A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Συμπεράσματα Φοιτητικών Εκλογών

Posted by a8lios στο 14 Απριλίου, 2008

Να ‘μαστε λοιπόν.

Αφού φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα, ας πω και ‘γω 2 κουβέντες για τη ερμηνεία τους.

Καταρχάς να πώ γιατί θα «εμπιστευτώ» για τα αποτελέσματα το site της ΠΚΣ. Εντάξει, πέραν του ότι είμαι στην ΠΚΣ δηλαδή…

Γιατί είναι τεράστιο ψέμα αυτό που λένε οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ, ότι οι παρατάξεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα. Ψέμα. Απλά κάποιες επιλέγουν να δίνουν αποτελέσματα μόνο από τόσες σχολές, όσες τους συμφέρει. Κάποιες ίσως και χωρίς δόλο, αφού με το «κάθε χωριό και σχολή» που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σίγουρα υπάρχουν και σχολές από τις οποίες δεν μπορείς να έχεις εικόνα, ειδικά αν είσαι και «μικρότερη» παράταξη.

Αλλά η ουσία παραμένει: Δε βγαίνουν «διαφορετικά» αποτελέσματα, βγαίνουν απλά από λιγότερες ή περισσότερες σχολές. Και «τυχαίνει» η ΠΚΣ πάντα να δημοσιεύει(ουμε) τις περισσότερες. Γι αυτό, όπως λένε τα παιδιά στο paso.gr, αυτά τα αποτελέσματα «εμπιστεύονται» η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που κάθε άλλο παρά …παραμάγαζα του ΚΚΕ μπορούν να θεωρηθούν.

Και πέρα από αυτό και από τη δικιά μου εμπειρία μπορώ να πώ ότι κάθε χρόνο ακόμα και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ με βάση αυτά τα αποτελέσματα κουβεντιάζουν τις επόμενες μέρες, μετά τις εκλογές. Όχι με εκείνα που δίνουν οι ίδιες.

Όλα αυτά φυσικά δε σημαίνουν πως δεν έχουν και κάποια μικρολαθάκια.

Ενιγουέι, διαφήμιση τέλος, ας έρθω στο θέμα.

Ήταν αρκετά περίεργες οι φετινές φοιτητικές. Και ήταν οι πιο πολυσυζητημένες των τελευταίων πολλών χρόνων. Όλοι περίμενανε να βγάλουνε από αυτές συμπεράσματα, για το αν υπάρχει όντως αυτή η «τάση φυγής» της νεολαίας από τα 2 μεγαλύτερα κόμματα, για το αν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία είναι όντως αυτά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Αυτά τα λέγανε όσοι είναι έξω από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Γιατί για εμάς που είμαστε μέσα, άλλο κρινότανε:

– Τί είχε μείνει 1 χρόνο μετά τις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις, σαν πολιτικό συμπέρασμα στους φοιτητές που τις έζησαν.

– Αν θα δυνάμωναν οι φωνές που θέλουν τους φοιτητικούς συλλόγους εργαλεία αγώνα ή αν θα δυνάμωναν εκείνες που τους θέλουν νεροκουβαλητές της ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

– Αν, ειδικά στα ΤΕΙ, θα ξέφευγε ένας κόσμος από τον καλοστημένο μηχανισμό ρουφετιών, απειλών κ.ά. που στις περισσότερες σχολές λέγεται ΔΑΠ, ενώ σε κάποιες άλλες λέγεται ΠΑΣΠ.

…και πολλά άλλα…

Λοιπόν, συμπεράσματα τώρα, χύμα & μπουρδουκλωμένα:

1. Λένε πολλοί πως η «Αριστερή Ενότητα», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανέβηκε όσο θα έπρεπε για να δικαιολογηθούν τα όσα λέγονται λόγω δημοσκοπήσεων, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το κόμμα της νεολαίας». Σωστό. Αλλά όχι ολόσωστο.

Οι φοιτητικές εκλογές δεν μπορούν να συγκριθούν ακριβώς με τις βουλευτικές. Δε δείχνουν «πόσο παίρνει το αντίστοιχο κόμμα στους φοιτητές». Δίχνουν πιο πολύ την οργανωμένη επιρροή που έχει η κάθε παράταξη σε αυτό το το χώρο. Την ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ.

Δεν είναι καθόλου περίεργο πολλοί από αυτούς που ψήφισαν ΔΑΠ ή ΠΑΣΠ να ψηφίσουν π.χ. ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές.
Αλλά είναι κόσμος που ο ΣΥΡΙΖΑ (πρωτίστως) δεν τον επιρρεάζει πολιτικά, που οι οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ξέρουν, δεν μπορούν να τον κινητοποιήσουν. Αυτό για ένα αριστερό κόμμα βέβαια είναι πολύ άσχημο, αλλά μάλλον πρέπει να απασχολήσει όσους πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα περισσότερο ο ΣΥΝ είναι τέτοιο. Κι εγώ σίγουρα δεν είμαι από αυτούς. 😀

Οπότε τί συμπεραίνουμε από τα αποτελέσματα? Ότι η επιρροή των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ (συνεχίζει να) είναι μικρή, ενώ στα ΤΕΙ (συνεχίζει να) είναι απειροελάχιστη, παρά την άνοδο (+1,5%) που έχει.

Επίσης συμεραίνουμε όχι απαραίτητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «πρώτο κόμμα στους φοιτητές». Μπορεί και να ‘ναι, αλλά δεν έχει και σημασία. Συμπεραίνουμε όμως με βεβαιότητα (όχι ότι δε το ξέραμε) πως όσα λέει περί του ότι είναι ο «πολιτικός εκφραστής» της «γενιάς του άρθρου 16» είναι απίστευτες μούφες.

2. ΕΑΑΚ

Είναι σε κρίση κατά την ταπεινή μου άποψη και θα πιεστούνε ακόμα περισσότερο στο μέλλον, παρ’ όλο που μπορεί να μη φάνηκε πάρα πολύ στα αποτελέσματα (-0,5%).

Η απόφαση του ΣΕΚ (όσοι δε ξέρετε τί είναι, πρόκειται για τους τύπους με τις πικέτες στη πλάτη. Τις πικέτες με τις διεγραμμένες βόμβες, τον διεγραμμένο Καραμανλή κτλ.) να «μπεί», έστω εκλογικά, στα ΕΑΑΚ, έφερε παρίεργες καταστάσεις και διαφωνίες, απ’ ότι έβλεπα και στο Ηράκλειο δηλαδή. Φαντάσου αλλού…

Όταν λέω θα πιεστούνε ακόμα περισσότερο μελλοντικά, σαφώς και εννοώ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον αν συνεχίσει να αυξάνεται η επιρροή του. Όποιος κινείται μέσα στις σχολές έτσι κι αλλιώς βλέπει πως σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στο ίδιο κοινό απευθύνονται. Άσε που πολλοί από όσους ψηφίζουν τα ΕΑΑΚ σε βουλευτικές ή άλλες εκλογές πολύ πιθανό να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι κι αλλιώς και ο ΣΥΡΙΖΑ με ναυαρχίδα στη συγκεκριμμένη προσπάθεια την πιο «αριστερή» του πτέρυγα, την ΚΟΕ, θα συνεχίσει προς τα ΕΑΑΚ την «επίθεση φιλίας & συνεργασίας» του. Που και οι ίδιοι τις περισσότερες φορές σε θέματα κοινής δράσης δεν την απορρίπτουν.

Περίεργα πράγματα με λίγα λόγια, αλλά θα δούμε…

3. ΠΚΣ

Η αργή αλλά σταθερά ανοδική πορεία συνεχίζεται. Πήραμε τα μεγαλύτερα ποσοστά μας από το ’90 και μετά. Σημαντικό είναι και ότι η επιρροή της ΠΚΣ συνήθως είναι μεγαλύτερη σε πιο «λαϊκές» σχολές. Ήταν σίγουρα μια απάντηση σε πολλούς τα αποτελέσματα, σε φίλους και εχθρούς. Μη ξεχνάμε και το κλίμα πριν τις φοιτητικές εκλογές, όχι μόνο γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γύρω από τη ΚΝΕ. Εδώ μόνο ότι δε διαλύεται η σπουδάζουσα στην Αθήνα δεν έγραψαν οι κωλοφυλλάδες.

Με βάση αυτά το να ανεβαίνεις, ειδικά στους χώρους για τους οποίους είχαν γραφτεί τόσα και τόσα (π.χ. Φιλοσοφική, πρώτη φορά πάνω από 1000 ψήφους, μόλις για 9 ψήφους δεν βγήκαμε και 1οι), σίγουρα δίνει απαντήσεις για το αν υπάρχει πρόβλημα στη ΚΝΕ ή όχι (που όσοι ξέρουμε το λέμε ότι δεν υπάρχει, αλλά ποιος μας άκουγε). Όχι ότι υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν τα διάφορα παπαγαλάκια και τα ΜΜΕ βέβαια…

Ακόμα σημαντικό ήταν πως στα ΤΕΙ απέδειξε η ΠΚΣ πως η περσινή θεαματική της αύξηση (πάνω από 3% τότε) δεν ήταν συγκυριακή, αφού μπόρεσε και να την κρατήσει και σε κάποιες περιπτώσεις να τη διευρύνει.

Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι πως όταν είχα πετύχει μερικές μέρες πριν τις εκλογές ένα στέλεχος της ΚΟΕ μου ‘χε πει ότι είμαστε γι αυτούς, και για κάθε οργάνωση που ήξερε, ένα μυστήριο, αφού παρ’ όλες τις προσπάθειές τους δε μπορούσαν να καταλάβουν καθόλου το αν θα ανέβουμε, αν θα πέσουμε, αν θα τσακιστούμε. Τίποτα, άκρες ψάχνανε και άκρες δε βρίσκανε. Αυτό (μαζί με διάφορα άλλα) ενισχύει την άποψή μου πως σιγά σιγά η ΠΚΣ απευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος σε «διαφορετικό ακροατήριο» από ΑΡΕΝ & ΕΑΑΚ, που όπως είπα και πιο πάνω στο μεγαλύτερο ποσοστό θεωρώ ότι απευθύνονται στο ίδιο. Καλό είναι αυτό πιστεύω.

Π.χ. να ξέρετε, το πιο δύσκολο πράγμα αυτή τη στιγμή στα ΑΕΙ και ακόμα περισσότερο στο ΤΕΙ είναι να απεγκλοβίσεις κόσμο από τη ΔΑΠ. Μπετόν σκέτο, ή μάλλον ενισχυμένο κιόλας η ΔΑΠάρα. Εννοώ να απεγκλωβίσεις με την έννοια να κάνει και κανα βήμα στη συνείδησή του. Γιατί εκλογικά μπορεί να τον μετακινήσει προσωρινά και η ΠΑΣΠ ίσως. Ε, έχω την εντύπωση πως αργά αλλά σταθερά αποκτούμε αυτή τη δυνατότητα, η οποία σε ΕΑΑΚ και ΑΡ.ΕΝ. είναι σχεδόν μηδενική. Όχι τελείως, αλλά σχεδόν.

Είναι κι ένα ερώτημα αν θα μπορέσει να πιέσει περισσότερο με τις δυνάμεις που τώρα έχει η ΠΚΣ για τη διεξαγωγή του πανσπουδαστικού συνεδρίου, και στην ΕΦΕΕ και στην ΕΣΕΕ. Δύσκολο μου φαίνεται.

4. ΔΑΠ-ΠΑΣΠ

Μέσες άκρες μένουν στα ίδια. Η ΔΑΠ στο ΤΕΙ κατάφερε να ανακάμψει μάλιστα και λίγο, μετά την περσινή πτώση της κατά 3 και βάλε %. Και είναι αρκετά ψηλά και οι δύο, πανάθεμά τους. Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι η ΔΑΠ πήρε πάρα πολύ σοβαρά αυτές τις εκλογές και έβαλε τις μηχανές στο φούλ. Η ΠΑΣΠ έτσι κι αλλιώς και να ‘θελε δε μπορούσε…

Αλλά και στη περίπτωση της ΠΑΣΠ, όπως και σε αυτή της ΑΡ.ΕΝ., φάνηκε πως άλλο βουλευτικές και άλλο φοιτητικές εκλογές. Συνεχίζει να πείθει σε ένα βαθμό η ΠΑΣΠάρα το κόσμο της πως ναι μεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ (κάτι είναι κι αυτό, κάποτε ούτε αυτό παραδέχονταν), αλλά στην τελική αυτή αποφασίζει σε τοπικό επίπεδο τί θα κάνει, οπότε όλοι οι καλοί χωράτε. Είδα ωστόσο να έχει ένα μούδιασμα, ακόμα και τα στελέχη της.

5. «Ανεξάρτητες» παρατάξεις

Σταθερά και αθόρυβα σε πτώση, το αντίστροφο της ΠΚΣ ενα πράμα. Θετικό και λογικό, από την άποψη πως τις περισσότερες φορές εκφράζουν απόψεις του στύλ «πρώτα είμαστε φοιτητές της τάδε σχολής και μετά ο,τιδήποτε άλλο», οπότε λογικό είναι όσο τα προβλήματα στα διάφορα τμήματα μεγαλώνουν και όσο φαίνεται πιο ξεκάθαρα πως οφείλονται σε κεντρικές πολιτικές επιλογές να αδυνατούν να δώσουν απαντήσεις.

Ακόμα και αυτές που κρατάνε μια επιρροή έκφράζουν έναν πιο πολιτικό λόγο σε σχέση με «ανεξάρτητες» παρατάξεις των προηγούμενων χρόνων.

Τοπικά (Ηράκλειο και λίγο Κρήτη)

Ηράκλειο έχουμε 2 διαφορετικές εικόνες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τουλάχιστον ως προς τη ΠΚΣ.
Στο ΤΕΙ Ηρακλείου η ΠΚΣ, μετά και από αυτά τα αποτελέσματα, έχει όλες τις δυνατότητες να αρχίζει να γίνεται μια υπολογίσιμη δύναμη. Από ~220 ψήφους στο ΤΕΙ πήγε ~350. Αλλά αυτό που μετράει δεν είναι τόσο οι ψήφοι, όσο η νοοτροπία, το κλίμα. Και εκεί βλέπεις μεγάλες αλλαγές, τόσο στους σ/φους και στους συναγωνιστές, όσο και στη συμπεριφορά των ΠΑΣΠιτοΔΑΠιτών απέναντί τους.

Στο πανεπιστήμιο από την άλλη, προβληματισμός. Μεγάλος. Είχαμε 162 ψήφους, πήραμε 157. Γίναμε πέρσι 4οι, αφού μας πέρασε η ΑΡ.ΕΝ. (στην Ιατρική Ηρακλείου από πέρσι είναι πρώτη με ~110 ψήφους, φέτος ακόμα παραπάνω),

φέτος γίναμε 5οι, αφού τα ΕΑΑΚ πήραν συνολικά 160 ψήφους. Χώρια της Γένοβας.

Όχι ότι υπάρχει κι εδώ κανένα θέμα «πολιτικής κρίσης». Ίσα ίσα. Μάλιστα βγήκαν και κάποια στοιχεία μπροστά στις εκλογές που δείχνουν ότι δεν είναι και τπτ το ιδιαίτερο η «ανάκαμψη». Όπως και να ‘χει, είναι λίγο σύνθετο το θέμα και βαριέμαι να γράψω, άσε που αυτά τα πράματα δεν είναι για τα μπλόγκια…

Ως προς ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, μου φαίνεται πως η ΔΑΠάρα εδραιώνει τη πρωτιά της στο ΑΕΙ του Ηρακλείου και δύσκολα θα το κουνήσει από εκεί νομίζω.
Σε κάποια τμήματα κρατιέται η ΠΑΣΠ βέβαια πρώτη, όπως και στο δικό μου (Η/Υ), αλλά με μικρή διαφορά. Έτσι κι αλλιώς σε σχολές και συλλόγους όπως του Ηρακλείου (δηλαδή μικρούς) παίζουν μεγάλο ρόλο και τα προσωπικά χαρακτηριστικά των συνδικαλιστών που «φαίνονται» προς τα έξω.

Τί σημασία έχει άλλωστε αν «έχει τη πόλη» η ΠΑΣΠ ή η ΔΑΠ, έτσι κι αλλιώς και τους 2 σύντομα θα τους φάει η μαρμάγκα 😀 … Έτσι VaGoS?

Στο Ρέθυμνο ως προς την ΠΚΣ ισχύουν μέσες άκρες όσα είπα και για το ΤΕΙ στο Ηράκλειο. Όμορφα δηλαδή, πολλά όμορφα!

Ουφ, βαρέθηκα. Α, και για να μη με θεωρήσετε και τελείως μαζοχιστή, δε τα έγραψα σε 1 δόση όλα αυτά. Σε 3 ή 4 τα έγραψα…

16 Σχόλια προς “Συμπεράσματα Φοιτητικών Εκλογών”

 1. Βασικά, η ΑΡΕΝ στις μισές σχολές εμφανίστηκε φέτος για πρώτη φορά. Οπότε αυτή η άνοδος που είχε είναι λίγο προβληματική γιατί αν από μηδέν ψήφους πάρεις ακόμα και 3 σε μια σχολή είναι άνοδος!Γενικά, για όσους κινούνται μέσα στις σχολές ξέρουμ επολύ καλά ότι ΑΡΕΝ και μουχαρέν δεν υπάρχει!και πως όσα έλεγε ο Αλαβάνος για ηγέτες της γενιάς του άρθρου 16 ήταν το λιγότερο φαιδρότητες!Οπότε από αυτήν την άποψη τα πράγματα απέχτησαν πάλι την ισορροπία τους.
  Προσωπικά μου είναι παντελώς αδιάφορες οι ΑΡΕΝ τα ΕΑΑΚ και τα λοιπά σχήματα..Βλεπω ότι η ΔΑΠαρα δεν πέφτει με τίποτα και αυτό είναι που με προβληματίζει!Ξέρω ότι τα κριτίρια ψήφου των φοιτητών είναι άκρως προβληματικά, ρουσφέτι και όχι μόνο, είναι η λογική του «σου έδωσα σημειώσεις, ψήφισέ με¨και όχι τόσο ότι οι φοιτητές εγκρίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ. Βέβαια το καλό θα ήταν να μπορέσουν κάποια στιγμή οι φοιτητές να δουν τα πράγματα στην ουσία τους, κάτι που μόνο η ΠΚΣ προσπαθεί. (και άλλοι προσπαθούν, δε λέω, το βάζω έτσι όσον αφορά στη ουσία). Πού θα πάει!Θα σπασει κάποτε το μπετόν αρμέ της ΔΑΠάρς και της ΠΑΣΠάρας!

 2. manos said

  Ορεξάτος ο άθλιος… Συμφωνώ πολύ με τα σημεία που βάζεις για ΑΡΕΝ και τη σχέση με ΣΥΡΙΖΑ. Είναι έτσι ακριβώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί ψηφοφόρους από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις, και όχι μόνο τις αριστερές. Τώρα αν θα συγκροτήσουν καλύτερα και πανελλαδικά σε παράταξη την ΑΡΕΝ, τα ΕΑΑΚ θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το ίδιο και η ΠΑΣΠ.

 3. nikka said

  @Αθλιος Ωραιος , μου φαινετε τωρα που εφυγε το αταιρον ιμιση δεν εχεις τι να κανεις και καθεσε και γραφεις ολη μερα!!!
  Τελος παντων για να πω και εγω τι μαλακια μου οπως τα βλεπω τα πραγματα, Καταρχην για ΕΑΑΚ και ΑΡ.ΕΝ δεν ξερω στα ΑΕΙ τι παιζει αλλα στο ΤΕΙ τους βλεπουμε μια φορα το χρονο οταν ανεβαινουν μηπως βρουν τον τριτο για το ψηφοδελτιο τους, ετσι δεν νομιζω να εχουν προκοπη ισα ισα αν πεσει και αυτο το κλιμα που εχει διαμορφωθει τωρα υπερ του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαφανιστου αν παντα!

 4. nikka said

  και συνεχιζω για τους αλλους τα πραγματα ειναι πιο απλα! 1ο σε οσο πιο πολλους βαζεις το κριτιριο ψηφου που εσυ θες την ουσια της πολιτικης τους δηλαδη, και 2ο να ξεσκεπαζεις τους ρουσφετομηχανισμους τους, εχεις αποτελεσματα!
  Αλλα για να τα κανεις αυτα χρειαζεσε και αρκετο κοσμο πραγμα που εχει αρχισει να γινετε μπορει να διαφερει απο σχολη σε σχολη αλλα εχει σταθερο ρυθμο προσ τα πανω!!!

 5. erythros said

  Για να μην γράφω τα ίδια και για να μην κάνω copy paste όλο το σχόλιο (και αντιδράσει ο Λάμπρος 😀 ), δίνω το link από το ιστολόγιό μου. Στα σχόλια παίζουν τα δικά μου συμπεράσματα.
  http://erythros.wordpress.com/2008/04/09/%ce%93%ce%b5%cf%81%ce%ac/

 6. VaGoS said

  Nikola,
  exeis dikio ws pros oti den exei kai pollh shmasia sto poios einai prwtos sth polh. Oxi gt eimaste to idio opws uponoeis alla gt telika shmasia den exei to sunolo twn pshfwn alla h empistosunh twn foithtwn ana tmhma. Allwste oso kai an h DAP sto Hrakleio kerdise se pshfous h alh8eia einai oti phre mono 2 tmhmata apo ta 8 enw h pasp phre 5. Shmasia exei na kaneis kai pragmata gia tous foithtes wste meta h prwtia na erxete fusiologika apo monh ths xwris mhxanismous kai m@l@kies.

  Kai sto katw katw afou kserw oti kai esu den h8eles DAPARA prwth sto csd gt de to les epitelous kseka8ara 🙂 :-)???

 7. a8lios said

  @Partizana
  «Φαιδρότητες», άκου «φαιδρότητες»!!! Τί λεξιλόγιο είναι αυτό?
  Λοιπόν, ή στο ταξίδι στα Βαλκάνια σε βάρεσε πολύ ο ήλιος ή έχεις αρχίσει πραγματικά να ασχολείσαι με το διδακτορικό. Φαντάζομαι το πρώτο, έτσι? 😛

  @Nikka
  E ναι, κάπως έτσι.
  Δε με παίρνετε και σεις να πάμε σε κανέναν πόντιο, οπότε…

  @manos
  H ΠΑΣΠ δε θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα από την ΑΡΕΝ, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις σχολών.

  @VaGoS
  Είχα γράψει:
  «Συνεχίζει να πείθει σε ένα βαθμό η ΠΑΣΠάρα το κόσμο της πως ναι μεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ (κάτι είναι κι αυτό, κάποτε ούτε αυτό παραδέχονταν), αλλά στην τελική αυτή αποφασίζει σε τοπικό επίπεδο τί θα κάνει, οπότε όλοι οι καλοί χωράτε.»

  Έπρεπε να συμπληρώσω πως το κάνει τόσο καλά που καταφέρνετε να πείσετε και τους ίδιους σας τους εαυτούς…χοχοχο.

  Όσο για το τμήμα, η αλήθεια είναι πως δεν είχα κάποια ιδιαίτερη προτίμηση φέτος. Σκατά να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι 😀

 8. Rocean said

  Εγώ έναν τρόπο βλέπω μόνο για να φάει τα μούτρα της η ΔΑΠΑΣΠ. Να υπάρξουν πάρα πολύ σοβαρές κοινωνικές εξελίξεις και όχι μόνο στην παιδεία (αυτό που έγινε πέρισυ δεν ήταν και τίποτα το φοβερό) ώστε να πολιτικοποιηθεί η νεολαία και να ξεκολλήσει από την lifestyle απολιτίκ βλακεία που πουλάει η ΔΑΠΑΣΠ.

  Η ώρα αυτή θα έρθει αργά ή γρήγορα. Το θέμα είναι να είμαστε εμείς έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. Η αργή αλλά σταθερή άνοδος της ΠΚΣ, (και του ΚΚΕ γενικότερα) χτίζει θεμέλια…

 9. andi said

  ετσι κι αλλιως η γη θα γινει κοκκινη, η κοκκινη απο ζωη η κοκκινη απο θανατο….θα φροντισουμε εμεις γι αυτο….ετσι πρεπει να γινει και ετσι θα γινει…τελος….θα παμε και ποντιο και παλιο ..παντου…μη μου αγχωνεσαι….ντου ντου ντου η πκσ παντου…γεια σου νιανιουκο..

 10. partizana said

  εννοείται πως άρχισα να διαβάζω!σήμερα να φανταστεις διαβασα 3 ολοκληρες σελίδες!!!!

 11. Stamos said

  οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από τους εκλογολάγνους, τους αναλυτές (βλέπε δημοσιογραφικά παπαγαλάκια) του συστήματος, τους συριζαίους και φυσικά από εμάς. Το βάρος των εκλογών αυτών είναι πολύ μεγαλύτερο από το βάρος των εκατοντάδων δημοσκοπήσεών τους αφενός γιατί μιλάμε για πολές χιλιάδες ψηφοφόρους, κι αφεταίρου διότι το πολιτικό στίγμα αυτών των εκλογών είναι ξεκάθαρο και κοινά αποδεκτό.
  Συμφωνώντας απόλυτα με το άρθρο θέλω απλά να τονίσω τα παρακάτω συμπεράσματα:
  Ο Σύριζα σαφώς και δεν μπορεί να πανηγυρίζει και να συνεχίζει τις γεμάτες μεγαλομανία φανφάρες του όσον αφορά την επιροή του πάνω στη σπουδάζουσα νεολαία. Οι συνθήκες ήταν οι καλύτερες δυνατές γι’αυτόν (νέα εκλογή προέδρου, νέα δυναμική, ξεκάθαρη στήριξη από τα αστικά ΜΜΕ) σε συνδυασμό με με την μαύρη προπαγάνδα εναντίον του ΚΚΕ και της ΚΝΕ των τελευταίων μηνών. 5% είναι το ποσοστό του στα ΑΕΙ και 2,5% στα ΤΕΙ. Είναι ρεύμα αυτό στη σπουδάζουσα νεολαία; Παρ’όλη την προσπάθεια τους να πίσουν για αυτό δεν τα κατάφεραν. Να αναρωτηθώ πια είναι η επιροή του ΣΥΡΙΖΑ στην εργαζόμενη νεολαία; Μάλλον μηδαμινή.
  Από που λοιπόν μπορεί να προκύψει η αισιοδοξία για 18% στην περίπτωση εθνικών εκλογών; Από πουθενά. Καμιά επαφή με τις μάζες, καμιά οργανωτική δομή, κάθονται μόνο στους καναπέδες και παρακολουθούν γκάλοπ.
  Ωραία, να είναι έτοιμοι λοιπόν να αντέξουν το βάρος της συντριβής τους σε επερχόμενες εκλογές. Το ΚΚΕ που έχει αληθινούς και ακλόνητους δεσμούς με τον εργαζόμενο ελληνικό λαό και τη νεολαία θα βρίσκεται για μια ακόμη μια φορά από πάνω τους και είτε τους αρέσει είτε όχι, είτε το παραδέχονται είτε όχι τα παπαγαλάκια του συστήματος η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία έστω και μικρή.
  Ξεδιπλώσανε πολύ το κουβάρι της μεγαλομανίας οι Συριζαίοι και δε βλέπω να μπορούν να το μαζέψουν.

 12. Ποιές σχολές ορίζονται ώς ΛΑΙΚΕΣ? λες ανεβήκατε και ιδίως στις λαϊκές σχολές αλλά δεν αναφέρεις ποιες θεωρείς ως τέτοιες?

 13. a8lios said

  Δεν υπάρχουν λαίκές σχολές και μη λαϊκές. Το χρησιμοποίησα σε εισαγωγικά και σε σύγκριση μεταξύ τους.
  Π.χ. στα ΑΕΙ το Μαθηματικό είναι πιο «λαίκή» σχολή απ’ ότι η Ιατρική ή κάποια τμήματα του Πολυτεχνείου.
  Όχι ότι υπάρχουν τίποτα ακραίες διαφορές, αλλά όσο να ‘ναι αμα κινηθείς μεταξύ των τμημάτων και των φοιτητών σε αυτά, το καταλαβαίνεις.
  Πολύ περισσότερο φαίνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΑΕΙ & ΤΕΙ.
  Μιλάμε πάντα για τον «μέσο όρο», γιατί εξαιρέσεις υπάρχουν παντού.

  Επίσης τονίζω πως δεν είπα πως σε τέτοιες είχαμε μεγαλύτερη άνοδο, είπα πως εν γένει σε τέτοιες έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά μας.
  Π.χ. από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της ΠΚΣ ήταν αυτή στο ΕΜΠ…

 14. Johneas said

  eeee…..150.000 xiliades foitites edwsan apantisi stis etairies dimoskopisewn kai stous pelates tous..telos.

  nianoukos????
  lionaros edw……..hahahaha
  akoma katw eisai????

 15. a8lios said

  @Johneas
  Όχι ρε φίλε!!!
  Καλά πόσοι πια διαβάζετε τις μαλακίες που γράφω εδώ?
  Ναι, ακόμα εδώ, το Σεπτέμβρη τέλος.
  Αλλά δε μπορείς να ‘χεις παράπονο, κοίτα λίγο τα αποτελέσματα του ΤΕΙ στο Ηράκλειο:
  Τζιτζί στο ‘κανα πριν φύγω, έτσι? 😀

 16. johneas said

  Kala den ikseres oti ola ta parakolouthountai????
  hahahahaha

  Septembri eeee?
  koufalitsa…kalokairaki mprosta….mia xara se vriskw…

  Zitw o Lenin
  Zitw o Stalin
  Zitw ta TEI…:P

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: