A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Βενεζουέλα: Και τώρα τί?

Posted by a8lios στο 4 Δεκεμβρίου, 2007

Όχι.

Μπορεί να μην είναι συντριπτικό, αλλά όχι.

Και τώρα; Πάμε για μια επανένωση της «αντιπολίτευσης», για μια νέα Νικαράγουα ή μια νέα Χιλή; Για την «επαναφορά της Δημοκρατίας»;

Ποιός ξέρει; Μπορεί, μπορεί και όχι. Σημασία έχει νομίζω πώς θα εκλάβει και αναλύσει το αποτέλεσμα η πλευρά του «ναι», και ειδικά οι κομμουνιστές εκεί.

Πώς και αν θα πάρει αποφάσεις για την ριζοσπαστικοποίηση, για την επαναστατικοποίηση της «Μπολιβαριανής Διαδικασίας».

Πάντως δεν ήταν και κεραυνός εν αιθρία το αποτέλεσμα. Επίσης δεν είναι αρνητικό με την έννοια ότι ήταν κάτι ποιοτικά ανώτερο από τις προεδρικές εκλογές: Οι Βενεζουελάνοι καλούνταν ουσιαστικά να ψηφίσουν για το άν θέλουν ή όχι τον σοσιαλισμό. Με τον τρόπο που τον περιέγραφε ο Τσάβες, έστω, αλλά το δίλλημα, τα συνθήματα που έμπαιναν προεκλογικά αυτά ήταν. Με αυτή την έννοια, το 49% δεν είναι κακό, ούτε σημαίνει πως τα πάντα χάθηκαν. Ίσα ίσα, όπως εκτιμά και ο γγ του ΚΚ Βενεζουέλας (στα γερμανικά) «είναι σπουδαίο βήμα το ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, παρά την τεράστια καμπάνια των ΜΜΕ για την υπενθύμιση ιστορικών φοβιών και προκαταλήψεων ψήφισαν για το Σοσιαλισμό»!

Πάντως είναι γεγονός πως, ούτως ή άλλως, η Βενεζουέλα και το κίνημα εκεί είναι μπροστά σε σταυροδρόμι. Και το ότι τόσο καιρό δεν έχουν επέμβει (μετά το 2002) με κάποιον τέτοιο τρόπο οι ΗΠΑ και η «αντιπολίτευση» με δικές τους αδυναμίες περισσότερο έχουν να κάνουν.

Για να δούμε λοιπόν.

Πλάκα πλάκα, είναι τυχαίο που για άλλη μια φορά η ένωση των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση σε ένα κόμμα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως του ΚΚ Βενεζουέλας, ΠΑΛΙ, ΚΑΙ στη Βενεζουέλα δεν έδρασε πολλαπλασιαστικά? Μήπως, λέω μήπως ο αφελής, στο κοινωνικό και δη στο εργατικό κίνημα είναι το ζητούμενο? Λεω…

Εμένα μου έχουν φανεί ενδιαφέροντα τα εξής:

– (παλιότερο πόστ δικό μου) Το εργατικό κίνημα στη Βενεζουέλα

Βενεζουέλα-Αποστολή

– (αν ξέρετε γερμανικά) Venezuela aktuell

– (αν ξέρετε γερμανικά ή ισπανικά) Η εφημερίδα του ΚΚ Βενεζουέλας, Tribuna Popular

Για πείτε και σεις…

23 Σχόλια προς “Βενεζουέλα: Και τώρα τί?”

 1. mary said

  Ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα μίλησε για …«καλό οιωνό για την ελευθερία στη Βενεζουέλα».

  Ποια ελευθερία ???????????????????????????????????????????????????????????????

  Την ποια??????????????????????????????????????????????????????????????????????

  Έβαλαν καλά τους μηχανισμούς τους να δουλέψουν για το αποτέλεσμα , όμως έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις καθαρές προθέσεις του Τσάβες . Θέλει πολύ δουλειά ακόμα αλλά θα οδηγήσει το λαό του στην επανάσταση !

  Ας είμαστε αισιόδοξοι .

 2. a8lios said

  @Μαίρη

  Εσύ είσαι ερωτευμένη κα δε μετράς! Άμα φέρει κάποιος την επανάσταση στη Βενεζουέλα θα είναι ο λαός και ιο εργατική τάξη. Για τον Τσάβες δε ξέρω…

 3. mary said

  Τότε κι εσύ να φέρεις στην Ελλάδα την επανάσταση ΧΩΡΙΣ καθοδήγηση από το κόμμα 🙂

 4. compassocap said

  εγώ θεωρώ ότι ήταν λάθος του να βάλει όλα τα θέματα και το θέμα της ανανέωσης της θητείας του μαζί. Του το παίξαν πολύ οι αντίπαλοι, και έχασε πολύ από αυτό.Τωρά γενικά η αλήθεια είναι πως δε ξέρουμε και που το πάει, έτσι δεν είναι?

 5. a8lios said

  Πού το πάει δηλαδή??? Δε κατάλαβα!

 6. karpidis said

  Είδες; Εκεί στην Νέα Ισπανία δεν ξέρουν από εκλογές… Μια ο Αλιέντε μια ο Τσάβεζ… Είδες ο Βλαδίμηρος; Έκοψε όποιο κανάλι δεν ήταν με την πολική αρκούδα και έτσι κέρδισε…

 7. erythros said

  Η κατάσταση στην Βενεζουέλα νομίζω ότι έφτασε στο όριο. Αυτή τη στιγμή, μετά την ήττα αυτή, έχουμε μπροστά μας τα όρια της αστικής δημοκρατίας που είτε έτσι, είτε αλλιώς και συνήθως με δόλιους τρόπους, με τον «μπαμπούλα» της δήθεν «δικτατορίας του Τσάβες» (στην τελική, με εκλογές πρότεινε να βγαίνει, αλλά αυτό είναι μόνο ένα σημείο που πρότεινε, υπήρχαν άλλα πολύ σημαντικότερα, αλλά και οι μιρκοαστοί αριστεριστές και αναρχικοί στην Ελλάδα σε αυτό από ό,τι έχω καταλάβει στέκονται κυρίως) τρομοκρατεί τον λαό. «Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες».
  Ελπίζω να έχουν πάρει μαθήματα από τον Αλιέντε. Το βάθεμα της επανάστασης είναι τώρα το επόμενο βήμα. Πρέπει άμεσα να προπαγανδιστεί η σοσιαλιστική κοινωνία, να τραβηχτούν οι μάζες με την προοπτική αυτή. Είναι ευτύχημα που το ΚΚ Βενεζουέλας δεν μπήκε στο χωνευτήρι του μεγάλου κόμματος του Τσάβες. Το θέμα είναι αν έχουν καταλάβει οι σύντροφοι πού πρέπει να κατευθυνθούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως ή θα πάει μπροστά είτε θα γυρίσει πίσω η Βενεζουέλα. Εκεί που στέκεται τώρα δεν πρόκειται να βρίσκεται αύριο.

 8. regimientocinqo said

  Μπα δεν είναι οι εκλογές το πρόβλημα..
  Και δεν το κατάλαβα δηλαδή..Αποκλείουμε να πάρουμε ποτέ την πλειοψηφία του λαού με το μέρος μας; Έστω και με εκλογές; Δηλαδή τόσο καιρό που ο Τσάβες σάρωνε ήταν άσχημα;
  Απλά το θέμα με το σοσιαλισμό είναι πως δεν είναι φούμαρα. Είναι πράξη. Έχεις ρε φίλε επανειλημμένα σαρώσει σε εκλογές, έχεις κόσμο που οργανώνεται ακόμα και ένοπλα, έχεις – σήμερα έστω – το 49% μαζί σου. Συνεταιριστικοποίησε τα αγροκτήματα, χτύπα τη μεγάλη ιδιοκτησία, κρατικοποίησε τράπεζες κάνε το βήμα παραπάνω και ο λαός θα έρθει μαζί σου.
  Πώς περιμένεις δηλαδή το κάρο να μπει μπροστά από το άλογο;

 9. erythros said

  Διαφωνώ κάθετα. Οι εκλογές σε αστικές συνθήκες δεν μπορούν να φέρουν ριζικό αποτέλεσμα. Και ΑΝ υπήρχε υπόνοια ότι θα έφερναν, απλά δεν θα γίνονταν. Αν έκαναν αυτές τις επιλογές στη Βενεζουέλα, η αντίδραση θα έβγαινε «πραξικοπηματικά» να τις χτυπήσει, οπότε έτσι κι αλλιώς θα πηγαίναμε σε δικτατορία. Οι εκλογές και το αποτέλεσμα θα πήγαιναν περίπατο, όπως έχει συμβεί και σε πολλές άλλες χώρες: όταν οι καπιταλιστές, οι ιμπεριαλιστές δεν ευνοούνται από μία κατάσταση, καταλύουν τη «νομιμότητα»/ Γεμάτη η ιστορία παραδείγματα. Αν δεν χτυπηθεί μέχρι να εξαφανιστεί η αστική τάξη, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Στο αστικό πολιτικό σύστημα, οι λύσεις φτάνουν μέχρις ενός σημείου. Αστική δημοκρατία υπάρχει στη Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή, πιό βαθιά σε σχέση με άλλες χώρες, με κάποιες προοπτικές, αλλά πάντα αστική δημοκρατία. Έπειτα από ένα σημείο, ή έρχεται η επανάσταση, ή η οπισθοδρόμηση. Η Βενεζουέλα έφτασε ιστορικά σε αυτό το σημείο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις όσο γίνεται γρηγορότερα στο θέμα της εξουσίας. Ο λαός μπορεί να κερδηθεί πάλι, αλλά όχι πιά στο ίδιο κοινωνικοπολιτικό έδαφος.

 10. Βενεζουελάνικο τανγκό: Δύο βήματα μπροστά, ένα πίσω.

 11. ritsmas said

  Νομιζω ότι η διάχυση της πληροφορίας έχει, εδω, παίξει το ρόλο της. Οι πολιτες της βενεζουέλας εζησαν επί οκτώ χρονια την προσπαθεια του Τσάβες να συμμαζέψει καποια πράγματα. Δεν τα κατάφερε, παρ ότι είχε συμμαχο του το πετρέλαιο. Αυτά τα πράγματα θέλουν 30 και 40 χρονια για να πάρουν κάποια μορφή. Είναι προφανές όμως ότι στη σημερινή εποχή θα ήταν δύσκολο για τους πολιτες αυτής της χωρας να αποδεχτούν εύκολα να γίνουν η Κουβα του 21ου αιώνα. Οι συνθηκες εχουν αλλαξει και προφανώς χρειάζεται μια πιο προσεκτική προσεγγιση. Το θεμα ειναι ότι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση παραμενουν στα ύψη. Βεβαια, και σε κράτη με πραγματικές δημοκρατικές συνθήκες αυτά τα φαινόμενα ενδημούν ,αλλά τουλαχιστον βιώνουν άλλες πολυ πιο ελευθερες καταστασεις.
  Ας ελπισουμε ότι δεν θα πάνε προς το χειρότερο. Μια τόσο ομορφη χώρα !

 12. Σύντροφοι όταν μπαίνω εδώ έχω την αίσηση ότι είμαι ένα βήμα πριν από την επανάσταση. όχι ότι θαμε χάλαγε να ήταν αλήθεια αλλά είναι ;
  Για την βενεζουέλα τώρα το θέμα είναι απλό : Ακόμα και ο Τσάβες άντεξε τόσα χρόνια στην εξουσία γιατί ακριβώς δεν έκανε αυτά που λέει ο regimiento. Αν τα έκανε η ανατροπή θα είχε έρθει πολύ νωρίτερα. Εγώ βγάζω άλλο συμπέρασμα : Ο λαός εκεί εδώ το ίδιο είναι θέλει μια εναλλαγή συστημάτων και πλουραλισμό στην άποψη και ένα μικτό σύστημα οικονομίας. Ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας είναι μύθος που έτσι ή αλλιώς κάποια στιγμή ανατρέπεται. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν στιγμές που στην τέλεια ασυδοσία της αγοράς ο λαός αναζητά την στιβαρότητα οργανωσης ενός λαϊκού αριστερού κόμματος. Αλλά μέχρι να φτιαχτεί το μαγαζί…Μετά θέλει να ξαναγυρίσει στο δυτικό καπιταλιστικό όνειρο. Αυτό τον κύκλο θα ζούμε και δεν πρόκειται να κερδίσει ούτε ο ένα ούτε ο άλλος.

 13. a8lios said

  Καταρχάς να ξαναπώ το εξής, το 49% δε πρέπει να το συγκρίνουμε με ποσοστό βουλευτικών ή προεδρικών εκλογών. Ήταν κάτι δυσκολότερο η τωρινή εκλογική αναμέτρηση.
  Μιλάμε για εκλογές, στις οποίες τα δίλλημα που έμπαινε ήταν «σοσιαλισμός» από την πλευρά του μπολιβαριανού μπλοκ και
  «δημοκρατία» από την «αντιπολίτευση».

  Δε λέω ότι τα συνθήματα και των δύο πλευρών ανταποκρίνονταν στο τί πραγματικά σημαίνει, είτε σοσιαλισμός, είτε (αστική) δημοκρατία. Αλλά έτσι έμπαινε το ζήτημα.

  Και σας λέω εγώ: Φαταστείτε μια ΤΕΤΟΙΑ εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα!
  Πόσο θα έπαιρνε ο «σοσιαλισμός»?
  Τα ποσοστά του ΚΚΕ? Λίγο λιγότερο? Λίγο περισσότερο?
  Εκεί πάντως…

  Το λέω για να καταλάβουμε τη διαφορά. Όταν λοιπόν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα που το 49% στηρίζει «σοσιαλισμό», κάτι άλλο πρέπει να κάνεις.
  regimientocinqo, δεν είναι το πρόβλημα ότι δεν γίνονται τα παρακάτω:
  «Συνεταιριστικοποίησε τα αγροκτήματα, χτύπα τη μεγάλη ιδιοκτησία, κρατικοποίησε τράπεζες κάνε το βήμα παραπάνω και ο λαός θα έρθει μαζί σου.»

  Το πρόβλημα είναι ότι, και οι αποφάσεις να παρθούν (και παίρνονται τέτοιες), η λογική της εφαρμογής τους είναι η αστική.

  Και αυτό βλέπω δύσκολα να το αλλάζει ο Τσάβες. Μακάρι τα γεγονότα να τον πείσουν να γίνει κομμουνιστής δηλαδή, αλλά δεν μπορεί να περιμένεις αν και μήπως γίνει αυτό.
  Τα λέει και το ΚΚ Βενεζουέλας μια χαρά, και στη συνέντευξη στο «Ρ» που έχω βάλει.

  Είναι λοιπόν σε σταυροδρόμι. Και εγώ δε βλέπω να μένουν εκεί για πολύ ακόμη. Ή δικτατορία δικιά των εργαζομένων ή του κεφαλαίου. Διαλέχτε.

 14. gogos said

  Ορισμενα στοιχεια που για μενα ειναι σημαντικα.
  Ο σοσιαλισμος δε φτιαχνεται απο τα «πανω», ουτε απο «φωτισμενους» ηγετες, ουτε με νομοθετικα μετρα οπως σωστα επισημαινει ο «Ρ».
  Το επομενο διαστημα θα ειναι κρισιμο για τη Βενεζουελα κι αν δεν υπαρξει ρηξη με με τη μεγαλη αστικη ταξη, τετοια που να κινητοποιησει-οργανωσει το λαο και κυριως την εργατικη ταξη, ωστε ενεργα πλεον να στηριξει τη διαδικασια, δυσκολα θα καταφερει να σταθει η προσπαθεια. Με ενα αδυναμο ΚΚ βεβαια, ειναι ζητημα ποιος θα καθοδηγησει αυτη την προσπαθεια…

 15. a8lios said

  @Ritsmas

  «Το θεμα ειναι ότι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση παραμενουν στα ύψη. Βεβαια, και σε κράτη με πραγματικές δημοκρατικές συνθήκες αυτά τα φαινόμενα ενδημούν ,αλλά τουλαχιστον βιώνουν άλλες πολυ πιο ελευθερες καταστασεις.»

  Δηλαδή ποιά είναι αυτά τα κράτη με τις «πραγματικές δημοκρατικές συνθήκες»; Εγώ δεν έχω δει σε κανένα άλλο καπιταλιστικό κράτος μια τέτοια διαδικασία δημοψιφίσματος όπως στη Βενεζουέλα. Που και πάλι, μπορούσε να είναι ακόμα πιο δημοκρατικό.
  Αλλά τότε δε θα «χωρούσε» στον καπιταλισμό κατ’εμέ.

  Για ποιό κράτος μιλάς; Για πες…

 16. Με συγχωρείτε αλλά κάποια πράγματα τα μπερδεύουμε μου φαίνεται..
  Λέει ο Σωτήρης Κούκιος:
  «Ακόμα και ο Τσάβες άντεξε τόσα χρόνια στην εξουσία γιατί ακριβώς δεν έκανε αυτά που λέει ο regimiento. Αν τα έκανε η ανατροπή θα είχε έρθει πολύ νωρίτερα»
  (καλά κατ’αρχήν ΔΕΝ ανατράπηκε ο Τσάβες. Απλά καταψηφίστηκαν μια σειρά προτάσεις του για συνταγματική αναθεώρηση.Μια μάχη έχασε όχι τον πόλεμο..). Εφ όσον δεν προχώρησε σε μια σειρά ριζοσπαστικά μέτρα είναι προφανές ότι τελικά πραγματική αλλαγή (σας θυμίζει τίποτα;) δεν έφερε. Μέχρι στιγμής. Ακόμα και την πετρελαϊκή βιομηχανία που κρατικοποίησε – με τα κέρδη της οποίας εφάρμοσε μια φιλολαϊκή πολιτική – και όσες άλλες ξένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν σ’αυτό τον τομέα, αποζημίωσε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες αδρά. Δεν «εθνικοποίησε» δηλαδή αυτόν τον τομέα της οικονομίας. Τον πέρασε στην διεύθυνση του κράτους -με τρόπο που χωρίς τα ίδια συνθήματα το έκανε κι ο Καραμανλής το ’70, κι ο Παπανδρέου το ’80.
  Θέλω να πω – αναφερόμενος στο σχόλιο του Σωτήρη δηλαδή – ότι για την ώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν σημαίνει κανένα πισωγύρισμα σε καμμιά επαναστατική διαδικασία. Πισωγύρισμα είναι σε μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων που γίνονται βέβαια, φιλολαϊκό χαρακτήρα έχουν οπωσδήποτε, αλλά είναι εντός του καπιταλισμού.
  Και, για να ολοκληρώνω μ’αυτό, οι Κουβανοί που εθνικοποίησαν κι έφτιαξαν κεντρικό σχεδιασμό από το ’59 ακόμα στη δική τους οικονομία ακόμα δεν έχουν ανατραπεί. Μάλλον κάτι λέει αυτό για τη διαφορά επανάστασης και μεταρρύθμισης.
  @Άθλιος
  «και οι αποφάσεις να παρθούν (και παίρνονται τέτοιες), η λογική της εφαρμογής τους είναι η αστική»
  Κατ’αρχήν δεν παίρονται τέτοιες αποφάσεις. Οι τράπεζας κι ο πλούτος τους – «νόμιμα» κλεμμένος πλούτος , αυτή λέει ο Μαρξ ότι είναι η υπόθεση με τις Τράπεζες- έμειναν ανέγγιχτα 10 χρόνια τώρα που είναι πάνω ο Τσάβες.Άλλο κάνω φιλολαϊκή πολιτική κι άλλο επανάσταση, και να μη φοβόμαστε να κυττάμε την πραγματικότητα στα μάτια: η «μπολιβαριανή» διαδικασία είναι μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων, αστικών – κι όχι σοσιαλιστικών – που επειδή βάζει σε κίνηση λαϊκές μάζες μπορεί να βοηθήσει στην υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Βενεζουέλα. Σοσιαλισμός σημαίνει , στο πραγματικό επίπεδο της οικονομίας, κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής. Οτιδήποτε άλλο είναι καπιταλισμός, φιλολαϊκός ίσως, θολωμένος ίσως – αν και αυτές οι έννοιες είναι της λογοτεχνίας και όχι της μαρξιστικής θεωρίας – πάντως σοσιαλισμός με τίποτα.
  @Ritsmas
  Με συγχωρείς αλλά έχω επισκεφτεί τη Βενεζουέλα. Και όχι για τουρισμό. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο κόσμος στην Τουρκία π.χ. είναι περισσότερο ελεύθερος. Ακόμα και στην Ελλάδα δηλαδή.. Στη Βενεζουέλα όλες οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις έχουν φωνή -και μάλιστα, αυτές της φιλοαμερικάνικης αντιπολίτευσης πολύ δυνατότερη, μια και ο «κακός» Τσάβες ούτε τα κανάλια έχει πειράξει ούτε τις παραδοσιακές εφημερίδες της χώρας. (Αυτές που παλιότερα υμνούσαν τους δικτάτορες της Βενεζουέλας, τους διάφορους καουντίγιο )..
  Επιμένω λοιπόν: το πρόβλημα του Τσάβες -που ισχύει και θα ίσχυε είτε κέρδιζε είτε όχι στο δημοψήφισμα – είναι ότι δεν τόλμησε ως σήμερα την πραγματική αλλαγή -για να δει και κάτι θετικό ο λαός της Βενεζουέλας δηλαδή.Άμα η οικονομία της χώρας, αν ο πλούτος της δεν επιστρατεύεται για να φάει, να ντυθεί, να στεγαστεί, να σπουδάσει, να ζήσει καλύτερα ο φτωχόκοσμος της Βενεζουέλας, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή, δουλειά δεν γίνεται. Καπιταλισμό θα έχεις που θα «ισοφαρίζεται» με διάφορα κοινωνικά προγράμματα. Αν δεν χρησιμοποιούσε ο Τσάβες τη λέξη σοσιαλισμό ίσως να μην πολυασχολούμασταν τώρα.

 17. faros said

  Σύντροφοι, πρώτον το δύο βήματα πίσω ένα μπροστά δεν είναι ένα ΑΠΛΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΛΛΑ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ , ναι την Επιβολή του Σοσιαλισμού. Δεύτερο, λίγα πράγματα μπορεί να πάρει χρόνια και χρόνια για να γίνουν, αλλά υπάρχει και η περίπτωση ΠΟΛΛΑ πράγματα να γίνουν σε μια στιγμή. Τρίτον, η θέση ότι είναι απαράιτητη η συνεχής (καθημερινή) επαγρύπνηση είναι ως φαίνεται απόλυτα σωστή. Τέλος, Η ΘΕΣΗ ότι για να έχουμε πλατιές αλλαγές για την πραγματική καλυτέρευση της ζωής ενός λαού, πρέπει απαραίτητα να ενισχυθεί σημαντικά (καταλυτικά θα έλεγα εγώ), και ποσοτικά και ποιοτικά το Κομμουνιστικό Κόμμα αποδέιχθηκε απόλυτα σωστή και είναι κατά βάση και σε παγκόσμιο επίπεδο του ΚΚΕ. (Να ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας ε;;;).

 18. alekos said

  Λοιπόν με τον Τσάβεζ έχω ασχοληθεί διεξοδικά, δεν είναι άγιος άνθρωπος αλλά είναι αρκετά άνδρας ώστε να προστατέψει πρώτα από όλα το συμφέρον του λαού του. Αν μπορείς ψάξε να δεις τα ντοκιμαντέρ του ρεπορταζ χωρίς σύνορα με τίτλο Βενεζουέλα το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα για να καταλάβεις σε βούρκο βρισκόταν αυτή η χώρα μέχρι να ανέβει στην εξουσία ο Τσαβεζ. Βέβαια τονίζω ότι ο άνθρωπος δεν είναι άγιος.

 19. a8lios said

  @Regi
  Σ/φε έτσι θα σε λέω. Δε μπορώ όλο το μακρινάρι, άσε που κάθε φορά πρέπει να κοιτάω μην έκανα λάθος!
  Βασικά δε βλέπω πού διαφωνούμε. Εγώ απλά σου λέω ότι κάποια από τα μέτρα που λες, π.χ. για τους αγρότες, έχουν ψηφιστεί, αλλά δεν εφαρμόζονται. Γιατί δεν το ειτρέπουν οι τσιφλικάδες από τη μια (απόλυτα λογικό), αλλά και γιατί δεν παίρνει και δραστικά μέτρα η κυβέρνηση από την άλλη.

  Πάει και το χειρίζεται …με το γάντι. Με πρόστιμα, με παρακάλια. Αντί να κινητοποιήσει μικροαγρότες και εργάτες να πάνε να τους φάνε.

  Τέσπα, εμένα δε με χαλάει ιδιαίτερα που δε θα μπορεί να ξαναβάλει ο Τσάβες υποψηφιότητα, με την έννοια ότι θα επιταχυνθούν κάποιες εξελίξεις.

  Θα δούμε…

  @Κούκιος
  «Σύντροφοι όταν μπαίνω εδώ έχω την αίσηση ότι είμαι ένα βήμα πριν από την επανάσταση. όχι ότι θαμε χάλαγε να ήταν αλήθεια αλλά είναι ;»

  Ένα βήμα πριν την επανάσταση στη Βενεζουέλα ναι, είναι. Γιατί όχι? Στην Ελλάδα πάλι όχι…
  Το συμπέρασμά σου για το τί θέλει ο λαός στη Βενεζουέλα ΑΥΤΗ τη στιγμή μπορεί να μην είναι και λάθος, αλλά αυτό δε λέει και πολλά.
  Γίνονται διεργασίες, ταχύτατα, και αυτό είναι φανερό.
  Αν γίνονταν πριν 1-2 χρόνια αντίστοιχο δημοψήφισμα για το αν θέλουν ή όχι το σοσιαλισμό, δεν νομίζω να παίρνανε πάνω από 30%.
  Υπάρχει κάτι που οριμάζει.
  Το θέμα είναι να γίνει και η έκρηξη, οεο!

 20. a8lios said

  @Αλεκος

  Ας αφήσουμε τους αγίους στα δικά τους.
  Και αυτά που είπες να είναι, φτάνει. Εξ’ άλλου τη λύση δε θα τη δώσει ο Τσάβες αλλά ο λαός…

  Έχεις καμια σχέση με το ΡΧΣ;

 21. ritsmas said

  Οταν ο Τσάβες αποφάσισε να κανει το δημοψήφισμα ήταν απολύτως βεβαιος ότι ο λαός θα τον ακολουθούσε, οπότε θα είχε και τη δημοκρατική κάλυψη. Ας μην ξεχνάμε ότι ειχε παλιότερα επιδιώξει πραξικόπημα όντας στο στρατό, αλλά δεν τα κατάφερε.
  Δεν τολμώ να συγκρίνω τα πολιτικά πράγματα στη Βενεζουέλα με οποιοδήποτε άλλο ευρωπαικό κράτος ( στας Ευρώπας ζω, αυτές αντιλαμβάνομαι και ξέρω). Κι αυτό δεν έχει να κάνει με καμιά πολιτική τοποθέτηση, αλλά με κοινό νου. Είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο να αντιληφθεί κανείς τί ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν μια οικονομία βασίζεται στους υδρογονάνθρακες και όχι σε ένα σαφές οικονομικό δομικό σύστημα, το κλιμα θα παραμένει ζητούμενο
  καλημερα και ευχαριστω για τη φιλοξενία
  ριτς

 22. @Άθλιος
  ναι.έτσι είναι. μπαίνω συνήθως τζούγκρος στα μπλογκς μην με παρεξηγάς…
  @ritsmas
  Ελάτε..Κάνει κανένας εκλογές άμα δεν είναι σίγουρος ότι θα τις κερδίσει;
  Πάντως, δώσ’τε μου λίγο σημασία που επιμένω καταλαβαίνω τί εννοείτε αλλά η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ζει ζωή χαρισάμενη.Η φτώχεια για το πόπολο στο Καράκας είναι τριτοκοσμική -πάλι καλά που βγήκε ο Τσάβες και δεν πεθαίνουν από την πείνα στις παραγκογειτονιές -τη στιγμή που τα διάφορα Ζαρα (για να μην πάω σε επώνυμα μαγαζιά) έχουν τιμές Ερμού.

 23. alekos said

  Η μόνη μου σχέση με το ΡΧΣ είναι ότι είμαι φανατικός θεατής της εκπομπής και κάποιων άλλων ανάλογων
  (εμπόλεμη ζώνη, φάκελοι) που υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση, είναι οι μόνες εκπομπές που με κάνουν να ανοίξω την τηλεόραση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: