A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Λασπόλουτρο 022

Posted by a8lios στο 11 Μαρτίου, 2008

Σε χλωρό κλαρί δε πρόκειται να με αφήσουνε!

Άκουγα σήμερα το πρωί Ραδιόφωνο και τί ακούν τα αυτιά μου? Τον κύριο Γιώργο Τράγκα να λέειγια το Μακεδονικό «ε πώς να λυθεί, αφού η …αριστεροί και το ΚΚΕ μέχρι και τα μέσα του ’60 λέγανε με βάση όσα τους έλεγε η Κομμουνιστική Διεθνής για ανεξάρτητη Μακεδονία & Θράκη, ενώ οι δεξιοί που μας κυβερνούσανε, οι «νικητές», κάνανε υποκλίσεις στους αμερικάνους…» και τελείωσε λέγοντας «δεξια-αριστερά, μεταπολεμικά τα ίδια σκατά ήτανε» ή κάτι παρόμοιο. Το νόημα πάντως αυτό ήταν.

Γενικά μου αρέσει ο Τράγκας. Κατά τον ίδιο τρόπο που μου άρεσε και η Μαριέττα, ο Πολύδωρας κτλ. Μου αρέσουν αυτοί οι άνθρωποι που θα πουν την αποψάρα τους και είναι τόσο χοντροκέφαλοι που θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν μέχρι τέλους. Τους απολαμβάνω, ασχέτως αν πρέπει να τους «πολεμάω» ή όχι.

Αλλά κύριε Τράγκα! Αλλά!

Καταρχάς, δυστυχώς για εμάς, ευτυχώς για σένα, τη Διεθνή τη διαλύσαμε το ’43. Οπότε λογικά στα μέσα του ’60 …χμ, άσε με να το σκεφτώ λίγο…ναι, το βρήκα: Λογικά στα μέσα του ’60 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ!!!

Παρακάτω:

Το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1918 και μπήκε στη Κομμουνιστική Διεθνή το 1920. Δεν είμαι και σίγουρος αν την εποχή εκείνη η Διεθνής έλεγε για «ανεξάρτητη Μακεδονία-Θράκη» ή για «Βαλκανική Ομοσπονδία». Η ουσία είναι πως είχε κάθε λόγο να επεξεργαστεί μια τέτοια θέση, όποια και από τις 2 να είχε.

Διαβάστε όποτε μπορέσετε το κείμενο του Αναστάση Γκίκα, Δρ. Πολιτικών Επιστημών, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Η διαμόρφωση των εθνών – κρατών στα Βαλκάνια και το «Μακεδονικό»». Δημοσιεύτηκε στο Κυριακάτικο Ριζοσπάστη.

Γράφει εκεί, μεταξύ άλλων:

(…)Η γεωγραφική προσάρτηση της Μακεδονίας συνοδεύτηκε από την εθνική – πληθυσμιακή ανασύνθεσή της σχεδόν 10 χρόνια αργότερα. Η Ανταλλαγή των Πληθυσμών και η εγκατάσταση των προσφύγων (το 1922 δηλαδή) «έλυσε» ριζικά το ζήτημα της εθνικής ανομοιογένειας στη Βόρεια Ελλάδα. Η Εκθεση της Ελληνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Προσφύγων είναι αποκαλυπτική ως προς τη μεταβολή στην πληθυσμιακή σύνθεση της Μακεδονίας: Το 1912 οι Ελληνες αποτελούσαν μόλις το 42,6% του συνόλου, με τους μουσουλμάνους να έρχονται από κοντά δεύτεροι (39,4%) και τους Βούλγαρους να ακολουθούν (9,9%). Οι Ελληνες αποτελούσαν πλειοψηφία μόλις στις 11 από τις 25 επαρχίες – νομούς της περιοχής. Τους 300.000 και πλέον μουσουλμάνους «αντικατέστησαν» περίπου 638.000 πρόσφυγες (το 52,2% των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα). Μετά την Ανταλλαγή, οι Ελληνες αποτελούσαν πλέον το 88,8% του συνόλου των πληθυσμών της Μακεδονίας. Βέβαια, εκκρεμούσε η ενσωμάτωση (κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική) των ίδιων των προσφύγων στο ελληνικό κράτος, διαδικασία που θα αποδεικνυόταν τόσο δύσκολη όσο και μακρόχρονη (με μια μεγάλη μερίδα των γηγενών πληθυσμών να τους θεωρεί «ξένους», κλπ.).(…)

Άρα μέχρι την μικρασιατική καταστροφή το ’22 είχε κάθε λόγο ο οποιοσδήποτε να έχει μια τέτοια θέση.

Ναι όμως το ΚΚΕ την κράτησε αυτή τη θέση και μετά το ’22, μέχρι το 1935 (αν κάνω λάθος διορθώστε με εννοείται)!

Ναι, και αυτό ήταν λάθος του, λάθος που έχει αναγνωρίσει ξεκάθαρα (βλέπε «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949»), λάθος που είχε να κάνει και με την εσωτερική κρίση στο ΚΚΕ την εποχή εκείνη, μιας και ήταν ακόμα ένα κόμμα υπο διαμόρφωση. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, όλα αυτά στα μέσα της δεκαετίας του 1930 τελειώσανε.

Οπότε κύριε Τράγκα, προς τί οι κοτσάνες που πετάτε?

Μήπως γιατί να μιλάτε για τα τωρινά γεγονότα στα Βαλκάνια και ποιος τηρεί σωστή στάση …δεν εμπνέει και πολύ?

(α, απ’ ό,τι είδα παρόμοια επιχειρηματολογία με του Τράγκα πρέπει να είχε και η έγκριτη εφημερίδα Α1. Ε, κάπως πρέπει να δικαιολογηθεί μάλλον «ιστορικά» ο όρος ΕΑΜοβούλγαρος. Ακόμα και σήμερα…)

8 Σχόλια προς “Λασπόλουτρο 022”

 1. Τι να πεις ά8λιε σύντροφε… Περιμένεις να παραδεχτούν ποτέ έστω και μια φορά δίκιο του ΚΚΕ??

 2. faros said

  Ο καθείς εφ΄ώ ετάχθη !!! Ή με άλλα λόγια ο καθένας από πού … πληρώνεται!!!

 3. sasantsos said

  ΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ….
  ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!!
  ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΩ
  S FOR SANTSOS

 4. tougo said

  Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον από το περιβάλλον μου, που μπορεί να πάρει σοβαρά τις κοτσάνες που λέει αυτός ο άνθρωπος. Στο κάτω κάτω όλοι κάνουμε λάθοι και το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουμε. Δεν γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής τις απόψεις του ΚΚΕ στα μέσα του 60 πάνω στο θέμα, αλλά είναι καιρός να σταματήσουμε να ασχολούμαστε και να κλαιγόμαστε για τις μαλακίες που κάναν διάφοροι 50χρόνια πριν και να δούμε πως θα βρούμε μια λύση σήμερα.

  Γιάτι λάθοι γίνανε και είμαι σίγουρος ότι γίνανε από όλες τις πλευρές. Το θέμα με το μακεδονικό δεν είναι καινούριο. Απλά μερίκοι δημοσιογράφοι γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία του λαού δεν γνωρίζουν την όλη αλήθεια και τους γεμίζουν μπαρούφες, ώστε να τους επηρρεάσουν σήμερα.

 5. karditsa said

  Βλέπω και κρίνω το μορφωτικό επίπεδο των σχολιαστών σου…..
  Όλοι γνωρίζουν πολλά πράγματα. Είναι φανερό.
  Και εσύ…. Οι αποδείξεις σου; Γεμάτες βιβλιογραφία.
  Μπράβο και σε σένα…
  Κοίτα μην ξεφύγεις από την κομματική γραμή!
  Χάθηκες στην κυριολεξία…..

 6. JChrist said

  @Karditsa
  Ίντα διάλο είπενες, εγώ δεν κατέχω.
  Αλλά κατέχω το: άμανε δεις ελέφαντα, δε χρειάζεται να κουβαλάς το National Geographic για να τον ξεχωρίσεις.

 7. γιάννης μ said

  μην είσαι σίγουρος για αυτό…μπορεί να σου πουν τα κανάλια ότι είναι το αποτέλεσμα των ληστοσυμμοριτών στο ζωικό βασίλειο

 8. a8lios said

  @Karditsa
  Αν εννοείς το άρθρο του Γκίκα, σαφώς και είναι γεμάτο βιβλιογραφία. Για τη κομματική γραμμή με τσάλωσες.
  Αλλά τί να κάνω, είμαι δέσμιος.
  Απειλούνε την έγκυο σε δίδυμα γυναίκα μου και τα 15 μου παιδιά οι «σύντροφοι», γι αυτό δε μπορώ να πώ όσα πραγματικά πιστεύω!

  @Tougo
  Σίγουρα λάθη γίνονται πάντα και απ’ όλους. Η διαφορά είναι τί πρόθεση έχει ο καθένας κάθε φορά, όχι αν είναι αλάθητος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: