A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Μπορούν τα blogs να συμβάλλουν στο κίνημα;

Posted by a8lios στο 23 Οκτωβρίου, 2007

Διόλου πρωτότυπο το παραπάνω ερώτημα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μπαίνει και ξαναμπαίνει από την ίδια τη ζωή, τουλάχιστον σε όσους περιδιαβαίνουμε εδώ μέσα.

Αφορμή για το ποστ στάθηκε το άρθρο του σ. Χουρμουζιάδη στο Έθνος της Κυριακής:

«Πρωτοπόρος και μοναχικός ο «πολιτισμός των blogs»»

Επίσης είδα έναν παρόμοιο προβληματισμό στο μπλογκ του υποκινητή , όπως είδα και  αρκετά ακόμα σχετικά ποστ με αφορμή το «blog action day». Προσωπικά μου άρεσε λόγου χάρη το σχόλιο της ψιλικαντζούς, όχι με την έννοια ότι έκανε καμιά αναλυσάρα, αλλά περιέγραφε πολύ εύστοχα τη κατάσταση…

Πιάνοντας το νήμα από αυτά και πολλά ακόμα, να πώ και εγώ 2-3 πράματα που νομίζω:

1) Τα μπλογκς και οι «μπλόγκερς» δεν είναι κίνημα, ούτε μπορούν να γίνουν. Γράφουν ο καθένας για τους δικούς του λόγους, για τα δικά τους θέματα, οι περισσότεροι γρήγορα τα παρατάνε πάλι. Δεν είναι κάτι ομογενές, κάτι που μπορεί να εκφράσει κινηματικά κοινές απόψεις και διεκδικήσεις.

2) Ισχύει και αυτό που λέει ο Χουρμουζιάδης, το υπονοεί και η ψιλικαντζού, το έχω δει και το νιώθω και για τον εαυτό μου: Το blogging και αυτός ο τρόπος επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, προϋποθέτει μια αποχαύνωση σε ένα βαθμό, ενώ και η συλλογικότητα ή οι συζητήσεις που προκύπτουν είναι επίπλαστες. Δεν είναι και δεν μπορούνε να είναι αυτές που θα συγκινήσουν, θα βγάλουν στο δρόμο, θα ανατρέψουν καταστάσεις.

3) Με αυτή την έννοια δεν μπορώ κι εγώ να θεωρήσω τυχαία την «μόδα των μπλόγκς». Την αναφορά σε όλα τα ΜΜΕ, την προβολή, το «σπρώξιμο», με την έννοια ότι θα βόλευε πάρα πολλούς ειδικά η νέα γενιά να αντιληφθεί πως ΑΥΤΟ είναι συλλογικότητα, ΑΥΤΟ είναι επικοινωνία & ανταλλαγή απόψεων, ΑΥΤΟ είναι …κίνημα.

Είναι αυτά μονόδρομος; Σαφώς και όχι. Αλλά είναι αυτή τη στιγμή μια τάση.

Τί εκφράζουν τα μπλογκς γενικότερα όμως;

Νομίζω δείχνουν την τάση «κοινωνικοποίησης» της είδησης, της πληροφορίας. Όπως δείχνουν ότι έχουν οριμάσει οι συνθήκες αυτή να είναι και πολύ πιο άμεση και αμφίδρομη. Και από αυτή τη σκοπιά είναι χρήσιμα και δείχνουν ένα δρόμο.

Αυτό φαίνεται το έχουν πιάσει μια χαρά και οι επιχειρηματίες του χώρου, που σπεύδουν να μεταμορφώσουν κατά τέτοιο τρόπο και τις υπηρεσίες τους (π.χ. καινούργια έκδοση του «ελεύθερου τύπου» με τα blogs των συντακτών, το myenet, blogs συντακτών στο contra.gr και φαντάζομαι πολλά πολλά ακόμη…

Από την άλλη, ακριβώς λόγω αυτού, μπορούν να χρησιμοποιηθούνε και από τη «δικιά μας μπάντα», ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Όχι για να είναι τα ίδια κίνημα. Για να συμβάλλουν σε αυτό.

Υπήρχαν και πέρσι με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις τέτοια δείγματα γραφής.

Επιτροπές κατάληψης που ανέβαζαν το πρόγραμμα της εβδομάδας, ενημέρωναν για δραστηριότητες, βίντεο από κινητοποιήσεις, από «αντικαταληψίες» κτλ.

Σε κάποιες περιπτώσεις στάθηκαν αφορμή και για «καπέλωμα» των συλλόγων. Αλλά αυτό δε γίνεται μόνο με τα blogs έτσι κι αλλιώς, γίνεται με πάμπολλους τρόπους.

Το θέμα είναι πώς μπορείς να οργανώσεις, ή αν θέλετε να συντονίσεις, αυτή τη «παρέμβαση» καλύτερα…

Αυτά σαν πρώτες σκόρπιες σκέψεις. Θα συμπληρώνω στη πορεία…

11 Σχόλια προς “Μπορούν τα blogs να συμβάλλουν στο κίνημα;”

 1. xamogelo said

  Πάντως ότι το έβγαλα το συγκεκριμένο blog την περίοδο της blog action day είναι τυχαίο!!!!
  :-p

 2. a8lios said

  το ξέρω…

 3. sofistis said

  Μπλογκς και κίνημα είναι δύό πράγματα άκρως αντιφατικά μεταξύ τους. Τό ένα αναιρεί το άλλο. Σήμερα σε συνθήκες δικτατορίας της αγοράς η μπλογκόσφαιρα θα μπορεί κάλλισθα να αποτελέσει ένα άσυλο ιδεών και συναισθημάτων.. Εγώ έτσι τη βλέπω..

 4. redspypetr said

  Στη παρούσα φάση σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συμβάλουν στη διαμόρφωση κινήματος.
  Και λέω στη παρούσα φάση, γιατί πολύς κόσμος (ο περισσότερος δηλαδή), δεν επισκέπτεται τα μπλογκς.
  Και όχι μόνο αυτό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ.
  Επίσης, η πλειοψηφία των νέων (νομίζω), δεν έχει PC.
  Πόσο μάλλον οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες ηλικίες.

  Αν βέβαια το Ιντερνετ γίνει μέσο-εργαλείο που θα έχει μαζικό χαρακτήρα, τότε ναι, μπορούν τα μπλογκς να συμβάλουν στη διαμόρφωση κινήματος.
  Δηλαδή όταν γίνουν τόσο εύκολα προσβάσιμα, όσο ένα περιοδικό ή μία εφημερίδα, ή ακόμα και ένα κανάλι της TV.
  Εκτός αν δεχθούμε ότι τα ΜΜΕ δεν συμβάλουν στη διαμόρφωση (θετική ή αρνητική), του κινήματος.

  Άλλη μία παράμετρος.
  Εφόσον το ίντερνετ είναι μέσο που χρησιμοποιείτε από μία μειοψηφία, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της μειοψηφίας?
  Μήπως είναι εργάτες?
  Μήπως είναι μικροαστικά στρώματα?
  Αστοί?
  Φοιτητές?
  Και φυσικά μιλάω για τον κανόνα και όχι για τις εξαιρέσεις.

  Αυτά, ελπίζω να μην κούρασα

 5. redspypetr said

  Τα μπογκς σίγουρα δεν είναι κίνημα.
  Είναι μία ατομίκη έκφραση, που είτε καλεί σε γραπτό διάλογο άλλους, είτε στόχο έχει απλά, την έκθεση κάποιων απόψεων.
  Μπορεί κάποιος να το πει περιοδικό, ή ημερολόγιο.

  Σε μία καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στα μπλογκς, θα μπορούσε να τα μετατρέψει σε εργαλείο για την διαμόρφωση κινήματος εργαζομένων.
  Στον ίδιο βαθμό βέβαια που διαμορφώνουν κίνημα, τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα οι εφημερίδες.

  Αλλά το ζήτημα είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει σύνδεση ίντερνετ σπίτι του, με τα μπλογκς και τους μπλόγκερ θα ασχολείται?

  Αυτοί δε που ασχολούνται και με το ιντερνετ και με τα μπλογκ σήμερα, είτε ανήκουν σε μία κοινωνική τάξη ή στρώμα που δεν είναι η εργατική (άρα το εργατικό κίνημα μένει έξω απ’ τα μπλογκ), είτε είναι φοιτητές (και μάλιστα όχι οι περισσότεροι).

  Άλλωστε το κίνημα προς το παρόν προτιμάει τα παροδοσιακά μέσα διάδοσης και καλλιέργειας της σκέψης διαμόρφωσης του κινήματος.
  Όσοι πιστεύουν ότι στις σημερινές συνθήκες, τα μπλογκ εκφράζουν την πλειοψηφία και μάλιστα το δυναμικό κομμάτι του λαού, τότε κάνουν σφάλμα το οποίο είναι χωρίς επιστροφή.

 6. epaideia said

  ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  Κι όχι αυταπάτες προπαντός.

  Το πολύ – πολύ να τους εκλάβεις σα δυο θαμπούς

  προβολείς μες την ομίχλη

  Σαν ένα δελτάριο σε φίλους που λείπουν με τη μοναδική λέξη: ζω.

  «Γιατί», όπως πολύ σωστά είπε κάποτε κι ο φίλος μου ο Τίτος,

  «Κανένας στίχος σήμερα δεν κινητοποιεί τις μάζες

  Κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα»

  Έστω.

  Ανάπηρος, δείξε τα χέρια σου. Κρίνε, για να κριθείς.

  (Μανόλης Αναγνωστάκης, Ο στόχος, 1970)
  Ο ποιητής -μου φαίνεται- είχε απαντήσει νωρίς…

 7. omadeon said

  Καλημέρα σύντροφοι. Σε άλλες χώρες, πιο προηγμένες, η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι ΗΔΗ βαθιά μέσα στο διαδίκτυο, π.χ. σκανδιναυΪκές χώρες. Νομίζω ότι η Νορβηγία έχει συμμετοχή στο ιντερνέτ γύρω στο 90% του λαού της. Σε τέτοιες περιπτώσεις σίγουρα μπλογκ ΔΕΝ φτιάνει όποιος είναι πλούσιος αλλά απλούστατα… όποιος σκέπτεται ή έχει μίνιμουμ σωστό μυαλό. Και ΜΗ νομίζετε ότι δεν θα έρθει ποτέ στην Ελλάδα η ραγδαία αυτή εξέλιξη. Οι τάσεις ανόδου είναι οι γρηγορότερες σε όλη την Ευρώπη (αν και σε ποσοστό διαδικτυκής συμμετοχής είμαστε ακόμη πάτος).

  Επομένως, ΜΗΝ επενδύουμε και ΜΗΝ επαναπαυόμαστε στό ΠΑΡΑΜΥΘΙ ότι «Τα μπλογκ δεν εκφράζουν το λαό». Καλύτερα να ετοιμαζόμαστε για την μελλοντική ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ επικράτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ μέσω διαδικτύου, που είναι απλό «PREVIEW» της άμεσης δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

  Σας μιλώ δημιουργικά, φιλικά και… ανεβαστικά. Αν και δεν ανήκω στο ΚΚΕ δεν έχω καμία απολύτως έχθρα μαζί του. Διαφωνίες ΙΣΩΣ, αντικομμουνισμό όμως ΚΑΝΕΝΑ. Και… επιτρέψτε μου να σας το αποδείξω, και να σας… φτιάξω.

  Πάρτε ένα μικρό δωράκι, σήμερα το πρωί, ρίχνοντας μικρή ματιά, έτσι για να… γελάσετε λίγο, με την… απροσδόκητη δημιουργική κατάληξη ενός «αιρετικού» διαλόγου (με κάποιον «φιλελεύθερο») σε άλλο μπλογκ (που ανήκει σε ένα φίλο μου με τον οποίο ορισμένοι σύντροφοι τσακώθηκαν παλιά). Ετσι, για να δείτε ότι υπάρχει τρόπος διαλεκτικής ΣΥΝΘΕΣΗΣ και ότι ο σοσιαλισμός δικαιώνεται στο μέλλον, ΕΤΣΙ κι ΑΛΛΙΩΣ. Ιδού το λινκ στο πιο πρόσφατο comment της τεράστιας εκείνης συζήτησης, που… διαβάζεται ΠΙΟ καλά ΑΝΑΠΟΔΑ, από το τέλος προς την αρχή. Η σκυτάλη ΟΛΗ δική σας τώρα:


  ΣΧΟΛΙΟ που δικαιώνει τους κλασσικούς μαρξιστές-λενινιστές

  Διαλεκτικός είμαι, και όχι αντιδραστικός. 🙂
  Ετοιμαστείτε για το Συνέδριο Συγχώνευσης ΟΛΩΝ των αριστερών κομμάτων του… 2030.

  Το μπλογκ σας μπαίνει επίσης στο βλογ-ρολ.

 8. omadeon said

  ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ:

  “Κανένας στίχος σήμερα δεν κινητοποιεί τις μάζες
  Κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα”

  Μία απάντηση είχε ΗΔΗ δώσει ο… ΕΛΥΤΗΣ:
  «Δεν ωφελούν οι μυώνες. Θέλει αγάπη θηριώδη»

  Κι όποιος βαυκαλίζεται ότι το ιντερνέτ είναι αμελητέο «παιγνιδάκι στίχων» παραλογίζεται εντελώς.

  Είναι κι εδώ ΔΡΟΜΟΣ, και μάλιστα ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟΣ.

  Οι διαδηλώσεις μας εδώ είναι δρόμοι πολλαπλών διαστάσεων (θετικής παγκοσμιοποίησης).

  ΔΕΝ σας κουφαίνω άλλο. Καλή επιτυχία στο κόμμα.

 9. Μαίρη said

  Είναι μια μορφή αγώνα και τα blogs , προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε οτιδήποτε γράφεται στο διαδύκτιο γιατί είναι για δημόσια κατανάλωση .

  Πολύ λίγο μετράει όμως σε σχέση με τους αγώνες στο δρόμο !

  Για μένα τα κόκκινα μπλοκς και το κίνημα γενικότερα οφείλουν να έχουν μια αξιόλογη παρουσία στο Internet και πιστεύω ότι το πετυχαίνουν σιγά σιγά αυτό.
  Το Internet δεν είναι μόνο πορνό, ανωμαλία και αυτό που λέγεται ότι τα παιδιά αποχαυνώνονται μπροστά στην οθόνη , αν προσπαθήσουμε κι άλλο μπορούμε να πετύχουμε πολλά μέσα από τα blog μας και απο φόρουμ αρκεί να ενωθούμε.

  Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια προοδευτική παρέμβαση μέσω των blog μας όσο ρομαντικό κιάν ακούγεται αυτό

  καλημέρα 🙂

 10. Μαίρη said

  Α! εννοείται φυσικά ότι όλα αυτά που είπα για να τα πετύχουμε , απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχουμε προηγουμένως λιώσει τα παπούτσια μας στους δρόμους ! Χωρίς αυτό δε΄θα μπόρέσει κανείς να μεταφέρει την πραγματικότητα και τα παροβλήματα των εργαζομένων στο μπλοκ του …από τον καναπέ δε γίνεται τίποτα .

  ** μην παρεξηγηθώ κι όλας … . 😀 🙂 🙂

 11. gogos said

  Το κινημα ποτε δεν απεκλεισε καμια μορφη επαφης με το λαο. Σε αυτη τη βαση φυσικα και δεν αγνοουμε τα blogs. Ειναι κι αυτα μια μορφη επαφης, τριβης, ενημερωσης, ανταλλαγης αποψεων.
  Σημερα μπορει να ασχολειται κατα πλειοψηφια συγκεκριμενη μεριδα (μεσαια στρωματα, φοιτητες κυριως) αλλα αυτο μαλλον ειναι θεμα χρονου να αλλαξει.
  Κι οπως σωστα ειπαν κι αλλοι συντροφοι δεν αποτελει, κι ουτε προκειται κατα τη γνωμη μου να αποτελεσει, υποκαταστατο της αμεσης στο χωρο δουλιας ζυμωσης με την εργατικη ταξη. Για το Κομμα μας μιλαω και τα οσα εμεις θελουμε να κανουμε, για τους αλλους ισως να ειναι λιγο διαφορετικα αφου δεν ειναι η λαϊκη δραση το ζητουμενο τους.
  Ενα ακομη εργαλειο λοιπον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: