A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Γιατί οι αριστεροί να ψηφίσουν ΚΚΕ;

Posted by a8lios στο 14 Σεπτεμβρίου, 2007

Εντάξει, να γράψω κι εγώ το τελευταίο μου σχολιάκι πριν τις εκλογές, που θα αναφέρεται στο ερώτημα που έθεσα.

 

Προφανώς δε μας ενδιαφέρουν μόνο οι ψήφοι των «αριστερών». Θα έλεγα ούτε καν κυρίως αυτοί. Μας ενδιαφέρει η ψήφος (και η συμπαράταξη) των σύγχρονων προλετάριων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών κτλ. καθώς όλοι αυτοί θέλουμε να παλεύουν ενωμένοι για τα δίκια τους, δε πα να δηλώνουν και δεξιοί άμα γουστάρουν.

 

Αλλά ας επανέλθω.

 

Γιατί ένας «αριστερός» να ψηφίσει ΚΚΕ;

 

Πριν απαντήσω να πω 2 πράγματα.

 

1. Με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει σταθερά η άποψη ειδικά των λεγόμενων «ανένταχτων αριστερών». Και αυτό που είχα πει παλιότερα στο καλτσόβρακο και πήγα να αρχίσω με το ποστ «ενότητα της αριστεράς #1«, θα το συνεχίσω αμέσως μετά από τις εκλογές.

 

2. Δεν μου αρέσει η χρήση της λέξης «αριστεράς», γιατί είναι γενικόλογη και ο καθένας την χρησιμοποιεί όπως τον βολεύει. Και στους κομμουνιστές, όπως και στους απλούς ανθρώπους γενικότερα, δεν ταιριάζουν οι γενικολογίες. Ταιριάζουν συγκεκριμμένες, ξεκάθαρες κουβέντες. Παρ’ όλα αυτά, αφού απ’ ότι φαίνεται οι «μπλόγκερς» (άλλη γενικόλογη λέξη) θέλουν να την χρησιμοποιούν τη λέξη «αριστερός», τι να κάνουμε, θα τη χρησιμοποιώ κι εγώ.

 

Ερώτημα λοιπόν: Γιατί ένας αριστερός να ψηφίσει ΚΚΕ;

 

Απάντηση:

Δεν θέλω καταρχάς να επαναλάβω όσα έχει πει κατά καιρούς η Αλέκα για το θέμα, ή ο Ριζοσπάστης ή άλλα στελέχη του κόμματος σε έγγραφα και ομιλίες. Μπορείτε π.χ. να δείτε τις τελευταίες συνεντεύξεις της Αλέκας στο error.gr αν σας ενδιαφέρει.Σε αρκετές από αυτές αναφέρεται και στο συγκεκριμμένο ζήτημα.

Εγώ τουλάχιστον όταν ακούω το «αριστερός» έχω στο μυαλό μου, σήμερα περισσότερο από ποτέ, τον «αντισυστημικό», αυτόν που είναι ενάντια στην σημερινή πραγματικότητα, θέλει έναν κόσμο κοινωνικά πιο δίκαιο, που θα βασίζεται στη συνεργασία των ανθρώπων και όχι στον ανταγωνισμό, αλλά μπορεί να έχει 1.000.000.000 διαφορετικές προσεγγίσεις από τους υπόλοιπους «αριστερούς» πάνω στο ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας αυτής, καθώς και στο πώς θα φτάσουμε σε αυτή.

Τονίζω ξανά πως σήμερα περισσότερο από ποτέ το αριστερός νομίζω συνδέεται με το «αντισυστημικός».

Αυτοί που εντάσσουν τον εαυτό τους στην παραπάνω κατηγορία νομίζω έχουν κάθε συμφέρον να ψηφίσουν μεθαύριο ΚΚΕ. Γιατί;

Καταρχας έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι από αυτούς τους συναγωνιστές (δεν μου έρχεται κάτι καλύτερο για το πώς να τους πώ, συγχωρέστε με αν δε σας κάνει…) η κυριότερη ένσταση που έχουν για το ΚΚΕ είναι για το …στυλ του. Δηλαδή ότι είναι πολύ απόλυτο σε κάποια πράγματα, πολύ …απόλυτο και μαξιμαλιστικό, πολύ …τραμπούκικο στη δράση του κάποιες φορές κτλ.

Επίσης υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, προερχόμενη ή επιρρεασμένη κυρίως από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και α/α χώρο στα πανεπιστήμια (νομίζω τουλάχιστον), που θεωρεί από τη μία το ΚΚΕ σεχταριστικό (απομονωτικό για να εξηγούμαι), ενώ θεωρεί πως αυτό έχει χάσει τον προσανατολισμό του και πλέον το κύριο που το ενδιαφέρει είναι να χωθεί στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Τα δύο παραπάνω έχω παρατηρήσει πολύ συχνά, αν και αντιφατικά, να μπουρδουκλώνονται μεταξύ τους. Θεωρώ πως σε τεράστιο βαθμό δεν έχουν βάση, αλλά είναι δεκτά σαν απόψεις. Εξ’ άλλου δεν θέλω να απαντήσω σε αυτά τα επιχειρήματα. Θέλω να απαντήσω στο «γιατί ΚΚΕ» σ’ αυτούς.

Θα πώ ένα σκηνικό που μου έκανε εντύπωση: Είμασταν πριν 1-2 βδομάδες εξόρμηση σε μια περιοχή στο Ηράκλειο. Φτάνουμε σε μια πολυκατοικία, που κάθονταν 4-5 άτομα στην αυλή. Συζητώντας μαζί τους, απεδήχθει ότι ήταν ΠΑΣΟΚοι μεν, απογοητευμένοι και φιλικοί δε. Κάποια στιγμή μας λέει 1 από αυτούς:

-«Στο Βασίλη, τον «δικό σας», πήγατε;»

Για όσους δε ξέρουν, συνηθίζεται σε λαϊκές γειτονιές ή σε καφενεία να σε στέλνουν στους «δικούς σου» (συνήθως σε τπτ παππούδες) άμα είσαι του ΚΚΕ, δεν έχω ιδέα γιατί, ίσως έχει μείνει στο λαό σύνδρομο από τη παρανομία 😉 , αλλά συμβαίνει.

Επειδή λοιπόν φαντάστηκα πως για καμιά τέτοια περίπτωση μας λέγανε, και δεν είχαμε και χρόνο, απάντησα

-«Ε, δε τον ξέρω, αλλά μπορεί να τον πετύχαμε πριν στο καφενείο»

-«Ποιό καφενείο μωρέ, φοιτητής είναι, δικός σας, ΚΚΕς!»

-«Α ναι, σε ποιά σχολή είναι;» κτλ.

Για να μην τα πολυλογώ, αποδείχθηκε πως ο εν λόγω «δικός μας» ήταν ένα στέλεχος του ΣΕΚ από τη σχολή μου, που όπως και να έχει το πράγμα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του το περνάει εξηγώντας όχι μόνο τα κακά της ΝΔ (και που και που του ΠΑΣΟΚ), αλλά κυρίως διάφορα «κακά» του ΚΚΕ. Για να είμαι ελαστικός…

Μάλιστα απ’ οτι είδα φεύγοντας είχε και κολλημένη στην πόρτα του μια αφίσσα της ΕΝΑΝΤΙΑ (σχήμα που στηρίζει το ΣΕΚ στις βουλευτικές εκλογές).

Ξεκινώντας από αυτό, θέλω να πω 2-3 πράγματα:

Όταν ο κόσμος (εννοώ την πλειοψηφία των Ελλήνων) ακούει αριστερά, όταν ο κόσμος ακούει αγώνες -στην Ελλάδα-, το μυαλό του πάει πρώτα και κύρια στο ΚΚΕ. Καλώς ή κακώς, έτσι είναι. Και επιπλέον, η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα στο χώρο της Αριστεράς και γενικότερα, έχει να κάνει πρώτα και κύρια με το κόμμα μας.

Σα να σας βλέπω κάποιους να αναφωνείτε ήδη («ναι ρε μαλάκα, γι αυτό η ελληνική αριστερά είναι χίλια κομμάτια και είμαστε για τον πού…, γιατί είστε τρόμπες στο ΚΚΕ»). Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως παίδες.

Πέρα από τα αρνητικά (που επιτρέψτε μου μια ερώτηση: Σε ποιά χώρα, οποτεδήποτε, ξέρετε να μην υπήρχαν πολλά «αριστερά» κόμματα που να διαφωνούσαν μεταξύ τους;) υπάρχουν και τα θετικά στην ιστορία αυτή.

Εγώ δεν ξέρω άλλη ευρωπαϊκή χώρα που ο λαός της, ασχέτως αν στηρίζει στις εκλογές 2 συγκεκριμένα κόμματα, να είναι τόσο «υποψιασμένος» απέναντι σε κάθετι που έρχεται από το αστικό κράτος. Όπως είναι υποψιασμένος και στις νέες μορφές διακυβέρνησης σε μεγάλο βαθμό, π.χ. ΜΚΟ, «αποκεντρωμένες μη κρατικές υπηρεσίες» κ.ά.

Δεν ξέρω άλλη ευρωπαϊκή χώρα που ο λαός της να έχει τόσο βαθιά χαραγμένο το αντιιμπεριαλιστικό αίσθημα, και ας θέλουν τα παπαγαλάκια να μας πείσουν πως πρόκειται για ένα «στείρο αντιαμερικανισμό, που βλάπτει την εικόνα της χώρας».

Δεν ξέρω άλλη ευρωπαϊκή χώρα που ο κόσμος να διαφώνησε τόσο καθολικά στο «αντικομμουνιστικό μνημόνιο» της Ε.Ε. …

Δεν ξέρω άλλη ευρωπαϊκή χώρα που τα κινήματα της νεολαίας, και το φοιτητικό προφανώς, να είναι τόσο πολιτικοποιημένα (αυτό δε σημαίνει σε καμία μα καμία περίπτωση πως είναι όσο πρέπει, έτσι;).

Θυμηθείτε: Και στη Γαλλία είχαμε πολύ μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο ίσως σε όγκο φοιτητικό κίνημα, αλλά δε μπόρεσε ποτέ να δεί παραπέρα από το CPE σαν αίτημα, από κάποιες παραιτήσεις κ.ά.

Ή να το πάρω και στο επίπεδο της πολιτικής:

Πώς νομίζετε εξηγείται η πιο αριστερή φρασεολογία και στάση του ΣΥΝ σε σχέση με τα αδερφά κόμματά του (PDS, KK Γαλλίας, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας) σε όλη την Ευρώπη, παρ΄ότι μάλιστα έχουν εδώ και κάποια χρόνια και κοινό καταστατικό;

Δεν έχει να κάνει με την επίδραση που ασκεί το ΚΚΕ στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, στον ίδιο το ΣΥΝ; Και δεν εννοώ το απλοποιημένο «ο ΣΥΝ το παίζει πιο αριστερός για να μην του φύγουν τα κουκιά και πάνε στο ΚΚΕ». Όχι. Είναι πολύ πιο βαθύ το θέμα από αυτό.

Εγώ βλέπω πως όλα αυτά ξεκινούν πρωτίστως από τη δράση και τη στάση του ΚΚΕ. Μπορεί κανείς σας να σκεφτεί την πολιτική ζωή του τόπου χωρίς την επίδραση του ΚΚΕ και να ισχυριστεί πως ο ΣΥΝ π.χ. θα κράταγε την ίδια στάση με τώρα, πως θα μίλαγε για «δικομματισμό», πως δεν θα έλεγε τα αντίστοιχα των συνθημάτων των αδερφών του κομμάτων «κάτω ο Μπερλουσκόνι» ή «κάτω ο Σαρκοζί»;

Αυτό που θέλω λοιπόν να πώ είναι πως πρωτίστως η ύπαρξη ενός ΚΚΕ διατηρεί ανοιχτή στην Ελλάδα αυτή την «αντισυστημική χαραμάδα», που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχει κλείσει σχεδόν ολοκληρωτικά.

Και επειδή έτσι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τον «Αριστερό», στόχο του έχει αυτή την χαραμάδα να μεγαλώσει, νομίζω έχει κάθε συμφέρον στις εκλογές να ψηφίσει ΚΚΕ.

Μη φοβάστε. Δεν έχουμε αυταπάτες. Το ξέρουμε πως πολλοί από εσάς πιστεύουν πως το ΚΚΕ είτε δεν μπορεί είτε δε θέλει να ανοίξει κι άλλο αυτή τη χαραμάδα.

Ξέρετε όμως κάτι; Έστω κι αν το πιστεύετε αυτό, δεν βλέπετε πως κυρίως από το ΚΚΕ μαθαίνει ο λαός πως αυτή η χαραμάδα υπάρχει; Οι περισσότεροι από εσάς και τους γνωστούς σας «αριστερούς» από το ΚΚΕ ή από ανθρώπους που προέρχονταν από το ΚΚΕ δεν μάθατε για αυτή;

Εγώ λοιπόν θα σας καλούσα όχι απλά να ψηφίσετε ΚΚΕ. Θα σας καλούσα και σε κάτι ακόμα πιο δύσκολο. Μετεκλογικά να βοηθήσετε στο να γίνει το ΚΚΕ πιο ικανό, πιο σύγχρονο, όπως το αντιλαμβάνεστε εσείς. Αν θεωρείτε πως έχει κάποιο νόημα αυτό βεβαίως.

Τελικά στην πορεία κάπου το’ χασα και μου βγήκε πολύ σούπα. Δε βαριέσαι. Ίσως το ξαναβρώ στα σχόλια. Αυτά.

8 Σχόλια προς “Γιατί οι αριστεροί να ψηφίσουν ΚΚΕ;”

 1. Αρκετά καλό το κείμενο, αλλά η ουσία είναι να σχολιάσουν όλοι όσοι κατηγορούν το ΚΚΕ για όσα ανέφερες παραπάνω… Το θάβουν στο δρόμο, το θάβουν στις σχολές, το θάβουν γενικώς… Εεε τώρα έχουν την ευκαιρία να μας εξηγήσουν σοβαρά κάθε τι στο οποίο διαφωνούν και βεβαίως να προτείνουν κάτι…

 2. gogos said

  Αν δεν υπηρχε το ΚΚΕ, για να προσθεσω κι εγω κατι, εχω την εντυπωση οτι θα ηταν συνολικα διαφορετικο το πολιτικο τοπιο στη χωρα μας. Πολλα αστικα κομματα (μια πολυδιασπαση που σημερα με το ΚΚΕ να παραμονευει δεν ειναι πιστευω εφικτη), που σημαινει μεγαλυτερη συγχυση στο λαο για το ποιος με ποιον, δηλαδη δικομματισμος σε πακετο 3,4,6 κομματιων. Εφαρμογη πολυ ευκολοτερα κεντροαριστερων ή κεντροδεξιων σεναριων. Συνολικα συντηρητικοτερη στροφη στις θεσεις κομματων οπως ο ΣΥΝ, εγκαταλειψη και των ελαχιστων σημειων που σημερα το περιγραφουν ως «αριστερο» κομμα (δεν ειναι αποκυημα φαντασιας, αρκει να δει κανεις τον τροπο που αντιμετωπισε το ΚΚΕ και το λαϊκο κινημα τα πρωτα χρονια μετα τις ανατροπες οσο και τις συντηρητικοτατες θεσεις του – υπερψηφιση Μααστριχτ- οταν πιστευε οτι καθαρισε με το ΚΚΕ και την υποθεση της λαϊκης εξουσιας- εως το χλευασμο για τις…κοκκινες σημαιες, αλλο αν σημερα δειχνει in η χρηση τους).
  Δε ξερω αν πρεπει να πουμε βεβαια και για το ρυθμο προωθησης των καπιταλιστικων αναδιαρθρωσεων στην περιπτωση που ειχαν ξεμπερδεψει με τον κυριο στυλοβατη του λαίκου κινηματος (τι να κανουμε, ασχετα απο διαφωνιες,το ΚΚΕ με τα χιλια στραβα του, που εμεις απο μεσα γνωριζουμε πολυ καλυτερα στην τελικη, ειναι ετοιμοπολεμο στις δυσκολοτερες στιγμες).
  Κι ενα τελευταιο. Η ισχυροποιηση του ΚΚΕ θα δρασει καταλυτικα συνολικα για την αριστερα. Θα δωσει νεα πνοη στο κινημα και θα στρεψει κι αλλους σε αγωνιστικοτερη κατευθυνση.
  Αυτο πιστευω εγω. Καθε σχολιο συζητησιμο.

 3. gogos said

  ασχετο.

  Που ειναι το mail σου a8lie;

 4. a8lios said

  @Gogos

  Edw einai:
  a8lios gmail com

 5. omadeon said

  Με κίνδυνο να φάω λεμονόκουπες, δύο πράματα
  1) Είναι ΠΟΛΥ αργά ΣΗΜΕΡΑ για να πείσετε ή να πείσουμε κόσμο. Αν είναι αναποφάσιστοι σήμερα, είναι αργά για επιχειρήματα ως προς το ΤΙ να αποφασίσουν (τουλάχιστον έτσι πιστεύω).
  2) Σαν συνέπεια, έκανα ένα… χιουμοριστικό ποστ με τίτλο
  «Οδηγίες για αναποφάσιστους ψηφοφόρους»
  http://omadeon.wordpress.com/2007/09/16/randomvote/

  Καλό βόλι, σύντροφοι (και μη με παρεξηγείτε, χιούμορ έκανα). 🙂

 6. compasso said

  πολύ ωραίο το κείμενο σύντροφε, αν και η παρατήρηση έρχεται μετεκλογικά.

 7. Tsouknida said

  Μετεκλογικά φίλε άθλιε, εγώ που συμπαθώ και τα 2 κόμματα, λέω καλά κάνουν και είναι χώρια, αφού είναι διαφορετικά.
  Όμως αν μοιράζονται κάποιες κοινές αξίες, όπως την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, καλό είναι να μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν πάνω σε αυτές.
  Για καλό όλων ημών των ανέργων, απασχολήσιμων και αβεβαίων για το μέλλον μας εργαζομένων.
  Η πολιτική ωριμότητα σήμερα λέει συνεργασία μέσα από την διαφορετικότητα. Ούτε μέτωπα όπου οι διαφορές συνθέτονται άτσαλα, ούτε συνασπισμοί που οι διαφορές θάβονται. Και βέβαια χρειάζεται ένας λόγος που να εμπνέει :
  Καλή αρχή!

 8. Αγαπητέ φίλε, μια άλλη ερώτηση που θα έπρεπε να κάνεις. Πόσοι από τους
  προχτεσινούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ χάρηκαν που ανέβηκε και ο Σύριζα; Πόσοι
  δεν συμφωνούν με τις επιθέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ εναντίον του Σύριζα,
  και πόσοι θα ήθελαν να δουν αυτά τα δύο κομμάτια της αριστεράς να
  συνεργάζονται σε επιμέρους θέματα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: