A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

To λάθος

Posted by a8lios στο 27 Μαρτίου, 2008

λάθος < λήθη < λανθάνω, διαφεύγει της προσοχής μου.
Περισσότερα για το «λαθος» μπορείτε να δείτε εδώ.

«Πρόκειται επιεικώς για ολέθριο λάθος της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και από άποψη τακτικής αλλά και από άποψη περιεχομένου.»

Έτσι χαρακτήρισε η Αυτόνομη Παρέμβαση, η παράταξη του ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ, την υπογραφή της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Αντίθετα το Π.Α.ΜΕ. στην ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων,

«Η προδοτική αυτή στάση της ΓΣΕΕ, των συνεταίρων του ΣΕΒ πρέπει να καταδικαστεί από τα συνδικάτα και ολόκληρη την εργατική τάξη. Να δώσουν απάντηση στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να ζήσει με το άθλιο μεροκάματο των 31 ευρώ μεικτά που υπέγραψαν, που αυτό καθορίζει και τις συντάξεις.

Η θέση που διατυπώνει η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) ότι αυτή η σύμβαση αποτελεί λάθος της ΓΣΕΕ, έχει σα στόχο να αποκρύψει τον πραγματικό αντεργατικό χαρακτήρα της βασικής κατεύθυνσης που ακολουθεί η ΓΣΕΕ και αποτελεί συνειδητή επιλογή. Να δικαιολογήσει τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και την ΑΠ όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποτελώντας έτσι το άλλοθι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι οι βιομήχανοι πρέπει να αισθανθούν την οργή της εργατικής τάξης. Καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα να δώσουν τη μόνη απάντηση στο ΣΕΒ και τους εργατοπατέρες που αξίζουν και αυτή πρέπει να είναι απεργιακή
Τί κατάλαβε από αυτό το απόσπασμα η «Αυτόνομη Παρέμβαση»? Μήπως ότι έχει φτάσει πλέον ο κόμπος στο χτένι και είναι καιρός να τσακιστεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός? Όχι! Κατάλαβε ότι:
«Η ηγεσία του ΚΚΕ προκειμένου να υπερβεί την σοβαρή υστέρηση των δυνάμεων του μέσα στα συνδικάτα στην μάχη για το ασφαλιστικό, χρησιμοποιεί το ψέμα και τη διαστρέβλωση με αφορμή την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.»

όπως γράφει σε νέα ανακοίνωσή της , με τον τίτλο (στο site της) «απάντηση στο ΚΚΕ».

Γράφει ένα σχόλιο και ο σημερινός Ριζοσπάστης, αλλά να πω κι εγώ πολύ σύντομα:

Τί πρέπει να δεί πια κάποιος για να καταλάβει ότι οι κινήσεις της ΓΣΕΕ δεν είναι «λάθη», δεν οφείλονται απλά σε κάποια «γραφειοκρατία», δεν είναι απλά «πίσω από τις ανάγκες», αλλά είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ???

Άκου «εξασφαλίσαμε 2χρονη κοινωνική συνοχή & εργασιακή ειρήνη»!

Ναι, στον Άρη ίσως…

Εδώ οι πρώτες αντιδράσεις από το Π.Α.ΜΕ., ώστε να πάμε σε κινητοποιήσεις!

24 Σχόλια προς “To λάθος”

 1. proletariato said

  Ο οπορτουνισμός πάντα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, δεν αναλύει συνειδήτα σε βάθος της κατάσταση για να κρύψει τις ευθύνες του. Σε μια πορεία ίσως του βγαίνει, αλλά συνολικά τον αδυνατίζει.
  Περί ελάχιστων δυνάμεων στην ΓΣΕΕ δεν μπορεί να μιλά η ΑΠ. Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αποτελούν περι του 30% της ΓΣΕΕ…Η ΑΠ απλώς δεν υπάρχει..Δεν ειναι τυχαίο που έχει μια κάποια δύναμη σε αυτά τα σωματεία του δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ, χώρος παραδοσιακά (ο λόγος θέλει κουβέντα) του ΠΑΣΟΚ. Όπου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ από πισω, όπου σύστημα ο οπορτουνισμός ακολουθεί.

 2. erythros said

  Θα πέσει γέλιο στην επόμενη κινητοποίηση που Καλύβης και Παναγόπουλος θα είναι πάλι πλάι-πλάι. Και ο Πουπάκης από κοντά.

 3. Λάμπρος said

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
  26/3/2008
  Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια
  Η ηγεσία του ΚΚΕ προκειμένου να υπερβεί την σοβαρή υστέρηση των δυνάμεων του μέσα στα συνδικάτα στην μάχη για το ασφαλιστικό, χρησιμοποιεί το ψέμα και τη διαστρέβλωση με αφορμή την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
  Γνωρίζουν πολύ καλά τη δημόσια διατυπωμένη διαφωνία μας σ’ όλα τα κρίσιμα θέματα και ιδίως αυτήν που είχαμε σ’ όλες ανεξαίρετα τις Συλλογικές Συμβάσεις.
  Όταν λοιπόν μιλούν για υποκρισία ας κοιταχτούν καλύτερα στον καθρέπτη.
  Εμείς πάντως είμαστε σίγουροι ότι αν εφάρμοζαν τη στρατηγική της κοινής δράσης και της πίεσης και από τα πάνω και από τα κάτω, μέσα όμως από τα συνδικάτα, όπως κάνουμε εμείς, και τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα, και οι συσχετισμοί θα ήταν διαφορετικοί. Ποτέ δεν είναι αργά!

 4. Λάμπρος said

  Το ΚΚε προκειμένου να υπερβεί την σοβαρή υστέρησή των δυνάμεών του μέσα στα συνδικάτα στην μάχη για το ασφαλιστικό…
  Τόνισε κι αυτό ντεεεεε!!!!!!!

  Εκτός κι αν έχει πέσει γραμμή από πάνω να το φάτε, για να μην θιχτούν και οι επιχειρήσεις του κόμματος….

 5. partizana said

  χαχαχαα!ναι υστερεί το ΠΑΜΕ σε δυνάμεις!πάντα τέτοια μάγκες, να γελάσει και μας λίγο το χειλάκι μας!Η ρόμπα έιναι ήδη ξεκούμπτωτη!

 6. erythros said

  Ρε Λάμπρο, στέλνεις κάτι και μετά ξαναστέλνεις μήνυμα στον εαυτό σου να κάνει διόρθωση; το έχω δει σε κανα-δυο τρεις ακόμα φάσεις. Ψυχάκιας είσαι;

 7. γιάννης μ said

  απλά οπορτούνας σε κακή έκδοση

 8. alkis said

  «Εμείς πάντως είμαστε σίγουροι ότι αν εφάρμοζαν τη στρατηγική της κοινής δράσης και της πίεσης και από τα πάνω και από τα κάτω, μέσα όμως από τα συνδικάτα, όπως κάνουμε εμείς, και τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα, και οι συσχετισμοί θα ήταν διαφορετικοί.»

  Οπότε να βγάλουμε συμπεράσματα…
  Τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συμβασιούχοι σε δήμους και οι απολύσεις τους (βλ. δήμος Πετρούπολης) ήταν αιτήματα του λαϊκού εργατικού κινήματος που ο ΣΥΝ εξέφραζε «από τα κάτω» μέσα στα συνδικάτα…
  Φαντάζομαι και η ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ που επέτρεψε στο κεφάλαιο και στους εκφραστές του να αλωνίζουν, καταστρατήγησε εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα ήταν κι αυτά αιτήματα των εργατών που ο καλός ΣΥΝ έτρεξε να στηρίξει πάλι «από τα κάτω».
  Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας ήταν στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΣΥΝ…
  Για τα από πάνω τα ξέρουμε, έχει διαπιστευτήρια ο ΣΥΝ. Κανάλια, αστοί πολιτικοί, καπιταλιστές του τα παρέχουν. Μέχρι και ο ΣΕΒ ευχήθηκε «καλή πρόοδο».
  Λένε «όλη η αριστερά μαζί».. αλλά αυτό που καθορίζει έναν αριστερό δεν είναι ούτε η φρασεολογία του, ούτε η θέση του στα έδρανα της βουλής ούτε αν περπατάει μερικά χιλιόμετρα όποτε η ΓΣΕΕ θυμηθεί να κηρύξει απεργία.
  Αυτό που καθορίζει έναν αριστερό είναι η πολιτική του πρόταση, η μορφή της κοινωνίας για την οποία παλεύει και η τακτική που υιοθετεί για να φτάσει στον στρατηγικό του στόχο.
  Πολιτική πρόταση προς το παρόν ο ΣΥΝ αποφεύγει να εκθέσει. Όχι ότι δεν έχει, απλά θα πρέπει να ψάξουμε πολύ να βρούμε στις θέσεις του αλλά και στην πρακτική του κάποια τακτική που θα θίγει τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Και κακά τα ψέμματα, για να δώσεις στον εργάτη, πρέπει να κόψεις από τον κεφαλαιοκράτη.
  Λένε «ο άνθρωπος κάτω από τα κέρδη». Κέρδος όμως είναι υπεραξία, εργατική δύναμη μεταφρασμένη σε κεφάλαιο. Πως θα γίνεται ο εργάτης να είναι εκμεταλλεύσιμο είδος και να είναι και πάνω από τους εκμεταλλευτές του; Εμείς λέμε ότι ο εργάτης πρέπει να καρπώνεται το προϊόν του μόχθου του. Να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  Τεράστιες οι διαφορές μας και εκ του πονηρού οι φωνές περί «ενιαίου μετώπου».

 9. Λάμπρος said

  Ερυθρέ
  μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Το δεύτερο σχόλιο αφορά το κείμενο του άθλιου…

 10. JChrist said

  @Λάμπρος
  Που είσαι αγορίνα μου εσύ;
  Φώναζε λάμπρακά μου, πες τα έξω από τα δόντια, κατάγγειλε το ΚΚΕ για τη διασπαστική του στάση. Και λέω διασπαστική, γιατί δεν κατεβαίνει στα σωματεία στο ίδιο ψηφοδέλτιο με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, όπως η ΑΠ.

  Αλλά ρε λάμπρακα, δηλαδή ήμαρτον… 2 γραμμές έγραψε ο άθλιος και ήτανε αυτό ακριβώς που του είπες να τονίσει, τα υπόλοιπα τα άφησε. Τι άλλο να έκανε δηλαδή για να το τονίσει, να πάει από σπίτι σε σπίτι να το φωνάξει, ή να πληρώσει για διαφημίσεις στο MEGA channel και στη Χαφιεδοτυπία (που φαντάζομαι διαβάζεις συνεχώς).

  «Εκτός κι αν έχει πέσει γραμμή από πάνω να το φάτε, για να μην θιχτούν και οι επιχειρήσεις του κόμματος….»
  Λοιπόν, επειδή είσαι και γάτα εσύ, θα στο ομολογήσω: ήμουν παρών τη στιγμή που πήρε τηλέφωνο η Αλέκα τον Άθλιο και του είπε να το φάει το θέμα, γιατί θα πέσει η αξία της Coca-Cola (που ως γνωστόν το ΚΚΕ κατέχει το 99,999999% των μετοχών).

  Τέλος, Ερυθρέ, μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Ο λάμπρακας είναι γατόνι και δε μασάει από ελιγμούς και φτηνά κολπάκια όπως τα δικά σου…

 11. a8lios said

  @Λάμπρος
  Φίλε είσαι πολύ κοντά στο να σε σουτάρω δια παντώς.
  Έγραψα ακριβώς την γραμμή που λες «γιατί δεν την τονίζω»,
  έχω βάλει λινκ και στην ανακοίνωση της ΑΠ για το ασφαλιστικό και στην «απάντηση στο ΚΚΕ». Σε λίγο θα το κάνω και μπλογκ του ΣΥΡΙΖΑ εδώ μέσα.

  Οπότε μόκο περί «κρύβω όσα λέει η ΑΠ».

 12. a8lios said

  «Ο Κ. Αλυσανδράκης κατήγγειλε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΕΒ και πρότεινε στους εργαζόμενους να επενδύσουν το ένα ευρώ της αύξησης στην αγορά του «Ριζοσπάστη».»

  AAAAAAAAAAxaxaxa! Καλό ε?

 13. Rocean said

  Σωστός ο Αλυσανδράκης…

 14. erythros said

  Όπατις και χιούμορ ο Αλυσδσανδράκης!
  Για να καταλάβω Λάμπρο: την είπες στον εαυτό σου που ο a8lios τόνισε αυτό που του λες να τονίσει και αφού το έβαλες πάλι ο ίδιος στο σχόλιό σου; και εγώ δεν είδα τί έγραψε ο a8lios; ή το είδε ο doctor Jekyll αλλά το έχασε ο mr. Hayd; μπερδεμένα αυτά που γράφω, αλλά προσπαθώ να βγάλω άκρη βλέπεις…εκτός και ζαλίστηκες από το 18% που συγκεντρώθηκε χτες στη βουλή στο συλλαλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ και γράφεις άλλα αντί άλλων…

 15. Ρε σεις ο Λάμπρος είναι στημένος απ’το γραφείο της Κομιντέρν για να βιδώνει τους ΚΝίτες.
  Δεν τον είδατε με πόσο χιούμορ αναδημοσιεύει την ανακοίνωση της ΑΠ;
  (οι εργάτες αλήθεια, γνωρίζουν πως υπάρχει ΑΠ;)

 16. Red Ghost said

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤOY RED GHOST
  28/3/2008
  Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!
  Η ηγεσία του Συνασπισμού προκειμένου να υπερβεί την σοβαρή ανυπαρξία των δυνάμεων του μέσα στα συνδικάτα στην μάχη για το ασφαλιστικό, χρησιμοποιεί το ψέμα και τη διαστρέβλωση με αφορμή την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
  Γνωρίζει πολύ καλά να στηρίζει, χρόνια τώρα, κοινά αντι – ΠΑΜΕ ψηφοδέλτια σε Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, για να χτυπήσουν το πλαίσιο και τη δυναμική του ΠΑΜΕ.
  Όταν λοιπόν μιλά για υποκρισία ας κοιταχτεί καλύτερα στον καθρέπτη.
  Εγώ πάντως είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίσει να εφάρμοζει τη στρατηγική του Μάαστριχτ σε κοινή δράση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και από τα πάνω και από τα κάτω, μέσα και έξω από τα συνδικάτα, όπως επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι και στην κυβέρνηση μπορεί να τη δούμε! Βέβαια τότε μπορεί να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι και να τους πάρουν όλους με τις πέτρες! Ποτέ δεν είναι αργά!

 17. a8lios said

  @Red Ghost
  😀

 18. Λάμπρος said

  Με τα νεύρα που έχετε το βλέπω να έρχεται το μεγάλο ΜΠΑΜΜΜ…
  Να παρακαλάτε να μην στραβώσουν τα πράγματα στις φοιτητικές εκλογές…

  Αθλιε
  δεν μου κάνει εντύπωση αν θα με κόψεις…Αυτό να κάνεις…Το είπε και η ΓΓ τότε για την ελευθερία του λόγου, στην υπόθεση με τα blog.

 19. Red Ghost said

  ΠΡΟΣΟΧΗ!
  ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤOY RED GHOST
  28/3/2008
  Προσοχή! Λόγω της τεράστιας ουράς που σχηματίζεται έξω από τα γραφεία του Συνασπισμού στην Κουμουνδούρου με μετανοημένους συνδικάλιστες και ψηφοφόρους της Πανσπουδαστικής που θέλουν επειγόντως να γραφτούν στο ΔΑΡΑΣ, παρακαλείστε να προσέρχεστε με αλφαβητική σειρά!

  Μέχρι 30/3/2008 θα εξυπηρετούνται τα επώνυμα που αρχίζουν από Α έως και Δ. Παρακαλούμε σεβαστείτε τις προθεσμίες για δική σας διευκόλυνση. Σε επόμενη ανακοίνωση θα ενημερωθείτε για τις επόμενες προθεσμίες.

  Επίσης όσο περιμένετε στην ουρά μην ξεχάσετε το γκαζάκι ανοιχτό, γιατί όταν πάτε να φτιάξετε καφέ θα ακουστεί το μεγάλο ΜΠΑΜΜΜ…

 20. proletariato said

  16 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
  ΚΑΛΟΥΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ,ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ,ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
  ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ!!!

  ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΣΕΕ
  ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  1400ε ΜΙΣΘΟ
  ΑΠΟΣΥΣΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΩΝ ΣΙΟΥΦΑ – ΡΕΠΠΑ!!!

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΓΙΑΠΙΑ, ΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ , ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

  (με συγχωρείτε για τα κεφαλαία)

 21. a8lios said

  @Λάμπρος
  Εσένα ρε άνθρωπε και γιαούρτια να σου πέταγε η μισή Ελλάδα, θετικό θα νόμιζες ότι είναι! Να σου πώ, μήπως είσαι ΠΑΣΟΚος Ηρακλειώτης? Γιατί κάτι τέτοιο θυμίζεις…

 22. a8lios said

  @Proletariato
  Ρε συ, σε ποιά από οοολες τις φράξιες είσαι και τα μαθαίνεις τόσο γρήγορα?

  Ε Λάμπρο, καλή ερώτηση, ε? 😀

 23. proletariato said

  Στου 902 το ραδιόφωνο χθες και στου Ριζοσπάστη του σήμερα.

 24. γιάννης μ said

  λαμπρούκο η ειρωνεία είναι πολύ ωραία αρκεί να ξέρεις να την κάνεις και να μην γράφεις χαριτωμενιές επιπέδου παιδιού που του πήραν το κουβαδάκι του…επειδή είναι φανερό ότι δεν το κατέχεις το άθλημα,καλύτερα τρέξε να πάρεις θέση -πρώτη μούρη- στους διαγωνισμούς επίδειξης μπροστά στη βουλή και κυρίως ψάξε να βρείς τις προσφορές στο zara και στα άλλα μαγαζάκια που συχνάζει η «επαναστατική» αριστερά του κατώτατου ορίου μισθού (όπου να ΄ναι έχει και υπουργεία ,κρίμα να πάτε χωρίς νέο κουστουμάκι)… όταν λοιπόν βγάλεται άκρη για το αν η Εθνική Αντίσταση ήταν υποκινούμενη ή άν είστε γνήσιοι απόγονοί της (Τσίπρας speaking),ή άν ο Τσε ήταν επικίνδυνος τυχοδιώκτης (ξανα Τσίπρας speaking),τότε και μόνο τότε τα ξαναλέμε….και όπως είπε ένας στη βουλή στον διαγωνισμό αντιπολίτευσης «καλώς τα τα παιδιά»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: