A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Α – ΣΦΑ – ΛΙΣΤΙΚΟ !!!

Posted by a8lios στο 25 Σεπτεμβρίου, 2007

Είναι εδώ, κυρίες και κύριοι. Για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, το νεογέννητο, το αγέννητο. Για όλους μας.

Έμαθα υπάρχει «επιτροπή σοφών». Άλλη μία. Να μην την πατήσει (ξανά) ο οποιοσδήποτε, αυτό είναι το θέμα. Να μη χαθεί χρόνος στο να περιμένουμε τους «σοφούς» βαλτούς των εργοδοτών να αποφανθούν τι ασφάλιση χρειαζόμαστε.

Να βγεί συμπερασμα από τις αντίστοιχες «επιτροπές σοφών» και τους «εθνικούς διαλόγους» σε άλλα ζητήματα, όπως το πρόσφατο στη Παιδεία.

Ας γίνουνε, επίσης, και τα παθήματα μαθήματα. Γιατί το 2001 πήγε να κερδιθεί μια σημαντική μάχη, αλλά έμεινε στη μέση. Και επειδή στατικότητα δεν υπάρχει, αφού η μάχη δεν κερδίθηκε, σιγά σιγά χάθηκε.

Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό όταν άκουσα για την «επιτροπή σοφών» και τις πρώτες σκέψεις της. Καθώς και μια απάντηση της Αλέκας πριν 3-4 βδομάδες σε ερώτηση δημοσιογράφου, που είπε και για όσα έγιναν με το ασφαλιστικό το 2001.

Να τη:

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ (ΣΚΑΪ): Κύρια Παπαρήγα, μόνη σας είπατε, ότι δεν μπορείτε να τους νικήσετε, απλά να τους δυσκολέψετε. Παράλληλα είπατε, ότι η κλωτσιά δεν είναι άμεσο ζήτημα. Υπάρχει μια απορία σε τμήμα του κόσμου, δεν είναι δικιά μου, την μεταφέρω ότι ο καπιταλισμός αγριεύει, οι εργασιακές σχέσεις γίνονται πιο ευλύγιστες, η part time εργασία διογκώνεται, η ακρίβεια αυξάνει, έως ότου επέλθει το πλήρωμα του χρόνου να μπορέσετε να τους νικήσετε και να κάνετε επίθεση στα χειμερινά ανάκτορα, δεν θα ήταν προς όφελος του λαού να συνεργαστείτε με ένα κόμμα εφ’ όσον το δεσμεύσετε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι σε μια φιλολαϊκή κατεύθυνση όχι μεγάλη, με μαξιμαλιστικούς στόχους, δηλαδή να φύγουμε από την ΕΟΚ ή το ΝΑΤΟ, αλλά να βάλετε όρους φιλολαϊκούς όσον αφορά τα δικαιώματα και τις απολαβές των εργαζομένων. Δεν θα ήταν θετική η συνεισφορά σας σε κάτι τέτοιο;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Είναι ξένη η άποψη προς το ΚΚΕ, η άποψη ότι η «κλωτσιά» ως την «επίθεση στα χειμερινά ανάκτορα» θα την κάνει το ΚΚΕ. Οποιαδήποτε μορφή και αν πάρει η πάλη με ό,τι αποτέλεσμα να έχει, θα είναι απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.
Βεβαίως το ΚΚΕ προπαγανδίζει, διαδίδει θέσεις, δεν είμαστε ουδέτεροι, αλλά μόνον όταν ο λαός θα αποφασίσει, ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης και πρέπει να το διεκδικήσει. Τώρα με ποιες μορφές και τρόπος δεν μπορώ να προδιαγράψω, αυτό αν δεν το αποφασίσει ο λαός, κανένα κόμμα Κομμουνιστικό δεν μπορεί να το κάνει μόνο του.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί ακριβώς να συμβάλει, να βοηθάει, να δίνει ώθηση. Επομένως γιατί μπαίνει σ’ εμάς αυτό το ερώτημα, αφού δεν μπορεί ο λαός να νικήσει, γιατί δεν κάνετε κάτι που να νικήσει λίγο; Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς τι κάνουμε τόσα χρόνια; Διατυπώνουμε γενικότερες πολιτικές θέσεις, διαμορφώνουμε στόχους πάλης και αγώνα. Πηγαίνουμε σε Συνδικάτα, παντού, στους Συλλόγους εκεί που είναι μαζικοί χώροι, και καλούμε το λαό να οργανωθεί, να παλέψουμε με κάθε μορφή. Να έχουμε Σωματεία ζωντανά και όχι σφραγίδες και όχι υποκατάστατα των διοικήσεών τους και όταν μάλιστα οι διοικήσεις ασκούν κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Προσπαθούμε δηλαδή και δεν τον φοβόμαστε αυτό, ο λαός οργανωμένος να διεκδικεί, να είναι στο προσκήνιο.
Διατυπώνουμε συγκεκριμένους στόχους πάλης σε κάθε φάση του αγώνα. Δεν λέμε ή όλα ή τίποτα. Βεβαίως έχουμε και πρόγραμμα πάλης για το Σοσιαλισμό, δεν το κρύβουμε αυτό. Προσπαθούμε, αν θέλετε, να υπάρχουν έστω και μικρά αποτελέσματα σαν αποτέλεσμα του αγώνα και για να ελαφρύνουν την θέση των εργαζομένων, αλλά κυρίως να αποκτούν κουράγιο και συνείδηση της δύναμής τους.
Δηλαδή από εμάς εξαρτάται μόνο αυτό; Να πω ένα παράδειγμα. Το Νομοσχέδιο Γιαννίτση. Δεν πρόλαβε να αναγγελθεί το Νομοσχέδιο Γιαννίτση και εμείς βγήκαμε και είπαμε δεν παίρνουμε μέρος στο διάλογο. Δεν το είχαμε και πολύ διαβάσει, ξέραμε όμως τι θα πει, γιατί δεν είναι τίποτα άγνωστο, άμα δεν θέλεις κάνεις πως δεν ξέρεις.
Προχωρήσανε οι εργαζόμενοι και ταξικά σωματεία και όχι μόνο Κομμουνιστές, σε καταλήψεις συμβολικές Υπουργείων. «Επαναστατική γυμναστική» μας έλεγαν κάποιοι ανανεωτές, και κορόιδευαν και όλοι κοίταγαν πώς να γίνει ένα ενιαίο πλαίσιο που να βελτιώσει το νομοσχέδιο Γιαννίτση.
Βεβαίως όταν και οι ηγεσίες των συνδικάτων είδαν ότι ο λαός δεν το δεχόταν, αναγκάστηκαν να βγουν και να πουν και κατά του διαλόγου. Έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση, ήμασταν μέσα εκεί εμείς και μέσα και μπροστά και πίσω και με κριτικό τρόπο ήμασταν μέσα.
Τι έγινε μετά; Η Κυβέρνηση το πήρε πίσω. Θρίαμβο λέγανε όλοι. Τι λέγαμε εμείς; Είναι μία πρώτη νίκη των εργαζομένων, προσέξτε, θα το πάρουν πίσω, όμως, θα το φέρουν με άλλο νομοσχέδιο που αντί να έχει τα 10 άρθρα, να έχει τα 8. Και σιγά – σιγά αυτό το κίνημα το συγκεκριμένο, στο οποίο πραγματικά για πρώτη φορά Επιτροπές Απεργιακές έξω από τους τόπους δουλειάς, υπήρχε μια τεράστια ανάταση, αυτό το κίνημα ανακόπηκε. Και τέτοιες μεγάλες κινητοποιήσεις δεν είχαμε ποτέ.
Πώς ανακόπηκε; Με ευθύνη βεβαίως και των κομμάτων, αλλά και των ηγεσιών στο Συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του Συνασπισμού και όλων των άλλων, οι οποίοι άρχισαν να ρίχνουν νερό στο κρασί τους. Αποκορύφωμα, εδώ στο Ζάππειο έγινε η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των κομμάτων και εδώ ήταν τότε ο κ. Σκανδαλίδης αν δεν κάνω λάθος, δεν θυμάμαι ποιος ήταν από το Συνασπισμό, άρχισε το κρασί να νερώνεται. Και ήρθε ο Νόμος «Ρέππα».
Είναι διαφορετικό πράγμα, ένας αγώνας να μην οδηγήσει στην απόσπαση των κατακτήσεων που θέλει, και είναι άλλο πράγμα, να εγκαταλείπεις τον αγώνα και να μινιμοποιείς εσύ τις κατακτήσεις σου και να υποκύπτεις στους ελιγμούς των Κυβερνήσεων.
Βεβαίως όλα ή τίποτα δεν γίνονται. Λοιπόν, σας λέω καθαρά, εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σ’ αυτή τη λογική. Γιατί μέσα στο Κίνημα φαίνεται μέχρι που μπορείς να πας, και εκεί δεν βάζουμε εμπόδια. Πάρτε τις θέσεις των κομμάτων μετά το νομοσχέδιο Γιαννίτση που το πήρε πίσω.
Τι έκανε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας για να προετοιμάσει το λαό να δεχτεί το καινούργιο σχέδιο νόμου; Τίποτα. Τι κάνουν σήμερα τα Συνδικάτα, οι κεντρικές ηγεσίες να προετοιμάσουν το λαό, δεν λέω τώρα παραμονές των εκλογών, για το τι σημαίνει η Συνθήκη της Λισσαβόνας; Τίποτα δεν κάνουν.
Και το τελευταίο. Το να εξαγγείλεις μια απεργία, τώρα πια δεν λέει τίποτα. Αν θέλεις να πετύχει η απεργία, πριν απ’ όλα θα πας να στηρίξεις εκεί που γίνεται το μεγάλο ζόρι, στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς. Κάθε φορά εμείς βάζουμε ζήτημα, 5.000 απεργιακές επιτροπές έξω από τα εργοστάσια, να εκφραστεί αυτό που θέλει ο εργαζόμενος, να απεργήσει. Δια των αγώνων υπονομεύουν τους αγώνες, και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν αντιπολίτευση και είναι τώρα που είναι αντιπολίτευση και από δίπλα ο Συνασπισμός επειδή δεν μπορεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη Σοσιαλδημοκρατία παραπαίει, παραπαίει κυριολεκτικά πότε έτσι, πότε αλλιώς.
Ε, όχι, εδώ πρέπει να έχεις σταθερή γραμμή. Ούτε για τα άμεσα υπάρχει σταθερή γραμμή. Δεν είναι δικιά μας ευθύνη.

 

Καλό κουράγιο και καλούς αγώνες παίδες. Έρχεται μπόρα!

3 Σχόλια προς “Α – ΣΦΑ – ΛΙΣΤΙΚΟ !!!”

  1. […] ΥΓ: Για το ασφαλιστικό, δείτε και το άρθρο του Άθλιου . […]

  2. knighttemplargr said

    Μπόρα δε λες τίποτα… Φάγανε τα λεφτά μέσω των ομολόγων, και δε θα τη πληρώσει κανείς. Αυτό το κάνανε αφενός μεν για το φαγοπότι, αφετέρου για να τα αποδυναμώσουν κι έτσι μετά να έχουν περισσότερες δικαιολογίες για να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους…

    Και ρωτώ εγώ, αφού η κατάσταση στα ταμεία είναι τόσο άθλια, γιατί δε πέσανε κεφάλια;

  3. […] ΥΓ: Για το ασφαλιστικό, δείτε και το άρθρο του Άθλιου . […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: