A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Το ΣΚΑΪ, η Καθημερινή και η παραπληροφόρηση

Posted by a8lios στο 2 Νοεμβρίου, 2007

Έχω ξαναπεί και παλιότερα πόσο εκτιμώ την προσπάθεια του ΣΚΑΪ;

Αν δεν το έχω κάνει, σχωράτε με, το κάνω τώρα.

Ο ΣΚΑΪ είναι το καλύτερο και πιο σύγχρονο αστικό κανάλι. Γιατί έχει καταλάβει καλά πως η «ενημέρωση», έτσι όπως λανσάρεται από τα υπόλοιπα κανάλια και ΜΜΕ σε μεγάλο βαθμό δεν πείθει, λόγω του λανθασμένου τρόπου που πάνε να την προωθήσουν.

Έχει καταλάβει πως οι πολίτες αγανακτούν και δεν πολυπιστεύουν ένα κανάλι που όταν γίνεται μια διαδήλωση, αυτό θα παίξει μόνο τα επεισόδια που γίνανε,

θα δείξει τους «αγανακτισμένους» που χάνουν μαθήματα τα παιδιά τους λόγω καταλήψεων,

θα δείξει τον Άδωνι που δεν έχει πελατεία, που του καίνε το μαγαζί οι αλήτες, λόγω των κινητοποιήσεων κτλ.

Όλα αυτά το ΣΚΑΪ (και τα αφεντικά του) τα έχουν καταλάβει.

Οπότε το παίζουν διαφορετικά. Γιατί κύριοι, το σημαντικό με την παραπληροφόρηση είναι να είναι σερβιρισμένη με τέτοιο τρόπο που να την αντιλαμβάνεται ο καθένας σαν «αντικειμενική ενημέρωση». Αλλιώς δεν επιτελεί το στόχο της, είναι αποτυχία.

Οπότε για αυτό το λόγο αξίζουν συγχαρητήρια στο ΣΚΑΪ. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Χτεσινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:

Δείχνει, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κανάλια, τις πορείες.

Δείχνει, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κανάλια, τα πραγματικά σημαντικά κομμάτια των δηλώσεων -τουλάχιστον του ΚΚΕ που μπορώ να ξέρω- πάνω στο θέμα.

Δείχνει, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κανάλια, 3-4 διαφορετικούς εκπροσώπους μαθητών από την πορεία που λένε τα αιτήματά τους, γιατί συνεχίζουνε κτλ.

Και τί κάνει μετά;

Γυρίζει, αφού είπαν οι μαθητές τα αιτήματά τους, στο στούντιο και λέει η παρουσιάστρια:

«Ένα από τα βασικά και διαχρονικά αιτήματα των μαθητών είναι επίσης και το να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούνε τα σχολεία και τους καθηγητές τους, αίτημα στο οποίο όμως αντιδρούν οι καθηγητές, οι οποίοι επίσης κινητοποιούνται!»

Και μετά παίζουν τις δηλώσεις του εκπροσώπου των «οπισθοδρομικών» καθηγητών, που λέει γιατί δε θέλουν την αξιολόγηση…

Πουτανιά;

Γιατί ρε μάγκες, άμα είναι «βασικό αίτημα», δεν το είπαν οι μαθητές από μόνοι τους;

Γιατί, αν είναι διαχρονικό, δε βρίσκεται πουθενά στο site των συντονιστικών αγώνα των μαθητών, ούτε σε φετινές ούτε σε περσινές αποφάσεις;

Γιατί, αν είναι απέναντι από αίτημα των μαθητών οι καθηγητές τους, κατεβαίνουν ΜΑΖΙ στην ΙΔΙΑ κινητοποίηση;

Επίσης, μιας και έπιασα το ΣΚΑΪ να πώ και για αυτό το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Άμα το δείτε, ο συγγραφέας ξεκινά λέγοντας πως καλά κάνουν οι μαθητές και έχουν άποψη για τον Καποδίστρια Β’ και το τί θα επιφέρει στα σχολεία, αλλά πού καταλήγει;

Στο ότι θα τους κάνει καλό!

Τί άλλο θα κάνετε για να φέρνετε τα αιτήματα στα μέτρα σας ρε γίγαντες;;; (προσέχτε και τον τίτλο, για να δείτε πόσο έξυπνα πάει να το παίξει)

Σαν απάντηση, παραθέτω την τελευταία φράση της ανακοίνωσης του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά (από την απάντησή τους στο Ρουσόπουλο):

Το πρόβλημα κύριε Ρουσόπουλε δεν είναι αν ξέρουμε τον Καποδίστρια ΄Β αλλά ότι με το σχολείο που έχετε φτιάξει δεν ξέρουμε τον Καποδίστρια γενικά.

8 Σχόλια προς “Το ΣΚΑΪ, η Καθημερινή και η παραπληροφόρηση”

 1. erythros said

  Θεϊκή η φράση-απάντηση των μαθητών από τον Πειραιά!!!
  Ο Αλαφούζος ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι. Έχει πάρει σβάρνα μία σειρά κοινωνικά θέματα, π.χ. οικολογία, και το παίζει τρελή μούρη. Αρκετοί συμπαθούντες μέχρι και στο indymedia (αλλά δεν εκπλήσσομαι ιδιαίτερα…). Και φυσικά, από πίσω κάνει τα κουμάντα του (π.χ. με το να το παίζει οικολόγος, τη λέει στον Σουφλιά που δεν του έχει κάνει κάποιες χάρες). Όπως λέει και το βιβλιαράκι του Πανούση, «Π..στευε και μη ερεύνα»…

 2. Red Ghost said

  Η Καθημερινή είναι αστική εφημερίδα με «τεράστια» ιστορία. Στη διάρκεια της κατοχής λειτουργούσε. Φυσικά ήταν με τους Γερμανούς!
  Για αυτό όποτε έχει στήλη «σαν σήμερα πρίν Χ χρόνια» αποφεύγει με προσοχή να κάνει ανασκόπηση σε άρθρα της «ευαίσθητης» περιόδου 1940- 45. Το πολύ να βάλει κανένα αδιάφορο άρθρο. Τι να πει; Για τους καλούς Ναζί Γερμανούς που σκότωναν κακούς Έλληνες κομουνιστές;

 3. γιάννης μ said

  Το πρόβλημα κύριε Ρουσόπουλε δεν είναι αν ξέρουμε τον Καποδίστρια ΄Β αλλά ότι με το σχολείο που έχετε φτιάξει δεν ξέρουμε τον Καποδίστρια γενικά.

  οι υποκινούμενοι μαθητες με ΜΙΑ μόνο φράση καταξεφτιλίζουν ΟΟΟΟΛΟΥΣ τους δημοσιογραφίσκους,αγανακτισμένους «γονείς»,πολιτικάντιδες του καναπέ….ΜΠΡΑΒΟ πιτσιρικάδες…πολλά στόματα καταπίνουν το φαρμάκι τους…

  ασχετο.άθλιε επειδή είμαι άσχετος και δεν μπορώ να βρώ το mail σου αν μπορείς στείλτω μου για να σου δώσω φωτό από το φεστιβάλ στο παλέ

 4. Tα « μπουρδέλα » του Πάγκαλου , τα μπουζούκια του Γιωργάκη και η «club-ο-τσάρκα» του Βενιζέλου…

 5. zaphod said

  «Το πρόβλημα κύριε Ρουσόπουλε δεν είναι αν ξέρουμε τον Καποδίστρια ΄Β αλλά ότι με το σχολείο που έχετε φτιάξει δεν ξέρουμε τον Καποδίστρια γενικά.»

  Άπαιχτο! Για το Σκαι πάντως ισχύει το αυτονόητο. Παίζει το ρόλο τυφλού εν μέσω μονοφθάλμων. Τα ρεστα ιδιωτικά κανάλια παρακολουθούνται μετά μεγίστης δυσκολίας (ειδησεογραφικά τουλάχιστον)

 6. Μαίρη said

  «Το πρόβλημα κύριε Ρουσόπουλε δεν είναι αν ξέρουμε τον Καποδίστρια ΄Β αλλά ότι με το σχολείο που έχετε φτιάξει δεν ξέρουμε τον Καποδίστρια γενικά.»

  πω πω πολύ γέλασα!

  Καταπληκτική απάντηση ΤΑΠΑ ! 😀 :):):)

 7. teenageidol said

  Ο Αλαφούζος όντως ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι…αλλά μην κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Μην μπερδεύετε το «μία απο δω-μία απ την άλλη» κανάλι με την αρκετά καλή ιστοσελίδα του Σκαι ή με την σιχαμένη Καθημερινή…Μην τα βάζετε όλα στο ίδιο τσουβάλι.
  Επιπλέον χέρι πέφτει σε πολύ πολύ συγκεκριμένα ζητήματα…(ένα εκ των οποίων το εργασιακό εννοείται).
  Μου προξενεί κατάπληξη πάντως πως μπορείτε να βλέπετε ακόμα ειδήσεις από την τηλεόραση…Μιλάμε για τον ΜΕΣΑΙΩΝΑ της ενημέρωσης ακόμα και από κανάλια σαν τον ΣΚΑΙ που έχουν πιο ουδέτερες (δηλαδή «φιλτραρισμένες έξυπνα») ειδήσεις-αλλά τουλάχιστον «σοβαρές»…

 8. Unquestionably imagine that which you said. Your favorite justification appeared
  to be at the internet the easiest factor to consider of.
  I say to you, I certainly get irked even as folks
  think about issues that they plainly don’t recognise about.

  You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out
  the whole thing without having side effect , people could
  take a signal. Will likely be again to get more. Thanks.
  Here is my commodity – best cord electric lawn mowers AGreenHand

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: