A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Στον ιστό των …ιστολογίων

Posted by a8lios στο 28 Φεβρουαρίου, 2008

Η αλήθεια είναι ότι θέλω να γράψω αρκετά πράγματα σε σχέση με όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες. Σύντομα, γιατί δε προλαβαίνω ράιτ νάου. Μέχρι τότε, συνυπογράφω το παρακάτω άρθρο του Σταύρου Ξενικουδάκη:

Η λέξη blog (ιστολόγιο ή διαδικτυακό ημερολόγιο) ήταν άγνωστη μέχρι πρόσφατα στους περισσότερους. Οι καταγγελίες για εκβιασμούς και πολιτικό αλισβερίσι, μέσω των γραφόμενων σε ορισμένα ιστολόγια, που αποτελούν αναπαραγωγή της γενικευμένης σήψης της κυριαρχίας των μονοπωλίων και του ρόλου των ελεγχόμενων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ΜΜΕ, έφεραν τη λέξη αυτή στην πολιτική επικαιρότητα. Πέρα από τα περισσότερο ή λιγότερο προφανή εκδοτικά – και άλλα οικονομικά – συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και το θόρυβο που αναπτύχθηκε τη δεδομένη χρονική στιγμή, ένα είναι σαφές: Η κυβέρνηση της ΝΔ, σαν έτοιμη από καιρό, σπεύδει να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπήρχε, κινούμενη στη λογική της ενσωμάτωσης των σχετικών οδηγιών της ΕΕ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, δηλαδή στη λογική της αστυνόμευσης, του περιορισμού της «παραβατικής συμπεριφοράς», της «καταπολέμησης του ριζοσπαστισμού» και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων (σ.σ. οικονομικών συμφερόντων) των εταιρειών της βιομηχανίας λογισμικού, θεάματος και ακροάματος.

Κατά τα συνήθη, το πέρασμα των αντιδραστικών μέτρων επιχειρείται να γίνει με πρόφαση την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων, όπως η παιδική πορνογραφία και ο τζόγος στο Διαδίκτυο. Τα μέτρα αυτά, που είναι ήδη σε εφαρμογή σε αρκετές χώρες, δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν ούτε την πορνογραφία, ούτε το οικονομικό ηλεκτρονικό έγκλημα, που είναι επίσης σε άνοδο.

Οι ρίζες της πλειοψηφίας των εγκλημάτων είναι κοινωνικές και βρίσκονται στον καπιταλισμό και τις ανισότητες που δημιουργεί η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οπως η μεγαλύτερη αστυνόμευση και η παρακολούθηση με κάμερες δε σταματά το συμβατικό έγκλημα, έτσι και η αστυνόμευση του Διαδικτύου δεν πρόκειται να σταματήσει το ηλεκτρονικό έγκλημα. Τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου αποσκοπούν κυρίως στο να περιορίσουν τις ενοχλητικές φωνές στα χάλκινα σύρματα και τις οπτικές ίνες του Διαδικτύου.

Στη συζήτηση που άνοιξε, η λεγόμενη «μπλογκόσφαιρα» προβάλλεται συχνά ως εναλλακτικός, ανεξάρτητος τρόπος πληροφόρησης, απέναντι στα παραδοσιακά μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τηλεόραση κ.τ.λ.). Τα γεγονότα με τα ιστολόγια που εξετάζονται από τις αρχές έδειξαν ότι συχνά οι άνθρωποι που διευθύνουν τα παραδοσιακά αστικά ΜΜΕ είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινωνική συνείδηση και στο επίπεδο του Διαδικτύου. Οι φωνές των μεμονωμένων καλοπροαίρετων ανθρώπων, μπλόγκερς ή μη, θα χάνονται και στο διαδίκτυο, όπως και στον απτό κόσμο, όσο παραμένουν μεμονωμένοι και δεν οργανώνονται στο κοινωνικό ρεύμα που θα ανατρέψει την εξουσία των χειραγωγών συνειδήσεων, την εξουσία της πλουτοκρατίας.

Οι κραυγές σαν του ΠΑΣΟΚ, που απαιτούν «κάτω τα χέρια από τους μπλόγκερς», αλλά σταματούν εκεί, δεν είναι τίποτα άλλο από αποπροσανατολισμός. Δεν είναι όλοι οι μπλόγκερς το ίδιο. Υπάρχουν ανάμεσά τους και αντιδραστικές φωνές που πρέπει να καταδικάζονται στη λαϊκή συνείδηση.

Το ίντερνετ ως μαζικό μέσο επικοινωνίας και έκφρασης μπορεί και πρέπει να αξιοποιείται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, για τη δημιουργία και διάδοση πολιτισμού και αξιών. Ο λαός και η νεολαία πρέπει να αντιπαλέψουν την επιχειρηματική και κερδοσκοπική αξιοποίησή του, αλλά και τα κυβερνητικά μέτρα ελέγχου και προσαρμογής του σε αντιδραστική κατεύθυνση.

Ένα Σχόλιο προς “Στον ιστό των …ιστολογίων”

  1. roidis said

    πάρα πολύ ανάλυση, αλλά εκεί που λέει (και έχει φυσικά δίκιο) ότι:

    Οι φωνές των μεμονωμένων καλοπροαίρετων ανθρώπων, μπλόγκερς ή μη, θα χάνονται και στο διαδίκτυο, όπως και στον απτό κόσμο, όσο παραμένουν μεμονωμένοι και δεν οργανώνονται στο κοινωνικό ρεύμα που θα ανατρέψει την εξουσία των χειραγωγών συνειδήσεων, την εξουσία της πλουτοκρατίας.

    Είναι δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστεί και μιας και οι μπλόγκερς αποτελούν κομμάτι αναπόσπαστο της κοινωνίας, αντιμετωπίζει ακριβώς τα ίδια προβλήματα με αυτήν, μόνο που το διαδίκτυο «επιτρέπει» ευκολότερα την έκφραση (και την απήχηση) μιας φωνής, ή συλλογικών φωνών, απ΄’ ότι στη πραγματική κοινωνία, και αυτό από μόνο του είναι τεράστιο κέρδος που τα αποτελέσματά του θα φανούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: