A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ΚΕΣ

Posted by a8lios στο 1 Νοεμβρίου, 2007

Ερώτηση για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών έκανε προχτές το ΚΚΕ στη Βουλή. Ακολουθεί το ρεπορτάζ από το Ριζοσπάστη. Νομίζω ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να απαντήσει μέσα σε 2 εβδομάδες (αν είναι λάθος διορθώστε):

Την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των «κολεγίων» και ΚΕΣ και να μην ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία που εξισώνει τα πτυχία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με αυτά των «κολεγίων» ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Φοιτητές, σπουδαστές και καθηγητές πανεπιστημίου βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ή και σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την εφαρμογή της οδηγίας 36/2005 της ΕΕ που εξισώνει επαγγελματικά τα πτυχία των τετράχρονων και πεντάχρονων σπουδών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με αυτά των τρίχρονων και δίχρονων σπουδών σε κάθε λογής ιδιωτικά «κολέγια» – εμπορικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στη χώρα μας με το σύστημα της δικαιόχρησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις προϋποθέσεις μιας αληθινά ανώτατης εκπαίδευσης.

Η οδηγία αυτή, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, έρχεται να ενισχύσει την κερδοσκοπική δραστηριότητα των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης και να διευρύνει την επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων μέσα από διάφορες μορφές «συνεργασίας» με ιδιώτες επιχειρηματίες. Με τον τρόπο αυτό κατεδαφίζει το δημόσιο πανεπιστημιακό σύστημα επιβάλλοντας την «ελεύθερη αγορά υπηρεσιών εκπαίδευσης».

Ταυτόχρονα στοχεύει στη χειροτέρευση των όρων εργασίας των αποφοίτων της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, αφού ουσιαστικά καταργεί τα συλλογικά επαγγελματικά τους δικαιώματα μέσα από την εξίσωση των σπουδών τους με σπουδές μεταδευτεροβάθμιας κατάρτισης σε εμπορικά καταστήματα και υποκαταστήματα ξένων πανεπιστημίων, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα δραματική υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών.

Η κυβέρνηση ερωτάται:

α) Αν προτίθεται να διακόψει κάθε ενέργεια για ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 36/2005, καταργώντας ταυτόχρονα την οδηγία 48/1989 και ανακαλώντας όλες τις άδειες λειτουργίας των ιδιωτικών «κολεγίων» και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών στη χώρα μας, και

β) αν θα προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση συστήματος αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης για να καλυφθούν οι ανάγκες για υψηλού επιπέδου επαγγελματική μόρφωση όλων των νέων που δε συνεχίζουν στην ανώτατη εκπαίδευση».

Ένα Σχόλιο προς “Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ΚΕΣ”

 1. Red Ghost said

  Αφού είδαμε την ερώτηση του ΚΚΕ, ας δούμε και την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ! Αντιγράφω από το Ριζοσπάστη της Παρασκευής 9 Νοέμβρη:

  «Και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι!

  Το λόγο για τον οποίο δεν εφαρμόζεται ακόμα η ρύθμιση του νόμου – πλαισίου για την περικοπή δωρεάν διανομής συγγραμμάτων ζητάει από τον υπουργό Παιδείας ο ΣΥΡΙΖΑ!

  Συγκεκριμένα, με Ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρ. Ψαριανός, καλεί τον υπουργό να απαντήσει «για ποιους λόγους αναβάλλεται η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων του ν.3549/2007 (σ.σ. νόμος – πλαίσιο)»!

  Να θυμίσουμε ότι στο άρθρο 15 του νόμου – πλαισίου (αυτό στο οποίο αναφέρεται η Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η κατάρτιση λίστας συγγραμμάτων, από τα οποία δωρεάν παρέχεται ένα μόνο σύγγραμμα ανά μάθημα. Τα υπόλοιπα θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους… Και στην πλειοψηφία των μαθημάτων η διδακτέα και εξεταστέα ύλη ξεπερνούν κατά πολύ το ένα σύγγραμμα… Γι’ αυτό άλλωστε και οι φοιτητές και σπουδαστές έχουν ξελαρυγγιαστεί δυο χρόνια τώρα να φωνάζουν ότι ο νόμος – πλαίσιο περιορίζει τη διανομή συγγραμμάτων και απαιτούν δωρεάν διανομή όλων των συγγραμμάτων και σημειώσεων.

  Οσο για τον ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρώτη φορά που τάσσεται υπέρ της περικοπής της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων: Στις 28 «τροπολογίες» του ΣΥΝ στο νόμο – πλαίσιο, στο άρθρο 15 προτείνεται οι φοιτητές να έχουν «δικαίωμα δωρεάν προμήθειας ενός συγγράμματος και ενός βοηθήματος ανά μάθημα από τους ανωτέρω καταλόγους»!

  Κατά τα άλλα, ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις του σε ΟΛΜΕ και ΠΟΣΔΕΠ ζητούν να …ηγηθούν του φοιτητικού και του εκπαιδευτικού κινήματος! Και από την άλλη, ουσιαστικά ζητούν την εφαρμογή του νόμου – πλαισίου! Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Φοιτητές και σπουδαστές έχουν ήδη καταλάβει τον υπονομευτικό ρόλο που παίζει ο ΣΥΝ στο κίνημα…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: