A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Βιβλίο: Η κομμουνιστική διεθνής

Posted by a8lios στο 2 Δεκεμβρίου, 2007

Δεν θα περιγράψω το βιβλίο. Για περιγραφή δείτε εδώ.

Το τέλειωσα προ ημερών.

Χρήσιμο. Τουλάχιστον για μένα ήταν. Σίγουρα όποιος πάει να το διαβάσει πρέπει να λάβει υπ’ όψη και την περίοδο που διεξάγεται το συνέδριο της Γ’ Διεθνούς, στο οποίο αναφέρεται και το βιβλίο.

1920. Μόλις έχει φανεί δηλαδή πως επικρατούν οι μπολσεβίκοι στην Ρωσία, σε μια περίοδο που ανέμεναν οι απανταχού της γης επαναστάτες πως θα είχαμε άμεσα σγκρούσεις-εμφυλίους σε πολλές χώρες γύρω από το ζήτημα της εξουσίας. Επομένως και το συνέδριο προσπαθεί να βάλει τα κόμματα-μέλη της διεθνούς σε μια τέτοια λογική, να τα προετοιμάσει για μια τέτοια εξέλιξη. Και καλά κάνει.

Απλά το λέω για να το έχει υπ’ όψη όποιος πάει να το διαβάσει (σιγά, όχι όλοι μαζί ρε…). Αν δε το έχεις υπ’ όψη αυτό, το όλο κείμενο πολύ πιθανό να φαίνεται σαν …μανιφέστο τρομοκρατικής οργάνωσης. Όχι ότι δεν είμαστε… 😛

Επίσης, έμπλεξα τα μπούτια μου με τις μορφές οργάνωσης της Εργατικής Τάξης της εποχής. Εκτός από σωματεία και σοβιέτ, υπήρχαν και «συνεργατικές», «εργοστασιακές επιτροπές» κτλ.

Όπως και η εκπροσώπηση των σωματείων σε διεθνές επίπεδο είναι κάπως …φλού. Ή εώ δεν μπόρεσα να καταλάβω, εν πάσει περιπτώσει.

Συμμετέχουν συνομοσπονδίες τύπου ΓΣΕΕ κτλ. στην 3η διεθνή, ή θα φτιάξουν οι κομμουνιστές άλλη, «κόκκινη» διεθνή σωματείων, σε αντιπαράθεση με την συμβιβασμένη συνδικαλιστική «διεθνή του Άμστερνταμ»?

Φαίνεται με άλλα λόγια και απο τις θέσεις και όλα τα ντοκουμέντα ότι η ραγδαία άνοδος την εποχή εκείνη των κομμουνιστικών κομμάτων γεννούσε νέες ανάγκες, καθώς και νέες δομές στο κίνημα. Και δημιουργούσε και συγχύσεις-στρεβλώσεις-μπερδέματα, όπως είναι γνωστό και από την πορεία του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ εκείνη την εποχή.

Τέλος πάντων.

Άλλο ωραίο είναι που θέλουν τα κόμματα της β’ διεθνούς να μπούνε μαζικά στην κομμουνιστική διεθνή. Εκεί είναι που λές, «άλλη φάση»!

Να έχεις τώρα τους ΠΑΣΟΚους και τους ΣΥΝασπίτες παγκοσμίως να σε παρακαλάνε να μπούνε στη διεθνή! Μπούχαχα!

Ενδιαφέρουσα και παραπλήσια ως προς την παραπάνω λεπτομέρεια είναι και το ότι η Διεθνής καλεί τα κόμματα-μέλη της να προσεγγίσουν τους εργάτες που λόγω του συμβιβασμού και του ξεπουλήματος της Β’ Διεθνούς είχαν ασπαστεί τις ιδέες του αναρχισμού (καμία σχέση με τα σημερινά φρικάκια βέβαια).

Αυτό όμως που πραγματικά σου μένει και το σκέφτεσαι (τουλάχιστον σε εμένα έτσι έγινε) είναι το τί δύναμη έδινε αυτή η διεθνής στα κόμματα των διαφόρων χωρών. Να έχεις δηλαδή μια γενική κατεύθυνση συγκεκριμμένη, επιβεβαιωμένη από την πείρα του επανασταστατικού κινήματος παγκοσμίως και να μπορείς να βαδίζεις με βάση αυτή.

Και ως προς τη συγκρότηση και λειτουργία του δικού σου κόμματος, και ως προς τη δομή και τους στόχους του εργατικού & λαϊκού κινήματος.

Μεγάλη υπόθεση.

Και πραγματικά δεν ξέρω, αν δεν είχε υπάρξει η 3η διεθνής, στην Ελλάδα πόσο γρήγορα οι διάφορες μαρξίζουσες κτλ. ομάδες που συγκρότησαν το ΣΕΚΕ θα είχαν καταφέρει να μετατραπούν σε ένα γερό & μαζικό, ενιαίο ιδεολογικά και πρακτικά κόμμα, το ΚΚΕ, ικανό στη συνέχεια να μπεί μπροστάρης στους αγώνες του λαού.

Οπότε, τα ερωτήματα που αναπόφευκτα σου δημιουργούνται, είναι 2:

1. Γιατί τη διαλύσαμε?

2. Σήμερα πώς, με ποιά μορφή και από ποιούς θα μπορούσε να φτιαχτεί κάτι ανάλογο?

3 Σχόλια προς “Βιβλίο: Η κομμουνιστική διεθνής”

 1. Red Ghost said

  Ως προς το δεύτερο ερώτημα πιστεύω το εξής:
  Η διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε νέα κομμουνιστική διεθνή. Έχει καταφέρει μέχρι τώρα τα ακόλουθα: Έχει συνεδριάσει 9 φορές. Οι συνεδριάσεις δεν απέχουν μεταξύ τους πάνω από ένα χρόνο. Έχει ομάδα εργασίας για να προετοιμάζει τα θέματα και να επιλύει τα πρακτικά ζητήματα. Οι συνεδριάσεις γίνονται σε διαφορετικές χώρες. Συμμετέχει πλέον ένας αρκετά καλός αριθμός κομμάτων. Υπάρχει διαχωρισμός σε 4 τομείς που αντιστοιχούν σε 4 μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Παίρνει αποφάσεις που γίνονται όλο και πιο αναλυτικές και ουσιαστικές χρόνο με το χρόνο.

  Τι δεν έχει καταφέρει; Να περάσει από τη φάση του συντονιστικού στη φάση του οργάνου. Δηλαδή να αρχισει να παίρνει δεσμευτικές αποφάσεις, ο αριθμός των κομμάτων να είναι καθορισμένος, όσοι δεν πληρουν κάποια κριτήρια να είναι παρατηρητές, να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μελών ενός κόμματος στον αριθμό των αντιπροσώπων που θα έχει κ.λ.π.

  Προφανώς για να γίνουν αυτά θα πρέπει τα κόμματα που θα την απαρτίζουν να γίνουν μαζικότερα και ποιοτικότερα. Άρα δεν είναι μια διαδικασία άσχετη με τη δουλιά και την απήχηση του κομμουνιστικού κινήματος παγκοσμίως. Αντίθετα ο διεθνισμός είναι και θα είναι μια σταθερή συνισταμένη στην προσπάθεια όλων των κομμάτων.

  Τώρα ως προς το πρώτο ερώτημα.
  Δε νομίζω πως η διάλυση της Διεθνούς ήταν άσχετη με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες των Κομ. κομμάτων εκείνη την εποχή. Δεν πατήθηκε κάποιο κουμπί και διαλύθηκε η Διεθνής. Νομίζω ότι το δεξιό οπορτουνιστικό ρεύμα που είχε αρχίσει να εμφανίζεται χτύπησε πρώτα στο επίπεδο του διεθνισμού (βλέπε Τίτο κ.λ.π.). Μετά η διεθνιστική προσπάθεια έπεσε σε επίπεδο συντονιστικού με την Κομινφόρμ και μετα καταργήθηκε και αυτή στο όνομα τοπικών ιδιαιτεροτήτων και νέων συνθηκών.

  Και τώρα γίνεται διαπάλη, καθώς υπάρχει το λεγόμενο ΚΕΑ, που συνενώνει τα πρώην «ευρωκομμουνιστικά» και νυν ευρωλαγνικά κόμματα με την ευλογία και επιχορήγηση της Ε.Ε.

  Αισιοδοξώ πάντως ότι μέσα σε δέκα χρόνια είναι εφικτό να φτάσουμε στο επίπεδο να μετατραπεί η διεθνής συνάντηση σε κομμουνιστική διεθνή.

 2. g_l said

  1. Η Διεθνής Συνάντηση των ρεβιζιονιστικών κομμάτων τα τελευταία 2 χρόνια δεν μπορεί να βγάλει ούτε τελικό κείμενο. Τελικό κείμενο δεν βγήκε ούτε στη Λισαβώνα, ούτε στο Μινσκ και αντικαταστάθηκε με ένα απλό δελτίο τύπου του κόμματος που τη διοργάνωσε
  2. Μερικά κόμματα που συμμετέχουν είναι ανοιχτά αντιδραστικά (πχ Ιρακινό «Κ»Κ -> συμμετοχή κυβέρνηση ανδρείκελο, «Κ»Κ Ινδίας -> δολοφονία διαδηλωτών σε συνεργασία με τον στρατό)
  Αυτή είναι η διεθνής που ονειρεύεσαι Red Ghost;

 3. sotos said

  Bre kalos thn groupa! Mia zwh koutamares. Den pas sthn megaleiwdh organwsh sou na kanoniseis olomelia gia na pai3ete biriba! A kai meta na yposthrikseis kana synaspisth dhl thn ekastote pornh pou allazei onoma ka8e fora san toys portofolades. Xa xa xa xa!!!!!!!Ta xairetismata mou sthn kori toy tegopoulou otan 8a bazei katw apo ton «8espesio» syn afierwmata sthn eksokoinobouleytikh «aristera». 3eroun oi astoi poly kala oti oi oprounistes h oi aristeristes mas eynooun makropro8esma.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: