A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Carrefour & Δημοκρατία

Posted by a8lios στο 9 Ιανουαρίου, 2008

Έγιναν και αυτά το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά ποιος να τα πάρει χαμπάρι? Είπαμε, υπάρχουν και σοβαρότερα θέματα για τα ΜΜΕ. Εξάλλου υπήρχαν και …αρχικά στην είδηση που κάνουν τζιζ: Π,Α,ΜΕ…

Ίσως και γι αυτό. Ίσως και όχι. Δευτερεύον.

Το Σάββατο που έρχεται το νέο επεισόδιο της σειράς. Σ’ όλη την Ελλάδα. Καλή μας δύναμη!

Κι ένα καλό για το τέλος: Πού ‘ναι η ΓΣΕΕ, οεο?

/* μεταγενέστερο σχόλιο: Λόγω της δικαίωσης των κινητοποιήσεων, που φαίνεται και στα σχόλια του ποστ, καταχωρείται καιστην κατηγορία «κοινωνικές κατακτήσεις» */

15 Σχόλια προς “Carrefour & Δημοκρατία”

 1. γιάννης μ said

  δεν έχει νέα επεισόδια αυτή η σειρά πάντως … χεχεχε

 2. Erisabetsu said

  exm… giati diamaritrontai ?

  kai pou htan oloi autoi otan ekleine h goodyear? otan ekleinan ta orixia sti halkdiki?
  otan ekleinan ta lipasmata? ta klostoifantourgia stin naousa? ta ergostasia zaxaraews?
  diladi ti 8a allaksei twra?

 3. Καλές και ορθώς τσαμπουκαλεμένες οι κινητοποιήσεις!!

  Η «σύγκρουση» όμως μεταξύ των εργατικών συνδικάτων είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας.

  Και αυτό το υπογράφω ως Ανένταχτος Αριστερός που στις 12 Δεκ πέρασα κι απ τα δύο blog.

  Έπρεπε να ναι μαζί!

 4. a8lios said

  @Γιάννης Μ
  Αυτή η σειρά (της ταξικής πάλης) έχει άπειρα επεισόδια ακόμα Γιάννη, να σαι σίγουρος.

  @Erisabetsu
  Για απολύσεις διαμαρτύρονται, αν δε δάβασες τα λινκ. Επίσης σε όλα όσα αναφέρεις εκεί ήταν και είναι.
  Βέβαια για τη goodyear δεν έχω ακούσει ποτέ τπτ…

  Τί θα αλλάξει? Εξαρτάται κοπελιά, εξαρτάται…
  Επιμέρους αποτελέσματα έχουν οι αγώνες, έτσι κι αλλιώς. Και στη Νάουσα είχαν (πως προέκυψε δηλ. το νομοσχέδιο για τους άνεργους νομών της περιφέρειας με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, χάρη έκανε η ΝΔ?),
  και στα Λιπάσματα γιατί νομίζεις έστω υπό-λειτουργούν ακόμα τα εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη & Καβάλα,
  και τα εργοστάσια ζάχαρης,
  και και και…
  Και μη σου φανεί περίεργo και στα Carrefour να παρθούν πίσω οι απολύσεις, όπως πάρθηκαν πίσω και αλλού

  Το θέμα όμως είναι άλλο. Είναι πως αυτοί οι αγώνες, οι σημερινοί, απλά βάζουν κάποια εμπόδια, κάνουν κάποια μέτρα να εφαρμοστούν πιο αργά κτλ.
  Δεν βάζουν στόχο να ανατρέψουν αυτή τη κατάσταση. Και αυτό έχει να κάνει με την ιδεολογία που επικρατεί στη πλειοψηφία των εργαζομένων. Όπως και στους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  Μάθε αν θες τί συσχετισμοί υπήρχαν στα σωματεία των επιχειρήσεων που αναφέρεις (λιπάσματα, ζάχαρη κτλ.) Μάθε αν αυτό εμπόδισε ή όχι το να γίνουν αγώνες εκεί.

  Και το συζητάμε…

 5. a8lios said

  @Barouak
  Ναι, το διάβασα πως πέρασες και από τις 2 πορείες.
  Block, παρεπιπτόντως. Όχι blog. 😀

  «Η “σύγκρουση” όμως μεταξύ των εργατικών συνδικάτων είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας.», λες.

  Σύγκρουση με την έννοια την ιδεολογική, όπως φαντάζομαι ξέρεις κι εσύ, πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Και ευτυχώς, αλλιώς δε θα προχωρούσαμε μπροστά.
  Το με ποιο τρόπο επιλέγει η κάθε πλευρά να το εκφράσει αυτό, είναι άλλο θέμα. Εγώ θυμάμαι και «κοινές» πορείες στο Ηράκλειο με καφέδες να πετιούνται, σπρωξιές να πέφτουνε κτλ.
  Δεν είδα να προσφέρουν τπτ παραπάνω από άποψη συμπερασμάτων στο κόσμο. Ούτε από άποψη «μαχητικότητας» που έδειχνε η συγκέντρωση προς τα «έξω». Ίσα ίσα μεγαλύτερη απογοήτευση προσφέρουν τέτοια σκηνικά.

  Εγώ επιμένω και λέω:
  Κατανοητοί & σεβαστοί οι ενδιασμοί για το ΠΑΜΕ. Κατανοητο & σεβαστό κάποιος να μη θέλει να έρθει μαζί μας σε μια πορεία, σε ό,τιδήποτε. Πιστεύω πως αύριο θα αλλάξει άποψη. Όπως ήδη αρκετοί άλλαξαν, όπως δείχνει και ο κόσμος στις 12/12.
  Αλλά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να πάρουν οι εργαζόμενοι αποστάσεις από μια ηγεσία της ΓΣΕΕ που κάνει κοινές συγκεντρώσεις με την ηγεσία του ΣΕΒ! Με τον τρόπο, έστω, που βλέπει ο καθένας σαν προσφορότερο.
  Δηλαδή γαμώ το κέρατό μου!

  Και επίσης ας μη βιαζόμαστε. Κάτι ωριμάζει, φαίνεται σε όσους κοιτάνε καλά…

  Τα λέμε 22/1!

 6. Είναι τυχεροί οι εργαζόμενοι στα καρφούρ που το ΣΕΣΕ CMD είναι στο πλευρό του ΠΑΜΕ. Την επόμενη φορά που θα πάτε στα Καρφούρ παρατηρείστε μια αφίσσα της εταιρείας για την εταιρική ευθύνη. Το κομμάτι για τους «δικούς της ανθρώπους» καταστρατηγείται. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η αιχμή του δόρατος του λιανικού εμπορίου στη χώρα μας. Σε λίγο θα πουλά και αυτοκίνητα και όχι μόνο. Αυτή η εταιρεία ελέγχει τα σούπερ μάρκετ Καρφούρ, Μαρινόπουλος, Ντία που σημαίνει μόνο από αυτό ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Έχει κανείς την εντύπωση ότι ο καταναλωτής δεν πρέπει να γνωρίζει ότι οι εκεί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους;
  Γιατί διαμαρτύρονται Erisabetsu; Γιατί τρεις συνάδελφοί τους απολύθηκαν μετά την απεργία και εξ’ αιτίας αυτής. Στο παρελθόν για το ελαστικό ωράριο. Γιατί είναι καθημερινά δυνάμει άνεργοι αφού πάντα σε κάποια εφημερίδα θα υπάρχει αγγελία για νέους υπαλλήλους. Γιατί πολλοί εξωθούνται σε παραίτηση και η εταιρεία γλιτώνει τις αποζημιώσεις. Και ενώ θα έπερεπε αυτό το σωματείο να είναι πρότυπο τους λοιδωρούμε.
  Είμαι σύμφωνος ότι οι συνθήκες που περιγράφω ισχύουν σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ισχυρό και ταξικό σωματείο σε κάθε μία από αυτές.
  Όσο για τη προβολή των κινητοποιήσεων, αυτό δε με εκπλήσει. Καταπίνω το ότι τα κανάλια, αν και αψηφούν το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα «τρέχει» διαφημιστική εκστρατεία της εταιρείας, δε θεωρούν είδηση κάτι τέτοια.
  Αλληλεγγύη στους απολυμένους των «καρφούρ»!

 7. Requiem said

  Σύντροφοι και συναγωνιστές,
  μόλις είχα την πληροφόρηση πως τελικά κ Καρφούρ δεσμεύτηκε να πάρει πίσω τις απολυμένες εργαζόμενες, πρώτα σε κάποια άλλα καταστήματα σε Καλαμπάκα και Τρίκαλα, με την προοπτική να επιστρέψουν στο χώρο που εργαζόντουσαν πριν. Παραθέτω και το δελτίο τύπου του Σωματείου:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας αποφάσισε να αναστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και την τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει για το Σάββατο 12/01/2008 11π.μ. – 14.00 μ.μ., μετά από την δέσμευση της Εταιρείας Καρφούρ Μαρινόπουλος για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συνναδελφισσών από το κατάστημα της Καλαμπάκας και την τοποθέτησή τους σε καταστήματα των DIA και SΕPHORA.

  Συνάδελφοι η εξέλιξη αυτή δικαιώνει εν μέρη τις συναδέλφισσες και καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η αλληλεγγύη, η συλλογική δράση και ο αγώνας των εργαζομένων φέρνουν πάντα αποτελέσματα. Καθιστά όμως ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη για αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να πετύχουμε την πλήρη δικαίωση των συναδελφισσών αλλά και την αποτροπή κάθε απόλυσης στο μέλλον. Η συμμετοχή μας στο Σωματείο μας και η ενότητά μας μέσα από αυτό είναι η μοναδική εγγύηση για τα δικαιώματά μας.

  Το Δ.Σ. του Σωματείου μας χαιρετίζει και ευχαριστεί όλους τους εργαζόμενους, όλα τα ταξικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα και προπάντων το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που με την αποφασιστική και αλληλέγγυη αγωνιστική τους δράση καθώς και με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην θετική για τις εργαζόμενες κατάληξη.

  Ο αγώνας τώρα όλων μας πρέπει να είναι: ακόμη πιο δυναμικός και αποφασιστικός στην διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων μας, στις κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες, στην παρεμπόδιση της αντιλαικής και αντιασφαλιστικής επίθεσης που δεχόμαστε.

  Την Τρίτη 22/01/08 στις 6μ.μ. καλούμε όλους του συναδέλφους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το Π.Α.Μ.Ε. σε όλη την Ελλάδα για το Ασφαλιστικό.

  Για το Δ.Σ.
  Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

  Χόρτης Θωμάς Μαυράκης Ματθαίος

 8. Erisabetsu σου φτάνει που η εταιρεία πήρε πίσω τις απολύσεις;

 9. erythros said

  Η Carrefur έπαθε μία ζημιά τις τελευταίες μέρες. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από καιρό έβγαλε διαφήμιση για το μαγαζί, δεν είναι τυχαίες οι καταγγελίες ότι έδωσε γραμμή στα κανάλια να μην παρουσιάσουν τις κινητοποιήσεις στα καταστήματά της (και αυτό παρότι πήγαν κάμερες και κάλυψαν τα γεγονότα). Προφανώς και ο κόσμος δέχθηκε το δίκαιο του αιτήματος.
  Αλλά καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι σήμερα θα κάνει υποχωρήσεις η εργοδοσία, αύριο όχι. Να προετοιμαζόμαστε και για το αύριο λοιπόν.
  Όταν έκλειναν τα λιπάσματα, το ΠΑΜΕ ήταν εκεί. Αν μιλά για την Δραπετσώνα, το ΠΑΜΕ ζητούσε κινητοποιήσεις δυναμικές. Το σωματείο των εργαζομένων έλεγε ότι δεν είναι σωστό να ενοχλήσουν τους κατοίκους…και ζητούσαν από τους ΠΑΣΟΚοΣΥΝΡΙΖαίους να θέσουν το θέμα στη βουλή. Ε, με τέτοιες κινητοποιήσεις το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δεν…

 10. γιάννης μ said

  άθλιαε το ξέρω ότι η πάλη μας δεν τελειώνει ποτέ..απλά αυτή την μάχη την κερδίσαμε και σήμερα θα δεις τις ανακοινώσεις…αυτό εννοούσα όταν έλεγα δεν έχει άλλα επεισόδια

 11. γιάννης μ said

  φυσικά αν διάβαζα όλες τις απαντήσεις από πάνω θα έβλεπα ότι ήδη η ανακοίνωση υπάρχει … αλλά τέτοιος βιαστικός είμαι ,για αυτό κι έβαλα ένα παραπάνω α στον άθλιο

 12. a8lios said

  @Γιάννης Μ
  Κάτι παραπάνω ήξερες, όντως. Ε, με γρίφους μιλάς, περιέργο είναι να καταλαβαίνουμε και μεις ό,τι να ‘ναι?

 13. @ Άθλιε

  Ελπιδοφόρα η εξέλιξη με την Καρφούρ! Από τις λίγες καλές ειδήσεις που έχει ανάγκη ο κόσμος να ακούει (άλλο αν δεν τις «ακούει» στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ)

  Και κάτι άσχετο. Το κλείνουν το «ίδρυμα» στην Κρήτη; Τι γίνεται στ’ αλήθεια εκεί κάτω με τους ορκωτούς και τους καθηγητάδες;

 14. […] https://a8liothtes.wordpress.com/2008/01/09/carrefour-%ce%94%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%8… […]

 15. ποιά ΓΣΕΕ ??? χαχα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: