A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

ΟΤΕπιχειρώ

Posted by a8lios στο 10 Απριλίου, 2008

Απεργία στον ΟΤΕ αυτές τις μέρες. Για να μη μας τον πάρουν οι Γερμανοί. Μάλιστα.

Ξέρετε, πριν 2,5 χρόνια δούλευα στον ΟΤΕ με 8μηνη σύμβαση, 134 και 121. Ειδικά στο 2ο, που είναι και για τις βλάβες, όσοι μας παίρνανε τηλέφωνο ήτανε και τσαντισμένοι και μας τα χώνανε άσχημα πολλές φορές. Ήταν και κρητικοί από χωριά αρκετοί, τρελές καταστάσεις… Τέλος πάντων, βιβλίο ολόκληρο μπορώ να γράψω για το τί λέγαμε στο 121.

Συνέβαινε συχνά επομένως, πάνω στο βρισίδι που μας έριχνε ο κόσμος επειδή περίμενε καμιά βδομάδα να πάνε να του φτιάξουν το τηλέφωνο, να πέταγε στο τέλος και καμιά εξυπνάδα του στυλ «αλλά βέβαια, δημόσιο είναι, τί περιμένεις?»

Τότε ήταν που τα έπαιρνα πάντα και άρχιζα να τους τα χώνω κι εγώ. «Όχι κύριε/κυρία μου, επιχείρηση μετοχική είναι ο ΟΤΕ και κοιτάει μόνο το κέρδος των μετόχων του, γι αυτό και δεν προσλαμβάνει όσους τεχνικούς χρειάζονται, γι αυτό βάζει κι εμάς που δε ξέρουμε τη τύφλα μας να διαχειριζόμαστε τις βλάβες. Και αν δε σας αρέσει, κάντε κάτι να το αλλάξετε!»

Ήταν η δικιά μου μικρή πολιτική παρέμβαση μέσα στον «οργανισμό».

Πού και πού μάλιστα πετύχαινε, είχα πιάσει και κανα-δυο φορές κουβέντα με αφορμή αυτό.

Στράβωναν βέβαια οι προϋστάμενοι, μου τη λέγανε πού και πού και για το χρόνο (ξέρετε, καταγράφουνε κάθε βδομάδα τους μέσους όρους των χρόνων που μιλάς με τους πελάτες και τις κοτσάρουν μπροστά σου για να αισθανθείς πιο «υπεύθυνος». Μαλακίες…).

Έτσι που λέτε. Και όταν σχολούσα, κουβέντιαζα με τους μόνιμους στις υπηρεσίες μας. Ηράκλειο τώρα, φανταστείτε. Αν σε όλη την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ στις ΔΕΚΟ γαμάει και δέρνει, στο Ηράκλειο είναι …απόλυτη κυριαρχία. Μια νεοδημοκράτισσα είχα εντοπίσει όλη κι όλη, οι υπόλοιποι όλοι ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο ένας από τους προϋσταμένους μου ήταν και πρόεδρος του σωματείου του, στην ΠΑΣΚΕ. Είχαμε κάνει κάμποσες κουβέντες. Καλός τύπος, από αυτούς που μπορείς να συνεννοηθείς τουλάχιστον. Σαλονικιός, από οικογένεια κομμουνιστών.

Λοιπόν, όλοι τους είχανε μια λογική τότε «να φύγουμε εμείς με εθελούσια έξοδο και να πάει να γαμηθεί το μπουρδέλο». Και οι συνδικαλιστές και όλοι. Ήταν που είχαμε πει και εμείς σαν κόμμα τότε στους δικούς μας στον ΟΤΕ να μην φύγουν με εθελούσια και να κάνουν μια τέοια δουλειά και με τους υπόλοιπους, οπότε είχανε και οι ΠΑΣΟΚοι μια περιέργια «καλά τί λόξα έχετε εσείς και λέτε στους δικούς σας να μη σηκωθούν να φύγουν, πάτε καλά?»

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ (η συνομοσπονδία των μονίμων όλου του ΟΤΕ, γιατί εμάς σαν συμβασιούχους δεν μας δεχότανε) μια χαρά είχε υπογράψει τότε. Και όταν μιλάγαμε και τους έλεγα πως αυτό γίνεται για να πουληθούν μετά και άλλες μετοχές, να δωθεί και το περιβόητο management και τα πάντα όλα, για να μπαίνουν οι νέοι εργαζόμενοι του «οργανισμού» χωρίς κανένα από τα δικαιώματα που είχαν εκείνοι, συναντούσα τοίχο. Μαντρότοιχο.

Να ‘μαστε τώρα στο 2008, να συζητάμε για το αν θα δωθεί το management στην Deutsche Telekom. Και να έχεις την ΟΜΕ-ΟΤΕ να λέει για «ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας» και τα ρέστα. Μαζί της βέβαια μέσα στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πάνω κάτω τα ίδια επιχειρήματα θέτει. Ότι είναι κερδοφόρα επιχείρηση, ότι είναι «ασημικό», «εθνικό κεφάλαιο» και τέτοια.

Εγώ δε μπορώ να καταλάβω ακόμα και το πώς μπορεί το κράτος να κρατάει με το ζόρι το management. Είσαι μια επιχείρηση μετοχική, οπότε θα αποφασίζουν οι μέτοχοι για το ποιοί θα διευθύνουν την επιχείρηση. Εγώ αυτό καταλαβαίνω σα λογικό.

Τέλος πάντων. Αλλά ακόμα και να παραμείνει το management στο δημόσιο, ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ???

Είδαμε π.χ. όλοι αυτό, τα απεργοσπαστικά κόλπα της διοίκησης του ΟΤΕ. Έβλεπα εγώ κάθε μήνα στο 134 να κάνουμε meeting και να μας λέει κάποιος παπάρας πόσο τυχεροί είμαστε που δουλεύαμε εκεί γιατί δε θα βρήσκαμε δουλειά που να πληρώνει τόσο καλά, καθώς και να προσπαθεί να ανοίγουμε διάλογο για το πώς θα αποδόσει καλύτερα το «τμήμα». Έβλεπα κάθε μέρα να ξεσκιζόμαστε να παίρνουμε κόσμο τηλέφωνο για να τον πάρουμε από άλλες εταιρίες, μετά από μια βδομάδα ο ίδιος κόσμος να γυρίζει πάλι στην άλλη εταιρεία, μετά από άλλη μία πάλι στον ΟΤΕ κτλ. Να δουλεύουμε δηλαδή όχι για να βελτιωθεί καμιά παροχή υπηρεσιών, αλλά για μαλα…

Όλα δηλαδή όσα θα έκανε μια απόλυτα φυσιολογική ιδιωτική καπιταλιστική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Πριν 2,5 χρόνια, στον ΟΤΕ προ MARFIN, προτού τεθεί θέμα management. Ποιος «δημόσιος ΟΤΕ που πρέπει να υπερασπιστούμε» λοιπόν, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ?

Τρίχες. Τρίχες που με τα χρόνια γίνανε τριχιά.

Τέλος, άμα δε βαρεθήκατε ακόμα με τα παραπάνω, δείτε αυτό. Είναι ένα άρθρο του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη για τη διαχρονική πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, καθώς και για τις ευθύνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ σε αυτή.

Ενδιαφέροντα & αποκαλυπτικά είναι και τα άρθρα του Νίκου Μπογιόπουλου όσον αφορά την διαχρονική στάση και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά το πρώτο που έχει και τον «έτοιμο νόμο» που δημοσίευσε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά το ’93 είναι όλα τα λεφτά (εδώ , εδώ , εδώ).

13 Σχόλια προς “ΟΤΕπιχειρώ”

 1. faros said

  Και λίγα λες, η αλήθεια είναι ακόμη χειρότερη, τέλος πάντων …

 2. Λάμπρος said

  Αθλιε
  να πας σαν μάρτυρας κατηγορίας της πλευράς Βγενόπουλου στην μήνυση κατά Τσίπρα. Να πεις κι εκεί την εκδοχή σου, να τους πεις και για τα συγχαρίκια του ΣΕΒ προς τον Τσίπρα που μας είχατε πρήξει κι εσύ και η Παπαρήγα σας…
  Είναι ευκαιρία τώρα που μας την βγήκε ο Βγενόπουλος κι από τα αριστερά στην λογική οι κακόμοιροι οι 52000 εργαζόμενοι θα μείνουν σπίτια τους.
  Αντε Αθλιε να τα στηρίξεις. Είναι η μεγάλη σου ευκαιρία να κάνεις κάτι μεγάλο για το κόμμα σου…
  Να πάρεις και τον σύντροφό σου Φάρο μαζί να το στηρίξει κι αυτός το επιχείρημα…

  Ολα για το κόμμα. Να η ευκαιρία σας…

 3. a8lios said

  @Λάμπρος
  Είσαι πολύ βαρετός τελικά.
  Το μόνο που κάνεις είναι να κοιτάς ποια είναι η πιο χρησιμοποιημένη λέξη του ποστ (ΟΤΕ στη προκειμένη)και να αρχίζεις το ίδιο τροπάριο. Άντε, ίσως να ελέγχεις αν το πόστ περιέχει και κάποια λέξη μεταξύ των εξής:
  «ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, Αλαβάνος, Τσίπρας, ΑΡ.ΕΝ, Α.Π., ΓΣΕΕ».

  Σίγουρα είσαι άνθρωπος?
  Γιατί με έναν αλγοριθμάκο της προκοπής μπορούμε να σε αντικαταστήσουμε εύκολα…

  Α, δεν αντικατέστεισες με λινκ το τελευταίο σου σεντόνι copy-paste, οπότε κλαφτο.

 4. Λάμπρος said

  Το δέχομαι. Παρ ότι εμένα με λένε Λάμπρο κι εσένα Αθλιο το δέχομαι.
  Παρ όλα αυτά αν θέλεις μπορείς να γίνεις μάρτυρας κατηγορίας του Βγενόπουλου … Δήλωσε συμμετοχή ΤΩΡΑ !!!

  Πρόσεξε πάντως το ύφος του στρατάρχη γιατί δεν μασάω…Θα λέω την γνώμη μου ΟΠΩΣ και ΟΠΟΤΕ θέλω εγώ….
  Κι εσύ κάνε αυτό που κρίνεις σωστό…

 5. a8lios said

  @Λάμπρο
  Τη γνώμη ΣΟΥ πες την μάνα μου όπως και όποτε θες. Το ‘παμε, πάντα καλοδεχούμενος. Το γέλιο ποτέ δεν έβλαψε κανέναν μας άλλωστε…

  Τις γνώμες και τις απόψεις ΑΛΛΩΝ να μην κοτσάρεις σα σεντόνια σου ‘πα.

  Εμείς οι ΚΚΕδες δεν τα μπορούμε αυτά τα …τσιτάτα…

 6. Λάμπρος said

  Εεεεεεεεεεεεεεεεε
  Οι Κουκουέδες δεν μπορείτε τα τσιτάτα ;;;;;;;;;

  Πεθαίνω παιδιά από τα γέλια…
  Κι επειδή με προκαλείς θα σου αποδείξω από εδώ και πέρα πόσοι από τους συντρόφους σου και πόσες φορές εσύ μιλάτε με τσιτάτα και κάνετε copy paste…

 7. Λάμπρος said

  Από τα προηγούμενα 5 post σου τα 4 είναι copy paste

  1. Η ΑΔΕΔΥ για την απεργία 16 Απρίλη copy paste
  2. Aντιθέσεις στην Βενεζουέλα copy paste
  3. 16 Απρίλη ΠΑΜΕ απεργία copy paste
  4. Πόλος Κομμουνιστικής Αναγέννησης στην Γαλλία copy paste

  Δικό σου θέμα. Αλλά εγώ δεν σε κατηγόρησα για αλγόριθμους και σου πα και μου πες.
  Και όλοι στα blog σας (βλ.Φάρος ας πούμε) το ίδιο κάνετε. Copy Paste από τον Ριζοσπάστη και τσιτάτα…Σε τα μας ρε σύντροφε…

 8. a8lios said

  Link,
  σύνδεσμος,
  πώς να το πώ?

  Ξέρεις τί σημαίνει αυτή η λέξη?

 9. rocean said

  Όποιος συμφωνεί με την εφαρμοζόμεη πολιτική, ψάχνει μετά να βρει σκάνδαλα, απάτες, αφελληνισμούς και τα ρέστα. Το πρόβλημα γι’ αυτούς δεν είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, ούτε ακόμη περισσότερο ακόμη κι αν είναι δημόσια μια υπηρεσία, τι χαρακτήρα έχει αυτή. Γιατί το ότι είναι κάτι δημόσιο δεν σημαίνει ότι είναι και υπέρ του λαού. Ούτε όταν ήταν δημόσιος ο ΟΤΕ ήταν υπέρ του λαού, ούτε σήμερα που είναι ιδιωτικός. Το θέμα είναι τι εξουσία υπάρχει.

  Επίσης έχουμε δει πλέον και τι καπνό φουμάρουν και οι λεγόμενοι εναλλακτικοί, που ήρθαν να μας σώσουν, και καλά, από το κακό κρατικό μονοπώλιο.

  Υ.Γ: Έλεος με το τρολλάρισμα. Έχει καταντήσει αηδία. Καταστρέφονται όλα τα ποστ.

 10. manos said

  Καλή σου μέρα, άθλιε. Εχεις δίκιο για τη στάση του ΣΥΝ, αλλά να τους βοηθήσουμε κι αυτούς να ξεκολλήσουν. Το κίνημα αλλάζει συνειδήσεις, αλλάζει και την Αριστερά. Οταν νικάει με μια ταξική ενωτική γραμμή φυσικά. Οχι όταν χάνει. Οταν μετράμε ήττες, καμία ψήφος δεν αποτελεί διέξοδο.
  Αν δεν ανέβει η αυτοπεποίθηση της τάξης, η Αριστερά θα εισπράττει μόνο δυσαρέσκεια στην κάλπη – ακόμα και στις εκλογές των σωματείων.
  Ο Μπογιόπουλος γράφει πολύ καλά.

 11. Φίλε συμφωνώ με αυτά που γράφεις και όπως τα γράφεις. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και πολύ χειρότερα. Και η πλάκα είναι οτι νομίζουνε ακόμη οτι είναι δημόσιο ακόμη και οι νέοι που μπαίνουν τώρα. Όταν θα έρθουν οι στόχοι και οι απολύσεις τότε θα ψάχνονται να δουν τι έγινε και τι και πότε δεν έπραξαν σωστά και δυναμικά.

 12. sotos said

  O SYN einai astiko komma apodexetai tis kapitalistikes sxeseis paragwghs. FILARAKIA ME TA FIDIA POY PROSPA8HSAN NA AKYRWSOYN TO KOMMOYNISTIKO KINHMA STHN ELLADA DEN 8A GINEI TO KKE P O T E KATALABETE TO, kai as synexisete tis ypoyles «epi8eseis filias» poy ginontai gia na exei h astikh ta3h toys xaafiedes tis apo mesa FAINESTAI kai sto pio apeiro mati!!

 13. […] ΟΤΕ και τις αντιδράσεις των εργαζομένων του ομίλου. Να ‘τες. Ουσιαστικά παραμένω σε […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: