A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Οργή! Αλλά τι θα απογίνει;

Posted by a8lios στο 29 Αυγούστου, 2007

Μια εικόνα από όσα είδα στο Ηράκλειο τις τελευταίες 2 μέρες.

Χτες και προχτες συμμετείχα σε εξορμήσεις ενημέρωσης, 1 στο Πανεπιστήμιο, 1 σε μαγαζιά ενός προαστίου του Ηρακλείου.

Αυτό που προσπαθούσαμε να πούμε στον κόσμο ήταν τα εξής:

– Να είναι σε ετοιμότητα, να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί τίποτα δεν αποκλύει πως δεν μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με την υπόλοιπη χώρα και εδώ.

– Το ΚΚΕ έχει τεθεί παντού όπου διαθέτει δυνάμεις στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής και των τοπικών αρχών και να κάνουν και αυτοί το ίδιο, να επικοινωνήσουν με τον δήμο-το δημοτικό διαμέρισμά τους, γιατί μπορεί να χρειαστούνε περιπολίες και περιφρουρήσεις σε κάποιους χώρους.

– Η οργή που νιώθει ο κόσμος να μην σβήσει με τις πυρκαγιές. Να φουντώσει, να εξαπλωθεί, να κάψει όσους οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, όποιοι και αν είναι αυτοί (οι εμπρηστές).

– Αυτό που φάνηκε με τις πυρκαγιές είναι ότι η «ανάπτυξη» και η «ισχυρή Ελλάδα» για την οποία μας λένε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τον λαό όταν χρειάζεται.

– Δεν είναι θέμα «απουσίας κράτους». Το κράτος είναι ισχυρό. Είναι ισχυρό όταν πρέπει να προστατέψει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου το Mont Parnes ήταν το μόνο που δεν κάηκε στην Πάρνηθα. Είναι ισχυρό το κράτος για να δίνει φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες, για να κηρύσσει κάθε απεργία παράνομη.

– Δεν μπορεί το κράτος να δρα και προς το συμφέρον του κεφαλαίου και του λαού. Δεν μπορεί το κράτος με ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ να φτιάξει αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα. Ποιός θα βγάλει κέρδος από αυτά; Έχει άλλες προτεραιότητες το κράτος τους.

– Δεν πρόκειται να αλλάξουν, το έχουν πει πως θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση, πως θα έρθουν ακόμα χειρότερα. Τα 4ωρο6ωρα, οι συμβάσεις, η ανασφάλεια για τους νεότερους θα είναι κυρίαρχη, τα 1000άρικα για υγεία και παιδεία θα πέφτουν βροχή αν δεν αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση.

– Δε θα αλλάξουν οι εκλογές τα πράγματα. Οι αγώνες που θα ακολουθήσουν μετά μπορούν να τα αλλάξουν. Αλλά όσο πιο αδύναμες είναι οι κυβερνήσεις τους, τόσο πιο δυνατοί και επιτυχημένοι θα μπορούν να είναι αυτοί οι αγώνες.

– Με το ΚΚΕ μπορεί να διαφωνείτε σε αρκετά, μπορεί και όχι. Ξέρετε όμως ότι προσπαθεί να προωθήσει προτάσεις ριζικά διαφορετικές προς τη σημερινή κατεύθυνση, προτάσεις προς όφελος των εργαζομένων. Ξέρετε ότι δεν τις έχει απλά για να περηφανεύεται, παλεύει γι αυτές κάθε μέρα. Ξέρετε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει ούτε τη ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Ξέρετε ότι στους αγώνες που πρέπει και θα ακολουθήσουν θα είναι παρόν και θα βοηθήσει όσο μπορεί.

Καταρχάς να πώ ότι με το 95% του κόσμου ακολουθούσε κουβέντα. Πράγμα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο, είδικά για το Ηράκλειο, που δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοια.

Λοιπόν, τί ακουγόταν στις συζητήσεις;

1. Οργή. Μεγάλη. Όχι μόνο προς την κυβέρνηση. Γενικότερα οργή.

2. Καχυποψία.

α) Προς τα κόμματα γενικά. Αν πάει κάποιος και μιλήσει στον κόσμο καθαρά για τις εκλογές, από τους περισσότερους η καλύτερη αντιμετώπιση που μπορεί να περιμένει είναι η πλήρης αδιαφορία. Και ελπίζω να παραμείνει έτσι.

β) Δε ήταν λίγοι που μας πετάγαν σπόντες ότι «εδώ δεν κινδυνεύουμε, η Κρήτη είναι …πράσινη, δε μπαίνουν φωτιές…». Και δεν ήταν μόνο ΝεοΔημοκράτες. Δυστυχώς.

Όταν τους λέγαμε πάντως πως αυτό το πράγμα, το ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που τους θεωρεί ικανούς να κάνουν ακόμα και κάτι τέτοιο, δείχνει ακόμα περισσότερο την κατάντια αυτών των κομμάτων (γιατί το ανάποδο θα μπορούσε να ακούγεται αν ήταν πάνω το ΠΑΣΟΚ) το παραδέχονταν πλήρως όλοι, και συνεχίζαμε…

3. Αποστροφή. Από όσο κόσμο συζητήσαμε, ήταν ένας (1) που μας είπε ξεκάθαρα πως θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Και το είπε σχεδόν …κλαίγοντας. Κάπως σε στυλ, «έχετε δίκιο ρε παιδιά, τα ίδια σκατά είναι, αλλά τι να κάνω, να μην ξαναβγούνε οι ίδιοι και κάψουν όλη την Ελλάδα, συγγνώμη». Υπήρχαν αρκετοί που λέγανε αυθόρμητα πως σκέφτονται να μην ψηφίσουν καθόλου ή να ψηφίσουν λευκό-άκυρο. Αλλά οι περισσότεροι όσο το κουβεντιάζαμε το λέγανε απο μόνοι τους πως δεν πρόκειται να ενοχλήσει και κανέναν μια τέτοια (ή μη) ψήφος. Υπήρχαν αρκετοί που μας λέγανε πως σκέφτονται να ψηφίσουν ΚΚΕ. Και το λέγανε ειλικρινά, όπως γενικά οι κουβέντες που κάνουμε τις τελευταίες μέρες αν ξεχωρίζουν για κάτι, αυτό είναι η ειλικρίνεια που υπάρχει σε αυτές.

4. Απογοήτευση. Ήταν ανατριχιαστικό ώρες ώρες. Ακριβώς τα ίδια, καρμπόν, σε μαγαζιά και ανθρώπους που απέχουν 5 μέτρα μεταξύ τους. Έτσι μου ρχονταν να τους πάρω σηκωτούς και να τους πάω στους γείτονές τους, να τους ακούσουν ότι λένε και πιστεύουνε τα ίδια, να δούνε τι δύναμη υάρχει που βράζει σε όλους.

Μα είναι δυνατόν;

Το 70; Το 80% να μας λέει:

«Έχετε δίκιο παιδιά. Έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν πρέπει όχι να τους ψηφίσει, να μη γυρίσει να τους κοιτάξει ανθρωπος. Αλλά Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΞΕΧΝΑ. Εγώ σας το λέω, δεν πρόκειται να τους ψηφίσω. Και μάλλον θα ψηφίσω ΚΚΕ. Αλλά θα τους βγάλει τους μαλάκες πάλι ο κόσμος…»

Τί να πώ; Α ρε πουτάνα καπιταλισμέ, πως έχεις καταφέρει να είναι τόσο κλεισμένος στον εαυτό του ο καθένας, τόσο μίζερος;

Αυτά που λέτε.

Συμπέρασμα δικό μου:

Υπάρχει η δυνατότητα αυτή η γαμωκάλπη να βγάλει πράγματα που δεν τα περιμένει κανείς! Κανείς σας λέω! Και να δημιουργηθούν δυνατότητες για μεγάλα πράγματα στη συνέχεια. Αλλά θέλει δουλειά. Αυτή η απογοήτευση που ανέφερα στο τέλος είναι επικίνδυνη.

Και να σκεφτείται και αυτό. ΑΝ αυτές οι εκλογές βγάλουν περίπου ότι και οι προηγούμενες, αυτή η απογοήτευση, αυτό το γαμωιδεολόγημα που έχει περάσει σε κόσμο ότι «αυτή είναι η μοίρα του Έλληνα», σε πολλούς θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Και μετά άντε να πείσεις το κόσμο να σηκώσει κεφάλι.

Αυτά. Καλή δύναμη σε όλους.

υ.γ. Ακόμα να πετύχω έναν άνθρωπο που θα μου πεί πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκα 2 χτες που είπαν ότι ψήφισαν στις προηγούμενες, αλλά τώρα δεν. Τί να πώ, είμαι στατιστικό παράδοξο μάλλον…

18 Σχόλια προς “Οργή! Αλλά τι θα απογίνει;”

 1. +1 Αθλιε, πολύ καλό … Καλή δύναμη στις εξορμήσεις εκεί και καλό κουράγιο!

 2. a8lios said

  Τι εννοείς «+1»;

 3. Η εμπειρία που δίνεις, πολλοί σκέφτοναι για άκυρο-λευκό-αποχή (βολικότατη για τον δικομματισμό, βγάζει στάνταρ αυτοδυναμία και ίσως και ισχυρή), αλλά και αρκετός κόσμος σκέφτεται να απεγκλωβιστεί και να έρθει προς το ΚΚΕ. Θέλει αγώνα σκληρό, αλλά κάτι υπάρχει στο βάθος.

 4. Η εμπειρία από εκλογές λέει πως ελάχιστοι σου λένε «όχι» (αν δεν είναι μέλη άλλου κόμματος). Ωστόσο, όπως επισημάνατε όλοι, τα λένε σε μας για να ξεσπάσουν, εκτονώνονται και μετά ψηφίζουν με άλλα κριτήρια.
  Κι εγώ έχω παραητηρήσει μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο ας κρατάμε μικρό καλάθι στις εκιτμήσεις μας.
  Σε πολύ νεαρή ηλικία έζησα την απογοήτευση κάποιων που δεν είχαν καταλάβει τη σημασία ενός συνθήματος του ΚΚΕ κι έκλαιγαν γιατί το Κόμμα «απέτυχε» να πιάσει 17% αρκούμενο στο… «πενιχρό» 10,82%.
  Το κυριότερο: να μην επαναπαυόμαστε πως υπάρχουν από τώρα «κλεισμένοι» ψήφοι. Οι ψήφοι «κλείνουν» οριστικά πάνω από την κάλπη.
  Καλή δύναμη στις εξορμήσεις σας στην Κρήτη και όπου αλλού βρίσκεται ο καθένας.

 5. Ο ερυθρός μιλάει σωστά. Εμένα με νοιάζει να ψηφίσει ο κόσμος. Δε με νοιάζει -υπερβολή μεν- τί θα ψηφίσει. Αυτή η οργή και η αγανάκτα ΔΕΝ πρέπει να εξαργυρωθεί με αποχή, λευκά ή στάχτες, καπότες και ό,τι ευφάνταστο στα ψηφοδέλτια. Αυτά τα φαινόμενα δε θα βγούν σε καλό. (Δεν είμαι ΚΚΕ, δεν είμαι κανενός κόμματος, αλλά γαμώ το φελέκι τους ΔΕ σημαίνει πως είμαι απολιτίκ)

 6. @ kaltsovrako
  «Δεν είμαι ΚΚΕ, δεν είμαι κανενός κόμματος, αλλά γαμώ το φελέκι τους ΔΕ σημαίνει πως είμαι απολιτίκ»

  Όχι βέβαια. Αν είσουν τέτοιος, δε θα ερχόσουν στις παρέες μας. Ούτε θα έλεγες όσα λες.
  Ρε, μήπως είσαι ΚΚΕ και δεν το ξέρεις (κατά το αλήστου μνήμης «μήπως είσαι ΚΟΔΗΔΟ και δεν το ξέρεις;»); :):):)

 7. … μήπως το ΚΚΕ πρέπει να γίνει… ΚΑΙ εγώ λιγάκι;

  Γιατί όταν λες παρέα μας, το κλείνεις του βάζεις όρια. Το ίδιο νιώθω πως μου κάνει και ένα κόμμα. Αγκυλωμένα σε δόγματα και τυφλές υπακοές σε τοτέμ με παρθένες καρτέλες ενσήμων, είναι Αμετανόητε. Μεταξύ σοβαρού και αστείου λέω καμμιά φορά σε φίλους που ασχολούνται πιό ενεργά με τα κόμματα πως την ανάγκη μου να ενταχθώ κάπου την κάλυψα με τη μπάλα.

  Σου φαίνεται γελείο; Και μένα.
  Όχι όμως για το ποδόσφαιρο….

 8. Rocean said

  Μακάρι έστω κι ένα μικρό ποσοστό από τον κόσμο που εκφράζεται θετικά για το ΚΚΕ να κάνει επιτέλους το βήμα και να ρίξει και την ψήφο, εκτός από την συμπαράστασή του στα λόγια.

  Δεν φτάνει να μας λένε ότι έχουμε δίκιο. Το θέμα είναι να έρθουν μαζί μας και στους αγώνες. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Ευκαιρία είναι οι εκλογές για να δείξουν τις διαθέσεις τους για αγώνες.

 9. zaphod said

  Συμφωνώ με Καλτσό. Ψηφίστε ότι να ναι αλλά όχι το ζεύγος που μας έχει φάει τόσα χρόνια!

  Α, το
  «Αυτό που φάνηκε με τις πυρκαγιές είναι ότι η “ανάπτυξη” και η “ισχυρή Ελλάδα” για την οποία μας λένε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τον λαό όταν χρειάζεται.»

  Έγραψε!

 10. @ kaltsovrako

  Και βέβαια το ΚΚΕ πρέπει να γίνει και λίγο ΕΣΥ. Το επιδιώκει. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γνωριστείτε. Να δει τι θες, τι σ αρέσει και τι όχι. Να σ ακούσει, να σε μάθει και να το μάθεις.

  ΥΓ: Ποιος είπε πως η μπάλα δεν είναι σοβαρή υπόθεση; Κι εμένα μ’ αρέσει. Έχω αφήσει πολιτική εκδήλωση για να δω Θρύλο με παο (μην το καρφώσετε στην οργάνωση μου, το ομολόγησα μόνος αργότερα). Τίποτα το ανθρώπινο δε μας είναι ξένο όπως έλεγε κι ο Κάρολος.

 11. Υπενθύμιση: δεν απέχουν μόνο οι απολιτίκ λαϋφσταϋλάδες από τις εκλογές. Απέχουν και οι αναρχικοί ας πούμε. Κι αυτοί απολιτικ είναι;

 12. Gogos said

  Λοιπον, ενταξει μαγκες. Ψηφιστε οτι θελετε εκτος απο τα δυο μεγαλα κομματα.

  Αρκει αυτο που θα ψηφισετε να εχει συνεπη πολιτικη σταση αποδεδειγμενη ολα αυτα τα χρονια, να μη συνδιαλεγεται μαζι τους στα κρισιμα, να εχει συγκεκριμενη πολιτικη προταση διεξοδου.
  Επισης να μπορει να οργανωσει το λαο (και κυριως να ειναι αυτο στις προθεσεις του) για τις επιθεσεις στα δικαιωματα μας που ερχονται.
  Αν εχει και σα χρωμα του το κοκκινο ακομη καλυτερα βεβαια!!!!

 13. a8lios said

  @Καλτσόβρακο
  Πώς θα γίνει το ΚΚΕ …και εσύ λιγάκι,
  χωρίς εσένα, έστω λιγάκι;

  Θέλω να πώ, προφανώς και εγώ και οι υπόλοιποι οργανωμένοι εδώ λαμβάνουμε υπ’ όψη ότι μας λέτε καθημερινά, και στα μπλογκς και πολύ περισσότερο στην πραγματική ζωή.
  Τα λαμβάνουμε υπ’ όψη και προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα, να διαμορφώσουμε καλύτερη τακτική σε κάθε χώρο, σωστότερα αιτήματα. Αλλά άλλο να μεταφέρεις μια άποψη/πρόταση που έχεις ακούσει (πόσο μάλλον αν είναι ιντερνετική) και άλλο να την πεί κάποιος μόνος του.

  Εγώ δε λέω να μπει όλος ο κόσμος στο ΚΚΕ. (καλά, μπορεί και να το λέω 😉 ). Αλλά όσοι βλέπουν ότι μπορεί να συμφωνούν σε κάποια πράγματα, ας έρθουν να τα κουβεντιάσουμε τουλάχιστον. Και αυτό δεν είναι λόγω εκλογών τώρα. Αυτό π.χ. απευθύνεται και σε αναρχικους τύπου niemandsrose.
  Έχω 3 περίπου μήνες που ασχολούμαι με τα μπλογκς, και μου κάνει τρομερή εντύπωση η εικόνα που υπάρχει για το ΚΚΕ εδώ μέσα. Όχι ότι δεν τη βρίσκεις και γενικότερα αυτή την άποψη, αλλά εδώ παραγαμιέται: κολλημένο, αδιάλλακτο, τα ίδια 90 χρόνια τώρα, άσχετο με την πραγματικότητα.
  Προφανώς έχει να κάνει και με την κοινωνική σύνθεση των μπλόγκερς. Προφανέστατα. Αλλά τι θα κάνουμε; Σε αυτό θα μείνουμε;

  Όσο για τη μπάλα. Η αλήθεια είναι πως οι εκλογές έχουν συγκεντρώσει την προσοχή μου αυτή τη στιγμή, αλλά είναι από τα πιο σοβαρά πράγματα στη ζωή μου. Βέβαια έχω ξενερώσει άσχημα με τις ΠΑΕ. Αλλα τι σκατά, 4 χρόνια διαρκείας στον Εργοτέλη έχω συμπληρώσει. Τον Ογκουνσότο εγώ τον κέρναγα σουβλάκια στη β’ εθνική…

  @Niemandsrose
  Μπορεί ο ιδεολογικός «χώρος» σου να μας κατηγορεί για εκλογολαγνεία (μεταξύ άλλων), αλλά η θέση του ΚΚΕ σήμερα είναι πάνω-κάτω αυτή που έγραψα παραπάνω

  «Δε θα αλλάξουν οι εκλογές τα πράγματα. Οι αγώνες που θα ακολουθήσουν μετά μπορούν να τα αλλάξουν. Αλλά όσο πιο αδύναμες είναι οι κυβερνήσεις τους, τόσο πιο δυνατοί και επιτυχημένοι θα μπορούν να είναι αυτοί οι αγώνες.»

  Επιτυχημένοι αγώνες, όχι μόνο από άποψη κατακτήσεων. Γιατί σαν κομμουνιστές δε μας ενδιαφέρει απλά να έχουμε καλύτερες κατακτήσεις στο σημερινό σύστημα.
  Επιτυχημένοι αγώνες, από την άποψη ότι θα ξεκολλάει κόσμος από αυτά τα ιδεολογήματα που ανέφερα και στο αρχικό ποστ.

  Δε ξέρω, δεν είναι έτσι;

  Προφανώς είναι σεβαστή η αποχή από τις εκλογές για τους λόγους που ανέφερες. Δεν είπε κανένας κάτι αντίθετο. Είναι όμως το καλύτερο που μπορείς να πάρεις από αυτές τις εκλογές; Είναι αυτό που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη δυνατή ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου στη συνέχεια;

  Αυτό είναι το ερώτημα νομίζω. Η δικιά μας απάντηση είναι γνωστή και τεκμηριωμένη. Και αν θες, ρώτα και τπτ διευκρινιστικό. Η δική σου;

  @Αμετανόητος
  Δεν πετάω στα σύννεφα σύντροφε. Ξέρω από εκλογές. Όχι τόσες όσες εσύ, αλλά ξέρω. Απλά το κλίμα είναι αρκετά διαφοροποιημένο. Επίσης να συμπληρώσω πως όσα είπα στο αρχικό ποστ επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω από άλλη μια, χτεσινή εξόρμηση.

  Μήπως μας κάνουν φάρσες, …ασύμμετρες;;;

 14. @ A8lios

  «Δεν πετάω στα σύννεφα σύντροφε. Ξέρω από εκλογές. Όχι τόσες όσες εσύ, αλλά ξέρω».

  Είπα εγώ πως δεν ξέρεις; Αν από τα λόγια μου βγαίνει κάτι τέτοιο ΓΡΑΨΤΕ ΛΑΘΟΣ. Απλά τόνισα τους κινδύνους που στο παρελθόν έφερε ο υπερενθουσιασμός μας τον οποίο έχουμε την τάση να αλληλοτροφοδοτούμε.
  Μου μπηξες το μαχαίρι στο κόκκαλο σύντροφε. Μου θύμισες πως είμαι δεινόσαυρος της παλιάς Πανσπουδαστικής και σιτεμένος 40αρης. :):):)

 15. a8lios said

  @Αμετανόητος
  Και εγώ δεινόσαυρος είμαι, της καινούριας Πανσπουδαστικής όμως…

 16. Χαχαχα

 17. Gogos said

  Περηφανα νιατα, τιμημενα γειρατια!!!
  Με την καλη εννοια βεβαιως βεβαιως.

 18. Λες:
  «Ακόμα να πετύχω έναν άνθρωπο που θα μου πεί πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκα 2 χτες που είπαν ότι ψήφισαν στις προηγούμενες, αλλά τώρα δεν.»

  Ορίστε, λοιπόν, ο άνθρωπός σου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: