημα θα κάνουν «λοκ-άουτ», θα διακόψουν δηλαδή οι ίδιοι τα μαθήματα, τα εργαστήρια κτλ.

Από την άλλη, άρχισαν οι αντιδράσεις και από την μεριά μας.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη είναι το εξής:

και εδώ θα βρείτε την ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής, που αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το ΚΚΕ απορρίπτει συνολικά το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Καλεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να συσπειρωθεί γύρω από στόχους πάλης που διεκδικούν την κατάργησή του. Μπροστά στις εκλογές για όργανα διοίκησης που θα λειτουργούν και θα εφαρμόσουν στην πράξη τις διατάξεις του νόμου καλεί φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, να δηλώσουν τη συνολική καταδίκη τους, απέχοντας, μη νομιμοποιώντας την εφαρμογή του και σε αυτή τη διαδικασία.

Τους καλεί με τη μαζική αποχή να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής καταδίκης – ανοιχτής υπονόμευσης των αντιδραστικών τομών που επιχειρούνται. Αυτή είναι στάση ευθύνης και περιφρούρησης του κινήματος απέναντι σε εκείνους που θέλουν να στήσουν παιχνίδι αποπροσανατολισμού για να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στη συνείδηση της πλατιάς μάζας του λαού μας.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρωτοστατήσουν σε μαζικές αγωνιστικές διαδικασίες κρατώντας ανοιχτό το μέτωπο της πάλης για την κατάργηση του νόμου πλαισίου.

Θα δυναμώσουν τη συζήτηση και το διάλογο για το Πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας, αναπόσπαστο στοιχείο της φιλολαϊκής ανάπτυξης σε αντίθεση και ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική.

Παράλληλα η Πανσπουδαστική καλεί τους Συλλόγους Φοιτητών & Σπουδαστών σε Γενικές Συνελεύσεις, ενώ προτείνει πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 23 του Μάη.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα καταφέρει (επιτέλους) να διεξαχθεί και το πανσπουδαστικό συνέδριο της ΕΦΕΕ, που ξεκινάει την ίδια μέρα, στις 23 του Μάη.

Βέβαια η ΠΟΣΔΕΠ ως προς το συγκεκριμένο, τις εκλογές δηλαδή, νίπτει τας χείρας της, αλλά αυτό το έχουμε συνηθίσει χρόνια τώρα. Διόλου απίθανο μάλιστα σε τοπικό επίπεδο, στο Ηράκλειο τουλάχιστον, να πάρουν και ακόμα χειρότερες αποφάσεις.

Στο Ηράκλειο πάντως πρυτανικές δεν έχουμε. Έχουμε ωστόσο κοσμητορικές εκλογές, που αφορούν τα 7 από τα 8 τμήματα του Ηρακλείου. Οπότε για νεότερα θα ενημερώνω…

7 Σχόλια προς “Νόμος Πλαίσιο, η επιστροφή”

 1. saimag said

  Αν και δύσκολο, είναι στο χέρι μας είναι να αντιδράσουμε μαζικά, για μια ακόμα φορά και να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου, όπως κάναμε και με την ανθεώρηση του άρθρου 16!

 2. Θέλει πολύ δουλειά για να σπάσει ο ρημάδης ο νόμος. Ένα από τα στοιχήματα για το φοιτητικό κίνημα είναι και οι επερχόμενες πρυτανικές-προεδρικές εκλογές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αν έχουν αποδοχή, τότε οι Στυλαιανιδαίοι και σία θα βγουν να πανυγηρίσουν. Δείτε και
  filolaiko.blogspot.com

 3. GORTYNIOS said

  Η ΚΝΕ για μια ακόμα φορα δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, αντί της δυναμικής δράσης ενάντια στις εκλογές καλεί σε αποχή , δεν υπογράφει για την διενέργεια συνελεύσεων, πολλές φορές μάλιστα με το πρόσχημα της μη μαζικότητας της σαμποτάρει ανοιχτα και αντί της λήψης πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος για την ανατροπή της αντι-εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ,ξεθάβει για μια ακόμα φορά το πτώμα της ΕΦΕΕ. Πίσω ρεφόρμες…

  ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ!

 4. γιάννης μ said

  οι μαζόξεις 20 νοματαίων που το μόνο που κάνουν είναι να κράζουν την πκσ (πάντως έχετε και ένα κοινό στοιχείο οι εαακιτες και το δίκτυο) δεν είναι γενικές συνελεύσεις…είναι νά χαμε να λέγαμε

 5. a8lios said

  @GORTYNIOS
  Και οι υπογραφές για τον Κούλογλου στα οδοφράγματα μαζεύονται?
  Έτσι για να ξέρουμε δηλαδή…

  Άνθρωπέ μου, το ΚΚΕ ό,τι λέει το κάνει.
  Θες να κριτικάρεις τη θέση του για αποχή και για μαζική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων ώστε η αποχή να γενικευτεί? Κάντο! Καλοδεχούμενος.

  Αλλά όταν λέμε ό,τι θέλουμε συνελεύσεις, θέλουμε συνελεύσεις. Τέλος.

  Δέστε κι εδώ.

 6. GORTYNIOS said

  @A8lios

  Σχετικά με τον Κούλογλου: εγω δεν συμφώνησα ποτέ απόλυτα με το περιεχόμενο των εκπομπών του αλλά ούτε με κάποιες αντιδεοντολογικές εξωεπαγγελματικες επιλογές του (διαφημιση της lexus και κάτι τέτοιες μαλακίες… ) , πολλές φορές μάλιστα με έβρίσκε σύμφωνο η κριτική που του ασκούσε κατα καιρούς το ΚΚΕ. Όπως όμως έγραψες και εσύ στο σχετικό σου post για το θέμα, οι λόγοι της αποπομπής του είναι συγκεκριμένοι…

 7. @gortynios

  «δεν υπογράφει για την διενέργεια συνελεύσεων»
  Που τα βρήκες αυτά και τα τσαμπουνάς; Έχουμε λυσσάξει να γίνουν συνελεύσεις της προκοπής, τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: