A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Το ΚΚΕ υπερ των «μεγάλων συμφερόντων»!

Posted by a8lios στο 10 Μαΐου, 2008

«Συνάδελφοι αγρότες: Την Κυριακή 11 Μάη 2008 και ώρα 6η πρωινή, σας καλούμε στη Νέα Μανωλάδα, στην κεντρική πλατεία, να διαμαρτυρηθούμε για τον πόλεμο που μας έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ – ΚΚΕ. Ταυτιζόμενο με τα μεγάλα συμφέροντα διακίνησης των αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα το κατρακύλισμα των τιμών των προϊόντων μας. Η συγκέντρωση αφορά τους αγρότες καλλιεργητές όλων των προϊόντων (φράουλας – πατάτας – καρπουζιών – πεπονιών) της περιοχής μας»

Αυτό αναγράφεται σε ανυπόγραφα τρικάκια που κυκλοφορούν ευρέως τις τελευταίες μέρες στη Ν. Μανωλάδα, όπως αναφέρει ο σημερινός Ριζοσπάστης.

Φυσικά σχετίζονται με την αυριανή παμπελοποννησιακή κινητοποίηση του Π.Α.ΜΕ. στην περιοχή.

Και φυσικά, παρ’ ότι είναι ανυπόγραφη, λίγο-πολύ όλοι καταλαβαίνουμε ποιοι είναι από πίσω: Οι μεγαλοαγρότες τις περιοχής που φοβούνται μήπως ριζώσει, πέρα από τις φράουλες, και το ταξικό εργατικό κίνημα στα χωράφια τους.

Όσο για αυτό που αναφέρει το τρικάκι, ας απαντήσει ο οποιοσδήποτε βρίσκει κάποιο δίκιο στον ισχυρισμό αυτό,

1. ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ???

2. ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΜΑΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ???

Γιατί όπως γίνεται διαμάχη μέσα στο εργατικό κίνημα, έτσι γίνεται και στο αγροτικό. Όπως στο εργατικό κίνημα φτιάχτηκε το Π.Α.ΜΕ., έτσι τα τελευταία χρόνια στο αγροτικό κίνημα έχει δημιουργηθεί, για όσους δε το ξέρουν, η Π.Α.ΣΥ. (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), μια συσπείρωση Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτοσυνδικαλιστών που τάσσονται ενάντια την πολιτική της Ε.Ε. για την αγροτιά, που έχουν σαν στόχο τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς κ.ά.

Με την ευκαιρία να πώ και το εξής: Βλέπω και ένα επιχείρημα από την άλλη πολιτική μπάντα, ότι το ΚΚΕ κάνει κακώς διαχωρισμό ανάμεσα σε μεγαλοαγρότες και σε μικρομεσαίους και θέλει οι εργαζόμενοι να συμμαχήσουν με τους τελευταίους, γιατί και αυτοί είναι «μικροί καπιταλιστές» και αυτό δε πρόκειται να αλλάξει.

Μου φαίνεται κομματάκι αστείο, όπως θα φαίνεται και στον καθέναν που έχει κατοικήσει ποτέ σε αγροτική περιοχή φαντάζομαι. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, ειδικά σήμερα, είναι πιο κοντά από ποτέ στην προλεταριοποίησή της.

Αρκετοί από αυτούς δεν ζούνε πλέον μόνο από τις καλλιέργειες αλλά κάνουν κι άλλες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα.

Αλλά και αυτοί που ζουν μόνο από τη γη τους, και αυτοί ακόμα που τα καλοκαίρια προσλαμβάνουν περιστασιακά καμιά δεκαριά εργάτες γης, χρεωμένοι είναι μονίμως -και όχι για πολυτέλειες, για καθημερινα πράγματα-, δουλεύουν και αυτοί και όλοι οι οικογένειά τους πειρισσότερο από τους εργάτες που προσλαμβάνουν, και το λένε μόνοι τους ότι «μια χαρά τους καταλαβαίνουμε, μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε παραπάνω». Και πώς να μην τους καταλαβαίνουνε, μαζί είναι όλη μέρα!

Ε, αυτοί έχουν κοινό συμφέρον με τους εργάτες γης και διαμετρικά αντίθετο από αυτό των μεγαλοαγροτών. Ξεκάθαρα. Το νιώθεις και όταν τους μιλάς ακόμα.

Αυτούς τους καταστρέφει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., τους μεγαλοαγρότες τους συμφέρει. Όσους μείνουν τέλος πάντων στο επάγγελμα.

Από την άλλη, θέλει μια προσοχή η αλήθεια είναι. Το σκέφτομαι και για το Δομοκό δηλαδή αν γινόταν το αντίστοιχο.

Άμα σκάγανε μύτη 5000 άτομα, «πρωτευουσιάνοι» και φοιτητές, και δε προσέχανε τί -και κυρίως με ποιον τρόπο- θα λέγανε, δεν θέλει και πολύ να συστρατευθούνε όλοι,

και οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, μαζί με τους μεγάλους, ενάντια στους «ξενομπάτες».

Δε θέλει και πολύ από εκεί που πήγαινες να τα κάνει καλύτερα να τα κάνεις χειρότερα…

Ειδικά σε περιοχές που δεν είναι και οι …προοδευτικότερες της χώρας! 😀

Προσοχή λοιπόν αύριο σύντροφοι, προσοχή και καλή δύναμη!

12 Σχόλια προς “Το ΚΚΕ υπερ των «μεγάλων συμφερόντων»!”

 1. Red Ghost said

  Σωστά αυτά που λες Άθλιε, αλλά θα ξαναγράψω κάτι που είχα γράψει και παλιότερα. Υπάρχουν και αλλού αγροτικές περιοχές που απασχολούν εργάτες γης. Δίνουν όμως το κανονικό μεροκάματο και παρέχουν δωρεάν διαμονή στους εργάτες γης. Την «εξυπνάδα» μερικών αγροτών να δίνουν το μισό μεροκάματο και να βγάζουν και από τη μύγα ξίγκι νοικιάζοντας παραπήγματα δε μπορώ να τη δεχτώ.
  Άμα ήθελαν διεκδικήσεις, να αποφάσιζαν ενιαία τιμή πώλησης απέναντι στους μεγαλεμπόρους- μεταφορείς. Και να τη διεκδικούσαν όλοι μαζί. Αλλά βλέπεις, τότε δεν πάνε ενιαία, γιατί προσπαθούν ατομικά ο καθένας να βολευτεί. Κάνουν κουμπαριές με τους μεγαλεμπόρους και σαμποτάρουν τις συνελεύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών. (Εκεί να δεις. Να προσπαθείς να τους μαζέψεις να γίνει μια συνενόηση και να μη μαζεύονται με τίποτα!) Και αντίστοιχα ο κάθε μεγαλέμπορος έχει μερικούς ευνοούμενους αγρότες που τους δίνει παραπάνω τιμή, για να σπάνε την ενότητα των υπολοίπων.
  Πάντως τα πράγματα είναι απλά. Η δεξαμενή φτηνών εργατών γης εξαντλείται χρόνο με το χρόνο. Ο ανταγωνισμός από την Αφρική είναι όλο και σκληρότερος. Οι επιδοτήσεις έχουν σχεδόν στερέψει. Αν οι αγρότες δε σταματήσουν τις ανοησίες, (κορυφαία από αυτές η διαδήλωση ενάντια στο ΠΑΜΕ)τότε απλά σε 10 χρόνια δε θα υπάρχουν αγρότες. Πάντως να κάθονται στο καφενείο, να έχουν ξένους να δουλεύουν για αυτούς και να περνάνε καλά δε προκειται να συνεχίσει να γίνεται.

 2. a8lios said

  @Red ghost
  Σε 10 χρόνια απλά θα είναι και πολλοί από τους ίδιους εργάτες γης έτσι όπως πάει.

  Πάντως αυτό
  «Πάντως να κάθονται στο καφενείο, να έχουν ξένους να δουλεύουν για αυτούς και να περνάνε καλά δε προκειται να συνεχίσει να γίνεται.»

  αν πας και το πεις ΕΤΣΙ θα έχεις τα αποτελέσματα που περιέγραψα…

 3. erythros said

  Το νου μας για αύριο για να ενημερώνουμε τον κόσμο και κυρίως αυτό που λες στο τέλος: το νου τους οι σύντροφοι και συναγωνιστές εκεί κάτω.
  Πάντως, δεν νομίζω ότι είναι ίδιος ο κόσμος εκεί κάτω, οα γροτικός εννοώ, με ό,τι ήταν πριν έναν χρόνο. Οι πυρκαϊές, η μεγάλη οικονομική ζημιά κτλ άνοιξαν λίγο τα μάτια των μικρών αγροτὼν. Δεν θα είναι εύκολο να τους κατεβάσουν άυριο μαζί τους οι μεγάλοι. Εκτός και παίξει στεγνός εκβιασμός. Πάντως στις κινητοποιήσεις τις προάλλες, δεν λέω ότι μπήκαν στην μάχη, αλλά τουλάχιστον σίγησαν συγκατανεύοντας προς τους εργάτες γης. Σίγουρα, όμως, κάποιοι από τους μεσαίους αγρότες θα συνταχθούν με την Ιρμίνα.

 4. erythros said

  Ιρμίνα και ξεκίνα με μυρίνα…Ιρμίνη ήθελα να γράψω.

 5. Συμφωνώ πλήρως με την προσέγγιση του «αθλίου». Αποφασιστικά αλλά με μέγιστη προσοχή.Θα ‘θελα να ‘μαι και ‘γω κάτω, αλλά ώρες-ώρες λέω ευτυχώς που δεν είμαι γιατί με ευέξαπτη, οσο και δικαιολογημένη να’ ναι, προσέγγιση και με άγνοια, εμείς οι της πόλης (εργ.φοιτητές) μπορεί να κάνουμε κακό παρά καλό. Γερά λοιπόν, αλλά με σωστή προσέγγιση. Δώξα τω Μαρξ, υπάρχουν ζυμωμένοι στην ύπαιθρο μικροαγρότες και συνάμμα συνειδητοποιημένοι, που ξέρουν να ξεχωρίζουν ποιος είναι ο σύμμαχος (εργ.τάξη, άλλα λαϊκά στρώματα) και ποιός ο αντίπαλος (νεοαστοτσιφλικάδες παντός είδους).

 6. Λάμπρος said

  Αντε αύριο θα είναι η μεγάλη σας ημέρα.
  Να παρακαλάτε να συγκρουστείτε, να σας παίξουν και τα κανάλια, να δείξετε τον ηρωικό σας αγώνα ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, που σας καταγγέλουν πως είσαστε με τα μεγάλα συμφέροντα…
  Εδώ ταιριάζει αυτό που λένε βρήκαμε να γα@@@@με πλακώσανε κι οι γύφτοι….
  Αθλιε(-οι)
  Οπως και ο Ερυθρός, έτσι κι εσύ, έτσι κι όλοι σας ενδιαφέρεστε μόνον για το κόμμα.Χεστήκατε για τους εργάτες στην Μανωλάδα. Που είναι τα post σας για τις διώξεις των μεταναστών μετά τα επεισόδια με την απεργία;;; Σιγά τώρα μωρέ. Είπαμε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ να πάνε καλά και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμ…(βλ. Αιγάλεω και ΟΣΦΠ)

  http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9987

 7. plagal said

  Συντροφε Λαμπρο, μαζεψου. Αυτην την επιχειρηματολογια («να σας παιξουν τα καναλια») την εχω ξανακουσει. Τον καιρο με τα φοιτητικα. Ειπαμε, εχουμε να διαφωνουμε σε μια σειρα απο πραγματα με το ΚΚΕ αλλα το υφος και το περιεχομενο του αποπανω ποστ ειναι Πρετεντερικο.

  Αθλιε, προβληματισμος: ποιο ειναι το σημειο που ο «καλος μικρος εργοδοτης» γινεται «κακος καπιταλιστης»? Αντιστοιχα υπαρχουν και «στην πολη» μικροβιοτεχνες και μικρομαγαζατορες και μαλιστα, με τη δομη της Ελληνικης οικονομιας, αυτοι ειναι οι πλειοψηφια. Αν το «δε βγαινω» του μικροεργοδοτη αγροτη το επεκτεινεις στον μικρομαγαζατορα και τον μικροβιοτεχνη, πού ειναι το σημειο που αρχιζεις να βαζεις τα ταξικα αιτηματα? Δεν εχω απαντηση, προβληματισμο βαζω.

 8. plagal said

  αργκ, καταραμενα αυτοματα εμοτικονς, ααααααααργκ

 9. a8lios said

  @Lampros
  Άμα ήσουνα κανας 20αρης, ίσως να σου ‘χωνα καναν κλώτσο.
  Τώρα απλά σε λυπάμαι.

  @Plagal
  Μα επειδή υπάρχουν τέτοιοι και στις πόλεις και είναι και πολλοί έχουμε την πρόταση για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονωπολιακό Μέτωπο. Αλλιώς θα λέγαμε απλά για εργατική σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα και θα καθαρίζαμε…
  Καλύτερο και πιο εύκολο για μας θα ‘τανε, αλλά δεν θα συνέπιπτε με την ελληνική πραγματικότητα, έτσι?

  Δεν υπάρχει ούτε «καλός μικρός εργοδότης» ούτε «κακός καπιταλιστής». Το «καλός» και το «κακός» παραπέμπουν σε ηθικά ζητήματα, γι αυτό το λέω.
  Οπότε τί με ρωτάς, πώς καθορίζεται ο μικροαστός και η ταξική διαστρωμάτωση?

 10. @a8lios,
  καλά στην λέει ο plagal. Γιατί αρχηγέ μου με τις εκπτωσούλες του μικρομεσαίου μικρο-οτιδήποτε κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και ο Αντρέας τη δεκαετία του 80′ και τουλάχιστον μέχρι το 1986 (συμπεριλαμβανόμενου και εμένα) ο μικρός έφαγε ψωμάκι. Αλλά μετά; Δεν έχω σκοπό να ανοίξω το 1989, αλλά εκεί σύντροφε ο ρεφορρμισμός του ΚΚΕ συνέβαλε στην συντηρικοποίηση του μικρο-τέτοιου και στην συμπαράταξη με το κίνημα των «φιλελευθέρων». Μαρξιστικά δε βλέποντας του, εντάξει συμπαραστάτες και οι μικρο-τέτοιοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται αν αμφισβητήσουν ούτε το οικονομικό σύστημα, ούτε και θα υποστήριξουν άλλες κοινωνικές θέσεις. Η δε κριτική μου από τα αριστερά είναι ότι διακρίνω συμβιβαστικούς ρεφορμισμούς για «εκλογικούς λόγους’; Η κάνω λάθος;
  Εκείνο που βλέπω είναι την συρρίκνωση των επιδοτήσεων (εγώ θα έλεγα να καταργηθούν τελείως και για όλα τα προϊόντα, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να συρρικνώνουν το εισόδημα των μικροαστών προλετάριων αντί να προστατεύουν των αγροτών), την αποδυνάμωση των συνεταιρισμών (με ευθύνη και του ΚΚΕ και της συμπόρευσης πάλι με την ΝΔ στις κινητοποιήσεις της Θεσσαλίας) και τέλος ο εργάτης γης όταν θα βρίσκει δουλειά, θα είναι σε κατάσταση δουλείας του 19ου στον αμερικάνικο νότο!!!
  Η στήριξη του εργάτη γης, από τη στιγμή δε που είναι αλλοδαπός, απαιτεί την καλλιέργεια συνείδησης διεθνούς αλληλεγγύης, που θα παραδεχτώ την προσπάθεια του ΚΚΕ. Πως θα βλέπατε μαι νέα σοσιαλιστική διεθνή (και δεν εννοώ το καραγκιοζιλίκι της υπάρχουσας;;;)
  Σόρρυ έγραψα πολλά και ανοίγω θέματα. Αλλά με εσάς χαίρομαι να συζητάω

 11. a8lios said

  @Κούκιος
  Δεν νομίζω να είχε σκοπό να «μου την πει» ο Πλαγκάλ.
  Νομίζω δεν έχει κανένα νόημα να συγκρίνεις την πολιτική του ΚΚΕ για τους αγρότες με αυτή του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε προσωρινά (μέσω ΕΟΚ, που υποτίθεται πως θα μας έβγαζε) κάποια πράγματα στους αγρότες, την ώρα που μακροπρόθεσμα έσκαβε το λάκκο τους μέσω της αποδοχής των ευρωενωσιακών επιλογών. Και επίσης τους καλλιέργησε και αυταπάτες.

  Το ΚΚΕ ποτέ δε πρότεινε κάτι εύκολο, κάτι «για το βόλεμα» στον ελληνικό λαό. Έτσι και στους αγρότες. Αυτό που τους λέμε είναι ότι για να επιζήσουν στην ύπαιθρο, για να μην μείνουν σε κάθε περιοχή 10 μεγαλοκαλλιεργητές, πρέπει να συγκρουστούνε με την πολιτική της αναθεωρημένης ΚΑΠ, με την πολιτική της Ε.Ε.
  Παράλληλα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να γυρίσουν πίσω σε εποχές που ο καθένας καλλιεργούσε τον μικρό του κλήρο μόνος και μπορούσε να ζήσει απο αυτό. Έχουν και όφελος οι ίδιοι, και η κοινωνία, να οργανωθούνε σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Δηλαδή σε συνεταιρισμούς που δε θα γίνεται μόνο η διάθεση των προϊόντων συλλογικά, αλλά και η καλλιέργια. Πέστε το και κολχόζ αν σας βολεύει.

  Καμία σχέση με «εκλογικούς λόγους» η πρόταση αυτή.

  Έχει να κάνει με την προοπτική του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Δηλαδή οι καλλιέργιες στην Ελλάδα πρέπει να έχουν πρώτα απ’ όλα στόχο να καλύπτουν διατροφικά την Ελλάδα. Τέλος.
  Αν περισσεύει κάτι, που μακάρι δηλαδή, ΟΚ, το εξάγεις. Όπως και αν λείπει κάτι το φέρνεις,
  Σήμερα δεν είναι έτσι. Οι καλλιέργειες γίνονται για εξαγωγές, για το κέρδος των εμπόρων. Και τα περισσότερα τα φέρνεις απ’ έξω. Κι όχι τπτ άλλο, είσαι σε μια χώρα που μπορείς να καλύψεις τη διατροφή του λαού σου μόνος σου σε μεγάλο βαθμό…
  Δες το κι αλλιώς. Η διατροφική εξάρτηση για μια χώρα, πάνω στην οποία θα πέσουν πολλοί να τη φάνε, είναι μεγάλο ζόρι και αν εξαρτάσαι θα χρειαστεί να κάνεις άλλου τύπου υποχωρήσεις. Και η Κούβα έχει τέτοια προβλήματα σε μεγάλο βαθμό π.χ.

  Μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι αγρότες στη σύγκρουσή τους?
  Ε πρωτοπορία δε θα ‘ναι, δεν είπαμε τπτ τέτοιο, αλλά να παρασυρθούνε ακόμα και μέχρι το σοσιαλισμό γίνεται. Αλλά και αυτό να μη γίνει, τη δεδομένη στιγμή μπορούν και πρέπει να είναι σύμμαχοι της εργατιάς.
  Αντιμονοπωλιακά το καταλαβαίνουν μια χαρά πως πρέπει να κινηθούν. Το μέχρι πού θα φτάσουν εξαρτάται και από τη παρέμβαση που θα έχεις στην αγροτιά σαν φτάσει η κρίσιμη ώρα. Δες και τη Βολιβία, για την οποία έγραφες τις προάλλες. Οι ιθαγενείς αγρότες πρώτα και κύρια δεν ανέβασαν τον Μοράλες στη εξουσία?

  Εγώ δε λέω ότι ο στόχος του ΚΚΕ είναι το κοινωνικό μοντέλο της Βολιβίας. Όχι, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Αλλά τους μικρούς αγρότες μπορείς να τους έχεις μαζί σου σε μια συμμαχία που θα διεκδικεί την εξουσία.

  Επιδοτήσεις.
  Αφού θέλουμε να μην είμαστε καν στην Ε.Ε. και στην ΚΑΠ, δε θέλουμε και να υπάρχουν. Όσο είμαστε όμως, οι αγρότες ναι, πρέπει να τις πάρουν. Κλεμμένα λεφτά από τους ίδιους είναι, γιατί να μην πάρουν ένα μέρος τους πίσω?
  Ποτέ δεν είπε το ΚΚΕ απλά «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Πάντα έκανε δουλειά για να αποκαλύψει τί επιδιώκουν μέσω των επιδοτήσεων.

  Συνεταιρισμοί.
  Μου κάνεις γαμημένη πλάκα έτσι? Το ΚΚΕ φταίει που ξέπεσαν οι συνεταιρισμοί? Σε σύμπραξη κιόλας με τη ΝΔ? Ελπίζω να μου κάνεις απλά πλάκα…

 12. Red Ghost said

  Οι ταλαίπωροι οι αγρότες…
  Από εκεί που στη Νέα Μανωλάδα ήθελαν κάποιοι να εστιάσουν την εχθρότητα στο πρόσωπο του ΠΑΜΕ, ξαφνικά οι αγρότες βρέθηκαν να παρακαλάνε για λίγο πετρέλαιο. Οι φράουλες άρχισαν να κινδυνεύουν να σαπίσουν. Όχι λόγω των εργατών γης, αλλά των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των πολυεθνικών του πετρελαίου.
  Ας ελπίσουμε πως μετά από τους καυγάδες στα λιμάνια και στα βενζινάδικα οι αγρότες θα καταλάβουν πιο καθαρά: Πως η συμμαχία με την εργατική τάξη είναι η μόνη λύση που θα τους εξασφαλίσει από τα γαμψά νύχια των μονοπωλείων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: