A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Άρθρο της Α. Παπαρήγα για την μετεκλογική κατάσταση

Posted by a8lios στο 6 Νοεμβρίου, 2007

Την Κυριακή ο Ριζοσπάστης είχε ένα σημαντικό -νομίζω- άρθρο της Αλέκας. Εσείς πώς το βλέπετε (και το άρθρο και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή)?

23 Σχόλια προς “Άρθρο της Α. Παπαρήγα για την μετεκλογική κατάσταση”

 1. Red Ghost said

  Το άρθρο αυτό αντανακλά την αυξημένη αυτοπεποίθηση των μελών και των φίλων του ΚΚΕ. Όχι πλέον μόνο για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αλλά και για τις δραστηριότητές του κόμματος στις 50 μέρες που ακολούθησαν.
  Το κύριο σημείο είναι νομίζω το εξής:
  «Οι μετεκλογικές εξελίξεις περικλείουν δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα. Μπορούν να σηματοδοτήσουν σημαντικές διεργασίες, με έναν όρο: Οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, το λαϊκό κίνημα, να μη φοβηθούν την οποιαδήποτε δυστοκία ή κάποιας μορφής κρίση εμφανίσει το πολιτικό σύστημα, είτε αυτή είναι στενά κοινοβουλευτική είτε σε κάποια περίπτωση γίνει πιο βαθιά στην πορεία».
  Εγώ πάντως είχα συναντήσει προεκλογικά καλοπροαίρετους εργαζόμενους που ανήσυχούσαν για πιθανή «ακυβερνησία» και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δηλαδή οι κεφαλαιοκράτες τους είχαν μεταφέρει το άγχος τους για πιθανή μείωση της επιρροής της αστικής τάξης. Τι χρειάζεται; Η Αλέκα Παπαρήγα γράφει:
  «Το ΚΚΕ, παρακολουθώντας πάντα κάθε εξέλιξη στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για τη χειραφέτηση και ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος. Κεντρικό ζήτημα σήμερα είναι η οργάνωση και ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, ο ριζοσπαστισμός των νέων ηλικιών. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες που θα συμβάλουν και στην ευρύτερη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, στην πολιτική των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών».
  Οπότε το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα ανταποκριθεί λαϊκό κίνημα σε αυτές τις απαιτήσεις των καιρών. Κρίνοντας από μάχες αρχαιρεσιών και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων μπορώ να βγάλω θετικά συμπεράσματα. Λίγες ώρες μένουν για το μεγάλο συλλαλητήριο που καλεί το ΠΑΜΕ. Από τη συμμετοχή αλλά και από τις επαφές που θα γίνουν θα μπορούμε κρίνουμε με μεγαλύτερη άνεση τις δυνατότητες του κινήματος για τους επόμενους μήνες.

 2. Dimitris said

  Endiaferon, alla kai epishs h paradosiakh topothethsh tou Komatos me thn opoia ego prosopika diafono. Dio, malon aploikes, erotiseis gia tous edo filous:

  1. H Aleka iposthrizei «την ανάγκη να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός», kat’ousian, kata tou iparxontos oikonomiko-politikou sisthmatos. Sinfono, alla to pos einai kati to opoio sxedon pote den onomazetai. Me koinonika koinimata kai ek ton eson? Ma auto einai o Synaspismos ena «οπορτουνιστικό, σοσιαλδημοκρατικό» komma, «επιζήμιο παράγοντα και σοβαρό ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών». Me enoplh antistash? Ma auto exei polakis dokimastei xoris ousiastiko makroxronio apotelesma (ektos fisika ths Kouvas – pou einai mia idiorithmh periptosh). Me alla logia, mou diafeugei to makroxronio orama tou KKE se authn thn topothethsh ths Alekas.

  2. Se poion h poious apeuthinetai to parapano arthro? Sta melh tou komatos, sthn eurhterh Aristera, sthn «ριζοσπαστικοποίηση των μαζών» ? Nomizete oti einai apotelesmatiko ston skopo auto?

  sintrofika,
  Dimitris

 3. sotos said

  Ο Συνασπισμός ούτε ήταν ούτε επιδιώκει να είναι σε κίνημα. Επιδιώκει να λένε η τηλεοράσεις ότι είναι κινηματικός. Κάτι τελείως διαφορετικό. Ας κάνει μια πορεία μόνος του ο ΣΥΝ? Έχει κάνει έστω μία φορά και να καλέι εργάτες. ΌΧΙ γιατι δεν είναι εργατικό κόμμα για αυτό. Γιαλαντζί είναι και το ξέρουν. Και αυτό γιατί ο μοναδικός λόγος ύπαρξής τους είναι να χρησιμοποιήση το αστικό πολιτικό σύστημα τους διεγραμμένους πρώην κομμουνιστές για να χτυπούν την Οργάνωση αλλιώς θα είχαν πάει ΠΑΣΟΚ από το ’96 και πιο πρίν, για αυτό κιόλας τους έδινε κ δίνει λεφτά το ΠΑΣΟΚ όπως μου έχει πεί άτομο που ήταν και στην ΚΠΕ πριν το ’96. Μα καλά γιατί τόση πρεμούρα για το μικρό ΚΚΕ αφού «κατέρρευσε» και η ΣΕ θα πεί κάποιος? Μα γιατί είναι unreformed και αυτό είναι που κάνει πανευρωπαϊκά εντύπωση. Δεν κατάφεραν να το κάνουν ΚΚΓ!

 4. regimientocinqo said

  Βασικά έγραψα ένα σχετικό κειμενάκι στο δικό μου περίπτερο. Αν δεν βαριέστε http://regimientocinqo.wordpress.com/

 5. Nefeli said

  Αυτό που φαίνεται από το άρθρο είναι η τεράστια σύγχυση που επικρατεί στο ΚΚΕ τόσο σε ζητήματα στρατηγικής όσο και τακτικής. Και επειδή το άρθρο θίγει μια τεράστια γκάμα θεμάτων θα περιοριστώ στα πιο χαρακτηριστικά, κατά την γνώμη μου πάντοτε.

  «Το ΚΚΕ συγκεντρώνει σήμερα την προσοχή του, στο έδαφος της πάλης για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να προωθήσει τη στρατηγική του, που είναι η συγκέντρωση δυνάμεων για την άνοδο της ταξικής πάλης, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Λαϊκού Μετώπου, να διαδώσει πιο πλατιά την ανάγκη της πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.»

  Η πρώτη ένσταση φυσικά είναι ότι «λαϊκή εξουσία και οικονομία» στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί. Όμως ένα «Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Λαϊκό Μέτωπο» δεν φαίνεται ότι έχει (ή ότι πρέπει να έχει) τέτοιο στόχο. Άλλο το τι στόχο μπορεί να έχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα. Μπορούν βέβαια να κερδιθούν επιμέρους κατακτήσεις μέσω της πίεσης του λαϊκού κινήματος. Ένας τέτοιος στόχος εμένα μου φαίνεται ότι αρμόζει στο «Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Λαϊκό Μέτωπο». Τι μας λέει όμως η Αλέκα; Ότι στόχος του είναι η «λαϊκή εξουσία και οικονομία». Και ο στόχος του ΚΚΕ δηλαδή που διαφέρει, αφού «λαϊκή εξουσία και οικονομία» μπορεί να επιτευχθεί μόνο στον σοσιαλισμό;

  Μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μάλλον. Φαίνεται ότι το ΚΚΕ, ακόμα και αν μιλάει για ένα τέτοιο μέτωπο, στην πραγματικότητα δεν πιστεύει σε αυτό. Και πώς να πιστέψει άλλωστε όταν το που τελειώνει το ΚΚΕ και που αρχίζει το «Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Λαϊκό Μέτωπο» δεν το έχει αντιληφθεί ούτε το ίδιο το Κόμμα; Τελικά το ΚΚΕ φαίνεται ότι αδιαφορεί για το «Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Λαϊκό Μέτωπο». Και επιβεβαιώνεται και από την εικόνα που κατά «τραγική» ειρωνία συνοδεύει αυτήν την παράγραφο: πανό που γράφει «ΚΚΕ ισχυρό – έρχονται τα χειρότερα – κόντυνε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ». Τι βλέπουμε λοιπόν; Ότι αντί για να προωθείται μέτωπο (άρα θα περιμέναμε συνθήματα που συνενώνουν πάνω στα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του λαού), τελικά προωθείται πόλωση με στόχο την ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ισχυροποιηση του Κόμματος, και όχι την ισχυροποίηση του κόμματος μέσω ενός μετώπου.

  Αυτό που τονίζω είναι ότι ασχέτως αν κάποιος πιστεύει στην μία η στην άλλη τακτική, τελικά φαινεται ότι το ΚΚΕ δεν ακολουθεί καμία από τις δύο. Με λίγα λόγια πατά σε δυό βάρκες.

  ——
  Αυτά για την ώρα γιατί ο χρόνος μας πιέζει.
  Να ανφέρω πάντως επιγραμματικά (ελπίζω τις επόμενες μέρες και αναλυτικά) άλλα δύο σοβαρά σημεία που με προβλημάτισαν:
  1)Τον τρόπο που συσχετίζει/συγχέει το ΚΚΕ την κοινοβουλευτική με την εξωκοινοβουλευτική πάλη.
  2)Τον ρόλο των Κομμουνιστών απέναντι στις αντιθέσεις που εμφανίζει το καπιταλιστικό σύστημα.

 6. sotos said

  @Nefeli
  Πλήρης σύνχηση για την πρόταση του Μετώπου σίγουρα έχεις εσύ. Και αποκαλύπτεται απολύτη έλλειψη γνώσης πάνω στις θέσεις και τα κείμενα τις οργάνωσεις του προλεταριάτου.Το μέτωπο εάν επιτευχθεί, θα αποτελείται από δυνάμεις αντιιμπεριαλιστικές, και δεν θα απειλεί την αυτονομία των δυνάμεων που το αποτελούν. Έμφαση στο αντιιμπεριαλιστικές!Επομένως δεν σταματά η δράση κανενός κόμματος. Φαίνεται ότι απλά δεν μπορεί ο «χώρος» που βρίσκεσαι να ριζοσπαστικοποιεί και να εμπνέει εργαζομένους και μετά σου φταίει η πραγματικότητα, που δεν επιβεβαιώνει είτε τον αριστερισμό σου είτε τον οπορουνισμό σου. Ο μεγαλύτερος επαναστάτης που ηγήθηκε της μεγαλύτερης πετυχημένης επανάστασης, ο Λένιν, λέει ότι πρέπει παίρνει η οργάνωση μέρος και στο πιο αντιδραστικό κοινοβούλιο με στόχο να ριζοσπαστικοποιεί αλλά ούτε αυτό το πετυχημένο πείραμα της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι ικανό να πείσει την άγνοιά σου. Άγνοια, άγνοια, άγνοια! Φανερώνεται μία χροιά αριστερισμού που αποπνέει η τοποθέτηση σου. Προς το παρόν αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις έτοιμες για επίθεση, πήξη με αστικό πολιτικό σύστημα, δυστυχώς δεν υπάρχουν αλλά υπάρχούν πολλές πιθανότητες μεσοπρόθεσμα. Η αστική τάξη προσπαθεί να ξαναελέγξει τα λαϊκά στώμματα πλήρως γιατί φοβάται, και εδώ είναι που θα αποκαλυφθούν οι οπορτουνιστές γιατί σε παγκόσμιο επίπεδο βοήθησαν σε ανάλογες περιπτώσεις να ξανα-επιβληθεί και να μην κλυδωνίζεται το αστικό πολιτικό σύστημα. Όλες οι οπορτουνίστικες δυνάμεις θα συνασπιστούν για να χτυπήσουν την Οργάνωση. Και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί πραγματικά πάρα πολύ! Θα ξεκαθαρήσουν οι αγωνιστές επαναστάτες από τους αστούς! Όσα «ριζοσπαστικά» και να βάλουν στο όνομά τους.

 7. regimientocinqo said

  Τί μας λέει λοιπόν η «Νεφέλη»;
  «Αυτό που φαίνεται από το άρθρο είναι η τεράστια σύγχυση που επικρατεί στο ΚΚΕ τόσο σε ζητήματα στρατηγικής όσο και τακτικής.»
  Γουάου! Μιλάμε για τεράστια σύγχυση!! Φαντάζομαι επίκειται και τεράστια ανάλυση..

  “Το ΚΚΕ συγκεντρώνει σήμερα την προσοχή του, στο έδαφος της πάλης για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να προωθήσει τη στρατηγική του, που είναι η συγκέντρωση δυνάμεων για την άνοδο της ταξικής πάλης, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Λαϊκού Μετώπου, να διαδώσει πιο πλατιά την ανάγκη της πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.”

  Η πρώτη ένσταση φυσικά είναι ότι “λαϊκή εξουσία και οικονομία” στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί.»
  «Ένσταση» ως προς το τί; Λέει το ΚΚΕ ότι μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Λέει το άρθρο κάτι τέτοιο; Το «Πριν» τα λέει αυτά – ότι τα λέει το ΚΚΕ. Αλλά αυτοί κάνουν κριτική στο ΚΚΕ το 2007 με ό,τι φωτοτυπίες τους ξέμειναν απ’τους φραξιονισμούς ενάντια στο 12ο συνέδριο και το «κοινό πόρισμα». Α.. και η ΚΕΔΑ
  » Όμως ένα “Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Λαϊκό Μέτωπο” δεν φαίνεται ότι έχει (ή ότι πρέπει να έχει) τέτοιο στόχο. Άλλο το τι στόχο μπορεί να έχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα.»
  Τί στόχο; Να φτιάξουν λαϊκή εξουσία μέσα στον καπιταλισμό; Δεν μπορεί ένα λαϊκό μέτωπο ή ένα ΚΚ να έχει τέτοιο στόχο; Ξεκαθάριζε λίγο τα υποκείμενα στις φράσεις σου…

  «Μπορούν βέβαια να κερδιθούν επιμέρους κατακτήσεις μέσω της πίεσης του λαϊκού κινήματος. Ένας τέτοιος στόχος εμένα μου φαίνεται ότι αρμόζει στο “Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Λαϊκό Μέτωπο”. Τι μας λέει όμως η Αλέκα; Ότι στόχος του είναι η “λαϊκή εξουσία και οικονομία”. Και ο στόχος του ΚΚΕ δηλαδή που διαφέρει, αφού “λαϊκή εξουσία και οικονομία” μπορεί να επιτευχθεί μόνο στον σοσιαλισμό;»

  Άρα η Αλέκα εισηγείται να «διαχυθεί» στην ουσία το ΚΚΕ σε κάποιο «Μέτωπο»..Και μετά μας κάνει μαθήματα για οπορτουνισμούς…..

  «Μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μάλλον.»
  Φυσικά.
  «Φαίνεται ότι το ΚΚΕ, ακόμα και αν μιλάει για ένα τέτοιο μέτωπο, στην πραγματικότητα δεν πιστεύει σε αυτό. Και πώς να πιστέψει άλλωστε όταν το που τελειώνει το ΚΚΕ και που αρχίζει το “Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Λαϊκό Μέτωπο” δεν το έχει αντιληφθεί ούτε το ίδιο το Κόμμα; Τελικά το ΚΚΕ φαίνεται ότι αδιαφορεί για το “Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Λαϊκό Μέτωπο”.»
  Τρεις προτάσεις εκ των οποίων οι δύο ταυτόσημες. Γιατί αδιαφορεί το ΚΚΕ για το Μέτωπο; ΄Ετσι «φαίνεται». Από που; Μας εξηγείς:

  «Και επιβεβαιώνεται και από την εικόνα που κατά “τραγική” ειρωνία συνοδεύει αυτήν την παράγραφο: πανό που γράφει “ΚΚΕ ισχυρό – έρχονται τα χειρότερα – κόντυνε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”. Τι βλέπουμε λοιπόν; Ότι αντί για να προωθείται μέτωπο (άρα θα περιμέναμε συνθήματα που συνενώνουν πάνω στα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του λαού), τελικά προωθείται πόλωση με στόχο την ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ισχυροποιηση του Κόμματος, και όχι την ισχυροποίηση του κόμματος μέσω ενός μετώπου.»
  Γιατί υπάρχει κάποιο μέτωπο; Το πανώ που αναφέρεις είναι προεκλογικό. Υπήρχε κάποιο μέτωπο στο οποίο να μετέχει εκλογικά το ΚΚΕ, για να ισχύουν όσα «καταγγέλεις»; Και κάτι άλλο. Ένα Μέτωπο θα ήταν «καλό» αν ΔΕΝ αποσκοπούσε στην «απ’ ευθείας» ισχυροποίηση του ΚΚΕ;

  «Αυτό που τονίζω είναι ότι ασχέτως αν κάποιος πιστεύει στην μία η στην άλλη τακτική, τελικά φαινεται ότι το ΚΚΕ δεν ακολουθεί καμία από τις δύο. Με λίγα λόγια πατά σε δυό βάρκες.»
  Ε…, αν πατούσε σε δυο βάρκες θα ακολουθούσε λίγο τη μία, λίγο την άλλη…

  Έχεις δίκιο. Σε ειρωνεύομαι όλη την ώρα. Αλλά είσαι λίγο τρικυμία εν κρανίω… Το ΚΚΕ παλεύει για το σοσιαλισμό.Ένα το κρατούμενο. Η έννοια «λαϊκή εξουσία – λαϊκή οικονομία» είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός. Είναι οι έννοιες στις οποίες ίσως να μπορέσουμε να τα βρούμε με κοινωνικές δυνάμεις και κόμματα , που σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν ( τα κόμματα βασικά), και τα οποία ναι μεν μπορεί να μη θέλουν τον καπιταλισμό αλλά δεν είναι και πεισμένα για το σοσιαλισμό. Απ’το να τους αφήσουμε να ταλαντεύονται δεξιά ας τους πάρουμε μαζί μας.
  Αλλά αν είναι γερό το ΚΚΕ, μόνο τότε θα πάρουν θάρρος κι οι «ταλαντευόμενοι» θα εγκαταλείψουν το μαντρί, θα βγουν στους δρόμους, θα μπουν σε κοινούς αγώνες -εργατές, μικρομεσαίοι, αγρότες – και το αίτημα για επαναστατικό μετασχηματισμό – για σοσιαλισμό – θα γίνει πλειοψηφικό.Δες τί λέει η Αλέκα στο απόσπασμα που τσιτάρεις:» να προωθήσει τη στρατηγική του, που είναι η συγκέντρωση δυνάμεων για την άνοδο της ταξικής πάλης, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Λαϊκού Μετώπου». Η άνοδος της ταξικής πάλης θα γεννήσει τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Μετώπου. Και στη συνέχεια: » να διαδώσει πιο πλατιά την ανάγκη της πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία». Παλέψτε εναντίον τους λέμε. Η συγκεκριμένη εξουσία είναι αστική. Δεν είναι λαϊκή. Ας παλέψουμε για μια άλλη εξουσία, λαϊκή.
  Δεν υπάρχουν μέτωπα, κόμματα και τέτοιες ιστορίες για την ώρα. Μόνο ένα ΚΚΕ με ένα 8,2% υπάρχει.Και πολύς κόσμος που έχει διάθεση να βγει στους δρόμους ενάντια σάυτήν την πολιτική. Ξεκινάμε από’ κει και συνεχίζουμε..

  ——

 8. ένας άλλος said

  Το «Κ»ΚΕ έχει καλέσει και τον Χριστόδουλο στο Μετωπό της

  Στις στήλες του «Ριζοσπάστη» διαβάζουμε ότιστο ψευδεπίγραφο «Μέτωπο» καλούν την «επίσημη Ιεραρχία της εκκλησίας με επικεφαλής τον προκαθήμενό της»!!! («Ρ» 22.12.2000).

  Την αστική εξουσία μπορεί να αντικαταστήσει μόνο ο σοσιαλισμός. Δηλαδή η διχτατορία του προλεταριάτου. Τώρα πως γίνεται το «»»Μέτωπο»»» να παλεύει για Λαϊκή Εξουσία αλλά ταυτόχρονα να «μην απαιτείται συμφωνία για το σοσιαλισμό»…

 9. Y said

  Αυτό με τον προκαθήμενο ρε μεγάλε εσύ που το βρήκες?
  Στειλτο μας ηλεκτρονικά σε παρακαλώ, γιατί έχουμε βαρεθεί να ακούμε τις πίπες του καθενός.

  Πάντως σε αυτά που γράψατε οι υπόλοιποι σαν απάντηση στη Νεφέλη, καθόλου δεν ξεκαθαρίσατε ποια είναι η διαφορά λαϊκής εξουσίας – οικονομίας και σοσιαλισμού.

  Εγώ αυτό που νομίζω είναι η ‘Λαϊκή Εξουσία – Οικονομία’ είναι ένα λεκτικό σχήμα που χαρακτηρίζει μια μεταβατική κατάσταση προς το σοσιαλισμό(η οποία με βάση τη θεωρία του ΚΚΕ δε θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ), το οποίο θα δούμε αν θα αποδειχτεί πολιτικά χρήσιμο ή όχι.

  Παντώς για να καταλαβαίνουμε και γιατί μιλάμε και για να προλάβω όσους θα πάνε να με κατηγορήσουν για ‘ρεφορμιστή’ σας υπενθυνμίζω την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου έχει να ανακηρυχθεί ο στόχος της μετάβασης στο σοσιαλισμό, αλλά το σύστημα είναι σίγουρα ακόμα καπιταλιστικό.

  Οσο αφορά το ‘Μόνο ένα ΚΚΕ με ένα 8,2% υπάρχει’ θα ήθελα να πω ότι έχω ζήσει και στο εξωτερικό σε χώρα που η Αριστερά είναι αδύναμη και οι κομμουνιστές εκεί κυνηγάνε κάθε τι το προοδευτικό με το ντουφέκι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν δράση. Το να περιφρονείς τόσο αριστερό κόσμο που για σένα έκανε το λάθος να μπει σε άλλη οργάνωση ή παράταξη εκτός από τη ΚΝΕ και το ΚΚΕ και να κάνεις σα να μην υπάρχει είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και εμποδίζει το κίνημα να πάει μπροστά. Στο κάτω κάτω ξεχνάς ότι πολλοί από αυτούς διαμόρφωσαν το 8,2% και άμεσα με τη ψήφο τους.

 10. sotos said

  Που είδες περιφρόνηση! Υπάρχει η σωστότατη πολεμική εναντίων των αριτεριστών – οπορτουνιστών. Ο πιο αποτελεσματικός αντικομμουνισμός είναι αυτός που κουβαλάει σφυροδρέπανα! Και η πάλη με τους συμβιβασμένους είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που βοήθησε στο να υπάρξει το πρώτο εργατικό κράτος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

  Επαναλαμβάνω η αναγκαιότητα της αντιπαράθεσης με των δεξιό οπουρτουνισμό (ΣΥΡΙΖΑ) και τις αριστερίστικες γκρούπες βγαίνει και από το γεγονός ότι ο μόνος λόγος που εκφέρουν με συνέπεια είναι ο λασπώδης αντιΚΚΕ λόγος. Μόνο σε αυτό είναι συνεπής όλες τις άλλες κωλοτούμπες στο πέρας τις μεταπολίτευσης τις κάνανε. Το αντικειμενικό που υπάρχει τώρα βγαίνει και από την δήλωση που έκανε ο ‘Υ’, όπου αναφέρει ότι στην υπόλοιπη ευρώπη ψάχνουν με το τουφέκι κομμουνιστές, και αυτή είναι η στήριξη και η προσχώρηση στο ΚΚΕ, όποιοι τουλάχιστον πιστεύουν ότι είναι κομμουνιστές, μαρξιστές. Σημειώνω ότι αυτοί που αναφέρεσαι ακολούθησαν την «ρόζ υπόθεση», δηλ σοσιαλδημοκρατία αλλά δεν το λέμε!

  Η τακτική του Κόμματος επιβεβαιώνεται σήμερα και όχι ο «ευρωκομμουνισμός». Υπενθυμίζω είμαστε 17 χρόνια μετά τις αντεπαναστάσεις και έχει κυλίσει νερό στο αυλάκι! Χαίρομαι γιατί την ανεμοβλογιά του αριστερισμού την περνάς μια και καλή! Από την άλλη μεριά ο δεξιός οπορτουνισμός όπως απέδειξε και η πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού δεν τελειώνει έτσι εύκολα.

 11. regimientocinqo said

  Έλα ρε συ Υ, γιατί κάνεις τα έυκολα δύσκολα; Αφού τσιτάρεις τη Βενεζουέλα καταλαβαίνεις για πιο λόγο είναι συμβιβασμός η έννοια λαϊκή εξουσία..
  Ας πούμε, στη Βενεζουέλα έχουν καπιταλισμό. Κι έχουν καπιταλισμό γιατί δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας. Αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός, απλά θα μιλάγαμε για σοσιαλισμό.
  Από την άλλη η εξουσία δεν δουλεύει για την αστική τάξη.Δουλεύει για το λαό. Όχι για πάντα προφανώς. Ακόμα κι αν αυτή η κατάσταση επιβιώσει πολιτικά, για κάποια χρόνια, θα γείρει είτε προς τα μπρος είτε προς τα πίσω..
  Και για το 8,2% που είπα.. Με συγχωρείς για το ΚΚΕ μιλάμε. Γι’αυτό αναφέρεται η Αλέκα στο άρθρο που ξεκινά το θρεντ. Δεν μιλάμε για άλλες οργανώσεις. Τί θέλεις να πω δηλαδή για τους άλλους; Ότι είναι το 8,2 κι ακόμα ένα 0,5 π.χ.; Μα αφού από αυτό το χώρο ακούμε ότι το ΚΚΕ κάλεσε , λέει, στο μέτωπο το Χριστόδουλο και τέτοια..
  Δεν είμαστε εμείς δηλαδή, η αφεντομουτσουνάρα μου τουλάχιστον, που υποτιμάμε κανένα..Άυτοί υποτιμούν τη νοημοσύνη μας

 12. ένας άλλος said

  Ρε παιδιά από τη στιγμή που λέω το φύλλο της εφημερίδας που το γράφω γιατί να το στείλω ηλετρονικά; Εγώ το έχω κρατήσει από τα αποκόμματα από το αρχείο μου με κείμενα του Ριζοσπάστη.

  Τεσπά:

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=493712

  «Εγώ που υπερασπίζομαι τη δημιουργία ενός Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου θεωρώ την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό ως ένα κοινωνικό ζητούμενο. Εδώ δεν εννοώ μόνο τον κατώτερο κλήρο, μέρος του οποίου βρίσκεται δίπλα μας στις εκδηλώσεις του κινήματος ειρήνης. Ούτε τους θεολόγους καθηγητές που βρίσκονται κοντά μας. Εννοώ την επίσημη Ιεραρχία της Εκκλησίας με επικεφαλής τον προκαθήμενό της.»

  «Πηγαίο προκύπτει το δίλημμα για την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, εάν θα ταχθεί στο πλευρό ενός πανεθνικού μετώπου κατά της Νέας Τάξης ανοιχτά και συγκεκριμένα ή θα αποδεχτεί την επερχόμενη αντιδραστική λαίλαπα.»

  Ριζοσπάστης 22/10/2000, σελίδα 31

 13. ένας άλλος said

  Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά εδώ

  http://anasintaxi.blogspot.com/2007/11/blog-post_11.html

  για να καταλάβετε τι εννοώ

 14. regimientocinqo said

  Καλά έκανες και μας έστειλες το κείμενο. Αποδείχνει ακόμα καλύτερα γιατί είπα παραπάνω ότι υποτιμάς τη λογική μας..

  Υ.Γ. «Ανασύνταξη» είπες;Τα γνωστά εμβάσματα Λαλιώτη ε;

 15. ένας άλλος said

  @regimientocinqo

  τι εννοείς υποτιμάει τη λογική «σας»;

  ΥΓ ???

 16. regimientocinqo said

  Εννοώ ότι μας περνάς για μαλάκες. Αυτό εννοώ.

  ΥΓ. Ότι τα παίρνετε από το Λαλιώτη.

 17. ένας άλλος said

  Δεν μου αφήνεις και πολλά περιθώρια εσύ προσωπικά…

  ΥΓ Θα πρέπει να ξέρεις ότι οι περισσότεροι κομμουνιστές έχουν πεθάνει φτωχοί και ο λόγος είναι ότι στην Σοβ. Ένωση μετά το 1956 δεν μπορούσαν ούτε τα παιδιά σου να σπουδάσουν αν δεν αποκήρυσες με έγγραφο το Στάλιν. Θα πρέπει να ξέρεις ότι οι κομμουνιστές ήταν στην παρανομία μετά το Δεύτερο Αντάρτικο και ότι λίγα λεφτά μάζεψαν από την εργασία τους στις ΣΣΔ τους τα μάζεψαν κάποιοι ομοϊδεάτες τους. Θα πρέπει να ξέρεις ότι η ΝΔ δεν αναγνώρισε ποτέ την Εθνική Αντίσταση και τα λίγα λεφτά που πήραν όταν αναγνωρίστηκε τους τα έκοψε ο Μητσοτάκης το 1990. Οι πολλοί σήμερα δεν έχουν δικά τους σπίτια και ζουν σε οίκος ευγυρίας συνήθως με παρακαλητά. Θα πρέπει να ξέρεις ότι οι κομμουνιστές δεν αποκήρυξαν ποτές τις ιδέες τους και πλήρωσαν το κόστος των επιλογών τους στις εξορίες και τα ξερονήσια. Καλύτερα να είσαι πιο προσεχτικός όταν κατηγορείς κάποιους χωρίς ούτε να ξέρεις τι σου γίνεται.

 18. regimientocinqo said

  Δεν έβρισα κανένα. Είπα απλά ότι το άρθρο στο οποίο μας παραπέμπεις σε συνδυασμό με το συμπέρασμά σου, υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Κοινώς μας περνάς για μαλάκες.
  Για όλα τα υπόλοιπα που λες δεν έχω σχόλιο.

 19. gogos said

  Απο οσα γνωριζω, ο Δαμιγος ειναι ενεργο μελος του κινηματος ειρηνης εδω και πολλα χρονια, επικεφαλης της κινησης που αλλοτε στηριζε το «ΚΚΕ εσ.» και συνεργαζομενος πλεον με την ΕΕΔΥΕ. Δεν ειναι καν μελος του ΚΚΕ και αρα οι σεβαστες αποψεις του σιγουρα δεν ειναι οι θεσεις του ΚΚΕ.
  Αν μας δειξει καποιος θεσεις του Κομματος που να λενε τα παραπανω το συζηταμε. Εως τοτε θα μιλαμε απλα για υποτιμηση της νοημοσυνης μας…

 20. a8lios said

  Για το Δαμίγο και το Χριστόδουλο δε λέω τπτ γιατί το θεωρώ περιττό.

  Για τα 2 σημεία που έβαλε η νεφελη:
  1)Τον τρόπο που συσχετίζει/συγχέει το ΚΚΕ την κοινοβουλευτική με την εξωκοινοβουλευτική πάλη.
  2)Τον ρόλο των Κομμουνιστών απέναντι στις αντιθέσεις που εμφανίζει το καπιταλιστικό σύστημα.

  Μα ίσα ίσα, το άρθρο σε αυτά τα 2 κυρίως απαντάει.
  Στο ότι δηλαδή μπορεί μεν να έχει προβλήματα ο δικομματισμός με τη μορφή που είχε, αλλά αυτό, αν ο λαός δεν ενεργήσει αποφασιστικά το επόμενο διάστημα, θα οδηγήσει σε μια άλλου τύπου ίσως, αλλά το ίδιο δυνατή αστική πολιτική εξουσία.
  Και αυτή η λαϊκή δράση προφανώς δε θα προέλθει μέσα από τη Βουλή. Θα εκτυλιχθεί στο δρόμο. Σε αυτό θέλει να προσανατολίσει το άρθρο, στο να βγούνε μαζικά τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να κινητοποιήσουν το λαό σε μια συνειδητή εξωκοινοβουλευτική δράση.

  Δε καταλαβαίνω, ποιά σύγχυση υπάρχει σε αυτό.

  Όσο για το μέτωπο, να τ ξεκαθαρίσω (και) εγώ:
  Για το ΚΚΕ μια είναι η εναλλακτική στην κοινωνία που ζούμε:
  Ο σοσιαλισμός==δικτατορία του προλεταριάτου και προοπτικά η κομμουνιστική κοινωνία.
  Και η λαϊκή εξουσία (με τα χαρακτηριστικά που την έχουμε περιγράψει στα συνέδρια) ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.

  Οστόσο δεν αποκλείουμε άλλες δυνάμεις να έχουν άλλη άποψη. Να θεωρούν πως μια εξουσία με αυτά τα χαρακτηριστικά χωράει στο καπιταλισμό,
  ή να θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει, εκτός από τη δικτατορία των αστών και τη δικτατορία του προλεταριάτου, και κάτι διαφορετικό, ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ όμως που περιγράφουμε στην «λαϊκή εξουσία».
  (πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο είναι π.χ. η άποψη του Τσάβες για το «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», όπως τον αποκαλεί).

  Εμείς απλά λέμε πως με τέτοιες δυνάμεις, αν υπάρξουν (που θα υπάρξουν, δε μπορεί, εδώ υπάρχουν μεμονωμένα και σήμερα…) στη πορέια ανόδου του κινήματος, θέλουμε και επιδιώκουμε να συνεργαστούμε.
  ΕΧΟΝΤΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ Η ΜΟΝΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ.

  Και πάλι επομένως, πού είναι η σύγχιση στο ΚΚΕ; ΟΕΟ;

  Όσο για το ότι καλούμε σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ και όχι του μετώπου:
  Αφού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μέτωπο, σε ισχυροποίση ποιανού να καλέσεις; Σε αυτή τη φάση δημιουργείς τις συνθήκες για να υπάρξει το μέτωπο. Προπαντώς κοινωνικά (με τους κοινούς αγώνες εργαζομένων, μικροΕΒΕ, μικροαγροτών, φοιτητών και νεολαίας).
  Πολιτικά όμως πώς, αν όχι με το αποδυνάμωμα των Αστικών κομμάτων, αν όχι με την ισχυροποίηση του μόνου κόμματος που βάζει σαν προοπτική ένα τέτοιο μέτωπο;

 21. Nefeli said

  Ωραία. Λες ότι στόχος του ΠΑΜΕ είναι η λαϊκή εξουσία. Και λες και ότι για το ΚΚΕ λαϊκή εξουσία είναι ο σοσιαλισμός. Το θέμα, όμως, δεν είναι τι αντίληψη θα έχει η κάθε συνιστώσα του ΠΑΜΕ για τη λαϊκή εξουσία ή το πώς θα τη θέλει. Το θέμα είναι ποια θα είναι η εξουσία του ΠΑΜΕ, όταν αυτό αναδειχτεί, εννοώ κοινοβουλευτικά, σε κυβέρνηση.

  Όπως επίσης το θέμα είναι και πως, αφού το ΠΑΜΕ έχει στόχο την λαϊκή εξουσία δηλαδή τον σοσιαλισμό, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει κοινοβουλευτικά. (σημ. δεν είχα καταλάβει ότι με τον όρο «λαϊκή εξουσία» το ΚΚΕ εννοεί τον σοσιαλισμό. Αυτό όντως λύνει κάποιες απορίες που είχα αλλά -φεύ!- δημιουργεί περισσότερες!)

 22. a8lios said

  @Nefeli

  Άλλο το ΠΑΜΕ, άλλο το αντιιμπεριαλιστικό-αντιμονοπωλιακό-δημοκρατικό Μέτωπο (ΑΑΔΜ) που έχει βάλει σαν στόχο το ΚΚΕ.

  Ίσως μπερδεύει το ότι στο ΠΑΜΕ περιλαμβάνεται η λέξη «μέτωπο».
  Αλλά είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.

  Το ΠΑΜΕ είναι ένα συντονιστικο σωματείων & συνδικαλιστών που κινούνται σε υγιή, ταξική κατεύθυνση. Τπτ παραπάνω. Δεν βάζει κανένα ζήτημα εξουσίας. Απλά διαμορφώνει (θέλει τουλάχιστον να διαμορφώσει) αιτήματα τέτοια που να απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και έτσι να τους ξεκολλήσει και από τη λογική του «εφικτού».

  Με αυτή την έννοια η ενδυνάμωση του ΠΑΜΕ και της «γραμμής» που προσπαθεί να περάσει στο εργατικό κίνημα, μιας και αφορά και το χώρο των εργαζομένων, μπορώ να πώ πως είναι από τους βασικότερους, ο βασικότερος ίσως, δείκτες για το αν ερχόμαστε πιο κοντά στη συγκρότηση του ΑΑΔΜ.

  Γιατί αν δεν μπει ο εργαζόμενος πρώτα απ’όλα στη λογική να αγωνιστεί για τα οικονομικά αιτήματα που έχει ανάγκη σήμερα, δεν πρόκειται πολύ περισσότερο να μπει στη διαδικασία να διεκδικήσει μια άλλη κοινωνία.

  Αλλά μέχρι εκεί είναι το ΠΑΜΕ. Άντε και για επιτάχυνση της αλλαγής συσχετισμών στο εργατικό κίνημα. Μέχρι εκεί.

  Οπότε ας ξεκαθαριστεί αυτό:
  Άλλο το ΠΑΜΕ – άλλο το ΑΑΔΜ.

  Για το ΑΑΔΜ, σου παραθέτω ένα κομμάτι από την εισήγηση που υπήρχε στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η ΚΕ τη βδομάδα που πέρασε. Αναλυτικότερα αν θες, δες τον κυριακάτικο.

  «Αναφερόμενη ειδικότερα στο Μέτωπο (η Αλέκα Παπαρήγα) τόνισε: «Τι είναι αυτό το Μέτωπο που προτείνουμε;

  Δεν είναι ένας απλός συντονισμός φορέων που έχουν συνηθίσει στις καλές στιγμές του κινήματος. Δεν περιορίζεται σε μια κοινή δράση για αποσπασματικές διεκδικήσεις, που μπορεί να έχουν μια προσωρινή δυναμική, αλλά δεν μπορούν να ανακόψουν την επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων.

  Το Μέτωπο δεν είναι μια πολιτική συμμαχία μόνο, ένα πολιτικό κίνημα μόνο, ούτε μόνο μια κοινωνική συμμαχία, ένα κοινωνικό κίνημα. Είναι ένα κοινωνικοπολιτικό κίνημα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα και την ιδιοκτησία των μονοπωλίων. Είναι ένα κίνημα παρόν στα μέτωπα της καθημερινής πάλης, αλλά που δεν έχει απλώς ένα γενικό όραμα. Στοχεύει στην αλλαγή και ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας.

  Αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας, δε σημαίνει, βεβαίως, εναλλαγή της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, ούτε κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά συνεργασία. Είναι μια αλλαγή στο επίπεδο της τάξης. Στην εξουσία περνάει ο λαός, δηλαδή η εργατική τάξη και οι κοινωνικοί της σύμμαχοι, που είναι τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

  Σε αυτήν τη λογική μπορούν να συναντηθούν δυνάμεις που υποστηρίζουν το σοσιαλισμό ή που δε συμφωνούν με το σοσιαλισμό όπως εμείς τον προβάλλουμε. Δυνάμεις που έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το σοσιαλισμό, συμφωνούν όμως γενικά στο θέμα αλλαγής στο επίπεδο της εξουσίας. Συναντιόμαστε στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας με τα βασικά χαρακτηριστικά που κατά τη γνώμη μας πρέπει να υπάρχουν.

  Οι κοινωνικές δυνάμεις υπάρχουν, δηλαδή η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι μισθωτοί επιστήμονες Χρειάζεται, βεβαίως, πολλή δουλιά, γιατί αυτό το μέτωπο απαιτεί την ανασύνταξη του κινήματος και τη διαμόρφωσή του με τη μορφή της κοινωνικής συμμαχίας.

  Η κοινωνική σύνθεση είναι που κανονίζει τα χαρακτηριστικά του μετώπου. Βέβαια, σήμερα δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που να υιοθετούν την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Θα προκύψουν όμως πολιτικές δυνάμεις και σχηματισμοί στο βαθμό που απεγκλωβίζονται λαϊκές μάζες από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, από τη λογική του «ευρωμονόδρομου»».»

  Δηλαδή ΜΕΣΑ στο ΑΑΔΜ θα γίνεται διαπάλη για το τί μορφη θα έχει η εξουσία που θα κατακτηθεί.

  Το ΚΚΕ μέσα σε αυτό θα πρεσβεύει και θα μάχεται για να έχει τη μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου.

  Άλλες δυνάμεις μπορεί να μάχονται για κάτι άλλο.

  Εκεί είναι που θα παίξει ρόλο και ο συσχετισμός, που αναφέρει και η Αλέκα:
  «Η κοινωνική σύνθεση είναι που κανονίζει τα χαρακτηριστικά του μετώπου.»

  Ελπίζω να βοήθησα.

 23. a8lios said

  Και για να πρσθέσω κάτι ακόμα:

  Και το πώς θα αναδειχθεί στην εξουσία το ΑΑΔΜ, δεν το καθορίζει το ΚΚΕ. Και δεν το κάνει γιατί απλά δεν μπορεί.

  Δε ξέρω γιατί σου έχει κολλήσει η ιδέα πως λέει κάπου το ΚΚΕ πως το ΑΑΔΜ θα πάρει την εξουσία κοινοβουλευτικά.

  Αυτό που έχει κάνει το ΚΚΕ είναι να πεί πως ναι, στην πορεία ισχυροποίησης του ΑΑΔΜ μέσα στο λαό, δεν αποκλείεται αυτό να επικρατήσει και σε αστικές εκλογικές διαδικασίες.
  Και να συμβεί αυτό όμως, το καθήκον του ΚΚΕ θα παραμένει αυτή η διακυβέρνηση να μετατραπεί σε δικτατορία του προλεταριάτου.

  Αυτό που επίσης έχουμε πει είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση (κοινοβουλευτικής επικράτησης του ΑΑΔΜ), πολύ δύσκολα αυτή θα παραμείνει σαν τέτοια για μεγάλο διάστημα.

  Ή θα τραβήξει μπρος (σε περίπτωση που είναι ενισχυμένες οι «επαναστατικές απόψεις» -με κύριο και σίγουρο πρεσβευτή το ΚΚΕ),

  ή θα γυρίσει προς τα πίσω, στην (ξανα)ομαλοποίηση της αστικής εξουσίας.

  Αλλά όλα αυτά ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που επικρατήσει εκλογικά το ΑΑΔΜ. Καθόλου και ουδέποτε αποκλείσαμε άλλους τρόπους εικράτησής του, που βέβαια θα οδηγούσαν σε πολύ καλύτερες συνθήκες και για τις ριζοσπαστικότερες πτέρυγές του.

  Ίσα ίσα, δουλεύοντας πρωτίστως κινηματικά, την επικράτησή του με άλλους τρόπους και όχι κοινοβουλευτικούς ειδιώκει το ΚΚΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: