A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ ???

Posted by a8lios στο 8 Δεκεμβρίου, 2007

Βγήκε πριν 1-2 μέρες αυτή η ανακοίνωση, στην οποία καταλήγουμε στο εξής:

Η Πανσπουδαστική προσπερνώντας όλες τις παραπάνω αντιλήψεις και επιζήμιες λογικές, αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί και όπως έκανε το Μάη μετά τις Φοιτητικές Εκλογές, θα πρωτοστατήσει ώστε τα Δ.Σ. να ορίσουν αντιπροσώπους για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο με βάση τα αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών, να συγκροτηθεί Τεχνική Γραμματεία για την διαδικασία του Συνεδρίου ώστε να πραγματοποιηθεί (με προτεινόμενη ημερομηνία 11-12-13/1 στην Αθήνα) να υιοθετήσει αγωνιστική πολιτική διακήρυξη και απόφαση και να εκλέξει Κεντρικό Συμβούλιο.

To επόμενο διάστημα πρέπει να ανοίξει διάλογος και αντιπαράθεση μέσα στα αμφιθέατρα και το φοιτητικό κίνημα, ώστε οι φοιτητές να κρίνουν και να βγάλουν συμπεράσματα, όχι μόνο για την ανάγκη ύπαρξης της ΕΦΕΕ, αλλά συνολικότερα για την προοπτική και τους προσανατολισμούς του Φ.Κ., για την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού υπέρ των δυνάμεων που εκφράζουν την συνεπή πάλη και διεκδίκηση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, που η πρόταση και οι θέσεις τους πατάνε πάνω στα συμφέροντα των φοιτητών και του λαού.

Ας συζητήσουμε λοιπόν. Ψύχραιμα, με την εμπειρία των περσινών αγώνων στις πλάτες μας, με τους σημαντικότερους αγώνες μπροστά μας…

8 Σχόλια προς “Ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ ???”

 1. faros said

  Σιγά μην αφήσουν οι άλλες παρατάξεις ειδικά τα ΕΑΑΚ να ανασυγκροτηθεί ή έστω απλά να συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ !!! Βέβαια η προσπάθεια ΠΡΕΠΕΙ να γίνει, αλλά και με διάθεση καταγγελίας όλων των προβοκατόρικων εμποδίων, που θα βάλουν σίγουρα οι άλλες παρατάξεις !!!

 2. erythros said

  Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει, ξέρω ότι πρέπει να γίνει, για΄τι είναι αναγκαίο το συλλογικό όργανο. Ποιό συλλογικό όργανο όμως;γιατί μπορεί να στηθεί η ΕΦΕΕ και να πάρει αντιδραστικές αποφάσεις. Και έχω και μία απορία: Αν κάποιοι σύλλογοι, π.χ. όσοι η Πανσπουδαστική έχει σημαντική επιρροή -μιλάω στη βάση, όχι στη διοίκηση- πάρουν απόφαση υπέρ του εγχειρήματος, θα γίνει προσπάθεια ανασυγκρότησης με αυτούς τους συλλόγους;ή θα πάμε για ένα νέο όργανο, ας πούμε μία -τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών κτλ- σε μία «Αντι-ΕΦΕΕ»;

 3. a8lios said

  @Ερυθρός

  Κοίτα, επειδή ήμουνα το 2001 στην προσπάθεια διαξαγωγής του συνεδρίου, που όπως λέει και η ανακοίνωση «έφτασε στο παρά πέντε», χρειάζεται να παρευρίσκονται οι εκπρόσωποι τουλάχιστον από τους μισούς συλλόγους που ανήκουν στην ΕΦΕΕ για να γίνει συνέδριο, δηλαδή πανω από 95.

  Τέτοιο αριθμό συλλόγων μόνη της η ΠΚΣ προφανώς δεν τον μαζεύει. Αν και διαφωνώ με την παραπάνω διατύπωση γιατί δεν θα τους μαζέψει η ΠΚΣ, ο κοσμος σε αυτούς τους συλλόγους θα ψηφίσει να συμμετέχει ο σύλλογός του…

  Δε ξέρω, εγώ πιστεύω πως το ζήτημα της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ μπορεί να συγκινήσει κάποιο κόσμο και να παρθούν και από αρκετους συλλόγους αποφάσεις.
  Δε ξέρω αν θα φτάσουν τον απαιτούμενο αριθμό, αλλά δεν έχει και τόση σημασία αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει να αρχίσει να γίνετε κουβέντα & αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα.

  Όπως σημασία έχει και το να μην καλλιεργήσεις αυταπάτες γύρω από τη συγκρότησή της. Και να συγκροτηθεί, δεν είναι ότι θα πάρει αυτή τη στιγμή θετικές αποφάσεις για τους φοιτητές.
  Ίσα ίσα, στους ψευτοδιαλόγους θα συμμετείχε, την πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ θα στήριζε κτλ.

  Αλλά δίνει άλλες δυνατότητες το να υπάρχει ΚΣ της ΕΦΕΕ σήμερα. Ακόμα και για την αντιπαράθεση στους συλλόγους.

  Καλά, αυτά προς το παρόν, στη πορεία λέμε κι άλλα…

 4. erythros said

  Το μόνο στο οποίο ΣΗΜΕΡΑ και με τις ΤΩΡΙΝΕΣ συνθήκες μπορεί να πει κάποιος ότι θα είναι χρήσιμη η ΕΦΕΕ είναι να αποκαλυφθεί ο ρόλος των άλλων παρατάξεων και να υπάρχει η πανελλαδική λογοδοσία τους. Αν όμως ουσιαστικά στοχεύουμε στο να χτιστεί η ΕΦΕΕ ΜΕΣΑ από την αντιπαράθεση στα αμφιθέατρα, ώστε να σταθεί εργαλείο του φοιτητικού κινήματος και όχι να πάμε «με το στανιό» να τη στήσουμε, ίσως τελικά θα μπορούσε να βλάψει. Υπάρχει το παράδειγμα των συντονιστικών σε ΑΕΙ ΤΕΙ, τα οποία όντως έδωσαν ώθηση στο κίνημα και είναι αυτά που φέτος – που αριστεριστές κλπ έχουνε εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια – κρατάνε τον αγώνα. Είδαμε όμως ότι στις εκλογές ο μηχανισμός της ΔΑΠ τα τσάκισε όλα. Αν συγκροτηθεί τώρα π.χ. η ΕΦΕΕ, έχουμε εξασφαλισμένο ότι δεν θα πάμε σε καταστατικές αλλαγές, που γνωρίζουμε πού θα οδηγήσουν; οι συσχετισμοί δεν νομίζω ότι επιτρέπουν αισιοδοξία σε μία περίπτωση. Δηλαδή ο προβληματισμός μου είναι ότι με δεδομένη την αγωνία του κεφαλαίου να περάσει ΤΩΡΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τις αναδιαρθρώσεις στην παιδεία στο σύνολο, μία ΕΦΕΕ που θα έχει αντιδραστικούς συσχετισμούς, μήπως τελικά θα βάλει νέα εμπόδια στον αγώνα του φ.κ.; σαφώς η συζήτηση ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινήσει στα αμφιθέατρα και ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ θα συνδυαστεί με τα αιτήματα του κινήματος και τους αγώνες, με την δραστική αλλαγή των συσχετισμών αλλά και με την ιδεολογική ΗΓΕΜΟΝΙΑ μέσα στο κίνημα των δικών μας θέσεων. Αν αυτό γίνει, και ει δυνατό άμεσα, τότε σαφέστατα η ΕΦΕΕ είναι ένα μέσο που θα έχει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Αρκεί να γίνει με τους δικούς μας όρους. Η ένστασή μου είναι ότι ΙΣΩΣ σε αυτή τη φάση η κινηματική διαδικασία και ο ιδεολογικός αγώνας είναι το γήπεδο στο οποίο πρέπει να αντιπαρατεθούμε, καθώς εκεί που μπαίνει ζήτημα συσχετισμών είμαστε αρκετά πίσω τώρα, αλλά πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αλλάξει και αυτό.
  (Ήμουν στην προσπάθεια για Συνέδριο το ’96 που στο «παρά τρία» -για τρεις κάρτες- δεν έγινε).
  Ψιλοσεντονάκι βγήκε πάλι…sorry.

 5. erythros said

  Και κάτι άσχετο: είδα πριν λίγες μέρες ότι ήταν «σπαμαρισμένο»ένα σχόλιό σου σε ένα παλιότερο άρθρο μου. Δεν κατάλαβα γιατί έγινε αυτό. Έμαθα μετά ότι σε κάποιες περιπτώσεις -ανάλογα με αριθμό links σε κάθε σχόλιο – το wordpress αναγνωρίζει κάποια σχόλια σαν spam. Το επανέφερα στη θέση του.

 6. erythros said

  Υπάρχει λάθος έκφραση εκεί που γράφω «ίσως τελικά θα μπορούσε να βλάψει». Τώρα το είδα. Προφανώς μέσα από τη συζήτηση και την ιδεολογική αντιπαράθεση στα αμφιθέατρα, αλλάζοντας τελικά τη συνείδηση του φοιτητή, δεν μπορεί να βλάψει η επανίδρυση της ΕΦΕΕ αλλά μόνο να ωφελήσει.

 7. xamogelo said

  Που μπορώ να βρώ πληροφορίες για την ΕΦΕΕ και πως λειτουργεί???

 8. […] Δείτε και παλιότερο ποστ για το θέμα εδώ. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: