A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Δηλώσεις Αλέκας για την απεργία στη ΔΕΗ

Posted by a8lios στο 8 Μαρτίου, 2008

Δεν θα τις ανέφερα, αν

1. Δε κυριαρχούσε αυτές τις μέρες (όπως πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις) η γνωστή συζήτηση πως «σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, αλλά μέχρι το σημείο που να μην ενοχλεί την κοινωνία».

2. Δε κυριαρχούσε -όχι μόνο αυτές τις μέρες, αλλά και γενικότερα- αυτή η στρεβλή εικόνα πως «μια ζωή οι ΚΚΕδες λένε για απεργίες, πορείες κτλ. και δε τους, δε πα να ‘ναι και για …τις τυρόπιτες που ‘ναι στρογγυλες».

Τί είπε λοιπόν το Αλεκάκι για την απεργία της ΔΕΗ?

«Υποστηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ και δε μας ενοχλούν οι διακοπές ρεύματος, γιατί γίνονται για το Ασφαλιστικό. Αλλά το σύνθημα της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ξέρετε ποιο είναι; Δε θέλουμε το ΙΚΑ σας. Είδα εγώ τα πανό χτες πηγαίνοντας στα ΤΕΙ: «Σας χαρίζουμε το ΙΚΑ σας». Με συγχωρείτε, είναι αυτός αγώνας, για να γίνει ενιαίος αγώνας με τους εργατοϋπαλλήλους; Δηλαδή εμείς οι υπόλοιποι που είμαστε στο ΙΚΑ; Ετσι θα πάμε; Το δικό μας Ταμείο;

Εμείς δε θέλουμε να χάσουν κατακτήσεις οι ΔΕΗτζήδες ή οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν έχουν κάποιες κατακτήσεις, κάποιες κατηγορίες. Και για αυτό είμαστε κατά της ενοποίησης που πάει προς τα κάτω. Αλλά ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος, δε θα χωριστούμε τώρα σε «ευγενή» και «μη ευγενή» Ταμεία. Τώρα, ή δίνουμε όλοι τη μάχη σαν μια γροθιά, ή αν αρχίσει κλάδος – κλάδος, είναι διάσπαση. Δεν είναι διάσπαση το να συσπειρώνονται τα ταξικά σωματεία απέναντι σε τέτοιες ηγεσίες.

Σήμερα το πρωί, τους άκουγα: «Εμείς δε γινόμαστε ΙΚΑ». Αντί να βγουν και να πουν καλούμε και τους εργατοϋπαλλήλους του ΙΚΑ, να διεκδικήσουμε, «Οχι στην ενοποίηση των Ταμείων», έτσι όπως τα κάνουν, αλλά ίσα δικαιώματα παντού. Οχι άλλες υπηρεσίες ή άλλα να ισχύουν για τη μητρότητα σε έναν κλάδο και άλλα στον άλλο. Η μητρότητα είναι ίδια. Αυτό το κίνημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει».

Δηλαδή πως αν δεν αλλάξει προσανατολισμό το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αν δεν βάλει μπροστά τέτοια αιτήματα ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε κοινό αγώνα με τους υπόλοιπους κλάδους, δεν…

Γιατί η στήριξη των κομμουνιστών ούτε πρέπει ούτε θα είναι ποτέ χαϊδεμα αυτιών προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και οποιουδήποτε κλάδου. Θα είναι πάντα έμπρακτη συμπαράσταση, δεχνοντας όμως παράλληλα και ποιος κατά τη γνώμη του κόμματος πρέπει να είναι ο προσανατολισμός του κάθε αγώνα.

 

Τί «έμεινε» όμως από αυτές τις δηλώσεις στα ΜΜΕ?

Σας βάζω το in.gr που έχω πρόχειρο:

Αίσθηση προκάλεσε και η θέση της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, που κατηγόρησε το πρωί τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους συμφέρον. «Το σύστημα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξέρετε ποιο είναι; ‘Δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας’. Είδα χθες εγώ η ίδια πανό ‘σας χαρίζουμε το ΙΚΑ σας’. Είναι αυτή στάση για να γίνει ενιαίος αγώνας με τους εργατοϋπάλληλους;» είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

Που μπορεί να το πάει ο καθένας όπου τον βολεύει, ακόμα και να φτάσει με αφετηρία αυτό στο συμπέρασμα πως το ΚΚΕ είναι κατά της απεργίας!

Το αναφέρω αυτό γιατί είμαι σχεδόν σίγουρος πως οι …φίλοι των εργαζομένων (από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ, ίσως και το ΛΑΟΣ ακόμα ακόμα, οι αντίστοιχες εφημερίδες κτλ.) θα αρχίσουν να κυκλοφορούνε πως το ΚΚΕ «στο θέμα της ΔΕΗ βάζει πλάτη στη ΝΔ», πως «πουλάει τους απεργούς της ΔΕΗ» και άλλα τέτοια ωραία. Διόλου περίεργο δε θα μου φανεί.

Αλλά για να δούμε, μπορεί να έχω και άδικο…

7 Σχόλια προς “Δηλώσεις Αλέκας για την απεργία στη ΔΕΗ”

 1. freerevol said

  Συμφωνώ απολύτως με αυτά που λες σύντροφε.
  Και εγώ όταν την άκουσα στα κανάλία χωρις να ξέρω τι όλη την τοποθετησή της αυτο φανταστηκά και είπα κοίτα τι κάνουν οι πουστηδες.Παίχτηκε και μαζί με τις <> για τις διακοπές ρεύματος για να νομίσω ο κόσμος ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και να αυξήσει τηνπίεση πάνω τους ενώ είχε γίνει η αγωγή της διοίκησης της ΔΕΗ ενάντια στην απεργία αντί να κατανοήσουν να παιχνίδια των ξεπουλημένων εργατοπατέρων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.Αλλο ένα κομμάτι στο παζλ τηυς επίθεσης εναντια στο κόμμα.

 2. papaioannou said

  Τέλος ως blog στηρίζουμε την απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξεκάθαρα. Χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις.

 3. Red Ghost said

  @Papaioannou
  «Σήμερα παρενέβη ο Εισαγγελέας Γιώργος Σανιδάς.Έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη…
  Εάν αποδειχτεί ότι όντως η Κυβέρνηση κόβει το ρεύμα…θα γίνει της Μαδρίτης.»

  Δεν καταλαβαίνω από που πηγάζει αυτή η πίστη ότι η δικαιοσύνη θα λειτουργήσει υπέρ του λαϊκού συμφέροντος.

 4. papaioannou said

  Επειδή πρέπει να έχουμε μια αρχή μέση και τέλος σε αυτή την χώρα θέλω να πιστεύω στην Δικαιοσύνη.
  Όπως και να έχει όμως ακόμα και εάν η Δικαιοσύνη μπήκε για να αθωώσει την ΝΔ ως συνήθως, και μόνο η ρετσινιά να μείνει στην κυβέρνηση είναι κέρδος

  Και αυτή την στιγμή η φήμη ότι κλείνει τους διακόπτες και ταλαιπωρεί τον κόσμο σέρνεται.

  Εύπεπτη, ύπουλη, άρρωστη, μα ακμαία και δυνατή σέρνεται ήδη και γίνεται αστικός μύθος..
  Let it be then
  Γιατί έτσι τους αξίζει

 5. tougo said

  Με το μπαρδόν αλλά το πρόβλημα δεν βρίσκεται ούτε στην εννοποίηση. Μια εννοποιήση μη προβληματικών ταμίων χωρίς περικοπή των δικαιομάτων των ασφαλιζόμενων θα επέφερε κάποιο σημαντικό κέρδος. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούν να τα βουλίαξουν όλα ώστς στην συνέχεια να έρθου χαρούμενες διάφορες ασφαλιστικές ιδιωτικού χαρακτήρα.

  Όσο για τα κανάλια….δεν μπα να σε δεξιά δεν παν να σε αριστερά αν δεν σε πάνε σκατά θα τις κάνουν τις δηλώσεις σου.

 6. […] Δηλώσεις Αλέκας για την απεργία στη ΔΕΗ […]

 7. kleopatrakleo said

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΕΒΑΛΕΣ ΤΑ WIDGETS! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: