A8lios Weblog

Ένα ερυθρόδερμο μπλόγκ σε μια καπιταλιστική άγρια δύση…

Συνέντευξη Χριστόφια στον Ριζοσπάστη

Posted by a8lios στο 12 Αυγούστου, 2007

Συνέντευξη του Δημήτρη Χριστόφια, ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον σημερινό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Μπορείτε να την δείτε, με λίγη υπομονή (χεχε), εδώ!

Πάρτε και ένα δείγμα:

— Υπήρξαν δημοσιεύματα σε Κύπρο και Ελλάδα που αποσκοπούσαν στη δημιουργία εντυπώσεων ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις ΑΚΕΛ και ΚΚΕ με αφορμή την υποψηφιότητά σας.

— Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά ψέματα που λέγονται για να πληγεί το ΑΚΕΛ και η απόφαση για την υποψηφιότητα για την Προεδρία.

Το ΑΚΕΛ και το ΚΚΕ συνδέονται με αδελφικούς και συντροφικούς δεσμούς ιδεολογίας, ιστορίας, πολιτικής και οραμάτων. Οι επιτυχίες του ΚΚΕ είναι και επιτυχίες του ΑΚΕΛ όπως και το αντίστροφο.

Σχετικά με τη ρήξη που κάποιοι λένε ότι υπάρχει όσον αφορά την υποψηφιότητα, όλους αυτούς που το ισχυρίζονται, τους παραπέμπουμε στη θερμή επιστολή που το ΚΚΕ έχει πρόσφατα αποστείλει στο ΑΚΕΛ, με την οποία υπογραμμίζεται ότι οι Ελληνες κομμουνιστές είναι στο πλευρό των Κυπρίων συντρόφων τους στον αγώνα για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές και την κατάκτηση του αξιώματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

7 Σχόλια προς “Συνέντευξη Χριστόφια στον Ριζοσπάστη”

 1. Σύντροφε πάντως στην Κύπρο,η πλειοψηφία των ΑΚΕΛικών, βλέπουν τον Συνασπισμό όπως βλέπουν και το ΑΔΗΣΟΚ(η τότε θλιβερή μειοψηφία που αποχώρησε με τη διάσπαση του ΑΚΕΛ το ’90).

  Τους σιχένονται και τους αντιμετωπίζουν ως τους ξεπουλημένους ρεφόρμες που -οι μισοί- δεν είχαν τα κότσια και -οι άλλοι μισοί- είχαν διατεταγμένη υπηρεσία…

  http://proletariakon.blogspot.com/

 2. a8lios said

  Εννοείς συχαίνονται τον ΣΥΝασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, τον ελληνικό; Ή τον συνασπισμό που είχαν μαζί με τα άλλα κόμματα στην Κύπρο;

  Υποθέτω το πρώτο.

  Σ/φε, αυτό δε λέει και τπτ. Προφανώς λέει ως προς το αν αποδέχονται σαν «αδερφό» ή έστω συγγενικό κόμμα τον ΣΥΝ. Καλά κάνουν και δεν το αποδέχονται. Αλλά δε λέει κάτι για την ίδια την πολιτική φυσιογνωμία του ΑΚΕΛ.

  Π.χ. ότι άποψη και αν έχουν οι ΑΚΕΛιστές για τον ΣΥΝ, δεν πρέπει και δεν παίζει ρόλο αυτό στην αποφασή τους για το αν πρέπει να συμμετέχουν στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ή όχι.

  Αυτή η απόφαση έχει να κάνει με την πολιτική φυσιογνωμία και τους στόχους του ΑΚΕΛ. Για τους οποίους το ομολογώ δεν ξέρω και πολλά πράγματα, αν και ξέρω αρκετά μέλη, της ΕΔΟΝ κυρίως.

  Οπότε αν θες να πεις για αυτά…

  Προφανώς «χαίρομαι» για την άποψη που έχουν για τον ΣΥΝ…

 3. Φυσικά και εννοώ ότι σιχαίνονται τον ελληνικό ΣΥΝ, και συμφωνώ ότι αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι. Για την απόφαση τους όμως για το ΚΕΑ, έπαιξε και παίζει ρόλο. Το γεγονός δηλ. ότι θεωρούν ως τα αδερφά τους κόμματα το ΚΚΕ και το ΚΚ Πορτογαλλίας, τα οποία δεν είναι στο ΚΕΑ, ενώ είναι κάποιες μίζερες διασπάσεις και γκρούπες, πέρα από την αξιολόγηση που κάνουν για το ΚΕΑ, τη διασπαστική στάση του ενάντια στην GUE/NGL, αυτό για το ΑΚΕΛ όπως πληροφορούμαι μετρά.

  Για τους στόχους και την πολιτική φυσιογνωμία που λες ότι δεν ξέρεις και πολλά, είναι μεγάλο κεφάλαιο και είτε θα σε παραπέμψω σε ιστιοχώρο συγκεκριμένο, είτε θα στα πω σιγά-σιγά. Είναι όμως γεγονός ότι καθοδηγείται από τον μαρξισμό-λενινισμό, ιδρύθηκε ως Κομουνιστικό Κόμμα Κύπρου το 1926 και ακολουθούσε ετην καθοδήγηση του ΚΚ της ΕΣΣΔ μέχρι και την ανατροπή. Έδωσε μάχες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, διώχθηκε, παρανομία-φυλακές, όχι τόσο όσο το ΚΚΕ βέβαια.
  Είναι όντως δύσκολο να διακρίνεις τα στοιχεία που σχηματίζουν τον «κομουνιστικό» χαρακτήρα του ΑΚΕΛ. Και ναι, έχει κάνει πολλές ιδεολογικές υποχωρήσεις. Η ουσία όμως είναι ότι το ΑΚΕΛ είναι ότι πιο ριζοσπαστικό διαθέτει η Κύπρος, με τη βάση του να είναι αγνή, καθαρή εργατική τάξη.

  Σε ότι αφορά την ΕΔΟΝ, θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι μια οργάνωση με πολύ πιο πλατύ χαρακτήρα απ’ότι η ΚΝΕ, με πιο απλά λόγια κάποιος γίνεται μέλος της ΕΔΟΝ πολυυύ εύκολα. Άρα ενδεχομένως τα μέλη της ΕΔΟΝ που γνωρίζεις να μην είναι τόσο αντιπροσωπευτικό δείγμα. Είναι όμως γεγονός ότι οι πλείστοι νιώθουν νέοι κομουνιστές και αγωνίζονται, και εδώ φαίνεται και αυτό που είπαμε πιο πάνω, η σχέση τους με την ΚΝΕ τους επηρεάζει. Οι σύντροφοι της ΕΔΟΝ που είναι φοιτητές στην Ελλάδα, συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, και όταν πάνε πίσω στην Κύπρο μεταφέρουν τις εμπειρίες και την αγωνιστικότητα τους.

  Απολογούμαι που μακρυγόρησα, θα επανέλθω.

 4. a8lios said

  Για την ΕΔΟΝ είμαι αρκετά ενήμερος τι παίζει, οργανωτικά δηλαδη. Όντως γίνεσαι πολύύύ εύκολα μέλος. Πάντως άλλο η ΕΔΟΝ στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ίσως, που έχει μια καλύτερη συγκρότηση, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και όντως τα μέλη της επιρρεάζονται από την ΚΝΕ (έχω δει αρκετούς ΕΔΟΝίτες με κονκάρδες της ΚΝΕ και όχι του ΑΚΕΛ ή της ΕΔΟΝ) και άλλο σε επαρχιακές πόλεις που επίσης σπουδάζουν Κύπριοι. Εκεί είναι αρκετά χύμα η κατάσταση…

  Επίσης θεωρώ βέβαιο ότι είναι ό,τι πιο ριζοσπαστικό το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. Προφανώς.

  Ως προς τους στόχους του κτλ. καλύτερα παρέπεμψέ με κάπου, μη φάμε όλο τον Αύγουστο σε σχόλια εδώ πέρα…

 5. Μπορείς να μπεις στο site του ΑΚΕΛ
  http://www.akel.org.cy/

  Θα δεις τις συνεδριακές αποφάσεις καθώς επίσης και την μπροσούρα που βγήκε αμέσως μετά τη διάσπαση «Η δική μας αντίληψη για το σοσιαλισμό». Είναι ένα κείμενο που επανεπικυρώνεται σε όλα τα συνέδρια του ΑΚΕΛ, και που αναλύει τη θέση του για το σοσιαλισμό στην Κύπρο. Αυτό το κείμενο βέβαια, με παραδοχή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, χρειάζεται update, γράφτηκε τότε για να συγκρατήσει τις μάζες, αλλά περιέχει και αρκετές ανακρίβειες. Το ουσιαστικό όμως είναι ότι ο στόχος για σοσιαλισμό παραμένει…

 6. ΚΥΠΡΙΟΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ said

  Μπορεί να αργησα να βρο τιν σελιδα δεν παβει ομοσ να ειναι επικερο το θεμα ειμαι εδονιτησ και ακελικος η αληθεια ειναι οτι ποτε δεν συμπαθιεισα το κκε γιατι η αποψησ του ειναιοπισθοδρομικές
  και η ιστορία του που την μελέτησα δεν είναι τπτ άλλο από ιντρικεσ αποκλεισμούς διαγραφές δολοφονίες αριστερών.Σεβομε και τιμώ την ιστορία και τούς ήρωες του κκε και το λαό του με τες ηγεσίες του τα έχω ακόμα και τώρα αρνιέται να δει μπροστά.Το άλλο κομμό της αριστεράς το συν τον συμπαθώ γιατί έχει προοδευτικές άποψης και κάποτε θα κυβέρνηση την ελλαδα παρόλα αυτά ύστερη στη δομή δεν έχει την δομή και την πειθαρχια ενός κκ .Δεν είναι τυχαίο που στην κυπρο ο εργαζόμενο είναι σε καλύτερη μύρα από την ελλαδα ύπαρχου πολλά που κερδιθικαν και ύπαρχου γιατί το ακελ πάντα ήταν κόμμα συνεργασιών και τώρα εξουσία είναι το πιο σωστά οργανωμένο κόμμα με τες σωστές άποψης

 7. perastikos said

  Kyprios sosialdhmokraths in denial.
  Sxetiko – asxeto: pros Xafiedotypia poy na bgaleis ta lyssaka soy exeis hdh apotyxei XAXA!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: