A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Γιατί το ΚΚΕ δε (ξανα)πέφτει κάτω από 8%

Posted by a8lios στο 24 Σεπτεμβρίου, 2007

Εντάξει, λίγο εμπορικός ο τίτλος, καθώς κανείς δε μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο με βεβαιότητα. Αλλά πραγματικά το πιστεύω σε μεγάλο βαθμό. Όχι ότι είναι αυτό το ζητούμενο για μας, το ποσοστό στις εκογές δηλαδή, αλλά παίζει και αυτό το ρόλο του.

Τέλος πάντων.

Είχε όλη τη βδομάδα αυτή ο Ριζοσπάστης στοιχεία για τις εκλογές, που βοηθούνε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων. Κάποια από αυτά δείχνουν νομίζω και αυτό που λέω στον τίτλο. Αλλά είναι και άλλα «στοιχεία», που τα έχω εντοπίσει μόνος μου! (σαϊνι είμαι…)

1. Όπως μου έλεγε και ο κόμης JC που ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος στο Βόλο, η κοπελιά που έκανε τα exit poll εκεί του είπε, περίπου, τα εξής (ας με διορθώσει αν τα μεταφέρω λάθος):

«Ρε συ, λύσε μου μια απορία. Με τόσα exit poll, έχω δει τα πάντα. Έχω δει να πηγαίνουν από το να πηγαίνει κάποιος ψηφοφόρος από τη ΝΔ στο Μ-Λ, μέχρι να πηγαίνει κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ στο ΛΑΟΣ» (ενδεικτικά τα παραδείγματα). «Εξήγησέ μου όμως ρε συ, πώς γίνεται να μην έχω πετύχει ποτέ ΚΑΝΕΝΑΝ που να ψήφιζε ΚΚΕ και τώρα να ψηφίζει κάτι άλλο!»

Δεν είναι περίεργο αυτό που λέει η κοπέλα. Το περιγράφουν κατά κάποιον τρόπο αι οι δημοσκόποι, με τη «συσπείρωση», που πάντα του ΚΚΕ είναι σε …σταλινικά ποσοστά, που θα λέγανε και οι φίλοι μας της Ελευθεροτυπίας 😛 .

Γιατί όμως αυτό; Νομίζω δεν είναι εύκολο να πάρει κάποιος την απόφαση να φύγει από ένα κόμμα και να ψηφίσει κάποιο άλλο. Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο αυτό το «άλλο κόμμα» να είναι το ΚΚΕ.

Γιατί όμως; Γιατί, ό,τι και να πιστεύει ο καθένας για το ΚΚΕ, όλοι το θεωρούνε κάτι …διαφορετικό. Μπορεί οι περισσότεροι να το θεωρούν παράλογο, μπορεί «απομονωμένο», αλλά όλοι (ή σχεδόν όλοι) διαφορετικό. Στη λογική του, στον τρόπο σκέψης του, γενικά.

Οπότε για να πάει κάποιος να ψηφίσει ΚΚΕ σημαίνει τις περισσότερες φορές πως δεν διαφωνεί μόνο με τη λογική του κόμματος που στήριζε πριν. Σημαίνει πως έχει αρχίσει να έχει σοβαρές διαφωνίες με τη λογική και των υπολοίπων κομμάτων. Και εφόσον έχει τέτοιες διαφωνίες, μετά είναι και πιο δύσκολη η «επιστροφή».

Όλα αυτά προφανώς δε σημαίνουν ότι αποδέχεται ντε και καλά 100% τη λογική ή τις προτάσεις του ΚΚΕ, έτσι;

2. Σε αντίθεση π.χ. με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ κέρδισε λιγότερους ψηφοφόρους που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε όμως, σχεδόν σε ίδια κλίμακα, ψηφοφόρους ΚΑΙ από το ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ από τη ΝΔ.

Και εγώ προσωπικά, σχεδόν όσες «μετακινήσεις» ξέρω από το ΠΑΣΟΚ, τόσες ξέρω και από τη ΝΔ.

Αυτό μονομιας του δίνει ένα αναμφισβήτητο προβάδισμα έναντι και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Γιατί αν καταφέρει, είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ να συσπειρώσουν τους «δικούς τους» ψηφοφόρους (λέμε τώρα), από τη μία το ΛΑΟΣ αι από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν πρόβλημα. Το ΚΚΕ πολύ πιο δύσκολα θα αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα.

3. Είδα τις προηγούμενες μέρες αναλυτικά στοιχεία, ανα επάγγελμα και ανα ηλικία. Και στο Ριζοσπάστη, αναδημοσιευμένα από άλλα έντυπα, και σε άλλα.

Προκύπτει από αυτά το εξής ενθαρρυντικό (νομίζω) για το ΚΚΕ. Ότι δηλαδή έχει, πώς να το πώ, σχετικά «ισοσκελισμένα» ποσοστά σε όλες αυτές τις κατηγορίες.

Δηλαδή μπορεί να έχει παραπάνω ποσοστά (9-11%) στους νέους ψηφοφόρους και λιγότερα (5-6%) στους συνταξιούχους, αλλά έχει παντού ένα σεβαστό αριθμό.

Ή σε σχέση με τη μόρφωση των ερωτώμενων, είτε πάρουμε απόφοιτους πρωτοβάθμιας, είτε δευτεροβάθμιας, είτε τριτοβάμιας, τα ποσστα του είναι περίπου ίδια (8,8,9% αντίστοιχα).

Αντίθετα π.χ. με το ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να έχει περίπου το ίδιο ποσοστό με το ΚΚΕ στη νεολαία, αλλά πάνω από τα 25 χρόνια πέφτει κάτω από το μέσο όρο του. Ειδικά πάνω από τα 60, που μπορεί να παίρνουν περισσότερα και οι οικολόγοι.

Ή σε μορφωτικό επίπεδο, που τα πράγματα είναι ακόμη πιο αναντίστοιχα. Στους αποφοίτους α’ & β’ βάθμιας παίρνει φύρω στο 1%, ενώ στην τροτοβάθμια πάλι κοντά στα ποσοστά του ΚΚΕ.

4. Θα μπορούσε να είναι και στο 3, αλλά το θεωρώ πολύ σηματικό, γι αυτό και το βάζω εδώ. Την ψήφο αναλόγως το επάγγελμα δηλαδή. Στους ιδιωτικούς υπάλληλους το ΚΚΕ παίρνει καθαρά πάνω από το μέσο όρο του (11-13%), λίγο παρακάτω στους ανέργους (9-11%), ενώ στους δημοσίους γύρω στο 6% μόνο.

Αντίστροφα είναι τα πράγματα για το ΣΥΡΙΖΑ, που στο δημόσιο πετάει, ενώ στους ιδιωτικούς είναι πεσμένος.

Και επειδή, βάσει του κρυφού σχεδίου που έχουμε φτιάξει μαζί με τη ΝΔ 😛 , θα προχωρήσει και σε ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, μας βλέπω μάλλον και λόγω αυτού να ανεβαίνουμε…

5. Η άνοδος του ΚΚΕ διαμορφώθηκε σταθερά, βήμα-βήμα, τα τελευταία χρόνια, και ελάχιστα επιρρεάστηκε από τα τελευταία γεγονότα (είδα δύο τέτοιες έρευνες, στη μία πριν την προκύρηξη των εκλογών είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν ΚΚΕ 7,8%, στην άλλη 7,7%. Αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3,6% και 3,5%).

Αυτό από τη μία δείχνει ίσως και ένα επικοινωνιακό έλλειμα για κάποιους. Δείχνει όμως και κάτι πολύ πιο σημαντικό νομίζω. Ότι δεν ήταν και τόσο …μόνο από αντίδραση οι παραπάνω ψήφοι του ΚΚΕ. Διαμορφώθηκαν μέσα στο χρόνο, και γι αυτό και αλλάζουν και πιο δύσκολα.

6. Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Όποιος και να βγει πρόεδρος, έχει δηλώσει πως θα κάνει «στροφή στα αριστερά». Σκατά στροφή θα κάνει δηλαδή, αλλά λέμε τώρα.

Η ουσία πάντως είναι πως αυτή τη φορά, μιας και θα έχουμε και θέματα που θα βγάλουν κόσμο στο δρόμο, το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να «παίξει μπάλα». Και πολιτικά εγώ θεωρώ πολύ πιθανό να κάνει προτάσεις για «κοινό, ενωτικό μέτωπο για το θέμα του ασφαλιστικού», και στη συνέχεια ένα «χώρο διαλόγου για μια προοδευτική αντιπρόταση σε αυτή της δεξιάς».

Και θεωρώ σχεδόν σίγουρο πως, αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ πάντως δε θα μπορεί να πει όχι σε τέτοιες προτάσεις. Το ΚΚΕ από την άλλη και μπορεί και θα το κάνει. Ενδεχομένως αυτό να σημάνει πως δε θα συνεχίσει να παίρνει τόσους ψήφους από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως και κάποιοι πρώην ΠΑΣΟΚοι που το ψήφισαν να ξενερώσουν και να γυρίσουν. Αν και δε νομίζω πως θα είναι πολλοί, για τους λόγους που είπα παραπάνω. Αλλά ακόμα και να χάσει τέτοιους, θεωρώ πολύ πιθανό να κερδίσει άλλους, πρερχόμενους από τη ΝΔ.

Τέλος πάντων. Αυτά για αρχή. Μπορεί να ξέχασα και κανα δυο, αλλά ας αρχίσει η κουβέντα και θα μου ρθουνε.

2 παρατηρήσεις ακόμα μόνο.

1. Η παραπάνω «ανάλυση» ήταν με πολύ «αστικά πολιτικά κριτήρια» ομολογώ, και στενά εκλογική. Ίσως πρέπει να κάνω και μια άλλη, πιο ουσιαστική. Δε σημαίνει πως έτσι σκεπτόμαστε. Αλλά ήθελα να δείξω πως ακόμα κι έτσι να το πάρει κανείς…

2. Δεν πολυασχολήθηκα παραπάνω με το ΛΑΟΣ και με άλλα κόμματα. Θεωρώ πως το ΛΑΟΣ θα αναγκαστεί μέσω της παρουσίας του στη Βουλή να εκφράσει συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις, που είτε θα το κάνουν ουρά της ΝΔ σε κάποια θέματα, είτε θα το κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο ακραίο και αποκρουστικό σε άλλα. Οπότε δύσκολα θα κρατηθεί εκεί που είναι…

Σόρρυ που δεν έχω και λινκς για τα στοιχεία που αναφέρω, αλλά βαριέμαι αυτή τη στιγμή. Ψάχτε τα στο Ριζοσπάστη και την Ελευθεροτυπία αν θέτε…

21 Σχόλια προς “Γιατί το ΚΚΕ δε (ξανα)πέφτει κάτω από 8%”

 1. partizana said

  Συμφωνώ γενικά με αυτά που λες.Και γω πιστεύω πως ό,τι και να γίνει το ΚΚΕ, αν αυξήσει τους ρυθμούς δρασης του, θα τα πηγαίνει όλο και καλύτερα. Βέβαια, το σύστημα και οι μηχανισμοί του δεν τα τίναξαν ακόμα, θα βρουν πολλά τερτίπια αλλά σιγά σιγα ο κόσμος θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει πολλά για το τι παίζει.Τα περιθώρια ελιγμών υπάρχουν αλλά έχουν στενέψει.

 2. Ωραίο πράγμα η αισιοδοξία, αρκεί να συνοδεύεται από ρεαλισμό. Στον ευρύτερο περίγυρό μου υπάρχουν πάνω 15 άτομα που έριξαν το κόκκινο ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Τα 2/3 εξ αυτών το έριξαν για λόγους που δεν εγγυώνται την επαναλαμβανόμενη συστράτευσή τους. Είναι ίσως πιθανότερο στο μέλλον κάποιοι απ’ αυτούς να απέσχουν παρά να κάνουν πάλι την ίδια επιλογή. Συμπέρασμα: καλή η συνέπεια και η σταθερότητα, χρειάζεται ωστόσο μια λείανση του προφίλ (όχι της ουσίας της πολιτικής) του κόμματος, ώστε να μην απωθεί με την εντέχνως προβαλλόμενη από τα ΜΜΕ «γκρινιάρικης» στάσης του. Να μη δίνει δηλαδή λαβές στους εθελοντές (και μη)λασπολόγους.

 3. rocean said

  Το ΚΚΕ έχει το χαρακτηριστικό να κάνει αργή αλλά σταθερή δουλειά. Και ότι ψήφους παίρνει είναι ψήφοι που έρχονται για να μείνουν και είναι και δύσκολοι ψήφοι. Εύκολα κάποιος μπορεί να ψηφίσει οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αλλά όχι ΚΚΕ. Χρειάζεται μεγαλύτερες διεργασίες στις συνειδήσεις. Γιατί δεν αγωνίζεται για κάποια καλύτερη διαχείριση όπως κάνουν τα άλλα κόμματα, αλλά αγωνίζεται για να ανατρέψει το σημερινό κοινωνικό μοντέλο.

  Αν δεν συμβεί κάτι εντελώς απροσδόκητο και μεγάλο, το ΚΚΕ θα συνεχίσει έτσι. Αργά και σταθερά θα αυξάνει τα ποσοστά του και κυρίως (και αυτό έχει σημασία) την επιρροή του στην κοινωνία. Βέβαια από ένα σημείο και μετά μπορεί να είναι μεγαλύτερη η αύξηση. Γιατί όσο περισσότερο κόσμο έχεις, τόσο περισσότερη δουλειά κάνεις. Αυτό βέβαια σε συνθήκες εργαστηρίου. Γιατί και ο αντίπαλος δεν μένει με δεμένα τα χέρια. Έχει τον πλήρη έλεγχο.

 4. gogos said

  Γενικα συμφωνω με αυτα που λες. Καποιες παρατηρησεις μονο.
  Οι νεοι ψηφοι στο ΚΚΕ ειναι σταθεροι γιατι οπως δειχνουν και στοιχεια προηλθαν κυριως απο τα λαίκα στρωματα και την εργατια. Κι ειναι σταθεροι γιατι αυτα τα στρωματα δεν προβλεπεται με τη σημερινη πολιτικη να εξαγοραζονται, με τους γνωστους τουλαχιστον τροπους, απο τις δυο σημερινες μεγαλες πολιτικες δυναμεις. Μαλλον χειροτερη θα γινει η θεση τους τα επομενα χρονια.
  Επισης, οταν καποιος κανει το βημα να ψηφισει το ΚΚΕ εχει την…ασχημη συνηθεια, ακριβως γιατι η ψηφος ειναι πολυ βαρια, να παρακολουθει τις θεσεις του και να το ελεγχει. Κι αυτο κατα κανονα τον κανει πιο συνειδητο σε αυτη την επιλογη του, αρα και πιο «μονιμο». Γιατι η πολιτικη του Κομματος ειναι σε θεση να τον κερδιζει καθε μερα.

  @ενας στρατολατης

  Τους φιλους σου που εκαναν την κινηση φροντισε να τους κουβεντιαζεις συχνα. Να καταλαβουν καλυτερα την επιλογη τους.
  Αν προκειται για φοιτητες, ως τις επομενες θα βρισκονται στην παραγωγη. Και τοτε η πολιτικη του Κομματος θα τους αγγιζει ακομη πιο πολυ!

 5. cris said

  Γενικά συμφωνούμε.Να κάνω κι εγώ 2-3 παρατηρήσεις;
  1) Η εξαθλίωση του κόσμου, δεν οδηγεί απαραίτητα και σε προοδευτικότερη στάση ζωής. Όσο ο κόσμος εξαθλιώνεται, τόσο πιο εύκολα εξαγοράζεται.
  2) Το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλές μικρές ή μεγάλες νίκες στο κίνημα, απογοητεύει τον κόσμο και ενδεχομένως να τον κάνει να στραφεί σε άλλα κόμματα (πχ ΣΥΡΙΖΑ), έχοντας την ψευδαίσθηση ότι με μια τυχόν κεντροαριστερή κυβέρνηση θα μπορούσαν να απαλυνθούν τα προβλήματά του.(Προσέξτε, γράφω «απαλυνθούν» και όχι «λυθούν»)
  3) Νομίζω ότι είναι καλό να είμαστε προσγειωμένοι, και μετά από κάθε κινητοποίηση, μικρή ή μεγάλη, να βγάζουμε σωστά συμπεράσματα: Οι αγώνες δεν κερδίζουν πάντα, και πολύ περισσότερο στις μέρες μας, όπου για να καταφέρει κανείς κάτι, απαιτείται να κατέβουν στο δρόμο ευρύτερα λαικά στρώματα.
  4) Όταν ολόκληρες γενιές (και αναφέρομαι στην πλειοψηφία των σημερινών 20άρηδων 30άρηδων)μεγαλώνουν έχοντας ως στόχο τον εύκολο δρόμο (όποιος και αν είναι αυτός), δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αισιοδοξούμε, όταν εμείς προτείνουμε τον δύσκολο δρόμο!
  5) Έχω την εντύπωση ότι έχουμε υποβαθμίσει το ΛΑΟΣ. Η κριτική ότι «ψαρεύει σε θολά νερά», ναι μεν είναι σωστή, αλλά νομίζω ότι δεν αρκεί. Το γεγονός ότι έχουν μπει δηλωμένοι φασίστες στη βουλή, πρέπει να έχει και την αντίστοιχη σκληρή κριτική.
  6) Τέλος, έχω την εντύπωση ότι έχουμε επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, επικοινωνιακά, να φαίνεται ως η επαναστατική ενωτική αριστερα! Μήπως είναι καιρός να φάει κανένα χαστούκι σε αυτό το επίπεδο; Δεν είναι κρίμα να εγκλωβίζεται εκεί μέσα κόσμος που θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί μας, μόνο και μόνο επειδή επικοινωνιακά υστερούμε; (Ή μήπως δεν είανι έτσι;)

 6. Φίλτατε gogo, πάνε κάμποσα χρόνια που ήμουν φοιτητής. Ο περίγυρός μου ως εκ τούτου βρίσκεται πολλά χρόνια στην βιοπάλη και δεν χρειάζεται καθοδήγηση για να βιώνει την πραγματικότητα. Αυτό που χρειάζεται για να θέλξεις την -ευκαιριακή συχνά- ψήφο του αδέσμευτου συνειδησιακά ψηφοφόρου, είναι αφ’ενός η σταθερή υποστήριξη των συμφερόντων του (ήτοι της κοινωνικής τάξης του), αφετέρου η ελκυστικότητα του χώρου σου, σημείο που άπτεται σε αυτά που ανέφερα προηγουμένως. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Ο αταλάντευτος πυρήνας ψηφοφόρων του ΚΚΕ είναι στο 5%. Για να αυγατίσει θέλει δουλειά πολλή.

 7. @a8lie Μάλλον μετά που ψηφίζουν ΚΚΕ ακούνε τι λέει και απογοητεύοντε από την ζωή και αυτοκτονούνε… 😀

  Τέλος πάντων αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα αποτελέσματα είναι εν μέρη λογικά… δηλαδή το ΚΚΕ είναι από τις λίγες οργανωμένες δυνάμεις που έχουν σοβαρή-μαζική παρουσία στην κοινωνία. Οπότε είναι λογικά αυτά τα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψην μας ότι αυτό το διάστημα το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου πιέζετε οικονομικά και δεν υπάρχει φως στο ορίζοντα αυτό έλλειπε να ψήφιζε ΦΣ!!! Ακόμα μπορούμε να πούμε ότι όσο ανεβάινετε τόσο ποιό εύκολο θα είναι στο μέλλον να αυξηθείτε παραπάνω… Πάντως αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η θέση σας – τακτική είναι σωστή. Ένα ακόμα ζήτημα είναι κατα την άποψη μου ότι το θέμα δεν είναι να κάνει επανάσταση… και να βγει στην εξουσία. Το θέμα είναι να αλλάξει η κοινωνία μας… Είναι διαφορετικά πράγματα που πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος δεν τα χωρίζει στο μυαλό του.

 8. Γκρου said

  Το ΚΚΕ κάνει σταθερή δουλειά ναι. Δε συμφωνώ όμως με το αργή. Αυτό εξαρτάται απο τις συνθήκες. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα κάνει και γρήγορη. Ο πιο σίγουρος δείκτης για την άνοδο της επιρροής του Κόμματος δεν είναι οι εκλογές. Είναι η μαζικοποίηση της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια, είναι οι στρατολογίες νέων εργαζομένων στο Κόμμα, είναι η πολύ θετική εμπειρία μέσα από το ΠΑΜΕ. Για μένα το πιο θετικό από τις εκλογές ήταν το ότι όσοι απο το ΔΗΚΚΙ συμμετείχαν στο ΠΑΜΕ γράψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση της ηγεσίας και δήλωναν δημόσια την υποστήριξή τους στο Κόμμα. Κι αυτό γίνεται σχεδόν με όλους όσους συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ.

  Σταθερά πάντα. Κάποια στιγμή όμως με ταχύτητες φωτός, γι αυτό να μην επαναπαυόμαστε και πολύ.

  Υ.Γ. Νομίζω ότι δεν έλαβες καθόλου υπόψη σου στην ανάλυση τον παράγοντα μεγάλα αστικά κέντρα.

 9. compasso said

  @a8lios : τρομερό το κείμενο. Όντως δεν είναι ανάλυση ακριβώς επί της ουσίας αλλά έχεις δίκιο σε όσα λες. Ελπίζω πάντως το καλό μας ποσοστό βοηθήσει στους αγώνες, μιας και ήταν πολύ καλό στους νέους και στους εργαζόμενους. Να δώσει μια ώθηση τελοσπάντων…

 10. Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που γράφει ο Cris, αλλά βγάζω την ουρά μου «απέξω» σε δύο σημεία του: στην απαισιοδοξία του -γιατί στον αγώνα δεν υπάρχει απαισιοδοξία- και στο πώς βλέπει την κριτική στο ΛΑΟΣ. Ως προς το δεύτερο, η απάντηση που πρέπει(κατ’ εμέ πάντα;) να δώσουμε στο κόμμα αυτό ή, μάλλον, στην ΑΝΤΙΛΗΨΗ αυτή βρίσκεται εδώ: http://erythros.yooblog.gr/2007/09/21/86/
  Παράλληλα, μέσα στη βουλή μπορούμε να το ζορίσουμε στα εργασιακά και στις θέσεις που θα πάρει στις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα. Όμως, η μεγάλη μάχη με αυτούς θα δοθεί στις λαϊκές γειτονιές, εκεί από όπου περιμένουν την αιμοδοσία τους (από το Παλαιό Ψυχικό ας πα΄ρουν όσους θέλουν. Απέναντί μας είναι έτσι κι αλλιώς αυτοί).
  Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που γράφει και ο Γκρου και θα σημειώσω επιπλέον: Καλές και χρήσιμες οι εκλογές, αλλά σε κάποια χρονική στιγμή, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, η κοινωνία μπορεί να τις γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της και αυτές και τη βουλή, και να δώσει διαφορετική λύση. Δεν αποκλείω -δεν έχω το δικαίωμα- και την λύση μέσω κοινοβουλίου, αλλά αν θέλουμε να πατάμε στα πόδια μας, «αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, θα ήταν παράνομες». Ας τις αξιοποιούμε για αυτό που μπορούν να αξιοποιηθούν: Ως καθρέφτης της ταξικής συνείδησης σε μία δοσμένη στιγμή και ως μοχλός πίεσης για την βελτίωση των συνθηκών ζωής του προλεταριάτου και του λαού.

 11. rebel red said

  παιδια κατι ασχετο…..στην σαλατα εποχης κοψανε το σχολιο μου στην ενοτητα μετανοειτε….αν το βρει κανεις(το σχολιο μου)να τους το τριψει στη μουρη!!!κ να ελεγα κ τιποτα το τρομερο…απλα ειπα οτι λενε το κκε αντιενωτικο κ εχουμε ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΜΕΡΑ ΜΛ μλ ΟΑΚΚΕ κ 1002 π@π@ριες!!! στο θεμα μας τωρα….πιο ευκολα ψηφιζει ο λαλιωτικος πασοκος ΣΥΝ παρα ΚΚΕ οποτε σε πιθανη ανασυγκροτηση του ΜΠΑΤΣΟΚ η πολυχρωμη κινηματικη ευλιγιστη ευκολοχτηστη χειροποιητη αριστερα θα ψαχνεται…αν υπαρχει ακομα…οπως λετε κ εσεις το μεγαλυτερο ποσοστο του κκε ξερει τι ψηφισε…κ για ποιον λογο…..

  υγ: αν το κοψανε κ δεν εχει γινει κατι αλλο,δειχνει οτι η σαλατα τους ειναι σαπια οπως κ το κομμα τους

 12. Συμφωνώ με πολλά που γράφτηκαν. Το πιό κύριο είναι να μην επαναπαυθούμε τώρα. Να μιλήσουμε με τον κόσμο, να οργανώσουμε την πάλη μας, να μπούμε μπροστάρηδες στους αγώνες και να πάρουμε πρωτοβουλίες (από τώρα). Έτσι όχι μόνο θα κρατήσουμε και θα δραστηριοποιήσουμε αυτούς που μας ψήφισαν αλλά και άλλοι θα έρθουν κοντά μας.

  Μια άσχετη υποσημείωση. Επειδή η σελίδα που έχω όταν γράφω ειδήσεις, δεν δέχεται τα ελληνικά, γιαυτό γράφω σε greekenglish στην σελίδα http://giannis.blogg.se/! Δέχεται τα ελληνικά μόνο στα σχόλια.
  Έχουμε βέβαια και μια άλλη σελίδα, που υπάρχουν και ελληνικά και σουηδικά. http://kkeskandinavien.wordpress.com/
  Συντροφικούς χαιρετισμούς

 13. Κάτι επίσης άσχετο, αλλά σχετικό με του Rebel Red. Επειδή εγώ συνεχίζω να λαμβάνω σχόλια από συριζαίους, χωρίς όμως να μου δίνουν link για το blog τους (οπότε δεν μπορείς να απαντήσεις στο δικό τους blog: πρέπει να χαλάσεις το δικό σου…), και επειδή μου κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι κόβουν σχόλια (ΣΟ intymedia ένα πράγμα), έχει κανείς υπόψη του αν είναι γενικά αποδεκτό να τους σημειώνω ως spam; Είναι προφανές τί θέλουν να κάνουν: Να μην…μολυνθεί κάποιο blog τους από σχόλιά μας. Για να μη διαλυθεί εδώ η συζήτηση, όποιος θέλει να προτείνει κάτι, ας το «ρίξει» στο δικό μου blog, και σε άσχετο θέμα ακόμη.

 14. […] στο A8lio Weblog άλλο ένα post σχετικά με την εκλογική απήχηση του […]

 15. a8lios said

  Στρατολάτης είπε:
  Συμπέρασμα: καλή η συνέπεια και η σταθερότητα, χρειάζεται ωστόσο μια λείανση του προφίλ (όχι της ουσίας της πολιτικής) του κόμματος, ώστε να μην απωθεί με την εντέχνως προβαλλόμενη από τα ΜΜΕ “γκρινιάρικης” στάσης του. Να μη δίνει δηλαδή λαβές στους εθελοντές (και μη)λασπολόγους.

  Χαμόγελο είπε:
  Πάντως αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η θέση σας – τακτική είναι σωστή. Ένα ακόμα ζήτημα είναι κατα την άποψη μου ότι το θέμα δεν είναι να κάνει επανάσταση… και να βγει στην εξουσία. Το θέμα είναι να αλλάξει η κοινωνία μας… Είναι διαφορετικά πράγματα που πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος δεν τα χωρίζει στο μυαλό του.

  Cris είπε:
  5) Έχω την εντύπωση ότι έχουμε υποβαθμίσει το ΛΑΟΣ. Η κριτική ότι “ψαρεύει σε θολά νερά”, ναι μεν είναι σωστή, αλλά νομίζω ότι δεν αρκεί. Το γεγονός ότι έχουν μπει δηλωμένοι φασίστες στη βουλή, πρέπει να έχει και την αντίστοιχη σκληρή κριτική.
  6) Τέλος, έχω την εντύπωση ότι έχουμε επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, επικοινωνιακά, να φαίνεται ως η επαναστατική ενωτική αριστερα! Μήπως είναι καιρός να φάει κανένα χαστούκι σε αυτό το επίπεδο; Δεν είναι κρίμα να εγκλωβίζεται εκεί μέσα κόσμος που θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί μας, μόνο και μόνο επειδή επικοινωνιακά υστερούμε; (Ή μήπως δεν είανι έτσι;)

  Εγώ λέω:
  Αυτό του στρατολάτη με το 6) του κρις είναι ψιλοπαρόμοια. Επικοινωνιακή τακτική λοιπόν. Μεγάλο θέμα. Αλλά δεν έχω τα κουράγια να το αναπτύξω τόσο αναλυτικά. Είναι πάντως εξοργηστικό να έχεις συγκεκριμμένες θέσεις για ζητήματα που καίνε τον κόσμο, να δίνουν απαντήσεις, αλλά ΚΑΙ να μην τα γνωρίζει ο κόσμος ΚΑΙ από την άλλη να σε κατηγορούν ότι λες τα ίδια 50 χρόνια τώρα.
  Γιατί ουσιαστικά ΑΥΤΗ τη στιγμή αυτό συμβαίνει με το ΚΚΕ. Εντάξει, υπάρχουν και ζητήματα που δεν τα έχει πιάσει όσο πρέπει, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει συγκεκριμενοποιήσει πάνω σε αρκετούς τομείς τις θέσεις του.
  Νέα ζευγάρια, κατάρτιση, νέες γυναίκες, ελεύθερος χρόνος, διακοπές, ειδικά ζητήματα για το λεκανοπέδιο, τοπική αυτοδιοίκηση.

  Αυτά είναι ζητήματα που έχουν επεξεργαστεί ειδικότερες θέσεις τα τελευταία 4-5 χρόνια. Δεν αναφέρω άλλα, που υπάρχουν οι θέσεις και επικαιροποιούνται.
  Το πρόβλημα είναι: Γιατί δε μαθαίνονται; Και πώς, αντ’ αυτού, κυριαρχεί η αίσθηση της «στείρας άρνησης» την οποία εκφράζει το κόμμα; Άμα θέλετε το κουβεντιάζουμε.
  Το ίδιο ισχύει και με τις «συμμαχίες». Έχει το κόμμα συγκεκριμένη πρόταση πολιτικών συμμαχιών; Έχει. Γιατί δε τη γνωρίζει πολύς κόσμος όμως;

  Χαμόγελο, δε καταλαβαίνω τί ακριβώς θες να πεις.

  Για το ΛΑΟΣ, έχει ένα αναλυτικότερο άρθρο η πρότελευταία ΚΟΜΕΠ. Αλλά η ουσία είναι αυτή που ανέφερε ένας παραπάνω νομίζω. Ξέρουμε πολλούς από τους ψηφοφόρους του. Ξέρουμε ότι το ΛΑΟΣ θα κάνει μαλακίες στη Βουλή. Ε, σε κάθε μαλακία πρέπει να τους βρίσκουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δε μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο…

 16. cris said

  re:Καρότο και μαστίγιο
  Επειδή έχασα λίγο από τον χρόνο μου κοιτάζοντας το blog σου, και διαβάζοντας τα σχόλια διάφορων συριζάριων, θα σου πω με πολλή επιείκεια ότι είσαι γελοίος,ανιστόρητος και ψευτοεπαναστάτης του κώλου. Και στα λέω αυτά εγώ, που δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ (αλλά το στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις και όπως το πάτε θα το στηρίζω ακόμα περισσότερο).
  Η πολιτική αντιπαράθεση λοιπόν, δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να γίνεται με βάση το πόσα λεφτά έχει κάποιος, αλλά με το τί θέση κατέχει στην διαδικασία της παραγωγής και βέβαια με το τί ιδέες έχει και τί όραμα για την κοινωνία. Παρόλα αυτά αν θες να κάνεις αντιπαράθεση μαζί μου σε αυτό το επίπεδο, πες μου πόσα λεφτά έχει ο Αλαβάνος, πού τα βρήκε και αν θα πρέπει να ηγείται ενός «αριστερού» κόμματος και ποιανού συμφέροντα πρέπει να υπερασπίζει.
  Αλήθεια, αυτό το επίπεδο το είχατε πάντα ή σας το έφεραν οι συνεργασίες σας;
  Συνεχίζω: Εσείς οι προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι επαναστάτες, όταν μπήκατε στα Πανεπιστήμια κάνατε φροντιστήρια; Όταν αρρωσταίνετε πάτε σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα; Προσπαθείτε να αποκτήσετε το δικό σας σπιτάκι και αυτοκινητάκι; Πηγαίνετε διακοπές; Όταν πάτε να ζητήσετε δουλειά, πηγαίνετε στη συνέντευξη με την Αυγή στην κωλότσεπη και δείχνετε επιδεικτικά την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ;
  Συνέλθετε λοιπόν, και αφήστε τους λαικισμούς. Έχετε αναρωτηθεί πού διαφέρετε (σε αυτό το επίπεδο) από τον Καρατζαφέρη;
  Και να θέσω κι ένα ερώτημα: Το ΚΚΕ ρε μάγκες, λέει στα ίσα ότι παλεύει για το σοσιαλισμό. Μέχρι τότε, τί πρέπει να κάνουν τα μέλη του και οι φίλοι του; Να μην διεκδικήσουν καλύτερη ζωή για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους; όπως νομίζει ο καθένας. Εσείς δηλαδή, αν κινδύνευε η ζωή του παιδιού σας, και δεν υπήρχαν κρεβάτια στην εντατική σε δημόσια νοσοκομεία, δεν θα το πηγαίνατε σε ιδιωτική κλινική;

 17. cris said

  @Αθλιος
  Αυτό που εγώ προσπάθησα να πω είναι ότι το ΚΚΕ έχει το δίκιο και τις ιδέες, αλλά του λείπει το περιτύλιγμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μόνο το περιτύλιγμα. Αν το δούμε και πιο ανοιχτά, το ίδιο ισχύει με τον σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό. Η έλλειψη του περιτυλίγματος δεν αποτελεί και μια από τις αιτίες της ανατροπής; Εγώ πιστεύω πως ναι, και αν θέλετε το κουβεντιάζουμε. Η παραδοχή ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δεν φτάνουν παντού, δεν έχει να κάνει και με το περιτύλιγμα; Σε καμμία περίπτωση πάντως δεν είπα ότι πρέπει να ρίξει το ΚΚΕ το βάρος στο περιτύλιγμα και να αφήσει τις αναλύσεις….

 18. a8lios said

  @Cris
  «Η παραδοχή ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δεν φτάνουν παντού, δεν έχει να κάνει και με το περιτύλιγμα;»

  Ναι, μα αυτό ακριβώς είπα. Απλά δεν ήθελα να το συνεχίσω αυτή τη στιγμή. Αν θέλετε να το κουβεντιάσουμε, αρχίστε εσείς…

 19. Rocean said

  Ερυθρός: Κάτι επίσης άσχετο, αλλά σχετικό με του Rebel Red. Επειδή εγώ συνεχίζω να λαμβάνω σχόλια από συριζαίους, χωρίς όμως να μου δίνουν link για το blog τους (οπότε δεν μπορείς να απαντήσεις στο δικό τους blog: πρέπει να χαλάσεις το δικό σου…), και επειδή μου κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι κόβουν σχόλια (ΣΟ intymedia ένα πράγμα), έχει κανείς υπόψη του αν είναι γενικά αποδεκτό να τους σημειώνω ως spam; Είναι προφανές τί θέλουν να κάνουν: Να μην…μολυνθεί κάποιο blog τους από σχόλιά μας. Για να μη διαλυθεί εδώ η συζήτηση, όποιος θέλει να προτείνει κάτι, ας το “ρίξει” στο δικό μου blog, και σε άσχετο θέμα ακόμη.

  Αν είναι σχόλια κανονικά, πάνω στο ποστ σου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Κάποιος μπορεί και να μην έχει blog και να μην βάζει url του. Αν όμως πρόκειται για συγκεκριμένα σχόλια που τα κάνουν copy-paste από εδώ κι από εκεί, σφάχτα. Αυτά είναι spam.

 20. rebel red said

  η αληθεια (κατ’εμε) ειναι οτι ο αλαβανος το επαιξε τελειος λαϊκιστικα το παιχνιδι…π.χ debate αρχισε ο γιωργος απο τα γιαννενα η μαρια απο την κρητη ο νικος απο κοζανη και παει λεγοντας…καπως ετσι μιλησε κ ο καρατζαφερης…η το και καλα ξεσπασμα του οταν ο κεφτες..εεε…sorry ο καραμανλης μας αποκαλεσε ταραξιες ηταν πολυ φτιασιδομενο..στον δρομο του καπελοματος που διαλεξε να πορευτει…καμια πολιτικη στην απαντηση του(σιγουρα υπαρχει κ το συναισθημα αλλα οχι απο τον αλαβανο)…κινημα μπλογκερς κινημα παραλιας(τοσα χρονια που το κκε εκλεινε τις πλαζ ηταν γραφικο,φετος ηταν κατι in και must)..καρακαπελομα των κινητοποιησεων για την εκπαιδευση(κ οχι μονο για το αρ16 κυριοι του ΣΥΝ)…γενικα πολυ λαικισμος και καλοι επικοινωνιολογοι…

  για την σαλατα…σβησανε το post μου μετα απο 2-3 λεπτα,ζητησα τον λογο που σβηστικε αλλα οπως ηταν αναμενομενο..το σβησανε κ αυτο…καλα ειναι σοβαροι;;; σαλατα(τελος)εποχης…επισης δεν εχω μπλογκ

 21. Τι κοινό έχει ο κομμουνισμός με τον φασισμό; Την αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος διακυβέρνησης και του Συντάγματος.

  Ισχυρό κρατικό έλεγχο.

  Διαφορές : οι ακροδεξιοί ανέχονται και την ιδιωτική πρωτοβουλία από φασίστες βιομήχανους αν ακολουθούν πιστά εντολές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: